Свекървата се самопокани на почивка с нас

• 28 015
  • 213
  •   1
Отговори
# 105
Не наричай нежеланието да обидиш някого и да го нараниш - страх. Нямам страхове, просто не искам да се чувства обидена и отхвърлена.

# 106
Проблемът с майка ти и жена ти е значително по-дълбок от тази почивка, която е само катализатор. Едната е невъзпитана, другата пасивно-агресивна, а ти не си автентичен в емоциите си. Съвет няма да ти помогне докато не приемеш, че решението е сложно и иска работа върху себе си.

# 107
Безчовечно. Не е машина да ѝ натисна бутон. Не е растение да го изхвърля. Или колата да ѝ ритна калника. Човек е. По-мило някак си трябва.

Кажи й го мило тогава:
Мила мамо, много съжалявам, ама не може да дойдеш с нас!

Боже Господи, ще бъда два пъти тъща и един път свекърва. Никога няма да ми дойде на ум да се самопоканвам където и да било!

Оправяй се мило човече! Успех!

# 108
1. Не, не искаме да сме сами. Ще има гледачка. Ще има и други семейства. Някои от тях ще бъдат придружени от тъщи, други от свекърви. Всеки си води подходящото средство за гледане на деца.
2. Не, няма да я заведем с удоволствие на друга почивка.
ОК. Какъв е проблемът да ѝ кажеш, че сте с компания, която не е за нея?

# 109
Ако беше пуснал тема- "Комшийката сe самопокани на почивка с нас", някак по щях да ти се вържа,честно .

# 110
Вашите почивки - семейства с деца и роднини за гледане на децата, много тежка гемия ми се виждат. Не е за мен това удоволствие.

# 111
Проблемът с майка ти и жена ти е значително по-дълбок от тази почивка, която е само катализатор. Едната е невъзпитана, другата пасивно-агресивна, а ти не си автентичен в емоциите си. Съвет няма да ти помогне докато не приемеш, че решението е сложно и иска работа върху себе си.
Ето това се казва коментар. Така е. Но нито мога да превъзпитам мама, нито да накарам жена ми да я иска на почивки. Не си права само за съвета. Напротив, тук много казани неща ми помогнаха да ошлайфам стратегията си.

# 112
Но нито мога да превъзпитам мама, нито да накарам жена ми да я иска на почивки.
Не е и нужно, трябва само да превъзпиташ себе си и да определяш по-автентично действията си.
Хубаво е, че си закрепил някаква временна стратегия, но ако не помислиш по-глобално, докато дойде почивката през лятото, ситуацията ще се преразиграе в други сценарии още 100 пъти и най-вероятно ще ескалира.

# 113
Няма нищо обидно в това да изразиш мислите и желанията си. Това, че тя ще се обиди е в твоята глава. Ти, всъщност, не знаеш как тя би реагирала, ако ѝ кажеш. За мен това е вид страх, опасение, предубеденост, мекушавост.
Не виждам нищо обидно в това. Не е нужно да ѝ изплющиш в лицето "жена ми, ама и аз, не те искаме".
Да можеш да казваш "не" е мнооого добра черта. Спасява те от сложни състояния. Ми, ето, с тази ситуация ти се дава шанс да се научиш.
Аз дори не виждам проблем в ситуацията. Едната е натрапчива, другата не я иска, а ти си създаваш излишни притеснения. Аз бих казала по мил начин "няма да е удобно да си с нас, искаме да сме си двамата, а детето ще го гледа гледачката, за да можем да си обърнем внимание на спокойствие". И това е. Какви стратегии, какви подготовки, леле-мале, как си създава човек проблеми. Явно нямате такива наистина. Simple Smile

# 114
Но нито мога да превъзпитам мама, нито да накарам жена ми да я иска на почивки.
Не е и нужно, трябва само да превъзпиташ себе си и да определяш по-автентично действията си.
Хубаво е, че си закрепил някаква временна стратегия, но ако не помислиш по-глобално, докато дойде почивката през лятото, ситуацията ще се преразиграе в други сценарии още 100 пъти и най-вероятно ще ескалира.
Принципно си права. В конкретния случай обаче не си, тъй като ти липсват детайли. И нормално, аз не съм казвал много. Живеят далеч, контактите им така или иначе са ограничени. Регулират се нещата. Пък и колкото повече порасват децата, толкова по-спокойна става жена ми. И все повече допуска свекърва си наоколо. Но почивка заедно - не Simple Smile

# 115
Ти си знаеш. Както и че майка ти в скоро (дай Боже не много) време ще прояви желание не за едно море с вас, а за гледане. Не на внуци, а нейно, като остарее още малко. Както си описал всичко, гледачка тогава няма да ти помогне, а на жена ти комфорта ще се наруши за значително повече от седмица. На твое място отсега бих пуснала тема за съвети, защото ще ти трябва значително по-сложна стратегия. Или бих вникнала в нещата в повече дълбочина, не на принципа на временно потушаване на пожари в отношенията. Досега не съм видяла нещо трайно да се оправи така, със или без подробностите на специфичната конфигурация.

# 116
Изпуснал си момента, а моментът е бил точно когато майка ти се е самопоканила и го е изразила вербално или писмено пред теб. Ако ѝ беше отказал тогава веднага, нямаше да има съмнения за намеса на жена ти, а щеше да е просто твоето решение. Сега остава това:

Аз бих казала по мил начин "няма да е удобно да си с нас, искаме да сме си двамата, а детето ще го гледа гледачката, за да можем да си обърнем внимание на спокойствие". И това е. Какви стратегии, какви подготовки, леле-мале, как си създава човек проблеми. Явно нямате такива наистина. Simple Smile

но поради забавянето ти може да бъде изтълкувано като изречено под диктовка на жена ти и потенциално повод за цупни.

Е, за следващия път дано усвоиш "не"-то.

# 117
  • София
С добронамерен и досаден родител,  можеш да се "справиш" единствено като му поставиш задачи, чието изпълнение ще възроди така жадуваното чувство за значимост. Не познавам вашия бит,  но ти би могъл да се сетиш за нещо , което тя да свърши за вас, докато сте на почивка . Така и вълкът сит и агнето цяло. И в знак на признание и благодарност и подаряваш една скромна екскурзия и готово.

# 118
nofelet, обещай да споделиш начина да разкараш маминка, че ми стана много любопитно. Ясно е, че жената е несъобразителна, но кой е допуснал отношенията да стигнат до там, че да смята за редно да се самопоканва на семейните ви почивки? Много хард действа жената, давай и ти! На твое място не бих споделила с половинката и да чертаем общи стратегии. Има опасност да й развалиш почивката, независимо дали маминка ще дойде или не.

# 119
  • София
nofelet, обещай да споделиш начина да разкараш маминка, че ми стана много любопитно. Ясно е, че жената е несъобразителна, но кой е допуснал отношенията да стигнат до там, че да смята за редно да се самопоканва на семейните ви почивки? Много хард действа жената, давай и ти! На твое място не бих споделила с половинката и да чертаем общи стратегии. Има опасност да й развалиш почивката, независимо дали маминка ще дойде или не.
Хич не е сигурно, че някой допуска подобно нещо. Майка ми се опита да се самопокани с нас на следващата ни почивка, която още не знаем къде и кога ще бъде, а отношенията ми с нея не са от най-топлите.

Общи условия

Активация на акаунт