ИТАЛИАНСКА кухня

• 121 251
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
Да де то и аз така характер Blush .Май сме писали едновременно по-горните постове.
За рибената супа-виждала съм в магазините им такива набори за Zuppa di Pesce и ми е ставало интересно.Как ги приготвят и по какви рецепти?
Подушвам, че сме от една порода... Stuck Out Tongue Winking Eye По написаната горе, с малки вариации - без гъбите например. Но всички рецепти, които съм виждала (бях се амбицирала да намеря някоя, която да ми хареса) са с домати. Ами странно ми е, свикнала съм да е бистра рибената супа, дори на мм му хареса накрая повече нашия вариант. Има една, която не съм пробвала но се каня отдавна, неаполитанска, но е с октопод, сепии и т.н. и ми свиди да дам толкова пари за супа. Blush

Виж само какво съдържа набора за супа, ако не можеш да се ориентираш ми снимай етикета, ще ти кажа. Важното е да слагаш рибите според времето за готвене - например октопод, сепии и т.н. им трябва малко повече време от рибите с кост, на мидите пък по-малко.
Ха,ха,може и да сме от една порода да.Вече съм в БГ и няма как да ти снимам комплекта,но се виждаше едра,бяла риба с една кост само в средата и малко морски дарове.Преди време,с мои приятели и техните приятели-италианци си направихме супер екскурзия а също и гастрономическа такава обикаляйки Италия.Когато се хранихме,точно това държаха да спазваме пътувайки-местните специалитети на всеки един регион.Беше невероятно и много,много вкусно!В Пескара бяха едни от най-вкусните морски дарове.За пръв път там опитах и стриди.Веднъж за primo имаше булгур-божествено вкусен,незнам как беше приготвен.Споменавам специално булгура,защото нещо простичко за което аз правя асоциация с житото за подавки на баба ми например Blush в други варианти не го бях яла.Да не говоря за Анконската и Римската кухня на които се наслаждавахме но за чиито рецепти идея нямам.
Още веднъж,благодарности,че споделяш рецепти

# 121
  • MI
Скрит текст:
Ха,ха,може и да сме от една порода да.Вече съм в БГ и няма как да ти снимам комплекта,но се виждаше едра,бяла риба с една кост само в средата и малко морски дарове.Преди време,с мои приятели и техните приятели-италианци си направихме супер екскурзия а също и гастрономическа такава обикаляйки Италия.Когато се хранихме,точно това държаха да спазваме пътувайки-местните специалитети на всеки един регион.Беше невероятно и много,много вкусно!В Пескара бяха едни от най-вкусните морски дарове.За пръв път там опитах и стриди.Веднъж за primo имаше булгур-божествено вкусен,незнам как беше приготвен.Споменавам специално булгура,защото нещо простичко за което аз правя асоциация с житото за подавки на баба ми например Blush в други варианти не го бях яла.Да не говоря за Анконската и Римската кухня на които се наслаждавахме но за чиито рецепти идея нямам.
Още веднъж,благодарности,че споделяш рецепти
Много се радвам че ти е харесало, навсякъде покрай морето имат много хубави риби и морски дарове, аз само суровите не мога да ям - направо зле ми става, а на юг, особено в Пулия са много на почит. Булгурът стана много модерен напоследък, но си е наш, по-точно турски. Доколкото съм чела е турския вариант на кус-куса, и аз много го обичам и лятото правя сравнително често. В нашия край се ползва за пълнене на зеленчуци вместо ориз, та съм свикнала с него. Simple Smile Иначе с Сицилия имат кус-кус, но е доста различен от арабския, по-лек е вкуса, няма толкова подправки, агнешко и т.н.

# 122
Много интересна тема се е заформила, жалко само, че  се правят опити за заяждане, вместо да се черпи опит.
Много често съм чела "италиански" рецепти в български сайтове и все още не мога да разбера толкова ли е сложно да черпят от първоизточника?
Ще се опитам да се включа и аз, макар че нямам много дар откъм описание на детайли. А и често готвя по-опростено, поради липса на време.
Паста с боб - много често се приготвя тук, в Кампания. Или си сварявате боб, или, както казах по-горе, аз от липса на време използвам от консерви. Та запържва се в малко зехтин панчетта , заедно със скилидка чесът, който после се маха, и малко целина. Сега, има два варианта - бяла или с домати, спорен вкуса. Ако е с домати, се прибавят няколко лъжици домати от консерва, или една концентрат, разреден с малко вода, малко да поври, следват две-три консерви боб да кипнат, рядко имат нужда от много варене, те са си сварени. Тук идва реда на пастата, миста или някаква къса, може и начупени спагети /но рядко, те по-вървят за паста с леща, която е същата, но без домати и целина/, като не се слага традиционното 100-120 г за порция, а по-малко, за 4 порции - 300 г. Най-трудното е да се уцели солта, не мога да дам доза, просто се внимава и опитва, защото нито върви да е безсолна, нито да е пресолена. Трябва да се изключи, когато е доста ал денте, за да може да почине около 5 минути преди сервиране, през което време доомеква. Непосредствено преди да се изключи се добавя магданоз, и после черен пипер. Има го и варинта на тази паста с миди /от черните/.
Добър апетит!
/когато за първи път чух за паста с боб или леща, или картофи, изобщо не можех да си представя вкусова как би изглеждало, много странно ми прозвуча. Сега ми е едно от любимите/

# 123
Нели, как приготвяш булгура? Много ми се иска да направя у дома, за сега съм яла само по заведения.
Може ли и рецепта за тесто за пица? А може и рецепта за някоя пица като цяло Blush
Знам, че разликата в печенето в пещ и домашна фурна е огромна, но пък... ще пробвам, обожавам пица.

# 124
Аз булгур правя само на салата, с домати, моцарела, рукола, маслини.... С каквото намеря в хладилника, общо взето. Нели, и на мен ще ми е интересно някоя рецепта.
За пица изписахме доста преди години. Тестото е само вода, сол и брашно и мая. Би следвало да се замеси от предния ден и да втасва бавно, премесва се. Ако ще се пече на фурна, е хубаво доматения сос да се свари предварително (зехтин +чесън, домати и сол). Маргарита е пицата, която се яде основно тук. Разстила се тестото, доматен сос, моцарела (не прясна, а Стара, за да не е водна), босилек, сол, пармиджано и олио, и се пече. Не на въртящ се въздух, че изсъхва прекалено и става на бисквита. Или 4 сирена, или шунка на много тънки филийки, сметана за готвене, царевица,... На всички, отгоре сол и олио, и на всички,  освен рибна или домати-чесън-риган,  се слага моцарела, пармиджано, босилек. Същото е при печене в пещ на дърва, но доматения сос се слага суров. Вкуса е различен, естествено. (имам и фурна, и пещ). Една от любимите ми пици се пече само с моцарела (сол, олио, пармиджано) и след изпичане се гарнира с прошуто крудо, рукола и пармиджано на тънки лентички.

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 14:44 от dessita

# 125
  • Бургас
Чудесно потръгна темичката момичета.Много се радвам за тази ползотворност.
Да споделя и аз, от няколко дни в къщи си правим фокача по рецептата на шеф Радостин Кирязов.Той казва,че най-важното за пица или фокача е брашното трябва да е хубаво и със силен глутен.Аз имах такова-00 и се получиха разкошно фокачките.
Рецептата-1 кг брашно за фокача дженовезе класика/рустика
600 мл вода за Класика/550 мл за Рустика
15 г мая
20 мл зехтин

За емулсията:

100 мл зехтин
100 мл вода
10 г сол

Приготвяне:

В кухненски миксер слагаме брашното, маята и половината от водата.
Включваме на бавна скорост за 6 минути и на струйка добавяме останалата вода.

Пускаме на по-висока скорост и прибавяме зехтина. Бъркаме още 6 минути

В намаслена със зехтин купа слагаме оформеното на топка тесто, намазваме със зехтин и оставяме 30 минути без да покриваме.

Формуваме: в тавите към фурната ще получим 3-4 фокачи.

Разделяме тестото на 3-4 парчета и оформяме на фитили.  Поставяме в намаслена тава,  като отрязаната част трябва да гледа нагоре. Оставяме да постои 15 минути.

Приготвяме емулсията, като разтваряме солта във водата и на тънка струйка наливаме към зехтина и бъркаме енргично до получаването на гъста емулсия.

Намазваме тестото с емулсията и с пръсти оформяме нашата фокача. Получените дупчици в тестото запълваме с емулсия.
Тази процедура повтаряме 3 пъти през 15 минути.

След последното формуване подреждаме отгоре чери домати, листенца розмарин и обезкостени маслини.

Печем в предварително загрята до 230 градуса фурна 20-25 минути.

За последните 5 минути от печенето, махаме тавата и печем фокачата директно върху решетката, за да  получим хубава хрупкава коричка.

# 126
  • Бургас
За пицата,той казва,че е добре след като се оформи с борд и се положи доматения сос да се сложи за малко в предварително загрятата фурна.След като дръпне,се вади и после се нареждат останалите продукти.Обикновенно простички но качествени-моцарела,4 сирена и т.н.Връща се обратно пицата във фурната и се изпича до готовност.
Рецептата за фокача която пуснах преди малко става и за пица.

# 127
  • Русе, България
Отново много интересни рецепти! Не знаех, че в тестото за пица няма мая. И приготвянето на фокача ми стана любопитно, аз май такова нещо не съм яла (ако изключим едни хлебни мотики, които преди правех, наричайки ги "фокача", а те ставаха само за прекопаване на лозето!) Само този момент не ми стана ясен:
Разделяме тестото на 3-4 парчета и оформяме на фитили.  Поставяме в намаслена тава,  като отрязаната част трябва да гледа нагоре. Оставяме да постои 15 минути.
[...]
Намазваме тестото с емулсията и с пръсти оформяме нашата фокача. Получените дупчици в тестото запълваме с емулсия.
Тази процедура повтаряме 3 пъти през 15 минути. [...]
Ако може някаква картинка, която да илюстрира този момент?

Иначе искам нескромно да се похваля, че снощи сготвих ризото по рецептата от тук и стана пре-въз-ход-но! Специални благодарности на nelig за всички тънкости, които сподели! Отне доста време (спрямо стандартното за ориза) и висенето над котлона за непрекъснато бъркане ме измори, ама си заслужаваше! Много го харесаха всички у дома. Получи се точно така, както го описвате - кремообразно, топящо се и същевременно с цели по форма зрънца. Много съм доволна!

# 128
  • Бургас
Отново много интересни рецепти! Не знаех, че в тестото за пица няма мая. И приготвянето на фокача ми стана любопитно, аз май такова нещо не съм яла (ако изключим едни хлебни мотики, които преди правех, наричайки ги "фокача", а те ставаха само за прекопаване на лозето!) Само този момент не ми стана ясен:
Разделяме тестото на 3-4 парчета и оформяме на фитили.  Поставяме в намаслена тава,  като отрязаната част трябва да гледа нагоре. Оставяме да постои 15 минути.
[...]
Тази процедура повтаряме 3 пъти през 15 минути. [...]
Ако може някаква картинка, която да илюстрира този момент?

Иначе искам нескромно да се похваля, че снощи сготвих ризото по рецептата от тук и стана пре-въз-ход-но! Специални благодарности на nelig за всички тънкости, които сподели! Отне доста време (спрямо стандартното за ориза) и висенето над котлона за непрекъснато бъркане ме измори, ама си заслужаваше! Много го харесаха всички у дома. Получи се точно така, както го описвате - кремообразно, топящо се и същевременно с цели по форма зрънца. Много съм доволна!
Пижамка,ето ти направо линка да си ги видиш http://chivasgoodlife.com/35-radostin-kiriazov .
Получават се 4 фитила-фокачи но вкъщи ги печем по 2 в тава.Другите 2 за после.Интересно,че колкото по-престоява и втасва тестото,толкова е по-вкусно е после.Има мая-14 грама е в рецептата,но само суха се слага.
Мъжът ми за пореден път ги забърка,само,че сега използва брашно тип-500.Тъкмо сега ми обяснява,че много жилаво,се усещало тестото и залепвало.Намира голяма разлика още при приготвянето му.Италианското ни свърши за съжаление.
Момичета,ако имате търпение до час,ще са готови,изпечени фокачките и ще докладвам дали с нашето брашно стават.
В момента се шегуваме,че той бил фокачо-правител,пък аз,фокачо-унищожител. Grinning
Как,да не му изям фокачата ми кажете...?! Blush

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 10:24 от Nina_Z

# 129
  • MI
Десита, добре дошла в темата! Hug И аз много обичам боб и нахут с паста, но съпружието не иска и да чуе. Той и бобови никакви  не ядеше, свеки още не ни вярва че е проял. Вчера обаче правих чичеркие (не знам да има име на български) и дори си отопи чинията, та се надявам някой ден да успея и с варианта с паста. Grinning

За булгура, нищо сложно - заменете ориза с булгур в рецептата за пълнени чушки, патладжани и т.н., винаги си пише на опаковката колко вода да се сложи. Само като слагате да се пече вижте да е малко по-твърд от нужното, за да не се развари накрая - като ориза всъщност. Става по-деликатен вкуса, на мен много ми харесва, но както казах при нас си е традиционна рецепта (смесен ни е района, има доста турци). И на пилаф не е зле, но не знам по принцип харесва ли ви пилаф.

Аз да се похваля, че най-накрая си завъдих лиевито мадре (или както каза ММ - гледаш бактерии в хладилника). Хлябът се получава много по-добре, само пицата ми бухна и стана като тази, която продават на парче. Ще ми трябва време да му свикна, но съм много доволна, защото се каня от години. Simple Smile

За пицата, следвайте на Десита съветите и няма да сбъркате, много по-удачни са от тези на шеф Кирязов, без да искам да го обидя. Все пак живее в Неапол и то от доста време. Като цяло колкото по-проста пицата, толкова по-добре, а тестото колкото по-отлежало (в хладилника), толкова по-лесно се храносмила. Аз като го направя го слагам директно в голяма кутия в хладилника да втасва, само внимавайте че ми е излизало с все капака на няколко пъти... После като ще я правя след 24 или 48 часа вадя от хладилника, оформям на топки за всяка пица и оставям да довтаса на стайна температура завито с парче плат. Никога не слагайте студено тесто, не става - правила съм грешката, после видях че е от често срещаните грешки при правене на пица. Като цяло не дърпайте много тестото, особено края, който ще стане на бухнала коричка. Друго много важно е моцарелата да е предварително изцедена, нарязвате и оставяте да излезе водичката половин час преди да сложите върху пицата, както и да не се прекалява с доматите. Така няма да има нужда да се запича предварителни. Simple Smile Друга забележка, фурната на максимум и минимум 15 минути да работи преди да сложите пицата, дори 20 - трябва да е много, ама много гореща. Така ще стане една идея по-близо до тази в пещ, макар че няма как да е същия резултата.

За брашната, 00 е най-слабото брашно, по принцип се ползва само за сладки неща. За хляб, пици и т.н. се използва обикновено 0 или 1. Да, знам че в България ги няма, затова пробвайте да смесите 50:50 твърда пшеница (в Метро със сигурност има) и обикновено брашно - резултатът е достатъчно силно брашно, ще даде задоволителен резултат. По принцип колкото е по-дълго втасването, толкова по-силно брашно трябва. Хляб с дупки например се прави обикновено с брашно от твърда пшеница.

Пижамка, много се радвам че се е получило добре! Сега можеш да пробваш различни рецепти, за ризото са наистина безброй. Аз зимата правя сравнително често, хубаво е като е студено навън.

# 130
  • У дома
Деси и Нелиг, това тесто за пица ми е много интересно....мисля да пробвам, но как втасва като няма мая или набухвател? Да не би в брашното ви да има някакъв набухвате? И като направя тестото от брашно, сол и вода, оставям го в хладилника за ден-два? Правилно ли съм разбрала Simple Smile Мнооого хубава  и полезна тема! Браво момичета

# 131
  • Бургас
Шеф Кирязов ми е единствения коректив на мен за пиците и фокачите. Не случайно е и най добрия в света.И точно Неаполитанската пица презентира той.И само и единствено в това е спец-ПИЦИ!!!
Такааа...Предварителното запичане се прави за да не се "омокря"тестото на пицата,а не защото е много дом.сос,колкото и да са ти изцедени моцарелките  Нели.Пресни гъби как ги цедиш например??...
Със съпруга ми бяхме във Верона това лято,в един от най-хубавите им ресторанти и имат резон съветите на шефа.Поръчах си пица с пресни сардини от Комо и каперси.Мммммм...думи нямам да опиша вкусотията.При всички случаи, рибата не беше печена още от самото начало с пицата.Не беше пуснала сок който да поеме тестото,нито миризма на риба в него.И,изобщо имаше една хрупкавост много премерена-ох,лигите ми потичат като се сетя.
половинката яде гриловани морски дарове-божествени.За виното да не говорим .... и тъй.

# 132
  • MI
Аз си слагам мая, но много, много малко - около 1/6 кубче бирена мая, по рецепта е така. Ако сложите повече, няма да втаса добре, колкото и абсурдно да звучи. Това защото е предвидено много дълго втасване.

Нина, мога да ти дам видео за неаполитнаска пица в домашни условия, но е на италиански.
Скрит текст:

Да, не се запича никога предварително. Ако спазиш това, което написах горе няма да се овлажни - правя през седмица, сигурна съм. Не ми се е овлажнявала от 2 години поне, откакто открих къде бъркам. Пицата се пече 3 минути, кажи ми как са ги слагали по средата?! Само прошуто крудо се слага след като се извади пицата, пак не по средата. В домашни условия за има-няма 10 минути ти е готова пицата, ако си затоплила добре предварително. Пробвай и ще се убедиш. А във Верона не знаят какво е пица, както и в Милано, съжалявам. Stuck Out Tongue Winking Eye Аз пица никога не съм обичала, докато не ме накара да опитам в Неапол мм - така разбрах че просто никога не съм яла добра пица.

# 133
И на мен Маргарита наполетана ми е най-любимата пица на света! Тук в Токио има един ресторант - собственикът е наполетанец и наш приятел, прави най-вкусната пица, която сме яли през живота си! Даже на ММ зет му - който също е от Неапол родом, каза, ме дори за Неапол тази пица е невероятна!

Иначе и пица романа харесвам, защото тестото е тънко и се усещат повече продуктите Simple Smile Вкъщи пица не правя. Ако ни се яде - излизаме и хапваме

# 134
  • MI
Тук, в Милано, пицата на повечето места е ужасна, боли ме после стомаха или пия вода като жаба цяла нощ. Има няколко добри неаполитански пицарии, но ти я продават все едно е златна, та не ходим много често, малко ме е яд да дам за маргарита и бира около 15 евро на човек. Grin Не че ще се разорим, но наистина ми се вижда прекалено за една пица. До нас откриха една за разнос по домовете където тестото е супер, но доста пестят откъм количество на продуктите отгоре, поне са качествени де, името е Чиро експрес (Десита ще оцени Grinning ). Та ако не ми се прави, поръчваме оттам или ходим в една пицария, която е на 5 минути с колата, но особено зимата обичам да правя и вкъщи, освен че не се налага да се обличаш и излизаш о, къщата се стопля супер приятно, което при стандартна температура от 20 градуса в жилищата тук е много важно. Joy А и обичам да меся, харесва ми да усещам тестото и да видя как се развива... Виж, лятото най-много хляб да направя.

Общи условия

Активация на акаунт