Как е най-правилно?

• 27 808
  • 229
  •   1
Отговори
# 135
Ти пък - много си алчна Simple Smile Почни с панелка в Люлин, после вече гледай къщи, хохо

# 136
_Bianka_ - това вече го твърдя със сигурност, минавала съм по този път. Има си съвсем законно признаване с трима свидетели, които свидетелстват пред нотариус и се изготвя констативен нотариален акт. Тук се изисква определено време на стопанисване (владеене) на имота, след което по горната процедура се издава съвсем реален документ за собственост и ти ставаш легален собственик на съответния имот.

Цитирам ГПК :

Чл. 587. (1) Когато собственикът на имот няма документ за правото си, той може да се снабди с такъв, след като установи с надлежни писмени доказателства пред нотариуса своето право.

(2) Ако собственикът не разполага с такива доказателства или ако те не са достатъчни, нотариусът извършва обстоятелствена проверка за придобиване на собствеността по давност чрез разпит на трима свидетели, посочени от кмета на общината, района или кметството или от определено от него длъжностно лице, в чийто район се намира недвижимият имот. Свидетелите се посочват по указание на собственика и трябва по възможност да бъдат съседи на имота.

(3) Въз основа на доказателствата по ал. 1 и 2 нотариусът се произнася с мотивирано постановление. Ако с него правото на собственост се признава, нотариусът издава на молителя нотариален акт за собственост върху недвижимия имот.

# 137
Ти пък - много си алчна Simple Smile Почни с панелка в Люлин, после вече гледай къщи, хохо

Като ще се облажвам ,да е както трябва Grinning

# 138
О, явно е за имоти извън регистъра, така може Simple Smile

# 139
Не само, зависи много от ситуацията, но опцията си я има. Мой бивш шеф така придоби по 100-200 квадрата от общината (по нот. акт не му влизаше в имота) ама се доказа, че повече от 10 години си ги стопанисва и му издадоха документи, че и те са негови. Друг колега така си придоби лозето. Купил го дядо му преди време с някакви хвърчащи листи, няма нотариален акт, няма договор за покупко - продажба, но по същия начин с КНА и обстоятелствена проверка, се доказа, че повече от 30 години имота се стопанисва от рода му и накрая успя да си извади документ за собственост. Та варианти има, закона го позволява, но всичко зависи от обстоятелствата. Все пак си мисля, че след като за това има начин, и за всичко друго се намира. Въпроса е до колко ти се занимава и кое в края на краищата ще е в повече - печалбата (облагата) или изхабените нерви, време, здраве. Защото в определен момент трябва да се тегли чертата и да се прецени дали изобщо си заслужава да се мъчиш. Та така, малко отклоних темата, дано отклонението е полезно поне за някого. 

# 140
  • София
Хм,тази тема отваря един друг въпрос,който мен лично ме касае много.
Когато жената живее в жилището на мъжа до колко трябва да инвестира в него?Като ремонти,като пари за мебели и тн.?
Това е семейното жилище,но е купено/наследено от мъжа много преди изобщо двамата да се познават.
Ако в един момент се разделят(случват се такива неща),той може да и посочи вратата и тя няма право на никакви претенции над жилището.
Чувала съм около мен какви ли не коментари относно жени,които изпаднали в подобна ситуация искат обезщетение от мъжа.На тях се гледа с лошо око обикновено.
А реално са вложили всичките си пари в това жилище ,за ремонти,за мебели ,техника.Но на практика не е тяхно,трябва да станат и да си идат,да останат с...едното нищо,на улицата.
Какво мислите?

Мисля, че жената трябва да плаща само за храна и Интернет и наполовина някои от комуналните сметки (вода, ток). Нищо друго. Изобщо не бих инвестирала вече в чуждо жилище - горчив опит имам с две, от които нищо няма да мога да си взема, а оставих там немалко пари като обзавеждане и посуда. Не че съм примряла за чаши или тенджери, но ако не бях наливала в неговите жилища, сега щях да имам заделени собствени пари и да инвестирам в нещо свое.
В това отношение, ако апартаментът е на мъжа, да си поема сам ремонтите и разходите по него (обзавеждане и така нататък). Стотинка повече не бих дала за чуждо, съжалявам, колкото и да се бие н гърдите, че плащал заем заради мен, в нотариалния акт е важно чие име пише, а там съвсем не е моето.

# 141
Мисля, че жената трябва да плаща само за храна и Интернет и наполовина някои от комуналните сметки (вода, ток). Нищо друго.

В това отношение, ако апартаментът е на мъжа, да си поема сам ремонтите и разходите по него (обзавеждане и така нататък).
И още би било добре тя да плаща наем за стаичка или две, нали?

# 142
  • София
la principessa, това са различни случаи. При тях те са стопанисвали имота, а тези, на които реално се е водил, не са и нямат претенции, защото най-вероятно са запуснати техните или въобще не се знае собственикът. В случая обаче имаме мъж, който си е стопанисвал имота, и такива врътки не важат. Имотът си иа собственик, който ще оспори.

А за влагането в чужд имот, според мен трябва да е разумно. Аз за три години в имота на моя приятел съм вложила в мебели и тн сигурно към 4000-5000 лева, но и да бях под наем пак щях да ги давам тези пари. Така че дори и да се разделим, нито би ме било яд, нито бих имала претенции. Но аз си му казах откровено  още в началото, че това е неговото жилище и че не искам всички спестявания да отиват натам, а сега ни е времето да пътуваме. Ако ставаше въпрос за брак, пак бих си казала абсолютно честно и откровено, доколко бих си вложила всички спестявания и за липсата на сигурност. Смятам, че това е разговор, който задължително трябва да се проведе в разцвета на връзката/брака.  Всеки трябва да помисли за себе си, защото в един момент дори и тази несигурност може да повлияе лошо на брака.

# 143
Niya - факт, който не оспорвам. Това беше вмъкнато по повод друг коментар, който малко отклони темата.

Първоначално изкоментирах разговора с нотариус, разясняващ възможността за претенции от несобственика относно вложения, направени в имот - чужда собственост. Има го някъде в закона, но не съм го търсила. Исках просто да събудя въпроси, които вероятно са важни за някои потребители и потребителки на форума. Нямам претенцията да съм компетента, не съм търсила, не съм се вълнувала от този въпрос. Но след като е повдигнат от компетентно лице, считам, че има резон и който се нуждае от информация има шанс да я намери.

# 144
Мисля, че жената трябва да плаща само за храна и Интернет и наполовина някои от комуналните сметки (вода, ток). Нищо друго.

В това отношение, ако апартаментът е на мъжа, да си поема сам ремонтите и разходите по него (обзавеждане и така нататък).

Радвам се,че се намеси и другата гледна точка.
Ок,прав си.
Но да речем,че жилището е в такова състояние,че трябва да се изтегли кредит на стойност между 20 и 30 000 лв за да се оправи и да се купят мебели ,техника и тн.
Ти нямаш възможност да вземеш кредита,защото си платил за апартамента,за това го взима жена ти.
И накрая,при раздяла,чий е апартамента и кой остава там?Или някой получава парично обезщетение?

# 145
Ти нямаш възможност да вземеш кредита,защото си платил за апартамента,за това го взима жена ти.
И накрая,при раздяла,чий е апартамента и кой остава там?Или някой получава парично обезщетение?
Ако сте женени, тогава жена може да пази сметките за ремонта и при раздяла на имущество да опита се компенсира по съд.

Другото, този категорично мнение че няма да дам нищо, ще живея бесплатно, плащам половина на сметките, купувам някаква храна, той ми води по рестораните и частично грижи за детето МИ (не ние). Никак не смятам че е нормално

# 146
  • София

Ако трябва да си говорим кой трябва да плаща наем, може и списък с цени на услуги да съставя - че го пера, готвя, гладя, хвърлям боклука, чистя му, ама все безплатно минава той, а ? Айде да не тегля чертата кой какво плаща и кой поема като услуги, щото Ганьовците масово минават безплатно по тая линия.

# 147
Ако трябва да си говорим кой трябва да плаща наем, може и списък с цени на услуги да съставя - че го пера, готвя, гладя, хвърлям боклука, чистя му, ама все безплатно минава той, а ? Айде да не тегля чертата кой какво плаща и кой поема като услуги, щото Ганьовците масово минават безплатно по тая линия.
Айде що не включете и секс в списъка?

# 148
ако не бях наливала в неговите жилища, сега щях да имам заделени собствени пари и да инвестирам в нещо свое.
Ако не беше наливала в неговите, би плащала наеми. Сметни колко през години?

# 149
  • София
Хм,тази тема отваря един друг въпрос,който мен лично ме касае много.
Когато жената живее в жилището на мъжа до колко трябва да инвестира в него?Като ремонти,като пари за мебели и тн.?
Това е семейното жилище,но е купено/наследено от мъжа много преди изобщо двамата да се познават.
Ако в един момент се разделят(случват се такива неща),той може да и посочи вратата и тя няма право на никакви претенции над жилището.
Чувала съм около мен какви ли не коментари относно жени,които изпаднали в подобна ситуация искат обезщетение от мъжа.На тях се гледа с лошо око обикновено.
А реално са вложили всичките си пари в това жилище ,за ремонти,за мебели ,техника.Но на практика не е тяхно,трябва да станат и да си идат,да останат с...едното нищо,на улицата.
Какво мислите?

Ако човекът не е свестен и не предложи напускащият да си вземе основни неща, които хем са били голям разход, хем ще му трябват за живеене в битов план, то най- удачно е да си вземеш всичко до стена.
Аз много бих се ядосала, ако съм живяла с някого и уж ни е грижа един за друг, пък после да се прави на тарикат и да иска да си тръгна по джапанки.
Затова аз лично не бих приела някой да влага в немобилната част от мое имущество. А на изпращане бих му дала основни уреди, за да си започне с по- нормален старт на друго място.
Така е редно сякаш. (Ако няма тормоз или изневери)

Общи условия

Активация на акаунт