Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ян. 2018, 22:45 ч.

Морски свинчета (Тема 7)

 • 52 663
 • 679
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 3 873
Аз бях писала преди от моите типични пространни постове по въпроса - ще потърся и ще постна линк.

Не съм сигурна дали д-р де Мул все още е в ЦВК обаче, за огромно мое съжаление. Не съм сигурна дали е точно така, защото от рецепцията ми отговориха много уклончиво, но не записват часове за нея. Същевременно вече часове със специалист има само понеделник и сряда, а преди бяха всеки ден, включително уикенда, както и повечето нощни смени. Скептична съм и за някои от новите им попълнения, което за мен е много притеснително, защото до съвсем скоро разчитах на тях напълно.

Последна редакция: пт, 09 фев 2018, 22:07 от Макарон

# 31
 • Мнения: 65
ох успокойхте ме слава богу нищо му няма, страшна паника съм

# 32
 • Мнения: 3 873
Ето за кастрацията
1. Неща, които е добре да бъдат набавени преди процедурата
- По-мъничка клетка, примерно 40 на 80, в която свинчето спокойно да стига до храна и вода без много движение
- Памперси / подложки за кученца - хигиенични са и лесно се сменят след операция по 4-5 пъти на ден. - 
- Някаква лечебна храна за свинчета. На българския пазар няма, може от чужбина да се поръча Oxbow critical care, Supreme science recovery, Emeraid Herbivore. Всички формули са инстантни, разтварят се във вода, може добавка от малко пюренце от морков. Засища и покрива всички хранителни нужди на свинчето, включително и от фибри, плюс има пробиотици и витамини. Препоръчвам Oxbow critical care, приятна е на вкус, чудесен състав и стимулира апетита.
Ако поръчка от чужбина не е възможна, поне да са набавени Beaphar Nature и/или Versele Laga Cavia Complete гранули, които се стриват на прах + някакъв пробиотик с ацидуфилус + ветеринарен витамин С. От тях се прави домашен микс, който се смесва с вода и се дава.
- Някакъв електролитен разтвор за малки бозайници - например Vetark ProC. Той съдържа електролити за рехидриране плюс пробиотици. Този тип електролинти разтвори отново не се намират у нас, може да се заместят с рехидриращи прахчета тип Хидратин алфа.
- Спринцовки за захранване на прасенцето - или инсулинови от 1 мл, на които гърлото е срязано, или специални за захранване на Supreme Science Recovery. Вторите са много по-удобни.
- Спринцовки от 1 мл за дозиране на лекарствата - поне 10 бройки

2. Преди процедурата, срещнете се с хирурга и анестезиолога, разберете техните изисквания и препоръки, задайте си въпросите. Добре е свинчето да бъде прегледано предварително. Свинчетата се хранят преди операцията, няма период на гладуване. Лекар, който иска от вас свинчето да не яде 2-5-10 часа преди операцията, няма представа какво прави, не си оставяйте свинчето при него.
3. Индуциране и анестезиране
Вариантите за анестезия са два, инжективна и инхалационна. Златният стандарт е инхалационната, най-добре е с изофлуранов газ. Това е по-скъпият вариант на анестезията и се заплаща отделно. Инжекционната е по-рискована и по-често дава сериозни странични ефекти, инхалационната се понася по-леко.
Преди анестезията се индуцира през устата с коктейл лекарства, обикновено нещо успокояващо и нещо болкоуспокояващо, примерно опиоид. След това се слага централен венозен път, обръсва се козината около мястото на разреза и се почиства добре перианалното джобче. Слага се гел изкуствени сълзи в очите и те се затварят, иначе изофлуранът дразни очите.
Тази подготовка трае няколко минути, след което на свинчето се слага изофлуранова камера и хирургът започва операцията.
Д-р Миланова от ЦВК препоръчва ползването на някакви нови и добре понасящи се венозни анестезии, вероятно е да са също добър вариант.

4. Има основно два оперативни протокола за кастрация. При единия се прави разрез в областта на пъпа, от където се изтеглят тестисите. Предимството е, че разрезът е само един и по-далеч от ануса, което намалява риска от инфекция. Недостатък е, че разрезът е по-голям и на по-дебела кожа, съответно възстановяването е малко по-дълго. При другия протокол се прави билатерално по един разрез на всеки тестис. Тук разрезите са много мънички, по 5 милиметра. През всеки разрез се изважда тестиса и после се зашива. Разрезите зарастват по-бързо, но са близо до ануса и трябва много добра постоперативна хигиена. При моето свинче имаше два разреза на всеки тестис, д-р де Мул ги направи перфектни - тънички като косъм, нямаше белег.

5. Тестисите на свинчетата са разположени в торбички от мастна тъкан. Някои ветеринари отстраняват само тестиса, връщайки торбичката на мястото й. Предимството на този метод е, че торбичката затапва ингвиналния канал, намалявайки риска от херния след кастрацията. При свинчетата хернията е най-сериозното усложнение след кастрация, защото имат много широки и халтави ингвинални канали, които трябва да са много здраво затворени. При другите гризачи при кастрация ингвиналните канали не се затварят, съответно ветеринар без опит със свинчета лесно би пропуснал тази стъпка.

Другият вариант е мастната торбичка да се отстрани заедно с тестиса. Това намалява риска от инфекция, но увеличава риска от херния. Аз поисках торбичките да си останат, но пък Рози беше на силен антибиотик след операцията, за да сведем риска от инфекция до минимум.

Вътрешният шев на ингвиналния канал трябва да е много здрав, за да не се разтвори при тичане или слизане по стълбичка в многоетажна клетка.

6. Външни шевове - тук вариантите са много и всеки лекар има своите предпочитания. Зависи и от тъканта. При кастрацията на Рози разрезът беше затворен с вътрешни разградими шевове, а над тях лепило. Рана де факто нямаше, самите разрези изглеждаха мънички и тънички като косъмчета. Свинчетата понякога дърпат и гризат външните шевове, когато разрезът започне да зараства и да ги сърби. От друга страна, вътрешните шевове при разграждането си понякога водят до стерилен абсцес, ако свинчето има непоносимост към материала, от който са направени. Въпрс на премерен риск е какъв шев да се ползва. Ако разрезите са много мънички, винаги може да се затворят и само с лепило.

7. Преди анестезиологът да събуди свинчето, на него му се прави инжекция с антибиотик и нещо за стимулиране на апетита и чревните функции, например метоклопрамид. След това то се събужда, а на стопанина му се обаждат да му кажат как е минала операцията. Преди операцията при индуцирането му е било дадено болкоуспокояващо, което при самото събуждане вече е започнало да действа.

8. Свинчето се стимулира да започне да яде веднага. Ако до час след излизане от упойка не е яло, дава му се със спирнцовка лечебна храна или накиснати пелети. Дава му се и малко вода с електролитен разтвор и пробиотици. Свинчето остава под наблюдение няколко часа и ако всичко е наред, стопанинът го взема вкъщи. Получава също медикаменти в спринцовки и график за даването им през устата. Вероятно медикаментите ще включват антибиотик енрофлоксацин, нестероидно противовъзпалително мелоксикам и стимулант на стомашната функция - метоклопрамид. Попитайте кога да дадете първата доза от всички тези лекарства.

9. По пътя за вкъщи оставете свинчето връху чист памперс за кученца. След операцията свинчето губи телесна топлина, така че го загърнете с нещо. Ако лято, все пак не го претопляйте.

10. Вкъщи го оставете на меко, топло и тъмно място, следете да му е удобно. Вероятно свинчето ще е сънливо, особено ако е било индуцирано с опоид. Предлагайте храна и вода със спирноцвка на най-много два часа, изкушавайте го със сено, неговите си пелети и зеленчуци. Рози яде зеленчуци и сено по пътя от ветеринарите към къщи. Апетит си имаше, само вода не пиеше много. Аз дохранвах с critical care за всеки случай, реално нямаше нужда и Рози след операцията качи 70 грама - резултат от дохранването и липсата на движение в малката клетка.

11. След операцията, два пъти на ден следете състоянието на разреза - конкретно за всякакви подутини, лимфа, кръв, замърсявания, шевове, неприятна миризма. Рози имаше хематом от едната страна, постепенно той си спадна. Шевовете изглеждаха напълно затворени след два дни. 5 дни след това Рози мина на контролен преглед и ни казаха, че може да го върнем на талаш - но ние така или иначе талаш не ползваме. Антибиотик и пробиотик пи 10 дни, блокоуспокояващо - 7 дни, но аз го давах заради противовъзпалителните му свойства с оглед хематома, иначе смятам болката отшумя бързо. Метиклопрамид давах един ден три пъти на ден и след това още два дни по една доза на 24 часа.

12. Следоперативните усложнения, за които трябва да се следи, за абсцес и ингвинална херния. От двете хернията е по-сериозна и изисква незабавна ветеринарна намеса, животозастрашаваща е. В общия случай хернията означава, че ветеринарят си е свършил немърливо работата и не е затворил ингвиналния канал както трябва. Абсцес може да се получи до 6 месеца след операция, но повечето се получават първите две седмици след процедурата. Проаявяват се като локализирана туптяща топла подутина под кожата, понякога сами се спукват, може и да са зловонни. Отново изискват ветеринарна намеса - абсцесът, според големината и дълбочината му, се дренира или изчиства напълно, може да се остави дренаж за промивки. Промива се ежедневно и се увеличава дозата антибиотик/минава се на друг, по-силен антибиотик. За абсцеси се препоръчва азитромицин.

13. Свинчето може да заживее с женска 6 седмици след операцията, не и преди това - жизненият цикъл на сперматозоидите им е 6 седмици. Свинчетата остават сексуално активни и след кастрацията, макар че разгонванията им не са толкова бурни, могат и да еякулират, затова не бива да се рискува преждевременно събиране с женска.

Hoaxy, къде мислиш да кастрираш прасенцето?

# 33
 • Мнения: 109
   Благодаря за пълната информация, Макарон!
  Мисля в ЦВК, затова и питам за доктор. Моите прасенца съм ги водила досега в две клиники(за гъбички), но и на двете места никога досега не са кастрирали свинче.
   Мисля другата седмица да се свържа за контролен преглед и да обсъдя как би минала процедурата. Направо им завиждам в чужбина как го приемат за нещо рутинно, а ние тук така се притесняваме.

# 34
 • Мнения: 3 873
В чужбина болшинството приюти за свинчета ги кастрират рутинно, смята се за лека интервенция. В Швейцария и Австрия ги кастрират като бебета преди да навършат 3 седмици, операцията е аналогична на вазектомия и свинчетата я понасят много добре. Уви, у нас никой не практикува такъв тип лапароскопска интервенция на бебета свинчета.

В ЦВК питай за д-р де Мул, тя до момента сякаш има най-голям опит с кастрации на морски свинчета - включително 3 форумни прасенца. Ще ни пишеш ли в темата да кажеш дали си успяла да запишеш час при нея? Много доверие й имам за дентални и хирургични интервенции и още поне формално фигурира в екипа на ЦВК, но не съм успявала да запазя час за нея. Д-р Георгиева също оперира иначе и е много добра, тя цепна на Рози абсцеса, но доколкото разбирам д-р де Мул има(ше) повече опит в хирургията на малки бозайници. Шевовете на Рози, доколкото това може да бъде критерий, бяха като от пластична операция, дори белег не му остана.

# 35
 • Мнения: 109
   Здравейте отново от мен! Днес се свързах с ЦВК. Лошата новина е, че д-р де Мул не работи вече при тях - казаха ми, че от половин година я няма и няма изгледи да се появи скоро.
   Запазих час за другия понеделник при д-р Георгиева и ще пообсъдя нещата с нея.

# 36
 • Мнения: 3 873
Успех и стискам палци! На мен д-р Георгиева преди време ме посъветва да НЕ кастрирам Рози, защото тя лично няма опит с процедурата и защото, според нея, това увеличава риска от проблеми с камъни в пикочния мехур. Това беше преди 3 години, така че е възможно междувременно да си е променила мнението. При всички случаи, няма абсолютно никакви статистически данни, които да индикират връзка (каузална или друга) между проблеми на пикочната система и кастрирането, ако кастрирането е направено както трябва, де.

Това за д-р де Мул са много лоши новини, наистина. Тя имаше много опит с всякакви хирургични интервенции, включително лапароскопски хистеректомии и вадене на камъни от бъбреци. Сега, дано на никого не се случва, обаче не знам къде ще си водим свинчетата. Как пък в цялата страна няма един хирург с опит с гризачите... Кастрациите на мъжки свинчета са относително лека интервенция, но всеки по-сериозен проблем си е смъртна присъда.

# 37
 • Мнения: 3 873
Чудех се дали да ви разкажа какво ми се случи днес, или не, но в крайна сметка изпитвам нужда да споделя на някого освен на съпруга ми.

Днес в обедната ми почивка минах покрай един зоомагазин, който е на път към заведението, в което обядвам. На витрината имаше два аквариума с морски свинчета. Аквариумите бяха миниатюрни, свинчетата - поне десет във всеки. В единия аквариум имаше вода, в другия - не. И в двата нямаше храна, освен някакви разхвърляни из талаша опикани пелети, никакво сено. Това е стандартната картинка, всеки ден ги виждам и ми се къса сърцето. Днес обаче едно от свинчетата беше умряло на витрината, а друго, видимо негов брат или сестра, защото беше негово копие, хапеше лапата и ухото му. Това правят отчаяните свинчета в опит да "събудят" болен или починал другар.

Влязох и казах на хората от зоомагазина. Дойдоха, извадиха свинчето, но видях, че то помръдваше. Човекът, който го държеше, изглежда предпочете да не забелязва, че то е живо, ако не го бях спряла, щеше да го хвърли в коша. С цялото си самообладание, молих се 15 минути да ми позволят да го купя и да го заведа на ветеринар. Тон не съм повишавала, но им се исках просто да го купя и мъжът ми да го откара до ЦВК, той днес така или иначе е свободен. Отказаха категорично, въпреки че им обещах, че не бих правила какъвто и да било проблем, че са продали болна животинка, и че единствено ме интересува свинчето да получи медицинска грижа. Виждайки, че ми отказват, помолих да купя спринцовка и хидратин алфа и да купя гранули, да ги поразмекна и да му ги дам - тъкмо да им покажа как става, ако имат друго болно свинче. Предвид, че нямаха храна никаква храна и вода, умиращо от глад и жажда свинче не би било никаква изненада. През цялото време осъзнавах, че ме мислят за абсолютно луда и просто искат да се отъврат от мен, но не исках да се откажа, преди да опитам всичко, с цената някакви непознати да се смеят зад гърба ми. В интерес на истината, появи се някакво момче също гледащо свинчета, той се присъедини към молбите ми. В крайна сметка си тръгнах, но цял ден съм разстроена. Вярвам, че прасенцето щеше да има шанс с добра храна и грижа да се оправи, в момента - едва ли. Купих сено на свинчетата в аквариума и останах, докато продавачите не им дадоха сено и прясна вода, така че поне това постигнах.

С риск съвсем да ме помислят за откачалка, утре ще мина покрай тях и ще ги питам за свинчето, макар че вероятно ще ме излъжат нещо.

Ако ми бяха продали свинчето, мерки нямаше да предприема. След тази история, възнамерявам да сигнализирам където трябва, което вероятно няма да има абсолютно никакъв ефект, но поне ще съм чиста пред съвестта си. Снимки направих, имам телефона и на другият клиент от магазина, ако някоя институция ме изненада и реши да се задейства.

Всеки път, в който плащам на касата в ЦВК след преглед, се чувствам като предател спрямо свинчетата, гледани и продавани в техните магазини, защото условията там са неописуемо лоши.

# 38
 • Мнения: 17 529
След тази история, възнамерявам да сигнализирам където трябва, което вероятно няма да има абсолютно никакъв ефект, но поне ще съм чиста пред съвестта си. Снимки направих, имам телефона и на другият клиент от магазина, ако някоя институция ме изненада и реши да се задейства.


Непременно пусни жалба, поне да ти е чиста съвестта. Дано да има някакъв успех.
Аз го направих преди години, писах жалба до тогавашната ДВСК (сега е БАБХ мисля), защото се оказа, че нито РЗИ, нито Комисията за защита на потребителите имат отношение към продажбата на болни животни и лошите условия, при които се развъждат. Нещо повече, свързах се и с някакво дружество за защита на животните, които тогава също бяха с вързани ръце и нямаше начин да вземат отношение. Дано сега вече да има светлина в тунела.
А, от ДВСК ми отговориха след няколко месеца и според писмото им бяха направили проверка на магазина две седмици след подаването на сигнала, когато всички животни вече са били продадени, а болните – най-вероятно умрели, и са установили, че няма нарушения, няма болни животни, хигиената е отлична и изобщо – всичко е цветя и рози. Та така завърши моят печален опит да се преборя с ужасните условия в зоомагазините.
Така де, някакви си морски свинчета. Това да не са кончета, та скоростно да се задействат, да ги конфискуват и убият...

# 39
 • Мнения: 3 873
Пуснах сигнал до Софийска районна прокуратура по член 325б от НК, но ще се изненадам невероятно много, ако образуват досъдебно производство. Пуснах жалба и до БАБХ с приложени снимки, съмнявам се и те да установят нещо при евентуална проверка. Още разсъждавам дали да пиша до собствениците на ЦВК/ПетНет.

Нещото, което искрено и издъно ме потресе, беше безчовечността на момчето от магазина - той просто искаше да се отърве от прасенцето. То първоначално наистина изглеждаше отпуснато и умряло, но в един момент трепна и отвори очи. Момчето се стресна (все пак уж умрялото прасенце му се раздвижи в шепата), но продължи да посяга към коша за боклук, просто щеше да си го изхвърли, ако не бях забелязала, че свинчето мърда и да го спра. 0 емпатия и отговрност към една шепа бебе, мило, очарователно и беззащитно. Такъв рев му дръпнах вечерта, очичките на прасенцето бяха толкова измъчени и изплашени.

Факт, че не наказателната отговорност по НК е персонално за него и колегите му в магазина, като в случая престъплението е дори квалифицирано - извършено е от "лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях" и на публично място. При никакви обстоятелства никой няма да се наеме да образува досъдебно производство, но надеждата ми е в контекста на предварителната проверка (ако въобще направят такава) до служителите на магазина да достигне, че има подадена жалба, та дано се стреснат и друг път да не допускат животните им да са без храна и вода.

Настрана това, някой има ли впечатления от Син кръст и грижите им към гризачи/екзотични бозайници? Добри ли са? Аз веднъж съм водила Рози, не бях доволна, лекарката, която го прегледа, вече не работи там. Виждам, че имат уж специалисти по екзотични бозайници, каквото и да значи това, защото СВтата им са публикувани и там фигурират специализации по всичко, освен болести по гризачите. Не мога, просто не мога да отида още веднъж до ЦВК. Лекарките, които работят там, са прекрасни и всеотдайни, но не мога да давам пари на собствениците на клиниката. За разлика от тях, магазините на д-р Стефанов винаги са предоставяли добри условия на животните си, докато не взеха кардинално решение да преустановят търговията с животни и да подкрепят осиновяването и лицензираните развъдници. Затова и се зачудих за Син кръст всъщност...  

За да завърша историята за свинчето от зоомагазина, да кажа, че вчера минах през магазина, казаха, че от ЦВК са взели свинчето и е там, нямат повече информация. Звъннах до ЦВК и поизлъгах, че съм била харесала едно прасенце за купуване, но като съм отишла да го взимам, са ми казали, че се е разболяло и е при тях, та искам да разбера как е, дали дължа нещо за ветеринарната грижа и кога мога да го взема. Казаха, че свинче от този им магазин не е идвало при тах. Така че свинчето явно е стигнало до коша за боклук, след като си тръгнах от магазина.

Последна редакция: ср, 14 фев 2018, 15:37 от Макарон

# 40
 • Варна
 • Мнения: 48
Скрит текст:
Пуснах сигнал до Софийска районна прокуратура по член 325б от НК, но ще се изненадам невероятно много, ако образуват досъдебно производство. Пуснах жалба и до БАБХ с приложени снимки, съмнявам се и те да установят нещо при евентуална проверка. Още разсъждавам дали да пиша до собствениците на ЦВК/ПетНет.

Нещото, което искрено и издъно ме потресе, беше безчовечността на момчето от магазина - той просто искаше да се отърве от прасенцето. То първоначално наистина изглеждаше отпуснато и умряло, но в един момент трепна и отвори очи. Момчето се стресна (все пак уж умрялото прасенце му се раздвижи в шепата), но продължи да посяга към коша за боклук, просто щеше да си го изхвърли, ако не бях забелязала, че свинчето мърда и да го спра. 0 емпатия и отговрност към една шепа бебе, мило, очарователно и беззащитно. Такъв рев му дръпнах вечерта, очичките на прасенцето бяха толкова измъчени и изплашени.

Факт, че не наказателната отговорност по НК е персонално за него и колегите му в магазина, като в случая престъплението е дори квалифицирано - извършено е от "лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях" и на публично място. При никакви обстоятелства никой няма да се наеме да образува досъдебно производство, но надеждата ми е в контекста на предварителната проверка (ако въобще направят такава) до служителите на магазина да достигне, че има подадена жалба, та дано се стреснат и друг път да не допускат животните им да са без храна и вода.

Настрана това, някой има ли впечатления от Син кръст и грижите им към гризачи/екзотични бозайници? Добри ли са? Аз веднъж съм водила Рози, не бях доволна, лекарката, която го прегледа, вече не работи там. Виждам, че имат уж специалисти по екзотични бозайници, каквото и да значи това, защото СВтата им са публикувани и там фигурират специализации по всичко, освен болести по гризачите. Не мога, просто не мога да отида още веднъж до ЦВК. Лекарките, които работят там, са прекрасни и всеотдайни, но не мога да давам пари на собствениците на клиниката. За разлика от тях, магазините на д-р Стефанов винаги са предоставяли добри условия на животните си, докато не взеха кардинално решение да преустановят търговията с животни и да подкрепят осиновяването и лицензираните развъдници. Затова и се зачудих за Син кръст всъщност...  

За да завърша историята за свинчето от зоомагазина, да кажа, че вчера минах през магазина, казаха, че от ЦВК са взели свинчето и е там, нямат повече информация. Звъннах до ЦВК и поизлъгах, че съм била харесала едно прасенце за купуване, но като съм отишла да го взимам, са ми казали, че се е разболяло и е при тях, та искам да разбера как е, дали дължа нещо за ветеринарната грижа и кога мога да го взема. Казаха, че свинче от този им магазин не е идвало при тах. Така че свинчето явно е стигнало до коша за боклук, след като си тръгнах от магазина.
 

Това е ужасно,аз съм потресена. Disappointed 

# 41
 • Мнения: 3 873
Аз също, много тежко го приех. Хубавото е, че част от свинчетата изчезнаха, надявам се са разпределени из другите магазини, а наличните имат винаги пелети, сено и вода, че даже и къщички.

Купих си Diseases of Domestic Guinea Pigs 2e, което е най-актуалният и пълен ветеринарен учебник за морските свинчета, има отзад анекс със списък на позволените медикаменти, кое за какво се използва и в каква дозировка. Има също списък със симптоми и съответна диференциална диагноза, примерно сълзене от очите може да е инфекция на горните дихателни пътища, дентален проблем, травма на окото, дегенеративно заболяване на окото, ретробулболарен абсцес.  На английски е, издание от 2015, засега няма по-актуален учебник. Ще ви е полезно ли да го сканирам и да ви го споделя по някакъв начин?

Ако да, ще трябва да помисля как точно да стане, че да не съм в нарушение на авторското право и да не може да се разпространява извън малката ни група.

# 42
 • Мнения: 7
Здравейте, имам женско морско свинче на 5 год., навърши ги декември. Казва се Марги. Края на годината й откриха гнойно възпаление на матката. Беше на антибиотици и казаха, че трябва да се оперира, но е много опасно заради възрастта и упойката. Тогава не я оперираха, защото беше по-добре, хранеше се и беше весела. Януари беше добре, но наскоро пак се влоши и се поду, и й изписаха антибиотик. Ние й взехме и пробиотик. В началото на седмицата намаля отделянето на кръв с гной, но в края пак се усили. Казаха ни, че единственото нещо, което може да се направи е да се оперира, като упойката може да я убие или да си остане така и да й изписват антибиотик, когато е по-зле. Сега е спряла антибиотика и е почивка 2 седмици. Трябва да реша какво да правя и ми е много трудно, защото много я обичам и искам да е добре. През цялото време тя се е държала нормално, храни се и е весела, но не и когато пишка, тогава се напъва и й е некомфортно. Преди я оперираха за киста на млечната жлеза и се възстанови добре. Моля за съвети.

# 43
 • Мнения: 3 873
В кой град сте?

Аз бих оперирала, това е единственото спасение за пиометра. Колкото повече отлагате, толкова повече тя отслабва, намалявайки шансовете й за операция. Питайте дали не могат да направят хистеректомия с овариектомия лапароскопски.
 

# 44
 • Мнения: 7
В София

Общи условия

Активация на акаунт