Кюретаж и забременяване след това - тема 77

• 58 344
  • 729
  •   1
Отговори
# 120
Когато ми правиха кюретажа преди 2 седмици,в стаята докараха едно момиче с аборт в 14 г.с. Изхвърлила плода спонтанно,но я вкарали по спешност през нощта за кюретаж.Беше си с упойка.Тези упойки са много леки, единствено ПКК се пуска преди тях и повечето такива случаи са спешни,т.е. няма време за подготовка.Но всички ги правят с упойка,поне в болницата където бях аз. Затова не мога да повярвам,че има толкова много случаи на кюретаж без упойка.Ок в случая не е имало болка, ама ако имаше? Аз четох за случаи в които жените са припадали.Не виждам защо някой би си го причинил или защо лекар би го причинил на пациента.
Я да ви питам - имахте ли гъбички след антибиотика и как се справите с тях? Дали са опасни предвид че съм с кюретаж и цервикалния канал е бил разширен - дали могат да проникнат?

# 121
Възможно е ние двете с К да сме имали различни процедури, не знам. А и аз съм в САЩ, където болниците са доста различни като организация. Нещото, което обаче и мен ме учуди е следното. Лекарката, която извърши процедурата е специалист по тях, както и по прекъсване на бременност по желание. Каза ми, че в последните години около 60 процента от пациентките и, които са преди 12 седмица, избират тази процедура. Реално, след нея станах и си тръгнах след 45 минути от болницата; тези, които го правят планово, отиват в извънболничен кабинет за няколко часа от-до. Тук това се нарича manual vacuum aspiration. Тъй като доста я разпитвах за какво ли не преди да реша окончателно, а и самата лекарка беше много мила, ми обясни, че се смята, че част от по-малкия процент усложнения се дължи на това, че самите лекари процедират различно когато пациентката е без упойка и в съзнание. Лекарите го избират след лична преценка за случая; липсата на упойка не е поради това, че нямат, а е част от факторите, които намалят рисковете от процедурни усложнения. В следващите седмици след процедурата се запознах с литературата (за добро или лошо имам достъп до безкрайна медицинска литература и АГ специалисти в работата си) и те потвърдиха това. Просто не бях срещала никъде термина Карман. Гледах в Гугъл и попитах да се уверя, същото е като МВА. Той е въвел метода през 1972 година, сега е малко модифициран, но в общи линии е същото.
Имаше някоко фактора в моя случай, но те са доста индивидуални. В крайна сметка, крайното решение го взех след като се обади лекарката на моя репродуктивен специалист и той каза 100% да, ако имам желание, това би била неговата преференция. Просто им се доверих.
Има, разбира се, случаи, в които е противопоказно това: тромбофилия, например, или пациенти с риск от кръвоизливи и инфекции, бременност над 10 г.с. и т.н. и т.н. Лекарите според мен са най-добре квалифицирани да вземат решение.
Абе в крайна сметка не е избор, който поне тук в тази тема някой е направил от кеф. Ако можеше, бих предпочела въобще да не ми се случва...или да ме нокаутират с най-силната упойка и после да ми изтрият паметта. Ама, писано е било и през това да мина. Благодарна съм, че беше бързо и всичко мина.

Последна редакция: ср, 07 фев 2018, 22:38 от elenna

# 122
При мен беше защото, за да има упойка, процедурата трябва да се направи в операционна с екип и анестезиолог, за която има ред. Беше петък вечер, а трябваше да чакам до понеделник/вторник. Процесът беше започнал и имах активни контракции, не исках да рискувам да получа кръвоизлив през уикенда и доста други фактори. Аз имам висок праг на болка (раждала съм 24+ часа без упойка) и не ме беше страх. В крайна сметка, все още смятам, че беше добро решение за ситуацията. Самата болка е за 1 до 2 минути. Но, както казах, аз съм може би малко краен случай откъм толеранс.
Еlenna,колко дечица имаш?

# 123
кас4ас, писах ти лично съобщение, за да не измествам темата.

# 124
Когато ми правиха кюретажа преди 2 седмици,в стаята докараха едно момиче с аборт в 14 г.с. Изхвърлила плода спонтанно,но я вкарали по спешност през нощта за кюретаж.Беше си с упойка.Тези упойки са много леки, единствено ПКК се пуска преди тях и повечето такива случаи са спешни,т.е. няма време за подготовка.Но всички ги правят с упойка,поне в болницата където бях аз. Затова не мога да повярвам,че има толкова много случаи на кюретаж без упойка.Ок в случая не е имало болка, ама ако имаше? Аз четох за случаи в които жените са припадали.Не виждам защо някой би си го причинил или защо лекар би го причинил на пациента.
Я да ви питам - имахте ли гъбички след антибиотика и как се справите с тях? Дали са опасни предвид че съм с кюретаж и цервикалния канал е бил разширен - дали могат да проникнат?

И аз се притеснявам от гъбички след антибиотика. И после ако  трябва и те да се лекуват...
Преди време са ми предписвали капсули Микомакс срещу гъбички, мисля тогава беше еднократно една капсула и след това няколко цикъла пак по една, но тогава нямаше общо с антибиотик и си имаше симптоми.
И аз се чудя какво да правя сега - да взема ли нещо превантивно или като минат няколко седмици първо да си направя микробиология и да видим какво ще излезе.

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 00:27 от edna0112

# 125
Може да опитате да ги предотвратите с ударна доза пробиотици, миналата година имах гаден бронхит и пих 2 седмици антибиотик. При мен сякаш, че помогна, може и да било късмет. Поне те не вредят.

# 126
  • София
Аз в момента съм с гадния бронхит Sad  За пръв път се зарадвах на Мц, добре, че не са се получили нещата този месец, че щях да умра от страх с тези силни антибиотици и др.лекарства Sad

# 127
Метода на Карман ,не е така наречения кюретаж.Незнам дали говорим за едно и също ,но аз лично избрах Карман,точно за да не ме остържат,за да не разширяват насилствено шийката и да,защото е без упойка , така имам някакъв контрол какво се случва...
Както е писала elenna,нашите процедури са абсолютно еднакви и литературата, която е чела по въпросната аспираторна манипулация я четох и аз и то на английски.Преди да се усъществи.За съжаление,тук информацията на български е доста оскъдна,та и за това не така разпространена.Аз знаех за този вариант предварително,но понеже доктора беше абсолютно наясно че кюретаж няма да направя,ми предложи Карман.Иначе тук не е практика.За съжаление кюретаж се покрива от здравната каса и за тях е по удобно.Когато за нещо не се говори,то често остава не ясно и плашещо.Да не говорим че медикаментозния аборт,от само две години е легален в България...Казвам всичко това, защото ми се иска повече от жените да правят възможно по безопасни аборти и да са спокойни че риска е минимален за техните органи.
Както казва и elenna 60% от жените в САЩ,избират тази процедура в ранна седмица.Забележете-избират.А тук се налагаше да чета три денонощия за да открия по кой начин да премахна бебето.Никой не седна да ми обясни за медикаментозния аборт...А имайте предвид,че ходех при доцента,вкарал и затвърдил медикаментозния аборт,като абсолютно легален в България!!!!
 Колкото до гъбичките,след аборта бях на антибиотици пет дена,но не се появиха гъбички.

# 128
Така е,не са много познати другите методи може би защото те се прилагат в много ранни седмици, когато обикновено бременността се изчиства спонтанно. Защо трябва да се насилва тялото след като и без това ще се изчисти? Аз много четох за медикаментозния вариант,за съжаление не беше приложим в моите седмици.Но и да беше - плода беше доста развит и не бих искала да го видя като го изхвърля

# 129
  • Sofia
Сандра, и според мен първия и втория са се случили много скоро един след друг и това е проблем. Бих те посъветвала да отидеш някъде да те погледнат на 3D ей така за успокоение че всичко е наред. Притеснява ме първия, не втория... да не би да има някаква механична причина за втората загуба. Не искам да те плаша излишно, просто за година и половина в тая тема какви ли не случаи има ...

Дели и аз мисля, че просто много скоро след първия А се случи втората случка, но.. и АГ ме подведе тогава - след контролния преглед каза действайте всичко е ОК. След втория път пак ходих на УЗ, имам и цитонамазка и колпоскопия, 3Д в какви случаи се прави? Не разбрах и какво точно имаш предвид под "механични" причини?

# 130
  • София
С ехограф с висока резолюция и 3Д може да се види (евентуално) дали има сраствания или анатомични дефекти. С доплер може да се види дали няма неизчистени плацентарни остатъци (светкат го за да се види кръвосъсирването в матката - по същия начин както се вижда кръвотока към бебето). Такива апарати имат обикновено на местата където правят ФМ или в някои репродуктивни клиники.

При теб може да няма нищо общо с това, просто ми светва лампата за подобни симптоми. Едната мама дето се похвалих че роди преди седмица беше с такъв проблем. На още една чакам да й дадат зелена светлина за бебеправене.

# 131
Момичета пак аз 😔Да ви питам , искам сега след като ми свърши МЦ да си пусна следните изследвания: НК клетки, ТСХ , пролактин, прогестерон, АФС - понеже прогестерона се пуска 7 дни след доказана овулация , което в моя случай значи около 24-25тия ден , може ли всичките наведнъж да ги пусна? Или има и изисквания за другите ?

# 132
  • Sofia
Момичета пак аз 😔Да ви питам , искам сега след като ми свърши МЦ да си пусна следните изследвания: НК клетки, ТСХ , пролактин, прогестерон, АФС - понеже прогестерона се пуска 7 дни след доказана овулация , което в моя случай значи около 24-25тия ден , може ли всичките наведнъж да ги пусна? Или има и изисквания за другите ?

Зара, аз съм правила всички тези изследвания сутрин на гладно, единствено за прогестерона трябваше да е в определен ден 21ви от МЦ, не пречи да ги пуснеш наведнъж, но ако приемаш медикаменти за ТСХ трябва да попиташ док.

# 133
Момичета искам съвет. И предварително се извинявам ако нещо ви нервирам.

В началото на октомври ми правиха кюртаж, мисед аборт в 10г.с, плодът отговаряше на 7г.с, бяха видяли сърдечна дейност, после тя изчезна и т.н След кюртажа ми дойде на 32 ден, нормално, без болки и следващите цикли също ми бяха редовни и нормални. На контролния преглед матката се беше свила и лекарят каза, че всичко изглежда наред, да изчакаме 6 месеца и ако искаме да опитаме пак.

От тогава минаха 4 месеца. Планирах да изчакам 6-те месеца и пак да се видим с доктора, да ми назначи изследвания и ако всичко е наред тогава да почнем отново. Но... страшни глупаци сме, не се опазихме снощи, а съм около предполагаема овулация. Сега седя и си блъскам главата - подраняваме ли много, да пия ли хапче, да оставя ли нещата да се случват, какво да правя? Искаме детенце, ние имаме вече едно от първата ми бременност, която беше без драми, но ако нещо не ми е наред и това доведе до втори мисед... не знам.

# 134
Янна, четири месеца са предостатъчно време. Още повече, че си имала контролен преглед, на който се е видяло, че всичко е наред. Не си изгубила бременността в късна седмица. И няма причина поради, която да се чака толкова дълго време. Това с шестте месеца са отживелици на старата школа.
Моят К беше в 9 г.с. и още след 2-3 месеца ми казаха, че съм се възстановила и готова за подновяване на опитите.
Моето мнение е, че щом всичко е наред на прегледа и са минали 3 месеца, няма причина да се чака повече.
Желая ти успех Hug

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 14:03 от CatGirl

Общи условия

Активация на акаунт