Нашите орхидеи - тема 22

• 82 204
  • 808
  •   1
Отговори
# 375
Сфагнум с сф има и по цветните борси не само сушен но и пресен.

Щом стигнахме до тирамисуто да донеса баничка?

# 376
Ооо, да, банички! Представям си ги в мини размер, солени и сладки. Аз пък ще ти донеса плик от моите домашни кори.

# 377
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хиени!
сега не мога да заспя. пред очите ми плуват банички и тирамису.
Simple Smile

# 378
Заформихме сбирката. Сега остана Месечинката да не ни измете с голямата метла....

# 379
Аз мога да дойда на сбирката да ви покажа лично моите двенки фалчета с гората от корени, ако нямате нищо  против  Wink

Трябва ми смелост да ги разбутам и да видя сиамски близначки ли са и могат ли да живеят отделно... Коментираше се защо слагат по две или три растения в саксия, виждатла съм само по две, по три не съм, но от вас разбирам, че и тройки има  Grinning Имах и такъв период, да търся такива двойни фалчета. Маниите ми се сменят, но мерака да ги спасявам си е постоянна величина.
А по повод корените - възможно ли е да са порастнали толкова много, защото им е тясно? Чудно ми е  newsm78

# 380
Аз мисля, че не слагат по 2-3 растения в една саксия, ами ги морят с химикали да се разклоняват. Преди 2-3 години имаше или в Практикер, или в Баумакс цяла серия орхидеи, от чиито стъбла под корите излизаха по едно или по две кейкита, бяха като издънки. Почти всичките изложени растения, сигурно са били десетки, бяха така - явно не беше естествено такова развитие.

# 381
не съм убедена, че е от химикали. виждали ли сте контейнер с поникнали фаленопсиси от семена?
Simple Smile гмеж от малки растения!

може да са загребали две-три с лъжичката и ето ти - тройка в една саксия.

за корените. Simple Smile аз не съм специалист и се изказвам само от личен опит, та може и да греша.
при мен саксията с най-много въздушни корени беше тази, на която и бяха умрели корените в саксията.
може да съм преполивала или нещо друго да не им е харесало вътре, не знам, но всички корени стърчаха отвън.
лошото е, че като ги прибрах в саксията китката си отиде, та не знам какво да посъветвам. Sad

рускините съм ги признала в много области. вижте

# 382
  • Варна
Щом стигнахме до тирамисуто да донеса баничка?
Joy Joy Joy От мен какво остана, кафето ли?

# 383
Добри
Ние бяхме писали тук преди много време, че въздушните корени са въздушни и те се различават по тези които са в саксията с много повече веламен върху себе си. Не е хубаво да се заравят и веднага да се третират като субстратни корени или  поне се нагала е добре да са по в краищата на саксията където е по-сухо. Или най добре младото връхче на корена да се направлява само да се бучне в субстрата. Или ако няма други корени (долницата е изГнила) и  са само въздушни ( да кажем като на Кейки поникнало на цветонос ) адаптацията при посаждането е с малко по-различен режим на поливане - по-често но проливно с добро просъхване, пак заради веламена. Когато той е дебел веламен ( държан на по-сухо корен какъвто  е корен държана на въздуха а не в субстрат) - водата се задържа вътре под веламена и ако няма светлина не се усвоява и от там корените нагниват. Малко сложно стана, ако се налага щ опитам да го опиша пак.

Щом се касае до двойните фаленопсиси в саксийки не съм сигурна че е от сиидинга ( това семенно размножаване което е доста сложно в домашни условия ). Според мен е защото ги мажат с хормонални пасти по стъблата  ( стъблата на орхидеите не цветоносите ) за пускане на цветоноси . Но понеже действието на тези хормонални пасти е да пускат или цветоноси или Кейки ето ти и страничен ефект. (После често мажат и пъпките -спящите на цветоносите за разклонения ). Поне аз съм съставила такова мнение от четене и наблюдения. Тези хормонални пасти обаче са много трики работа.

# 384
Simple Smile благодаря, Ре-ге!
това с бутането на корените в саксията беше еднократно и отдавна.
оттогава съм на принципа "орхидеята по-добре от мен знае накъде да расте" и не я закачам. Simple Smile
тъй де, аз корени нямам. значи и акъл не трябва да давам. Simple Smile

някой ден ще наснимам вандата да помагаш Simple Smile
голямо четене ударих и колкото повече чета, толкова повече се забърквам.

# 385
  • София
Още една цъфна

И още една

# 386
Мммм, прелестни Heart ! Много обичам тъмните, наситени цветове.

Месечинка, може и кафе да има, но дори само красотата при теб ще ни стигне Hug .
Сега да не ми се смеете, обаче през почивните дни си пия кафето точно с/при орхидеите - взимам си чашата и отивам да ги разглеждам. Особено по цъфтежно време Joy .

# 387
Аз освен това повтарям  като мантра и - каква красота ! ....толкова често по време на едно кафе/чай-питие , че домашните ме подиграват - всеки две минути ми викат - отдавна не си казвала -каква красота!

# 388
  • Варна
Честита Баба Марта, цветки!
Змия,
разкошни са, тази втората някаква видова ли е, не съм виждала такава?
Реге,
нищо не ни показваш на нас, да повъздишаме и ние Hug

# 389
  • София
Нямам идея каква е. От някой от строителните хипермаркети я купих преди година.

Аз не разбирам никак коя какъв вид е. Само страдам, че нямам жълта. Една от новите е много бледо жълта, но аз искам наситено.
А и нямам вече къде да ги слагам, много малко е мястото, където мога да ги отглеждам без да ги пече слънцето и без да им е тъмно.

Общи условия

Активация на акаунт