Клуб на храбрата шивачка - тема 20

• 79 485
  • 787
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря, elektrichar! Съвсем нищо не знам още относно шиенето, тепърва ще търся курсове, начини и всякакви материали относно как и какво.. главно ще ползвам машината за шиене на бански и леки материи, дано ми е от полза!

# 646
  • София
Здравейте майсторки шивачки!
искам да ушия рокличка на 5 годишната си дъщеря.
Тя е малко дребничка, ако има значение...
 Не открих подходяща кройка и реших да си извадя сама.
Полата ще е клош и тя е ясна, а от горе ми се искаше да е по тялото с късо ръкавче и цип на гърба.
Направих кройка на горната част по няколко други роклички, които вече и умаляват и по една рокля с презрамки и с ластик от зад. Но това което ме притеснява е, че плата не е разтеглив, ластика на роклята с презрамки не знам как се шие и за това си мислех, дали ще седи добре, ако направя по широко коланче, както на роклята с презрамки и вътре пъхна по широк ластик?....
Замислих се за комфортна на детето при носене.
Или да си оставя нормално коланче с малко аванс на талията и може би връзващо се карсиво коланче за кръстчето? Как мислите, че ще е по-добре?
Дано ме разбирате, прилагам снимки.

# 647
  • Добрич
Това са много ластици,  ушити/пъхнати на редове.  Както се ушие роклята, така ще изглежда. С колан или с ластик, стига да не стяга, на детето ще му е комфортно. Платът може да не е еластичен, но трябва да е мек и да пада добре.
Като гледам пропорциите на кройката ми изхлежда широка и къса. Ако това е до талията, ръкавните извивки изглеждат доста големи. Ако е нормална ръкавна извивка,  много вероятно горната част да е над талията.

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 11:42 от Вела

# 648
  • София
Това са много ластици,  ушити/пъхнати на редове.  Както се ушие роклята, така ще изглежда. С колан или с ластик, стига да не стяга, на детето ще му е комфортно. Платът може да не е еластичен, но трябва да е мек и да пада добре.
Като гледам пропорциите на кройката ми изхлежда широка и къса. Ако това е до талията, ръкавните извивки изглеждат доста големи. Ако е нормална ръкавна извивка,  много вероятно горната част да е над талията.
Благодаря Вела,
Трябваше да се сетя за ластиците....
Кройката е без колана, предполагам за това изглежда не съразмерна.
Надявам се да е ОК, ако не ще трябва да я преработя.
Плата е памучен, добре пада.
Благодаря ти отново, вече нещата са ми по ясни. Simple Smile

# 649
Здравейте момичета храбри,
опитах на оверлог да мина трико, но не се получава, набира ужасно......аз ли нещо по настройките не съм направила както трябва или самия плат не се придвижва добре.....?!?

# 650
Здравей, Lea_Lea! Да плашиш оверлог с трико, е все едно да плашиш кученце с варена наденица и салам. Раздени напълно и вдени конците на иглите точно по инструкция! Обърни внимание на това, конецът да влезе добре между чинийките на бремзата, а не да е извън тях! Това става, като държиш конецът с двете ръце и го дърпаш нагоре надолу, докато влезе на точното място. Виж вдяването на грайферите, дали има пропуснати места!  Добре огледай всички конци, дали нямат нещо като топчица на грайферите и иглите! Пробвай на същият плат и ако не ти харесва, снимай в едър план зашитото налице, наопаки, иглите, регулаторите на конците, регулаторите на транспорта и отворен капак на грайферите, да видя какво става! Големи, осветени, фокусирани снимки, все едно си на изпит пред фото академията, на които се вижда всичко.

# 651
  • Варна
Здравейте ,
нямам възможност да изчета подробно темата и се извинявам , ако въпроса ми се повтаря или не е на място.

Ще бъда булка и съм избрала три момичета за шаферки и сега идва проблема с роклите.
Искам да им помогна , а и на себе си , като им взема плата за роклите.
Има ли как да преценя колко метра плат г/д ще са нужни за дълги шаферски рокли.
Момичетата са размери 34 , 38 и 42.

# 652
  • Добрич
Има значение моделът на роклята, с ръкав или без ръкав, полата колко е широка /клошът гълта повече плат,  воланите също/, зависи и от ширината на плата. И за трите момичета ще ти трябва еднаква дължина плат. Най-лесно ще ти е да попиташ шивачката, която ще шие роклите.

# 653
  • Варна
Има значение моделът на роклята, с ръкав или без ръкав, полата колко е широка /клошът гълта повече плат,  воланите също/, зависи и от ширината на плата. И за трите момичета ще ти трябва еднаква дължина плат. Най-лесно ще ти е да попиташ шивачката, която ще шие роклите.

ох има доста неща ,а аз нищо не разбирам ...
Проблемът е че двете момичета живеят във Варна ,а третата е в София и
най-вероятно ще са при различни шивачки.
Мислех си да купя плат и да им го дам , а те да решат къде да ги шият точно и  сами да си изберат горната част, защото имат различна структура и няма как един и същи модел да им стой еднакво добре и на трите.
Като модели разглеждаме от този тип:

# 654
  • Добрич
 В общия случай за една такава рокля:
Ако платът е двойна ширина /140-150 см./:
- трябва една дължина за горната част / има значение наличието на презрамки,  отделно ли са или са едно цяло с горната част/, т.е. мериш дължината на горната част /от рамото до талията/.
- за по-широка пола трябват две дължини на долната част, т.е. мериш дължината на долната част и умножаваш по две. Полата може да се изкара и от една ширина, но няма да бъде доста широка /представи си 140-150 см. около краката си на пода, почти толкова ще е широка полата, без резервите/.
- добавяш 10 см за резерв.

В общия случаи, според височината на момичетата, определяш дължината на плата. Дължина от рамото до талията  + дължина от талията до пода х 2 + 10 см резерв. Имай предвид височината на тока на обувките ако искаш полата да е до пода.

# 655
  • Варна
Благодаря за подробното и разбираемо обяснение , ще ми е много полезно Simple Smile

# 656
  • на пъпа на Златията
Първата рокля  в горната си част ми прилича на потник. Моделите от втората снимка  е по удачна. Платът е мек,тежък и пада. Така роклите според мен са по стилни . При всички положения полата трябва да е разкроена. за д а се получи по голяма ширина долу. За по пълничките набора в талията по малко .Като гледам снимките ми с е вижда че на втората снимка полите са клош а на първата   е прав плата и за това стои на буре.
Ако не искате да има ръбове  в полата , трябва да е клош.Отива повече плат. Така че всяка  избира модела и отивате при шивачката и питате.Питате и за вида на плата.И купувате общо плата. Ако  плата е по ефирен и прозира ти трябва подплата и за горната и за долната част.    

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 10:17 от rorik

# 657
  • Добрич
Благодаря за подробното и разбираемо обяснение , ще ми е много полезно Simple Smile

Това, което написах, е в случай, че полата е с набор в талията и не се крои на верев.

Ако полата е клош, се крои на верев. Тогава най-вероятно няма да има  набор в талията, макар, че аз съм шила набор и при верев.. За пълен клош трябват 4 дължини /едната дължина е дължина на полата плюс радиуса на окръжкостта на талията /15 см са достатъчни за радиус//. Тези поли не изглеждат пълен клош. За полуклош трябват две дължини /едната дължина е дължина на полата плюс радиусът за талията, който предполагам, ще се събере в 30 см/. Клошът по принцип може да бъде в различни степени,  за по-голяма ширина при подгъва може да е нещо между пълен и полуклош.
Това, при положение, че платът е двойна ширина, 140-150 см.
Както е писала rorik, след като уточните модела, шивачката ще ви каже колко плст точно е необходим.

# 658
  • София
Криси,
Честито! Сватбата е прекрасно преживяване, но се въоръжи с много търпение, не се ядосвай за глупости и най-важното, усмихвай се на празника! Simple Smile
Ако имаш нужда от сватбен агент, ми пиши.
Аз искам да Ви питам дами, от къде в София мога да си купя краче за шиене на скрит цип, защото ми се иска през уйкенда да финализирам роклята на малката щерка.
Естествено се наложи да преработя кройката по метода на пробата, което никак не е лесно с малката калпазанка, но съм доволна нещата вървят добре. Изгледах много клипчета, изчетох много инфомация и се надявам да имам скоро успешен първи по-голям проект. Simple Smile
Та има ли в София магазин, от където да си купя краче за скрит цип или само онлайн е варианта?
Гледах, че че се предлагат метални и пластмасови крачета, какво е по добре да избера?

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 09:58 от geryger

# 659
Здравей, geryger! Дамите от София, могат да кажат къде се продава такова краче. Разбира се, че ако е метално е по-добре, но моето е с пластмасова пластинка, вече много години го ползвам и не е мръднало. Мога да кажа, че него го ползвам най-често. Ето как: https://www.pinterest.com/pin/641200065676822706/
Крачето на снимката не е точно същото, но в случая върши точно тази работа. Като въртиш винтчето и преместваш иглата наляво, можеш да постигнеш два паралелни лицеви идеални шева, сякаш са шити с двуиглова машина. Първо минаваш близо до ръбът, а след това зашиваш на няколко милиметра по-навътре. Защо толкова ви надувам главите, с указания машината да има регулатор за плавно регулиране ширината на шева? Точно затова, за да преместваш иглата плавно от дясно през център до ляво, за зашиване на един, два и дори три паралелни шева, които да не изглеждат така, сякаш са шити от пияница.

Общи условия

Активация на акаунт