ИТАЛИАНСКА кухня

  • 121 429
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Нина, наистина с най-добри чувства, а не от заяждане:
1.Cozze in bianco или  impreparati di Cozze е едно и също и е типично от Кампания, т.е.  Неаполетанско. Позволи ми да знам повече за това. Варианта в доматен сос е типичен за Пулия.
2.В Италия по принцип копъра почти не се използва за готвене, изобщо не е типичен. Cozze винаги са придружени от магданоз.
Няма лошо да си ги правиш с копър, щом ти харесва, но това НЕ е италианска рецепта.
Моля те, не ме разбирай погрешно. Прочети примера ми с таратора. Копъра не е вариация, а коренно изменение на рецепта.

По въпроса за доматения сос за пица - ако е много кисел, само с малко захар. Тук по принцип не се прави, вероятно самите домати не са от коселеещите. Ползва се Polpa di pomodoro.
Деси,изобщо не мисля,че се заяждаш!Напротив на мен лично ми допадат такива градивни диалози и мнения.Да не се повтарям но много се радвам,че споделяте  и ако има нещо-коригирате

# 196
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Аз продължавам да разглеждам сайта който ви споделих по-назад и открих още една рецепта за тирамису,която ми изглежда интересна http://ricette.giallozafferano.it/Tiramisu-alle-fragole.html

# 197
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Сега, ако на някой му харесва, дда си прави мидите с копър - лошо няма. Но не, това не е италианска рецепта, просто защото те нямат копър. Не виждам защо е цялоти тръшкане, все едно да кажа че рецепта с чиме ди рапа е българска, при условие че зеленчукът е на практика непознат у нас. Ето това е финокиетто, извинявам се за лошата снимка (връщам се от пазара, това са ми седмичните зеленчуци):

Сметаната само да отбележа че не е заквасена, която масово се използва у нас, а тази течната.
Мисля че ако се ползват розови домати няма да има кисел привкус.

Нели,колкото си полезна,толкова и преекспонираш нещата!Къде тук видя тръшкане?!
Не ми отговаряй,защото не ми се започват празни дискусии.
Вместо това,сподели какво ще приготвяш с тези зеленчуци?

# 198
  • Мнения: 2 439
Нина, днес пристигнаха наобяд, но детето толкова им се радва и изкарахме такъв хубав ден, че никой и не помисли за готвене Simple Smile Вечеряхме паста с песто (от бурканче) и салата.

Утре ще им правя свински ребра с картофи на фурна. Това аз го броя за българска манджа, ама те може и за италианско да го мислят, знам ли 😆

А точно днес свеки разправяше, че си правела салата с финокиетто (това дето прилича на копър) и портокал. На мен никак не ми звучи апетитно, но ако някой има интерес - ще попитам за по-подробно...

# 199
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Нина, днес пристигнаха наобяд, но детето толкова им се радва и изкарахме такъв хубав ден, че никой и не помисли за готвене Simple Smile Вечеряхме паста с песто (от бурканче) и салата.

Утре ще им правя свински ребра с картофи на фурна. Това аз го броя за българска манджа, ама те може и за италианско да го мислят, знам ли 😆

А точно днес свеки разправяше, че си правела салата с финокиетто (това дето прилича на копър) и портокал. На мен никак не ми звучи апетитно, но ако някой има интерес - ще попитам за по-подробно...

Изглежда интересна салатката и заради портокала също.Ще се радвам когато намериш време да я споделиш.

# 200
  • MI
  • Мнения: 11 890
Нина, не по повод твой пост казах за тръшкането, върни се и виж кога съм го написала и кажи нормално ли ти се струва. Аз съм напълно ОК да не пиша и да се забавлявам тихо по принцип, даже би ми било по-лесно. Принципно пиша в някоя тема докато ми е интересно и приятно.

За зеленчука, аз винаги съм била предимно тревопасно, първо купувам каквото има прясно за сезона и после по това мисля какво ще готвя. Добре че си избрах разбран мъж, та не мрънка пп този повод почти никога. Simple Smile За съжаление това което взех тази седмица на практика не се намира в България, затова мисля че рецепти не биха били полезни. Кажете рикотта салата (сушена е, твърда)  намира ли се вече? Ако да, да пиша една любима рецепта.

# 201
  • Мнения: 1 545

Аз продължавам да разглеждам сайта който ви споделих по-назад и открих още една рецепта за тирамису,която ми изглежда интересна http://ricette.giallozafferano.it/Tiramisu-alle-fragole.html
Интересно изглежда, но малко завъртяно, с тия градуси.... Не пречи да се пробва де.
Ако искаш, давам и моят вариант на тирамису. Вариант, защото лично аз класическата рецепта не я харесвам особено.
500г маскарпоне, 130 г захар, 2 жълтък, 250 мл сметана не сладка разбита, 2 белтъка  разбити на сняг. Използвам павезини, а не савоярди, просто обичам да се усеща повече крема, а не тестясната част. Павезините са бишкоти във формата на котешки езичета горе долу.
Във варианта с ягоди ги нарязвам и засипвам със захар и лимонов сок няколко часа по-рано, така че да си пуснат добре сок, в който топя бишкотите, а между пластовете прибавям нарязани ягоди. Отгоре също се украсява с ягоди.

# 202
  • Бургас
  • Мнения: 2 006

Аз продължавам да разглеждам сайта който ви споделих по-назад и открих още една рецепта за тирамису,която ми изглежда интересна http://ricette.giallozafferano.it/Tiramisu-alle-fragole.html
Интересно изглежда, но малко завъртяно, с тия градуси.... Не пречи да се пробва де.
Ако искаш, давам и моят вариант на тирамису. Вариант, защото лично аз класическата рецепта не я харесвам особено.
500г маскарпоне, 130 г захар, 2 жълтък, 250 мл сметана не сладка разбита, 2 белтъка  разбити на сняг. Използвам павезини, а не савоярди, просто обичам да се усеща повече крема, а не тестясната част. Павезините са бишкоти във формата на котешки езичета горе долу.
Във варианта с ягоди ги нарязвам и засипвам със захар и лимонов сок няколко часа по-рано, така че да си пуснат добре сок, в който топя бишкотите, а между пластовете прибавям нарязани ягоди. Отгоре също се украсява с ягоди.
Много полезно Деси!Благодаря ти!
Да,доста си поигра готвача с ягодите в тигана.
По назад беше дадена рецепта която се зачитала като класическото,италианско тирамису и се използват само жълтъците на яйцата.Както вече споменах,аз я правих тази рецепта,но гледам пак в този сайт,готвача радели белтъците от жълтъците и захарта по равно прибави към тях.После продължи по познатия начин,но и той не сложи марсала.
Малко се пообърквам с белтъци/без?
Да споделя още една рецепта  за рибена супа която ми взе ума http://ricette.giallozafferano.it/Zuppa-di-pesce.html

# 203
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А точно днес свеки разправяше, че си правела салата с финокиетто (това дето прилича на копър) и портокал. На мен никак не ми звучи апетитно, но ако някой има интерес - ще попитам за по-подробно...

Изглежда интересна салатката и заради портокала също.Ще се радвам когато намериш време да я споделиш.


за тази салата се ползва мисля долната част на растението, което е бяло. кръглия сорт е по-крехък. плоският сорт трябва да се сготви и не става за салата. аз я правя понякога тази салата.
от зеленото се слага за декорация.
имаше си име и на български този зеленчук, но все го забравям.  newsm78

долната част съм я яла и грилната и после маринована. вкусно е.

# 204
  • MI
  • Мнения: 11 890
С финокио, а не финокиетто. Роднини са, но не е същото - финокио е фенел.

# 205
  • MI
  • Мнения: 11 890
Ще напиша един малко по-дълъг пост, отколкото е привично за мен за да се опитам да обясня защо не се разбираме.

Първо Джалло заферано беше хубав сайт, преди основателката му да го продаде. Накрая и тя напусна заради неразбирателства с новата политика. Той си има ясен таргет - млади хора, които не знаят да готвят и обичат да експериментират. Аз оттам със се учила например кордон блу да правя. Дори го схотвих на един французин, много го хареса. Само дето накрая ме пита какво е било и щеше да припадне като чу. Joy Ако някой иска наистина добри сайтове мога да изброя няколко, но там не е с картинки стъпка по стъпка. И пак книгите си остават незаменими.

Второ, тирамисуто (както вече писах) НЕ е традиционен сладкиш, нов е. Има си точно определена рецепта, тази която писахме горе, официално определена. Но има хиляди вариации, както виждате. За разлика от канолите или сфолиятеллата.

Трето, няма такова животно като италианска кухня, а само регионални такива. Съответно ако търсите рецепта за тирамису, търсете от Венето, за пица или спагети с домати - от Неапол, за рагу болонезе - от Болоня и т.н. В нета ще намерите какво ли не, но то и у нас е трудно да намериш свястна рецепта в готвач.бг например.

Съжалявам за схематичното изложение, професионално изкривяване. Simple Smile

# 206
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Ще напиша един малко по-дълъг пост, отколкото е привично за мен за да се опитам да обясня защо не се разбираме.

Първо Джалло заферано беше хубав сайт, преди основателката му да го продаде. Накрая и тя напусна заради неразбирателства с новата политика. Той си има ясен таргет - млади хора, които не знаят да готвят и обичат да експериментират. Аз оттам със се учила например кордон блу да правя. Дори го схотвих на един французин, много го хареса. Само дето накрая ме пита какво е било и щеше да припадне като чу. Joy Ако някой иска наистина добри сайтове мога да изброя няколко, но там не е с картинки стъпка по стъпка. И пак книгите си остават незаменими.

Второ, тирамисуто (както вече писах) НЕ е традиционен сладкиш, нов е. Има си точно определена рецепта, тази която писахме горе, официално определена. Но има хиляди вариации, както виждате. За разлика от канолите или сфолиятеллата.

Трето, няма такова животно като италианска кухня, а само регионални такива. Съответно ако търсите рецепта за тирамису, търсете от Венето, за пица или спагети с домати - от Неапол, за рагу болонезе - от Болоня и т.н. В нета ще намерите какво ли не, но то и у нас е трудно да намериш свястна рецепта в готвач.бг например.

Съжалявам за схематичното изложение, професионално изкривяване. Simple Smile
Нели,би ли споделила италианските сайтове за готвене?

# 207
  • MI
  • Мнения: 11 890
Ето тези имат много добри попадения:
https://cucina.fanpage.it
Особено с традиционните рецепти обикновено са много прецизни.

# 208
  • Мнения: 29 110
имаше си име и на български този зеленчук, но все го забравям.  newsm78

Резене?
В нашия край по пазарите го продават вместо копър. Но е друго растение, въпреки че прилича на външен вид. Храстовидно е и многогодишно, докато копърът е едногодишно. Има лек дъх на анасон.
Между другото, тук си го използваме масово за таратор и кисели краставички.  Grinning

# 209
  • Мнения: 2 439
Ами то си е точно анасон - от него не се ли прави анасонът? Мисля, че се казва фенел на български. Има и разновидност чист плевел, но това е култивирано. Поне така си мисля, дано да не бъркам две напълно различни растения 😆

Общи условия

Активация на акаунт