Частни училища - информативна тема 19

• 92 964
  • 755
  •   1
Отговори
# 360
  • В офиса
На мен написаното за Светлина ми хареса. Директорката си се бори за място под слънцето. Има класове от момчета, прави гимназия със СофтУни. Логично Simple Smile Даже знам на кого бих го препоръчала. А общата цена с всички извънкласни и храни колко горе-долу излиза? И родителите какви са като демонстриране на финанси спрямо средното.
Обаче онова, което прочетох за Златарски ме изненада зле.
Дискусията с Андариел е невъзможна. Допускам, че понякога говори правилни неща, но като цяло начинът й на интерпретация на всяка тема е фрустриращ. Аз имам турбо отличник, който при минимална трудност се предава. Оксиморон?
Да, Ashia, и аз се чудя какво да обяснявам, избирали кротки деца, да ги правят тухлички, да им е лесно... На което аз: Ама вие моя син го знаете... Отговор: Ама той е заради кака си там. Иди спори с радио после. Иди обяснявай, че ги учат да мислят и да са отговорни за действията си. Дано училището преживее успешно разрастването, щото свестни учители за 5 паралелки как се намират. Преди по география, история, химия и т.н. Имаше по един учител, сега сигурно ще трябва да са по двама. И да са на същото ниво на старите, което ми се струва почти невъзможно. Но пък по математика, български и английски успяват (с малки сътресения, където се вземат веднага мерки) Сигурно ще стане.

# 361
Момичето хубаво описа, аз нямам претенции за фактите, но като стигна до това за щастието, турбоотличниците и палавостта, вече нещата се поизкривиха. Още повече, че тя самата е от турбоотличниците, ако не бъркам и разказът за айби-то и биологията е неин.

Първо, никъде в поста ми няма опит за конфликт между турбоотличник/щастливо дете. Щастливото дете се отнася към идеята, че децата си харесват училището и им се ходи на училище, макар и да не са най-ученолюбивите. По-добре да си харесваш училището, отколкото да го мразиш. “Турбоотличността” се отнася към несъвършената академична среда, в която състезателен хъс- какъвто всеки турбоотличник има - не се насърчава от другите ученици. Ако детето ви не иска да е турбоотличник, няма да получи вдъхновение там. Ако иска, ще си отиде с тази нагласа, но ако в действителност имат проблем с преподаването, ще се озори. Но пък ще се чувства социално добре. И в действителност има свръхамбициозни майки, които вгорчават живота на децата си. Това са отличници на сила, те не учат за удоволствие, а за да не се кара мама/татко. Те не са щастливи, понеже винаги се страхуват, че аджеба имат 5-ца по нещо си.Не знам защо протестирате срещу това, такива истории ще има винаги и тези деца няма да са щастливи.

# 362
На мен написаното за Светлина ми хареса. Директорката си се бори за място под слънцето. Има класове от момчета, прави гимназия със СофтУни. Логично Simple Smile Даже знам на кого бих го препоръчала. А общата цена с всички извънкласни и храни колко горе-долу излиза? И родителите какви са като демонстриране на финанси спрямо средното.
Обаче онова, което прочетох за Златарски ме изненада зле.
Дискусията с Андариел е невъзможна. Допускам, че понякога говори правилни неща, но като цяло начинът й на интерпретация на всяка тема е фрустриращ. Аз имам турбо отличник, който при минимална трудност се предава. Оксиморон?
Да, Ashia, и аз се чудя какво да обяснявам, избирали кротки деца, да ги правят тухлички, да им е лесно... На което аз: Ама вие моя син го знаете... Отговор: Ама той е заради кака си там. Иди спори с радио после. Иди обяснявай, че ги учат да мислят и да са отговорни за действията си. Дано училището преживее успешно разрастването, щото свестни учители за 5 паралелки как се намират. Преди по география, история, химия и т.н. Имаше по един учител, сега сигурно ще трябва да са по двама. И да са на същото ниво на старите, което ми се струва почти невъзможно. Но пък по математика, български и английски успяват (с малки сътресения, където се вземат веднага мерки) Сигурно ще стане.
За цена ще Ви излъжа, но може би излиза около 5500 евро с всичко. Самото обучение вървеше 4800 евро май - не знам дали храната влизаше вътре (сайтът е най-доброто място за проверка; ). Родителите, които аз познавам, са нормални успели хора. Става въпрос за родителите на сегашния 6. и някои деца от 7. клас, за другите не знам много. Като цяло не са от типа “мутреса с S-класа”; както се казва, са от типа горна средна класа. Никой не е парадирал с нищо от тези, с които съм контактувала по рождени дни и тържества (но те са извадката ‘родители от класа на брат ми’ и евентуално от горния/ долния клас). Има  много заможни, но пък и те Винаги за били учтиви (по наблюдения от тържествата и времето, в което си прибират децата от училище). Има и по-обикновени хора, т.е. с по-ограничени възможности. Не ми е правило впечатление диспропорционален брой да гледат от високо. Като цяло ми допадат, а и се разбират помежду си, поне в нашия клас. Звънят си за домашни и моите познати понякога се канят по детски рождени дни, ако това Ви помага с нещо. Предполагам важи и за останалите родители. Може би това е нормално в клас със седем човека, не зная.

# 363
ProVaxx, много интересна информация за IB, благодаря. 

Относно Златарски, след инцидента на сина ми в АК, Златарски беше дискутиран като опция.  Тогава точно деца казаха, че там нещата са по-зле от АК, има повече феймъси и т.н.  Та, ProVaxx, нещо за темата наркотици и психо-активни вещества в Златарски?  Те поне не са пускали интервюта, че при тях няма.

# 364
  • София
ProVaxx, и аз благодаря за споделеното за IB дипломата.
Освен Златарски, Увекинд и Меридиан 22 също имат IB програми. Ако "Златарски" имат своите проблеми, някоя от тези две гимназии не е ли опция?

# 365
  • София
  Доколкото разбрах и "Св. Георги" имат IB програма, поне така се рекламират. Тук училището нещо не го харесват, но не съм наясно за причините. Също е вариант.

# 366
За Златарски: много ученици ползват такива вещества, но в училище май само трева са ги хващали да пушат. Преследват ви из двора, ако пушите цигара (тютюн),та затова пушачите се навират из храсталака зад училището.
Относно IB - Златарски има най-високите резултати. Опитват се да държат опитни хора като преподаватели. Проблемите идват от дисциплина, студ, разправии, наглостта на някои ученици (също и тоталната липса на мотивация да си мръднат пръста, да не би случайно да се изморят за дискотеката или наргиле бара, а понякога и интелигентност), невъзможността да се свържеш с госпожа Директорката. За IB бих казала, че готвят много добре за български и английски. Същото беше с биологията, но както много други, страхотната госпожа напусна (много учители с опит напуснаха, та не знам дали сега не цари хаос). Историята е на ниво, икономиката е вечен скандал с учител, но човекът си знае работата, ако отидеш на консултация при него. Математиката е скръбна. С IB химия в Златарски няма да сбъркате (преподава я асистент професор от Минно-геоложкия университет и всички много я обичаме).

Не ми е известно обаче как се справят в Меридиан и другите училища. Меридиан имат същите предмети като Златарски, но без химия. Ако имате дете, на което му се занимава с изкуство, Англо-Американското има театър. Май в АК не върви така добре. За Saint George сега разбирам. За съжаление IB дава статистика по държави и предмети, не по училища, затова не мога да ви кажа кой как се справя резултатно.

# 367
Ето Ви официалния списък на IB училищата в България - може да цъкнето върху всяко, за да видите какви предмети предлага. http://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/?SearchFields.Country=BG

# 368
  • София
  Доколкото разбрах и "Св. Георги" имат IB програма, поне така се рекламират. Тук училището нещо не го харесват, но не съм наясно за причините. Също е вариант.
Мисля, че си в грешка, освен ако не е съвсем нова програмата им.

Благодаря, ProVaxx, за нещата, които споделяш! Много полезни постове

# 369
  • София
Май наистина съм в грешка. Миналата година приятели го избраха именно заради IB дипломата, а сега го няма на сайта им. Странно.

# 370
  • София
Тинкърбел, на начина ми нищо му няма, а ти се фрустрираш. Отличник с лесно отказване става с молене, уговорки... А ако остане сам да се оправя да видиш как се оказва, че не се фрустрира лесно, а се мобилизира, защото самолюбието му е по-важно и неволята не идва. Това с отказването се превръща в удобен номер в живота - все ще се намери кой да моли, да бута, да уговаря, да гали самолюбие... все едно прави героични дела някакви.

# 371
  • в страната на чудесата
Май наистина съм в грешка. Миналата година приятели го избраха именно заради IB дипломата, а сега го няма на сайта им. Странно.
Възможно е да са стартирали програмата, но има 3 години в които са кандидат. Прогресивно също имат IB за начално образование, спазват я, но не са листнати тъй като тече този период. Но децата учат по програмата, учителите имат всички методически ръководства, съответните обучения, и пр. Вероятно ще ги листнат след “изпитателния” срок.

# 372
  • София

Здравейте! Понеже засягате въпроса с резултатите от НВО след 7 клас при избор на училище, искам да попитам родителите на деца, които вече са минали този етап, дали в частните училища се налагат допълнителни уроци в 7 клас за подготовка или обучението е на достатъчно високо ниво и децата се справят без проблем с тези изпити? Интересувам се най-вече за СС, но и мнения за други училища също ще са полезни.

Побутвам си въпроса, в случай, че някой може да отговори. Мерси предварително!

# 373

Здравейте! Понеже засягате въпроса с резултатите от НВО след 7 клас при избор на училище, искам да попитам родителите на деца, които вече са минали този етап, дали в частните училища се налагат допълнителни уроци в 7 клас за подготовка или обучението е на достатъчно високо ниво и децата се справят без проблем с тези изпити? Интересувам се най-вече за СС, но и мнения за други училища също ще са полезни.

Побутвам си въпроса, в случай, че някой може да отговори. Мерси предварително!

Джанка, това се дискутира периодично безброй пъти. Не очаквай някой да ти го разясни подробно отново и смляно, защото рискува да се наубута за пореден път в ненужен спор. Просто си напиши домашното и попрочети темата назад.

# 374
  • София
Джанка - мисля, че тук никой няма да ти отговори едностранно.
На някои им се налага, на други - не.

Много зависи колко разширено се изучават предметите в училището, каква е целта при кандидатстването и тнт.

Когато започвах да търся ЧУ, една от основните причини да го правя беше, че ще спестя от уроци.
След всичко изчетено и говорено - вече не мисля така.
Ако детето ми не е добър ученик, ако има нужда от допълнителна работа - това трябва да се направи, за да има шансове на матурите и изпитите и тнт. Аз мога да си обвинявам училището ако искам, но това няма да донесе знания на детето.
Много деца, за да имат добър успех в училищата и по състезания ходят на допълнителни уроци.

За мен ще е най-добре ако детето ми ходи на допълните уроци, но не за да попълва липси, а за да усложнява/разширява своите знания в дадени предмети/науки, които го влече.

Общи условия

Активация на акаунт