Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ян. 2018, 22:45 ч.

Морски свинчета (Тема 7)

 • 52 733
 • 686
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 3 876
Идете до ЦВК и поискайте час с д-р Миланова, тя е запозната. Обсъждала съм спнея превантивна неинвазивна хистеректомия и овариектомия (тя ги препоръчва, но аз не направих). Хирургът им за гризачи, д-р де Мул, вече не работи там и не знам дали имат още капацитет.

Изтича ли гной от вагината? Ако да, значи е т.нар. отворена пиометра, което е по-малкото зло. Щом има отток за гнойта, може да успеете само със силен антибиотик и нестероидни противовъзпалителни. Ще пиша повече след малко, защото пътувам.

# 46
 • Мнения: 7
Да, изтича гной с кръв. Отделя и нещо като слуз.

Последна редакция: нд, 18 фев 2018, 13:15 от joni58

# 47
 • Мнения: 3 876
Върнах се и попрегледах каквито материали имам вкъщи.

Гнойното възпаление на матката се нарича пиометра. Бива два вида - отворена, при която гнойна изтича през влагалището, и затворена, при която гнойта е капсулирана в матката и не намира отток.

Затворена пиометра е по-лошият вариант и лечението е единствено и само с оперативно премахване на матката и яйчниците - овариектомия и хистеректомия. Отворената пиометра би могла да се лекува медикаментозно с агресивна терапия, но лечението е често неуспешно.

Причината е, че естествената бактериална флора в стомаха и черната на свинчетата се състои преди всичко от грам позитивни бактерии, като същевременно за вида им е характерно, че гнойта им е изключително гъста и антибиотичните препарати трудно достигат до инфекцията. Повечето силни широкоспектърни антибиотици, чиято фармакодинамика и фармакокинетика им позволява да навлязат в гнойта в необходимата концентрация и да изчистят инфекция, унищожават грам позитивните бактерии в стомаха на свинчетата, т.е. са токсични за тях. Много е рядко и трудно с антибиотик да се оправи дори отворена пиометра при свинчетата, освен ако не е хваната в много ранен стадий и виновната бактерия е силно податлива на антибиотика.

Двата антибиотика, с които имате надежда да се преборите, са азитромицин и енрофлоксацин. За мен първият е по-удачният вариант, но той не е официално сертифициран за употреба при морски свинчета, а и много малко от българските лекари имат въобще опит при ползването му при екзотични бозайници. Аз го ползвах при мое свинче с абсцес с голям успех, но ми го дозира приятелка ветеринар. Азитромицинът е антибиотикът с най-добър шанс да стигне до гнездото на инфекцията. Еритромицинът също е силен широкоспектърен антибиотик, но достига в гнойта в много малки концентрации.

Който и антибиотик да изберете, за да имат ефект, трябва да са в максималната възможна доза. Много ветеринари предписват твърде ниски дози, даже по-ниски от минималните, ползвайки дозировка на килограм живо тегло като за котка, примерно. Морските свинчета имат силен метаболизъм и могат да приемат 2-3 пъти по-висока доза на кг тегло от повечето бозайници, така че ако се спрете на вариант антибиотична терапия, настоявайте да ви изпишат максималната доза като за морско свинче или плъх.

Пиометрата е болезнена, освен антибиотик, настоявайте за мелоксидил, отново дозиран в максимална доза. Това е нестероидно противовъзпалително, облекчава болката и подпомага лечението.

При морските свинчета антибиотичната терапия винаги трябва да се придружава с пробиотична, така че включете пробиотици. От човешките за мен с най-добър състав е БиоКулт бебе на сашета, от тези за гризачи, аз харесвам Protexin Fibreplex и ProC.

Другият вариант за терапия е операцията.

Има различни методи за овариектомия и хистеректомия. Интересното е, че два от най-добрите са разработени в Централна и Източна Европа. При единият вариант лапароскопски се вади цялата матка и яйчниците, като остава само шийката на матката (която като цяло не е проблемна от гл. т. на евентуални възпаления). При другият се прави единичен разрез от едната страна, под ребрата, и се вади цялата матка с яйчниците. Макар да не е лапароскопски, този метод е относително по-щадящ и безопасен от класическата хистеректомия, при която има един голям разрез на коремчето. Този разрез на корема после лесно се инфектира предвид близостта му с ануса и това, че при ходене се влачи.

5 години не са малка, но не са и голяма цифра за иначе здраво свинче. Вие си познавате свинчето, но на ваше място бих се спряла на оперативна интервенция. Мотивите ми са следните:
1. Пиометрата рядко е първично заболяване. Често причините са тумор (доброкачествен или злокачествен), който абсцесира, или поликистозни яйчници. И в двата случая операцията е задължителна.
2. Повечето автори са единдушни, че дори при възрастни свинчета, операцията дава по-добри шансове за преживяване. Впрочем, немалко автори изключват възможността за успешна медикаментозна терапия дори при отворена пиометра предвид упоритостта на инфекциите при морските свинчета.
3. Пиометрата е болезнена. Ако свинчето загине на операционната маса, ще съм му спестила няколко седмичен процес на бавно умиране, което бих искала да му спестя на всяка цена. Освен това, в опитни ръце операцията не е чак толкова рискова - в днешно време има добри анестезии и свинчетата ги понасят съвсем добре. Чета в няколко форума за морски свинчета, в края на миналата година свинче с хронично сърдечно заболяване на 5 години се възстанови от хистеректомия за дни, като операцията подобри общото й здравословно състояние и дори й намалиха дозата на сърдечните медикаменти.

Независимо дали решите да лекувате с антибиотици, или оперативно, дохранвайте - болните свинче спират да ядат и спадат на тегло, което влошава шансовете им да се справят с болестта. Поръчайте някаква лечебна храна  - Oxbow Critical care, Emeraid Herbivore, и пр. Варианти има. Ако имате нужда от храната спешно, пишете ми на ЛС и ще ви дам колкото за няколко дни. Другият вариант е да купите Верселе Лага Кавиа Къмплийт или Беафар Кавиа Нейчър, да ги стриете на прах и да ги смесвате с вода. Не е толкова добре, колкото готова лечебна храна, но е по-добре от нищо. В био магазините има трева на прах за 7 лв 250 грама, също може да вземете и да добавяте към микса, за да сте сигурни, че свинчето поема нужната му храна.

Ако решите да оперирате свинчето, заведете го в ЦВК.

Успех!

# 48
 • Мнения: 7
Много благодаря за всичко!

# 49
 • Мнения: 3 876
Няма за какво! Не се колебай да ми пишеш на ЛС, ако имаш нужда от нещо - храна, съвет, инфо за цените на ЦВК или просто да споделиш за свинчето.  Hug

Исках в отделен пост да напиша за лечебните храни и добавки за свинчета... Писала съм информацията и преди, но ми се струва, че твърде малко се знае и пише по темата.

Когато домашно свинче се разболее от нещо, много рядко непосредствената причина за смъртта му е конкретната болест. В общия случай, свинчето умира от глад. По една или друга причина, когато морските свинчета нещо ги боли, отпаднали са, обездвижени, със запушен нос, те спират да ядат или рязко намалят количеството погълната храна. В този смисъл, най-доброто, което един стопанин може да направи за прасенцето си, е да го поддържа живо с дохранване, за да може терапията и организмът му да се справят с болестта.

Само по себе си, това е трудно - повечето от нас работим на пълен работен ден и няма как да понесем свинчето с нас на работа, за да го храним на 2 часа (колкото е препоръчително). Дори логистично да го измислим някак, свинчетата често на невъзприемчиви на хранене със спирнцовка, борят се със зъби и нокти (буквално!) и не щат да ядат.

Има разнообразни техники за хранене със спринцовка:
1) свинче - бурито:

Когато свинчето е плътно увито в кърпа, така че да не може да мърда или бяга, то обикновено се чувства сигурно и защитено и приема храна добре.
2) свинче - кенгуру

Шавливи и упорито противопоставящи се морски свинчета обикновено могат успешно да бъдат нахранени, като се хванат на скут, изправят се на задни крака и гърбът им се прилепи към корема на стопанина, докато с една ръка се придържа коремчето им. С другата ръка давате храната.
3) лакомо свинче

И този вид свинчета ги има, ядат от спринцовка охотно и с радост, без да има нужда да се прави нищо особено, освен да приближиш спринцовката до устата им.  Laughing

Повечето стопани хранят свинчета със спринцовка инсулинка от 1 мл с отрязан връх:

По-удобен вариант е специална спринцовка за захранване на бозайници:


Спринцовката се бутва отстрани в устата на свинчето, зад предните зъби. Снимката е на чинчила, но позицията на спринцовката спрямо зъбите при морските свинчета е идентична:


Обемът на устата на възрастно морско свинче е средно 0.3 мл. След като избутаме толкова храна със спринцовката, вадим я и го оставяме да сдъвче спокойно. Свинчетата дъвчат дори много течна храна, включително и водата.

Видове лечебна храна на пазара

В България не се внася никаква лечебна храна. Поръчките стават от чужбина, обикновено от Англия.

Oxbow Critical Care - най-често ползваната и много хвалена храна. В общия случай, свинчетата я харесват на вкус. Има три варианта - стандартен, с вкус на ябълка и банан и фино смляна. Има я и в големи разфасовки, т.е. може няколко човека да се уговорят и да си вземат голям пакет и излиза много евтино.
- много калорична храна, тежката артилерия при храненето на анор … ctinfo/EMERAIDHS/ - за разлика от предната храна, тази е аналог на Critical Care, не толкова калорична и се ползва за дохранване, когато свинчето все пак яде нещо, но малко. Не съдържа етоксикин.
Supreme Science recovery - също добра формула за дохранване. В пакета подаряват удобна спринцовка за дохранване. Често свинчетата имат проблем с вкуса на храната обаче.

Ако свинчето е зле и няма време за доставка на храна, вариант е да стриете пелети на прах и да ги давате. Стрита насипна храна няма да стане за целта, трябват ви истински качествени пелети. Двата варианта на нашия пазар са Versele Laga Cavia Complete:

и Beaphar Nature Guinea Pig:


С кухненски робот или кафемелачка ги стривате на прах, колкото по-фино, толкова по-добре. След това ги смесвате с вода до получаване на течна кашичка/боза и давате със спринцовка.

Инстантните лечебни храни са по-добър вариант не само от гледна точка на състава, но и откъм вкус и консистенция. Когато се смесят с вода, те образуват гладка, гелообразна смес, която нито се разтича, нито става на буци, което прави храненето много лесно.

Има варианти за подобряване на вкуса - например добавяне на мъничко пюренце морков, мъничко изцеден плодов или зеленчуков сок, мъничко пасирана трева или любим зеленчук. Тези добавки обаче си остават само подправка, особено ако свинчето е на антибиотици или с разстроен стомах.

Друг вариант за добавка към лечебната храна или стрити пелети, който съвсем скоро открих, е трева на прах. От двата вида, ечемичената е по-удачна, пшеничната трева ми се вижда твърде калорична и богата. Купих и пробвах да им дам по мъничко, свинчетата много я харесаха и цяла вечер врещяха за още. В чужбинските форуми също много хвалят тревата на прах като добавка към лечебната храна или кашичка от пелети, защото вкусът и е явно неустоим за прасенцата и те ядат повече доброволно.

Освен храната, мисля, че тук е мястото и да спомена водата. Когато е болно, свинчето често се обезводнява, затова е хубаво да имаме електролитен разтвор под ръка - примерно саше Хидратин алфа от аптеката. За мен най-удобният електролитен разтвор е VetArk AviPro, защото няма свинче, което да не го харесва на вкус, и съдържа всичко необходимо - електролити, пробиотици специално за гризачи и витамини, но в невисоки концентрации, така че може да се дава редовно без риск от свръхвитаминоза (иначе има много добри добавки за свинчета, но повечето са предназначени да се дават рядко и малко, защото иначе ще се предозира).

Много е важно човек да си има под ръка лечебна храна и електролитен разтвор, защото болестите не идват, когато ни е удобно. На никого не съм отказала да пратя храна, обаче не винаги мога да реагирам веднага. Продуктите също така са скъпи и не бих могла да ви пратя за повече от няколко дни.

Чудила съм се дали да не внасям храна и да ги продавам без надценка, но си мисля, че така всичките ми писания за това колко са важни този вид храни олекват - все едно им правя реклама. Затова просто пращам мъничко и оставям всеки да си купи после...

# 50
 • Мнения: 35
Здравейте,

попаднах на тази "находка" / http://www.zooplus.bg/shop/malki_jivotni/hrana_grizachi_malki_ji … greenwsods/401512 /, храна за морски свинчета, която досега не бях срещала в зоомагизините. Изглежда да е читава, ако имаше още малко сурови влакнини, щеше да е супер  Simple Smile

Също препоръчвам при асистирано хранене тази лечебна кашичка:
https://www.zoostrast.com/jr-farm-lechebna-kasha-za-mini-zajci-i … cheta-200-gr.html   !

# 51
 • Мнения: 3 876
От Зооплюс на много добра цена и с чудесен състав е JR Frarm Grainless Complete, но уви моите прасета не я харесаха. На много добра цена е, единственият й недостатък е прозрачната опаковка, през която целият витамин С е изфирясал, докато стигне до прасенцето. Конкретно тази на Greenwoods не е нито от най-боклучавите, нито от най-качествените - има нисък протеин и калций, което е добре, но фибрите трябва да са поне 5-10 грама повече, а първите съставки са люцерна и брашно, сеното е ча на 7та позиция.

Лечебната храна на JR Farm за мен не е добра нито като консистенция, нито като състав - не знам пробвала ли си я? Тя е една зърнеста и става на буци, които много трудно минават през спринцовката, по-зле е дори от смлени пелети. За сравнение, храната на Оксбау или Емерейд е гладка, като гелче, излиза съвсем спокойно от спринцовката, без да има опасност да я запуши или случайно да вкараш твърде голямо количество в устата на свинчето.

Настрана това, лечебната храна на JR Farm съдържа основно разни брашна, има едва 13% фибри, уж е обогатена с витамин С, но в тая прозрачна опаковка нищо не достига до свинчето. Не знам защо са се изложили така с тая формула, по принцип имат много хубави неща за прасенца - конкретно Grainless серията им от пелети, изсушени билки и зеленчуци е много добра.

Между другото, мила съфорумка ми донесе една кутия от тези пелети:
https://www.vetuk.co.uk/guinea-pig-supplies-guinea-pig-food-c-66 … ormula-1kg-p-9415
Идеални са за възрастни свинчета - нисък протеин, калций, фосфор, нискокалорични, 25% фибри - идеално за прасенца над 3 години. Нейните свинчета не харесали храната, но моите са просто влюбени. Пелетите са големи, колкото човешки пръст, и тримата получават по 1 на ден.

# 52
 • Мнения: 35
Ихаа, VetCarePlus - 25% фибри ! Супер ! Жалко, че не я внасят в България.
Макарон искам да ти благодаря, за препоръката за Versele Laga Cavia Complete ! Свикнаха моите дивачета с нея, и вече си я хапват много лакомо.

Притеснява ме , че ми стоят слабички ... в клетката им постоянно има сено и от екструдирана храна, за да си хапвам колкото  когато пожелаят. Слава Богу имат си апетит, акат си нормално, игриви са.... но слабички. Дали пък гена не им е такъв ?!? Simple Smile

# 53
 • Мнения: 3 876
Това е много индивидуално. Моите трите ядат едно и също и имам едно дребничко, едно много едро и едно средно.

Следи ги на кухненска везна да не губят грамове и като ги галиш да не са им изпъкнали ребрата и прешлените.

# 54
 • Мнения: 15
Здравейте отново! Simple Smile Имам един въпрос относно хигиената на свинчетата. На места прочетох ,че не трябва да се къпят, на други, че трябва. Лично ме ме е страх да го изкъпя, едно защото е малък и друго, защото е студено. Та въпросът ми е, дали бих могла да използвам примерно бебешки мокри кърпички, да го подмивам отвреме на време, поне докато порастне още малко Simple Smile Благодаря!! Simple Smile

# 55
 • Мнения: 3 876
Свинчетата могат да се къпят, но само при нужда и само частта от тялото, която се е нацапала. Различните свинчета поддържат различна хигиена и си имат своите анатомични особености.

Некастрираните мъжки имат активна мастна жлеза, която е хубаво редовно да се почиства с шампоан и топла водичка, защото имат склонност към образуване на локални гъбични инфекции там. Перианалното сакче на некастрираните мъжки също е хубаво да се преглежда редовно (т.е. веднъж месечно), защото когато маркират нова територия, те си влачат д-то и съответно успяват да съберат невероятни неща там. Ако не успеят да се достигнат после и да извадят чуждия предмет, им е некомфортно и теоретично може да се стигне до инфекция. Пениса им също е хубаво да се проверява веднъж месечно - те си го чистят, но съм виждала вътре стръкчета сено и увити косми, които може да са проблемни. Ако свинчето има нужда от по-честа помощ да се поддържа чисто, проверявате го съответно ежедневно. Моите двама предишни мъжки се чистеха прекасно сами, Рози също, докато не го хвана артрита. Сега се налага веднъж седмично да го преглеждам аз, но не всяка седмица има нужда от почистване.

Женските си имат и те своите особености, например, когато се разгонят и са повече от една женска, често се опръскват една друга.  Crazy Тогава е хубаво веднага да се забърше с мокра кърпичка, обаче ако се пропусне момента, спасението е баня. Като цял, мократа кърпа е решение при късокосмести, при дългкосместите си трябва течаща вода и шампоан, но пак казвам - само на нацапаното място, не навсякъде.

# 56
 • Мнения: 15
Ами не е мръсничък, просто забелязах ,че доста често се почесва Grinning Благодаря ти отново за информацията!!! Лек и успешен ден на всички! Simple Smile

# 57
 • Мнения: 3 876
Понеже обсъждахме омацани свинчета и лечебна храна, ето ви Мая от тази сутрин


Пращах на едно момиче трева на прах тая сутрин, че прасенцето й нещо не яде. Моите подушиха и се вдигнаха на бунт, звучеше така, сякаш всеки момент ще срутят клетката. Склоних и им дадох мъничко. Мая и Рози прилично се почистиха, но на Мая се наложи да й поизмия гушката.

Тревата на прах явно им е наистина много вкусна и вярвам ще се окаже много добър лек за неядящи свинчета.

# 58
 • Мнения: 35
Хора, много съм притеснена. Хапвах си картофена салата със сусам и лук .... и морското ми свинче се шмугна и изяде част от нея !!! Веднага скочих бръкнах му в устата, но вече го беше погълнал. Чела съм, че картофите са токсични за морските свинчета под всякакви форми и съм много съм притеснена !!! Имате ли идея какво да направя почти 12 през ноща е, при мен в момента няма работеща клиника ....

# 59
 • Мнения: 3 876
Ох, милото... Алфи, лека му пръст, умираше за свинско с кисело зеле и веднъж скочи в чинията ми (държах го в скута ми, докато обядвах). На една приятелка свинчето пък писука винаги, когато те ядат печено пиле.  Laughing

Какво изяде - картоф или лук? Принципно винаги можеш да счукаш 1/4 таблетка активен въглен и да я дадеш, смесена с водичка. Според мен едва ли е изял някакво огромно количество, а пък и картофите стават по-малко токсични, след като са сготвени, така че и нищо да не правиш, нищо няма да му има на прасенцето.

Да не говорим, че популярен български сайт твърди, че на свинчетата редовно трябва да се дава варен картоф (също ориз и кучешка храна  Rolling Eyes), тъй че споко - не е най-добрата храна за него, но едва ли ще има последствия. Не се упреквай - от опит знам какво е да те издебне, да ти се шмугне между ръцете и да скочи в чинията. Моят успя само да се омаже, но това беше благодарение на бързите реакции на мъжа ми, аз само зяпах удивена.

Общи условия

Активация на акаунт