ИТАЛИАНСКА кухня

• 121 250
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 150
Деси и Нелиг, това тесто за пица ми е много интересно....мисля да пробвам, но как втасва като няма мая или набухвател? Да не би в брашното ви да има някакъв набухвате? И като направя тестото от брашно, сол и вода, оставям го в хладилника за ден-два? Правилно ли съм разбрала Simple Smile Мнооого хубава  и полезна тема! Браво момичета
Грешката е моя, просто съм пропуснала да я напиша, съжалявам, редактирах се. Разбира се, че без мая не става.

Нели, Ciro Express направо ме разби, определено е неаполетанец Satisfied

# 151
  • Бургас
Не, като боба в пликове или насипно ги продават - fave. Купи няколко пакета, после ще ти кажа как се прави, но е подобно на боба.

Зависи къде живееш - близо до морето, особено на юг цените на морските продукти са доста по-евтини от на север, а в Милано например много често рибата струва по-малко отколкото в България... Аз правя поне веднъж седмично риба, често и 2-3 пъти, а не се усеща повече от месото в крайна сметка. Стига да не купуваш само скъпи риби като сьомга или риба меч, няма проблеми. Скаридите ги купувам по 11 евро килото например (от малките, тези за паста), черни миди - межди 2 и 3 евро, другите миди зависи, но по-евтиния вариант е по 10 евро килото, хамсия и сардини също не са скъпи, а има много рецепти с тях, бакала е по 10-12 евро филето на пазара и е разкошна, а като я накиснеш и става почти двойна. Тотани, сепия и т.н. също не са скъпи, а има 1000 начина за приготвяне. Проблемът е че много хора знаят как се готви само ципура, лаврак, сьомга и каламари и съответно се оплакват че е много скъпо да се яде риба. И аз не знаех да готвя друго освен бяла риба, но като видях такова разнообразие на всякакви цени и едно по едно започнах да се пробвам...
Да,разбирам те.Но въпреки това.Имам наблюдения  и за Испания.Почти всички риби и морски са им на много ниски цени.Когато вляза в една даже малка Меркадона,персонала на месото умира от скука и няма един човек на щанда,за сметка на рибата,където се чака по 40 мин.на опашка за невероятното разнообразие от всякакви морски гадинки и риби.Огромни кралски скариди-9 евро килото.Филе от калмари-6 евро и т.н
За плодове и зеленчуци да не говорим.Но много разводних темата.

Пускам една рецепта за кралски скариди с гневна майонеза.не е италианска но все пак е средиземноморска.
За соса- 1-на майонеза(на Краси става пак),1 люта чушка,дебела връзка пресен босилек,сока на 1 лимон,една голяма глава стар чесън,чер.пипер,1 портокал,малко зехтин,сол-2 щипки.Подготовката отнема повече време от самата направа на соса.Нарязвате скилидките чесън на колелца по-тънички(в една глава трябва да има поне 13-14 скилидки).Лютата чушка също на колелца.Босилека измит и нарязан на едро,сока на лимона.Портокала се стърже на по-едро ренде с малка част от бялото да попада в него,не само оранжевата кора.
Приготвяне:-в тигана,слагам 1 супена лъжица зехтин,запържвам чесъна,добавям чушката(но всичко това се прави мн.бързо).Следва босилека-пак много леко се запържва,добавя се настъргания портокал-колкото да се затопли врътвате 2-3 пъти и се маха от котлона.Гасите със сока от лимона.
В подходящ съд се изсипва майонезата и след като изстине сместа се прибавя в съда.Важно е съставките да са изстинали за да не се пресекат яйцата в майонезата.Забравих-2 щипки сол в соса още при приготвяне.Тези които не обичат пикантно да не се притесняват,че цяла чушка се използва.Много е премерено лютото и много вкусно става.Също и никой от компонентите не може да се замени.Пробвала съм и съм хвърляла.Зелен чесън вместо стар.Мандарина вместо портокал и т.н
За скаридите: 20 скариди ги пеквам на грил тигана
На същия тиган запичам питки за хамбургери-разрязани, в които след това слагам от соса и по 3-4 скариди.
Уникално вкусно се получава.Соса,ако се използва отделно,отива на много храни-месо,риба,пица,брускети.

# 152
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

О,да,сирената са им страхотни и мога всеки ден само това да ям-хляб,сирене и грозде.Нали!?Много от нещата им само там са ми вкусни.На моменти,съм си мислила,че се лиготя аз нещо и се превземам но виждам,че имаш същите впечатления-като тези които споделяш за сиренето.Ще го потърся и него.

това сирене се яде на тиган, т.е. топло.
много е вкусно.
предполагам, че и студено може да се яде, но няма да е толкова ароматно.

# 153
  • MI
Да, така е, Нина, някои неща са прекалено скъпи в Италия. Но реално и заплатите в Италия са по-високи от в Испания, особено в северната част, където и цените са по-високи. Реално Ломбардия е на нивото на добре развитите немски региони по почти всички показатели. Друга разлика е, че Италия има много вътрешни регулации за качеството на храните, които са много по-сурови от европейските, което още повече оскъпява храната но пък и осигурява средно добро качество за разлика от в много други европейски страни.

Десита, ще ти кажа само че рекламата им като отвориха беше "simmo 'e napule paisà" Joy Имаха широк отклик от компаезаните, тук са мнозинство, от самото създаване на предградието и сега пак има няколко вълни покрай кризата...

# 154
  • Бургас
Да, така е, Нина, някои неща са прекалено скъпи в Италия. Но реално и заплатите в Италия са по-високи от в Испания, особено в северната част, където и цените са по-високи. Реално Ломбардия е на нивото на добре развитите немски региони по почти всички показатели. Друга разлика е, че Италия има много вътрешни регулации за качеството на храните, които са много по-сурови от европейските, което още повече оскъпява храната но пък и осигурява средно добро качество за разлика от в много други европейски страни.

Десита, ще ти кажа само че рекламата им като отвориха беше "simmo 'e napule paisà" Joy Имаха широк отклик от компаезаните, тук са мнозинство, от самото създаване на предградието и сега пак има няколко вълни покрай кризата...

Ох,ей този камък ми падна от сърцето като разбрах,че заради малките си заплати испанците си позволяват качествени продукти,на доста по-ниски цени.Този феномен още се и нарича-покупателна способност.Горките,нямат си и суров контрол като италианците който да им гарантира качеството и обоснове причините, за високите цени на стоките от първа необходимост.На горивата може би също слагат от скъпите си хранителни и най-вече контролирани добавки и за това е 2 евро литъра (най-скъпия в европа).Който се налива само в Мазератита,които на север се пукат да ги карат щото имат много пари.
Стига глупости!!
Сега сериозно,заплатите на испанците не са по-малки.Не се и поддават на политически интриги които касаят главните им нужди.Градината на Европа са.А,и винарната също.
Обърни внимание колко немски боклученца са пакетирани за Италия,като кисело мляко,моцарела,сладки даже.И   това във по-народните им и масово посещавани вериги като Евроспин например.Много ме е страх,че от още малко пропаганда ще станат като германците с по 10 метрови щендери в магазин-пълни с Маги и Кнор само и домашната храна ще стане табу.
Много мога да напиша но се отегчих.Вярвам,че и тук списващите също.Оплескахме темата.Да спрем навреме м?

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 18:17 от Nina_Z

# 155
  • MI
Нина, Евроспин е дискаунт, предполагам си наясно? Не му е тук мястото, наясно съм със статистиките, слагам в скрит текст една лесно откриваема и мога да дам и много други, но не мисля че е тук мястото и времето. Но рядко пиша нещо (по която и да е тема при това), без да съм се интересувала достатъчно преди това. Имам и други интереси, че и образование, извън кулинарията. Но да спрем до тук, че съвсем ще се оплеска темата, ако желаеш да обсъдим нещо може на лични, но ако ще е културно. Wink

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 18:28 от nelig

# 156
  • Бургас
Нина, Евроспин е дискаунт, предполагам си наясно? Не му е тук мястото, наясно съм със статистиките, слагам в скрит текст една лесно откриваема и мога да дам и много други, но не мисля че е тук мястото и времето. Но рядко пиша нещо (по която и да е тема при това), без да съм се интересувала достатъчно преди това. Имам и други интереси, че и образование, извън кулинарията. Но да спрем до тук, че съвсем ще се оплеска темата, ако желаеш да обсъдим нещо може на лични, но ако ще е културно. Wink
Ох,не ми се обсъждат нито на лични нито на явни икономически въпроси.Писах вече-отегчена съм до смърт.Първа те призовах към спиране и то много културно както и до сега си е било.

# 157
  • MI
Приема се предложението, ако исках да пиша по темата и да се карам на воля със съфорумки, нямаше в момента да пиша тук, а в клюкарника, правила съм го. Joy Просто тръгна с рогата напред на проста констатация, която бих могла да защитя буква по буква с цифри, а аз не съм точно човекът който би подминал такова бойно изказване без да си каже.  Simple Smile

# 158
  • Бургас
Приема се предложението, ако исках да пиша по темата и да се карам на воля със съфорумки, нямаше в момента да пиша тук, а в клюкарника, правила съм го. Joy Просто тръгна с рогата напред на проста констатация, която бих могла да защитя буква по буква с цифри, а аз не съм точно човекът който би подминал такова бойно изказване без да си каже.  Simple Smile
Ти сериозно ли?!И ходиш в други теми само за да си изливаш адреналина???!Бойни изказвания не виждам. Мда,гарантирам същото-защита,не само с букви и цифри но и с камъни(Виж пак снимката по-горе) GrinningЕто,на това вече му се казва бойно ха,ха.Стига!
Напиши сега някоя рецепта моля Simple Smile

# 159
  • MI
Скрит текст:
Ти сериозно ли?!И ходиш в други теми само за да си изливаш адреналина???!Бойни изказвания не виждам. Мда,гарантирам същото-защита,не само с букви и цифри но и с камъни(Виж пак снимката по-горе) GrinningЕто,на това вече му се казва бойно ха,ха.Стига!
Случвало ми се е да се заям с някоя съфорумка ако съм изнервена и ме е захапала на някоя сериозна тема, не е било целенасочено но действа успокояващо. Това основно докато свикна, че има разлика между форум и реал и докато поопозная съфорумките, сега само чета като знам че ще ме ядоса някоя тема - по-здравословно е, а и с повечето си знаем магариите и не се получава. Тъпо е като знаеш какво ще ти отговорят все пак. JoyКажи каква рецепта, така или иначе има повече смисъл да говорим за храна отколкото за политика и икономика, и без това там нищо няма да променим, а и постоянно отвсякъде ни обливат с каква ли не информация.

# 160
  • Бургас
Скрит текст:
Случвало ми се е да се заям с някоя съфорумка ако съм изнервена и ме е захапала на някоя сериозна тема, не е било целенасочено но действа успокояващо. Това основно докато свикна, че има разлика между форум и реал и докато поопозная съфорумките, сега само чета като знам че ще ме ядоса някоя тема - по-здравословно е, а и с повечето си знаем магариите и не се получава. Тъпо е като знаеш какво ще ти отговорят все пак. JoyКажи каква рецепта, така или иначе има повече смисъл да говорим за храна отколкото за политика и икономика, и без това там нищо няма да променим, а и постоянно отвсякъде ни обливат с каква ли не информация.
Нещо простичко и лесно за не-месоядни.Хапвала съм яхния от леща.Много вкусна но не знам те,как я правят

# 161
  • MI
Горе-долу като у нас - нарязват се на ситно лук, целина и морков и се запържва в зехтин. При желание се слага нарязана и люта чушка. Обикновено се добавя и някой домат, но може и без. След това се добавя и лещата и се вари колкото е нужно. Много често се слагат и наденички с лещата, като се надупчват преди това. За нова година се слага котекино, което е нещо като огромна наденица. Само че за тях това е супа, макар че по нашите критерии си е чиста яхния. Simple Smile

# 162
Здравейте, видях приятна тема и реших да се включа, тъй като съм почитателка на италианска кухня и всичко италианско Simple Smile Но нещо в темата има повече спорове, отколкото рецепти май Simple Smile Ще следя и ще се радвам да науча нещо ново от вас Simple Smile Прекрасен ден ви желая! Flowers Bouquet

# 163
Утре чакам свекърите на гости за две седмици и ще споделям рецепти 😉

# 164
  • MI
Да сложа една моя любима рецепта, която правих онзи ден, лесна и много вкусна  - пълнени калмари. Калмарите се почистват добре без да се разрязва тялото. Пипалата се нарязват на парченца и се задушават с малко зехтин, като се слага и малко бяло вино и се оставя да се изпари алкохола. Ще си пуснат водичка, не я изпарявайте всичката. Отделно в чопъра слагате стар хляб, скилидка чесън, малко зехтин и китка магданоз. Получената смес я слагате в готовите пипала и обърквате добре да поеме соса хляба. Слагате малко чер пипер и сместа за пълнене е готова. Внимателно пълните сакчето на калмарите като оставяте около 1/3 празно, защото иначе ще се скъса по време на готвенето. Затваряте с клечка за зъби - всяко сакче и подреждате в тава, предварително намазана с малко зехтин. 15 минути в печка на около 180-200 градуса и сте готови.

Могат да се правят и на тиган по същия начин (задушени) или в доматен сос - винаги са хубави, но на мен най-много ми харесват печени. Може да се сложи и пармиджано в пълнежа, но и така е силен вкуса.

Общи условия

Активация на акаунт