С какво ви дразнят свекървите - тема 92

• 97 152
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Бор_яна, мисля, че децата ти са наясно какви са финансовите ти възможности. Даваш колкото можеш от сърце и с любов, това за мен би било напълно достатъчно. Предполагам за тях също.

# 586
  • при късмета
Ами като сама казваш, че не сте обсъждали сума, то комуникативните ти умения се виждат и от самолет и не е нужно да те познаваме. Извинявай, обаче само защото си преценила, че свекърва ти има финансови възможности и е казала, че ще даде пари за детето, не значи, че трябва да ви поеме пълната сума. Ако първо го бяхте обсъдили, това все пак нямаше да се случи, нали?
Едно е да кажеш "Смятам за 100-120лв. да взема еди какво си на детето" и тя да потвърди, че ще ги даде, съвсем друго да взимате каквото прецените и после да очакваш да ти я покрие
Е аз някъде казала ли съм,че държа да поеме пълната,половината или незнам си  каква сума?Тя сама си решава.
 Изобщо прочете ли последния ми пост?
Прочетох го. На въпрос дали сте обсъждали цената на подаръка, ти отговори

Бяхте ли обсъдили цената на подаръка? Ако да, защо не ви прати парите предварително?
Не сме обсъждали.Но и предварително да ми беше казала,че може да отдели 10лв.,аз пак щях да си купя същите неща,защото не разчитам друг да ми облича детето.Нито съм я питала-нито молила.
Ако не беше обаждала,няма никакъв проблем.Но постъпката не одобрявам.
 Аз съм научена,че когато казваш нещо първо трябва да помислиш.
Кое точно не съм прочела?

# 587
  • София
Абе, ти не разбра ли, че то изобщо няма нужда от обсъждане, щото “свекървата възможности има.”. Като й кажат “Дай Х пари за внучето.” тя е длъжна да плаща до стотинка, защото видиш ли пари има, внуче има, ама нейни си разходи, нужди и желания - не!
Аз до колкото разбрах никой нищо не й е искал, а тя /С/ е предложила да заплати маратонки и анцуг. След като така е поставила предложението е редно да ги плати, а не да се отмята след покупката. Ако 120лв. са й много за подарък, да беше казала - давам 100лв. за подарък - купете каквото искате или си доплатете, ако харесате нещо по-скъпо. Да е мислила какво предлага. Отмятането е селско. Мисли се преди да се предлага, дори и да е по-скромна сума, а не - "аз ще му платя това и това, вие само ги купете" и после "абе аз бях нагласила парите, които сте похарчили, ама ги "набутах" за себе си и ви давам колкото е останало".

# 588
Ако 120лв. са й много за подарък, да беше казала - давам 100лв. за подарък - купете каквото искате или си доплатете, ако харесате нещо по-скъпо. Да е мислила какво предлага. Отмятането е селско. Мисли се преди да се предлага, дори и да е по-скромна сума, а не - "аз ще му платя това и това, вие само ги купете" и после "абе аз бях нагласила парите, които сте похарчили, ама ги "набутах" за себе си и ви давам колкото е останало".
Това така. Но едно уточнение- нито свекървата е казала до каква сума може да даде за подаръка, нито снахата я е попитала. И двете са от един дол дренки.

# 589
Значи според мен това влиза изцяло в графа "не-проблеми" заедно с останалите ядове по повод какво не е дала свекървата. Като започне да взима или да взима назаем и да не връща, тогава имате проблеми. Сега можете да сте щастливи, че се грижи за себе си спокойно без ваша помощ.

# 590
Уиш,
Не съм съвсем съгласна, че са баш един дол. Свекървата, като подаряваща, може да и е било неудобно да определя ценовата рамка. Снахата е най - логично да попита до колко пари да е подаръкът. Ако не получи конкретен отговор, въпрос на елементарна досетливост е да вземе нещо неособено скъпо. Аз поне така бих постъпила. Simple Smile

# 591
  • София

Аз до колкото разбрах никой нищо не й е искал, а тя /С/ е предложила да заплати маратонки и анцуг. След като така е поставила предложението е редно да ги плати, а не да се отмята след покупката. Ако 120лв. са й много за подарък, да беше казала - давам 100лв. за подарък - купете каквото искате или си доплатете, ако харесате нещо по-скъпо. Да е мислила какво предлага. Отмятането е селско. Мисли се преди да се предлага, дори и да е по-скромна сума, а не - "аз ще му платя това и това, вие само ги купете" и после "абе аз бях нагласила парите, които сте похарчили, ама ги "набутах" за себе си и ви давам колкото е останало".

Мхм, а жалването за 20-те лв. пък е супер "градско".
Абсолютно изсмукани от пръстите проблеми и покъртителна дребнавост.
Дала, колкото решила. Може да няма в момента, може да ги е наместила за друго, нейна си работа.
Демонстрации от сорта - ще си й върна обратно 100-те лв., щото видите ли колко съм главна, говорят само и единствено за интелектуалния капацитет на оплакващия се.

# 592
Още ли сме на 20левовата драма? Това си е излишно опъване на нерви. За мен е важно детето ми да има подаръци от бабите и дядо, пък дори и всичките аз да съм ги избирала и плащала. Радостта, че това е от баба/дядо е голяма.

# 593
А, изказването, че дори и свекървата да беше предложила 10лв, Лейдито пак щяла да вземе анцунга и маратонките за 120лв е много градско? Чуди се какво да си изсмуче от пръстите женицата. Като я чета и ако й бях свекърва щях да й пратя само 20-те лева, а 100-те да си ги наместя по мое усмотроние, като й знае много устата. 

# 594
Свекървата, като подаряваща, може да и е било неудобно да определя ценовата рамка.
От какво да ѝ е неудобно? Нищо неудобно няма. Най-нормалното нещо е да каже:"Ще отделя Х лева да му купите нещо". Миналата седмица дъщеря ми имаше и имен ден, и рожден ден. От известно време си спестяваше пари за нов лаптоп. Ама ясно е колко може да спести от джобните. Получи го като общ подарък за двата празника. Всеки от нас- аз, Уишмастъров, Говендър Мой и майка ми каза "Ще ти дам Х лева за лаптопа". Всеки даде колкото са му възможностите. Преди това я питахме дали е ОК с идеята това да ѝ е подаръка. И така- всички доволни.

# 595
За една баба (особено, ако е на пенсия) 100 лв изобщо не са малка сума.

# 596
  • София
Още ли сме на 20левовата драма? Това си е излишно опъване на нерви. За мен е важно детето ми да има подаръци от бабите и дядо, пък дори и всичките аз да съм ги избирала и плащала. Радостта, че това е от баба/дядо е голяма.
То ако ти ги плащаш и купуваш реално не са от баба му и дядо му, ами изкуствено създаваш положителни емоции у детето към баба и дядо му. Един ден като порасне, ще осъзнае, че баба и дядо не са това, което е в неговите представи, но това е друг въпрос.

# 597
Свекървата, като подаряваща, може да и е било неудобно да определя ценовата рамка.
От какво да ѝ е неудобно? Нищо неудобно няма. Най-нормалното нещо е да каже:"Ще отделя Х лева да му купите нещо". Миналата седмица дъщеря ми имаше и имен ден, и рожден ден. От известно време си спестяваше пари за нов лаптоп. Ама ясно е колко може да спести от джобните. Получи го като общ подарък за двата празника. Всеки от нас- аз, Уишмастъров, Говендър Мой и майка ми каза "Ще ти дам Х лева за лаптопа". Всеки даде колкото са му възможностите. Преди това я питахме дали е ОК с идеята това да ѝ е подаръка. И така- всички доволни.
Съгласна съм. И моята щерка получи колело от всички. Аз съм последният човек, който би поощрявал показни, скъпи подаръци и демонстрации.
В случая, обаче, не знаем свекървата в каква ситуация е била поставена или дали не е насадена на пачи яйца. Може поради добрите и финанси, изтъкнати от снахата, родата да очаква скъпи подаръци и жената да не е посмяла да отбележи, че е определила 100 лв. Не казвам, че не е виновна, но не и колкото снахата за мен.

# 598
  • София
Т.е положителните емоции към бабите и дядовците се разплащат с пари?

# 599
Всъщност, ако помислиш логично, зависят:
1. 99,(9)% от оплакванията в темата посочват именно свекървата като фактор на отношенията с мъжете им.
2. Дори да не се намесва пряко в живота на семейството, тя влияе косвено с поведението си.
3. Ако е възпитала или не е успяла да възпита сина си, свекървата отново влияе на отношенията между съпрузите, макар и косвено. Всъщност, в темата нерядко четем опити за оправдаване на Мунчовци с арумента, че майките им не са ги възпитали добре. Редовно, ако Мунчо не иска да се отдели, а предпочита да навре жена си при мама си, се намира съфорумка, която да свали отговорността от Мунчо и да я прехвърли върху мама му, която така го е възпитала и манипулирала през целия му клет животец.

Мхм. Никога не съм срещала Мунчо с двама прекрасни родители, които да са читави хора и да са били родители на място. Може и да е случайно съвпадение, просто за нито един пример не се сещам. Хората с дефицити, които не им позволяват да са свестни партньори и родители, обикновено са имали поне един силно несвестен родител и втори отсъстващ или свито търпящ несвестния. Важи и за мъже, и за жени, ама нали за Жорковци говорим в момента.

Общи условия

Активация на акаунт