Интервю за работа

• 19 052
  • 99
  •   1
Отговори
# 45
О, Уолтопия пак са го закъсали за персонал. Нищо ново. Само дето има новаци да им се връзват.
Взе ми думите от устата. Сега и собственика да се включи и да обясни как в България няма заплати по 600-700 лв Wink

# 46
Благодаря. Иначе отговориха:

Толкова им бил бюджета, такава била заплатата за длъжността ...

От историята личи едно - неглижиране достойнството на кандидата. На мен така ми изглежда. А ако бяха ти казали още в началото, че ако те изберат ще ти плащат със 100 лв. по-малко щеше да е друго, нали? Въпрос на откровеност и то навреме, не да премълчават.
...
Подобен случай с неоткровенност имах и аз, и точно това ме отказа, макар, че не стана дума за размера на заплатата... Още от началото на интервюто ми поискаха да разкажа за стажа си, макар, че за да ме извикат на интервю определено бяха чели CV-то (което си беше доста подробно откъм длъжности и преки задължения). Отговорих, че вместо да излагам подробно всичко, по-добре да ме питат за конкретни неща от обявеното в CV--то. ... "Не били чели никакво CV...!" ... Да, бе! Обадиха ми се още на следващия ден след като им е-мейлнах кандидатурата си,...., топла-топла с проф., стаж от чужбина, и не са ми чели CV-то!... И интервюто продължи кратко, като накрая казах, че аз ще им се обадя. И да не ги държа дълго в неизвестност на следващия ден им казах, че се отказвам.
Simple Smile

# 47
По повод заплатите ще разкажа нещо, което ми се случи преди  години, докато бях студентка. Кандидатствах за работа с обявена заплата. На интервюто потвърдиха сумата. Започнах. Дойде време за получаване на заплати и се оказа, че ще получавам почти двойно повече. Просто по времето, по което съм започнала, очаквали одобрение да повишаването на заплатите, но не искали да казват предварително.  Направо не можах да повярвам Simple Smile

# 48
По повод заплатите ще разкажа нещо, което ми се случи преди  години, докато бях студентка. Кандидатствах за работа с обявена заплата. На интервюто потвърдиха сумата. Започнах. Дойде време за получаване на заплати и се оказа, че ще получавам почти двойно повече. Просто по времето, по което съм започнала, очаквали одобрение да повишаването на заплатите, но не искали да казват предварително.  Направо не можах да повярвам Simple Smile

И аз бях изненадана  в края на 2017 с повишение на заплатата, без предизвестие..., колкото и странно да изглежда не ми хареса,... не размера на увеличението, а това, че просто така "хоп" пред Коледа в сметката ми влязоха около 200 лв. повече от редовното. Ходих до счетоводството да питам дали няма грешка. И там ми се подсмихват - всичко било точно..., ами не е... предствих си как шефът в някакъв момент на предразположение предколедно преди за замине за ваканция е решил да подхвърли нещо и за тълпата във фирмата му. Не чух от колеги дали и те са "уважени" като мен, щото си цари една потайност по принцип. Реших, че увеличението е като Коледна премия, като никога до сега за толкова години работа! Ама не - и следващата ми заплата също се оказа повече - така стигам до извода, че тихомълком съм получила увеличение занапред...
А в чужбина не е така - там като решиха да ми увеличат заплатата имах специална среща с шефа на отдела - обясни ми как са оценили представянето ми по последния проект като заслужаващо по-висока компенсация, и на бележка ми написаха оттук нататък колко ще ми бъде чека. Питаха и дали имам забележки или нужда от нещо за да улеснят още повече работата ми ... Ето за таково отношение в Бг има още много  попара да ядат работодателите.

# 49
 Mr. Green Аз пък обратното - като ми изтече 6-месечния изпитателен срок и гледам в сметката ми +200 лв. и си викам - еййй, оцениха ме тези хора, вдигнали са ми заплатата. Оказа се, че било Коледен еднократен бонус, а вдигане на заплатата няма. Много се бях ядосала, ама ми мина. И все пак си търся нещо по-добро, де...и като позиция, и като заплащане. Ще изкочи рано или късно. Mr. Green

# 50
Изключително странно ми звучи с тези увеличения без предупреждение. По същата логика в един момент може да започнат да ви превеждат с -200 лв. Не подписвате ли допълнително споразумение за увеличаване на заплатата? Все пак след като парите минават по карта, значи не ви ги дават под масата на добра воля. Когато работех за друг, преди всяко увеличение първо имах разговор с шефа, след това идваше и доп.споразумение, което подписвахме двете страни и с което официално влиза в сила увеличението. В някои от големите компания след като минеш разговор с прекия ти ръководител, ти изпращат официално писмо, в което освен изказване на благодарност за постигнатото през годината, те уведомяват за новата заплата и евентуалните бонуси. И това за мен е правилното, не някакви недомлъвки от страна на любимците от счетоводството или още по-зле - липсата на каквато и да е обратна връзка от началника.

# 51
Заплатата може да се увеличава едностранно, но не и да се намалява.  Peace

Иначе редно е да се уведоми служителя за промяната. Задължително се подписва допълнително споразумение, но то може и да се забави, ако в счетоводството не бързат особено с оформянето на документи.

# 52
Зависи. Не винаги е необходимо да се сключва доп.споразумение и да се уведомява служителя. Може да няма промяна на основната заплата, но да се променят допълнителните възнаграждения, бонус-схеми и подобни. В повечето фирми има вътрешна наредба за образуването на работната заплата. Та ако променят нея - примерно да получаваш 1,5% от оборота, вместо 1%, може и да не ти оформят допълнително споразумение.

# 53
Там, където работех преди имаше споразумения за всяка промяна, независимо дали беше на основна заплата, % от оборота или бонус. Но явно всяка компания си има правила и все пак продължавам да твърдя, че е редно служителят да бъде надлежно уведомяван за всякакви промени, касаещи възнаграждението му.

# 54
Нашето счетоводство е задръстено от работа нон-стоп. Вероятно ще ни нонесат да подпишем документи по промените в последствие...

# 55
Да не забравиш коя зодия си.
На мен на едно интервю ме питаха точно това. Ами то ЕГН-то ми там, вижда се, ама да питат те.

А,мен веднъж ме питаха за семейно положение,от колко години съм с мъжа,имаме ли деца.До тук горе-долу нормално,но последния въпрос просто ме закопа-"защо все още нямате деца?"
Нямам идея какъв е правилният отговор на този въпрос Simple Smile

# 56
Тези въпроси не се ли причисляват към дискриминиращите такива? Въпросът за семейното положение и децатаса ми все едно да те питат каква ти е сексуалната ориентация. Приемам да те попитат какви са ти хобитата, но "защо все още нямате деца" е супер гаден въпрос и няма място на интервюто.

# 57
Принципно е така, особено сега след влизането на GDPR, обаче какво ще им отговориш - Няма да кажа, защото това не ви касае?!?!  newsm78 Пак ще си питат, каквото си решат...

# 58
Ще попитам какво общо има семейното ми положение с длъжността. Иначе ми е пределно ясно защо питат този въпрос - за де не решиш след като ти изтече изпитателния срок да излезеш по майчинство и да им отвориш работа.

# 59
А мен са ме питали колко пари давам за квартира, какво работи приятелят ми и такива неща...😒които мисля не ги интересува!

Общи условия

Активация на акаунт