ИТАЛИАНСКА кухня

  • 118 720
  • 1 010
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София
  • Мнения: 8 640
В карбонара има само жълтък. Пармезан по желание за наръсване накрая.

# 1 006
  • In transit
  • Мнения: 14 162
Как се прави сос за традиционна паста/спагети карбонара?
Гледах няколко рецепти и ползват разбити сурови яйца и пармезан, който се изсипва в топлите спагети. За сурови жълтъци съм съгласен, ама суровите белтъци не мисля че са ОК. Аз ли нещо пропускам или така се готвят?
Не се слага белтък в Карбонара, само с жълтъци се прави и пекорино романо, не с пармезан.

# 1 007
  • Paris, France
  • Мнения: 17 386
Виждала съм рецепти за карбонара с белтък, но ако не се намали бързо температурата под 60°С, което е трудно за току що сварена паста, белтъкът коагулира и цялото ястие заминава на боклука. Само жълтъци с малко от водата, в която са варени спагетите.

Аз предпочитам с пармезан вместо с пекорино и добавям пармезан дори и когато правя соса с пекорино. Обичам специфичния вкус на пармезан. Прясно настърган ползвам, не готов. Готовият настърган сгъстява гадно соса.

Важно е да се сервира в затоплени чинии. В студената чиния сосът става гадно леплив и гъст. Рядко топля чинии, но за карабината задължително минават през фурната.

В един ресторант ядохме карбонара с чесън. Невероятно вкусна, но не разбрах кога и къде се слага чесъна и готви ли се.

# 1 008
  • Мнения: 2 439
Аз лично си слагам белтък, не обичам да хвърлям храна. Става си вкусно. На практика яйцето си се сготвя, както когато застройваш супа. А рецептата ми е показана от мъжа ми, който си е от Рим (карбонарата е от Рим), така че явно и там си има вариации.

# 1 009
  • Мнения: 12 127
Сетих се, че четох в Смешките как на съфорумка са предлагали "спагети Карабунар" в провинциално заведение. Някакъв далечен отзвук от спагети карбонара.

# 1 010
  • Мнения: 4 187
Запис и от мен в тази тема, която чак сега откривам. За момента, ще ви чета с удоволствие, има много хубави идеи тук.

Общи условия

Активация на акаунт