ИТАЛИАНСКА кухня

• 121 241
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 135
  • Бургас
Аз си слагам мая, но много, много малко - около 1/6 кубче бирена мая, по рецепта е така. Ако сложите повече, няма да втаса добре, колкото и абсурдно да звучи. Това защото е предвидено много дълго втасване.

Нина, мога да ти дам видео за неаполитнаска пица в домашни условия, но е на италиански.
Скрит текст:

Да, не се запича никога предварително. Ако спазиш това, което написах горе няма да се овлажни - правя през седмица, сигурна съм. Не ми се е овлажнявала от 2 години поне, откакто открих къде бъркам. Пицата се пече 3 минути, кажи ми как са ги слагали по средата?! Само прошуто крудо се слага след като се извади пицата, пак не по средата. В домашни условия за има-няма 10 минути ти е готова пицата, ако си затоплила добре предварително. Пробвай и ще се убедиш. А във Верона не знаят какво е пица, както и в Милано, съжалявам. Stuck Out Tongue Winking Eye Аз пица никога не съм обичала, докато не ме накара да опитам в Неапол мм - така разбрах че просто никога не съм яла добра пица.
Ох,изгледахме го и салфетките свършиха Grinning Ориентирах се мн.бързо има английски субтитри.Благодаря ти много за видеото.Не можах да ти разбера въпроса как са ги слагали по средата-кое?
Виждам,че пиците ги пече на камък.Ползваш ли такъв и намираш ли разлика вкусова?
Скоро,ще пътуваме пак до Италия.Кажи ми моля те какво брашно да си взема и марка(бяхме с барила -00)?
Също и доматения сос но домашно направен и от пресни домати,рецепта да ми споделиш ако може.
Отделно консервите домати-кои са хубави в магазините им и коя марка?
Изобщо продукти които са типично тяхни но трайни за съхранение да бъдат де Grinningкоито да си закупя от тази въджишка Италия значи.
Паста-каква?Все Барила купуваме и ми се ще да сменя.

# 136
  • Бургас
Да докладвам за фокачите от нашето бяло брашно-ами точно вкус на бял хляб си имат.Намираме голяма разлика от предните,правени с италианско брашно.Вкусни са пак но

# 137
  • MI
Нина, радва се че ти е харесал шефа. Stuck Out Tongue Closed Eyes Разликата с това което той прави е, че аз го слагам да втасва първо в хладилника и после както показва, направо не я усещаш после като я ядеш, нито си жаден, нито се подуваш. Аз съм си купила една тава на дупки за пица, че ми досвидя да купя камък, има определено разлика - отдолу се изпича по-добре и става малко по-бързо отколкото в стандартна тава. Има много варианти в Амазон, напиши перфорирана тава за пица или нещо подобно. Имах предвид, че няма време да слагат ингредиентите по средата, защото се пече за много малко време и никой не би прекъснал процеса за да слага нещо отгоре.

За доматения сос, най-важното са доматите. Съвсем различен резултат се получава с различните сортове, от българските розовите като са добре узрели биха свършили добра работа. Нищо сложно, кипвам вода и потапям за минутка доматите за да ги обеля (може и без това, но така е много лесно), после нарязвам на парчета и слагам в тиган със зехтин и малко нарязан чесън - една скилидка, не повече. Има два варианта - ако искаш да усещаш вкуса на пресния домат вариш на много силен огън за малко време, лятото е супер така. Най-накрая добавяш мако босилек и си готова. Ако искаш силен вкус, намаляваш на най-ниското котлона и оставяш много време, колкото повече по-добре. Може и с лук задушен в началото, но с чесъна е най-добре, лук се слага обикновено като е с някакво месо.

За брашното, зависи къде ще ходиш. Ако ще си  пак в Северна Италия, купи Спадони - няма да съжаляваш въпреки че е малко по-скъпо. Гарофало и Молизана също са много добри. Аз обикновено тези марки купувам, само от твърда пшеница си носим от родното градче на ММ че е с пъти по-добра от тази, която продават тук... За вида брашно, купи 0 и 1, на гарофало са с други означения но което и да вземеш ако не е 00 няма да сбъркаш. Пробвай и пълнозърнестото (интеграле) на някоя от тези марки, ще ти хареса - аз понякога правя хляб с него.

За пастата, моите любими са Ди Мартино и Руммо - имаме една огромна кутия пълна само с тях в килера. Joy Молизана и Гарофало също са добри. Консерви домати - Мутти, но има и много други които са добри. Аз купувам например серията био на ПАМ (един супермаркет, в северна Италия има много) - струват малко по-малко, произведени са близо до Салерно и според мен са по-добре от Мутти. Имат и Сан Марцано, но една кутия е 1.80 евро и ги вземам само за пица. Купи сирена, ако намериш добро пекорино напрмер, стои много време ако го загърнеш в памучна салфетка. Най-добре да е от Сардения, но и от Пулия например купуваме страхотно от пазара. Купи баккала - осолена треска е, ако купиш ще ти кажа как се приготвя. В общи линии, като идваш задължително отиди на някой пазар и купи от тези, които продават типични продукти - дори цената да е една идея по-висока от тази в супера, качеството е несравнимо по-добро.

# 138
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Купи баккала - осолена треска е, ако купиш ще ти кажа как се приготвя. В общи линии, като идваш задължително отиди на някой пазар и купи от тези, които продават типични продукти - дори цената да е една идея по-висока от тази в супера, качеството е несравнимо по-добро.

казвай, имам я... Whistling
мъжът ми чака да я яде....

# 139
  • MI
Ако е със солта, слагаш във вода и три дни поред сменяш водата сутрин и вечер, длъж в хладилника или в маза, на хладно място. След това ако ти е много, една част можеш да я замразиш - аз така правя, купувам повече, изкисвам и после замразявам за още 2-3 пъти. Кожата се маха - не е трудно въобще, защото е много дебела и я дереш като прасе, извинявам се за сравнението. Правиш лек процеп от единия край между кожата и месото, пъхаш пръста и дереш лека по лека, само бавно и внимавай да не се накъса и месото. Ако има кост ги изчисти.
Има много рецепти, можеш с картофи на фурна например да я направиш, картофите ги нарязваш на сравнително едри парчета, овалваш с малко сол, слагаш рибата и омесваш добре, пъхаш и някоя цяла скилидка чесън, поливаш хубаво със зехтин и печеш, най-добре сложи отдолу хартия че иначе няма измиване после. Ако картофите не се пекат бързо можеш да ги свариш предварително до полуготовност, защото на рибата не й трябват повече от 20 минути.
Друга класика е с домати - правиш първо доматения сос както писах горе с чесън и зехтин, отделно овалваш в малко брашно нарязаната на парчета риба. Загряваш добре тиган с малко зехтин и слагаш рибата, по около 2 минути на страна държиш. Най-накрая слагаш готовата риба в соса и слагаш за 5 минути на огъня, много е вкусно въпреки че е толкова просто.

# 140
  • Бургас
Да!Аз в такава тава за пица си ги пека-с дупките отдолу която е.
Много ти благодаря за споделеното и напътствията Нели-незаменима си Hug
Кафе,също пак ще си взема.Обикновено купуваме Кимбо и Верняно на зърна за еспресо.Голям почитател съм на хубавото кафе,но ако ти имаш идея за марка,различна от горе-изброените,:smile: ще се радвам много да ми споделиш.

# 141
моята мисля е без кожа... Whistling
няма как да я дера  Sick

в сол е, с домати ще я направя, благодаря....

# 142
  • MI
Нина, моля, и аз съм се лутала много докато разбера някои тънкости и ще се радвам да спестя някоя стъпка на който се интересува. Hug И ние сме на Кимбо, доволни сме и двамата не мисля да го сменяме скоро. То и ако реша да купя друго вкъщи ще има революция. Сетих се за нещо друго, купи си сушени манатарки от кой да е супер, както и панчетта, продават я вакумирана и може доста да стои, а можеш и да си замразиш една част. Друго нещо са аличи сотто сале - нещо като аншоата, но в сол. Издържа много време, а на мен един голям буркан ми стига за почти година. Само за салати не става така, за рецепти в които се готви е перфектна, само измиваш от солта предварително.

# 143
Момичета супер сте! Дано пицата ми се получи, че  ми текът лигите като ви чета Pizza

# 144
  • Бургас
Нина, моля, и аз съм се лутала много докато разбера някои тънкости и ще се радвам да спестя някоя стъпка на който се интересува. Hug И ние сме на Кимбо, доволни сме и двамата не мисля да го сменяме скоро. То и ако реша да купя друго вкъщи ще има революция. Сетих се за нещо друго, купи си сушени манатарки от кой да е супер, както и панчетта, продават я вакумирана и може доста да стои, а можеш и да си замразиш една част. Друго нещо са аличи сотто сале - нещо като аншоата, но в сол. Издържа много време, а на мен един голям буркан ми стига за почти година. Само за салати не става така, за рецепти в които се готви е перфектна, само измиваш от солта предварително.
Милата ми тя,колко ме улесняваш  само Hug
Манатарките ще ги купя но панчетата не,че не ядем месо.Аншоата също ще я потърся и купя.
Като спомена панчетата и се сетих,преди,когато бях месоядна,бях хапнала поркета-много,много вкусно нещо.Беше във Витербо-на 30 километра от Рим се намира градчето-приказно.

# 145
аз последно си носех от Италия (Бергамо) едно сирене tomino , което там имаше бежествен вкус, а вкъщи не беше чак толкова вкусно.
иначе го купихме от пазара от производител.

имаше някакво обясняние за този феномен, но го забравих. newsm78

# 146
  • MI
Аз меки сирена много не обичам, като изключим моцарела разбира се. Колкото по-зряло, толкова по-добре за мен. Simple Smile Но по пазарите наистина се намират страхотни неща, от всички региони на страната. Има много зеленчуци, но няма как да стоят много време, ако сте с кола може да купите нещо и да го сготвите като пристигнете, но ако сте със самолет трудно... Сандвич с поректта много обичам и аз, въпреки че съм слабо месоядна, много повече обичам риба и зеленчуци, както и всякакви бобови.

Като казах бобови, Нина, купи фаве - това е зряла бакла, в България не съм виждала. Ако отидеш в Карфур, купи и чичеркие (cicerchie), другаде не съм виждала. Това е едно много старо бобово растение, което дълги години е било в немилост, защото е било набедено за токсично и сега се възражда. Всъщност ако спазваш определени стъпки при приготвянето не само че не е токсично, а и е много полезно...

# 147
  • Бургас
аз последно си носех от Италия (Бергамо) едно сирене tomino , което там имаше бежествен вкус, а вкъщи не беше чак толкова вкусно.
иначе го купихме от пазара от производител.

имаше някакво обясняние за този феномен, но го забравих. newsm78
О,да,сирената са им страхотни и мога всеки ден само това да ям-хляб,сирене и грозде.Нали!?Много от нещата им само там са ми вкусни.На моменти,съм си мислила,че се лиготя аз нещо и се превземам но виждам,че имаш същите впечатления-като тези които споделяш за сиренето.Ще го потърся и него.Много ти благодаря Simple Smile
Предния път,бяхме взели едно сирене с трюфели-хубаво беше но други са ме впечатлявали повече.Асиаго съм запомнила.Много ни хареса това сиренце.Мн.лошо,че хич не помня имена и цифри

# 148
  • Бургас
Аз меки сирена много не обичам, като изключим моцарела разбира се. Колкото по-зряло, толкова по-добре за мен. Simple Smile Но по пазарите наистина се намират страхотни неща, от всички региони на страната. Има много зеленчуци, но няма как да стоят много време, ако сте с кола може да купите нещо и да го сготвите като пристигнете, но ако сте със самолет трудно... Сандвич с поректта много обичам и аз, въпреки че съм слабо месоядна, много повече обичам риба и зеленчуци, както и всякакви бобови.

Като казах бобови, Нина, купи фаве - това е зряла бакла, в България не съм виждала. Ако отидеш в Карфур, купи и чичеркие (cicerchie), другаде не съм виждала. Това е едно много старо бобово растение, което дълги години е било в немилост, защото е било набедено за токсично и сега се възражда. Всъщност ако спазваш определени стъпки при приготвянето не само че не е токсично, а и е много полезно...
Нели,а тази зряла бакла фаве,консервирана ли е?Как се пише на италиански?
И аз мн.обичам риба,зеленчуци но и ориз също така.
Малко ще се отклоня но често съм се чудила,като морски народ-Италианците с техните прекрасни и разнообразни рецепти за риба и морски продукти,как издържат на тези им цени милите.А и навсякъде са заобиколени от морета.Една рецепта с морски дарове-разорява.Много им обичам държавата и хората(моята родина най-си обичам),но много пъти ме е хващало яд,че ги подтискат икономически,а дефакто те са хората с най-голям принос във всичко-история,архитектура,мода,кухня!Хора-с невероятен заряд и обхода

# 149
  • MI
Не, като боба в пликове или насипно ги продават - fave. Купи няколко пакета, после ще ти кажа как се прави, но е подобно на боба.

Зависи къде живееш - близо до морето, особено на юг цените на морските продукти са доста по-евтини от на север, а в Милано например много често рибата струва по-малко отколкото в България... Аз правя поне веднъж седмично риба, често и 2-3 пъти, а не се усеща повече от месото в крайна сметка. Стига да не купуваш само скъпи риби като сьомга или риба меч, няма проблеми. Скаридите ги купувам по 11 евро килото например (от малките, тези за паста), черни миди - межди 2 и 3 евро, другите миди зависи, но по-евтиния вариант е по 10 евро килото, хамсия и сардини също не са скъпи, а има много рецепти с тях, бакала е по 10-12 евро филето на пазара и е разкошна, а като я накиснеш и става почти двойна. Тотани, сепия и т.н. също не са скъпи, а има 1000 начина за приготвяне. Проблемът е че много хора знаят как се готви само ципура, лаврак, сьомга и каламари и съответно се оплакват че е много скъпо да се яде риба. И аз не знаех да готвя друго освен бяла риба, но като видях такова разнообразие на всякакви цени и едно по едно започнах да се пробвам...

Общи условия

Активация на акаунт