Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.

 • 44 785
 • 299
 •   1
Отговори

Анкета

Кой спорт от зимната олимпиада ще следите с най-голям интерес

Опции:

 • София
 • Мнения: 12 747
Време е за най-голямото събитие за 2018 г. в световен план - Зимните олимпийски игри в Република Корея, които стартират след броени дни.
Официалното откриване ще е на 09.02.2018 г. петък, 13:00 ч.
Каналите, които ще предават пряко игрите са Евроспорт 1 и Евроспорт 2, както и БНТ 1 и БНТ HD.
Часова разлика: Пьонгчанг е 7 часа напред спрямо нас.

Пускам инфо за вски един спорт, нещо над което работех последните дни. Вижданията и прогнозите са мои и не ангажирам никого с тях.

Специални благодарности на Шошулчо за безценната си помощ върху инфото за фигурното пързаляне.  bowuu

Желая ви приятно гледане и нека си пожелаеми много положителни спортни емоции.  bowuu


Хокей на лед
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/ice-hockey
  
родина: Канада
''Хокей'' идва от френското''hoquet,'' което означава''гега на овчар'' - първообраз на стика, използван от състезателите по време на игра. Сред имигрантските среди в Канада през 19 век се практикуват различни версии на този спорт, но първото писменно доказателство за хокея на лед като спорт е за играта на британски войници, разположени в Кингстън и Халифакс през средата на 1850 г. Двайсет години по-късно - през 1870 г., ученици и студенти от Монреал създават правилата на надпреварата. В началото на 20 век играта е пренесена и в Европа под името ''канадски хокей.''
Хокеят е национален спорт, гордост и начин на живот за канадците. Това е спорт номер 1 също така и в Чехия, Словакия и Финландия. Изключително популярен и в Русия и Швеция, а също и в Швейцария и Германия. 1.724% от населението на Канада са официално регистрирани играчи в съответни клубове, което е нещо уникално по рода си. За Финландия този процент е 1.379, а за Чехия 1.075
Безспорно това е най-чакания и атрактивен спорт в програмата на зимните олимпиади, не само защото е единствения класически колективен спорт, но и защото по-зрелищност и динамика няма равен на себе си в световен план.
За огромно съжаление на всички фенове и любители на този уникален спорт, NHL и IOC не се споразумяха и на предстоящата олимпиада в Пьонгчанг няма да видим най-добрите хокеисти в света, което е огромен удар по този спорт и по престижа на самата олимпиада. Отборите участници няма да играят дори с четвъртите си по сила отбори... Този факт дава много сериозно предимство на Европа и по-точно Русия, която ще е представена под неутрален флаг или по-точно под флага на МОК с петте преплетени кръга и уникалното име: ‘‘Олимпийски атлети от Русия.‘‘ Там всичко най-добро и годно от КХЛ ще бъде вдигнато на крака с една единствена цел – заветното олимпийско злато!
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
  
Мъже
  
1. Канада - 9 титли
2. Русия (СССР/ОНД) - 8
3. Швеция - 2
3. САЩ - 2
5. Чехия - 1
5. Великобритания - 1
  
Жени
  
1. Канада - 4 титли
2. САЩ - 1
  
  
Кърлинг
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/curling
 
Кърлингът е един от петте оригинални зимни олипийски спорта. Един от най-старите и един от малкото останали максимално чисти до същността си. Без комерс, без бумкейкърси игри. Повечето от практикуващите го спортисти си имат други професии, с които си изкарват хляба. Малцина са тези, които са забогатели покрай този спорт и то това е свързано с магазини за продажба на кърлинг аксесоари или центрове за обучение и игра за удоволствие.
Родина на този спорт е Шотландия и буквално означава - 'извивам се, въртя се‘
В Шотландия се играе кърлинг още през 15, 16 век, което прави този спорт един най-старите, които съществуват изобщо в света.
Любопитното е, че официално първият спортен клуб в историята е именно по кърлинг, а не по футбол или ръгби. Това е най-старият спортен клуб в света - ''Килсит" - основан през 1716 година, съществуващ и до ден днешен. Камъните с които се играе този спорт се правят само от специален гранит добиван единствено в горичката на китният Ейшър в Шотландия.
В момента кърлингът е най-популярен в Канада където това е национален спорт, като се практикува масово и семейно.
Топ фаворити и при мъжете и при жените са отборите на Канада, но специално при мъжете, култовия Никлас Един се очаква да даде сериозен отпор на Кевин Куи и компания и за мен даже си е фаворит номер 1 за златния олимпийски медал.
При жените Ийв Мюърхед (Великобритания a.k.a. Шотландия) и Ана Хаселборг (Швеция) са основната заплаха за Рейчъл Хоуман и сие от канадския отбор. Внимание и към швейцарките и китайките.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
  
Мъже
 
1. Канада - 3 титли
2. Швейцария, Норвегия и Великобритания (или по-точно Шотландия) - 1
  
Жени
 
1. Канада и Швеция - 2 титли
2. Великобритания - 1
  
  
Фигурно пързаляне
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/figure-skating
 
Ако леката атлетика е царицата на летните спортове, то фигурното пързаляне е красивата принцеса на зимните.
 
Родина: Англия.
Възниква през средата на 19 век. Но модерното и познато нам фигурно пързаляне се формира в САЩ.
Фигурното пързаляне е сред първите зимни олимпийски спортове, един от петте оригинални такива. Далеч преди първите Зимни олимпийски игри през 1924 г. в Шамони, в Лондон през 1908 г. леденият спорт е част от Летните олимпийски игри. Първоначално състезанията са за мъже, жени и двойки (които са прародителя на сегашните спортни двойки). Танцовите дуети са включени в олимпийската програма чак през 1976 г. в Инсбруг. Името на спорта идва от рисуването на фигури по леда. В последствие пързалянето се развива с включването на скокове, пируети и различни видове стъпки, за да се стигне до сегашния му вариант.
 
Кънките са познати на хората от дълбока древност и първоначално са били просто средство за предвижване. След това постепенно се развиват и разрастват, като започват да се използват и за забавления и състезания.
Когато се появяват първите железни кънки може да се каже, че се появава и фигурното пързаляне и започва неговото развитие. Създават се първите любителски клубове, провеждат се първи организирани състезания по "рисуване" на фигури по леда, като състезателите поддържат през това  време красива и естетична поза на тялото. Целият нараснал интерес и активност налага международно организиране към края на 19-и век. През 1871 година се провежда първият кънки-конгрес на който фигурното пързаляне е признато като спорт, а през 1891 г се провежда и първият европейски шампионат.
1892 г. е създаден ISU - международния кънки съюз- за организиране и ръководене на спортни състезания. През 2017 г. организацията отбеляза своят 125-и юбилей.
1896 г. организацията провежда първи световен шампионат - в Санкт Петербург и това събитие става ежегодно състезание. Първите 10 години само с дисциплината мъже. През 1906 г. на световното в Давос вече има и състезание за жени.
През 1897 г. е дефинирана дисциплината спортни дуети.
Първата олимпиада за фигурното пързаляне е през 1908 г. на летните ОИ в Лондон с 4 състезания - мъже, жени, спортни дуети и дисциплина която на следващите ОИ отпада -  мъже-фигури. Първите олимпийски шампиони са съответно Улрих Салхов, Madge Syers, Анна Хюблер-Хайнрих Бургер и Николай Панин. Следващите 12‘ ОИ са с по 3 дисциплини, за да се стигне до 1976 г. - зимните ОИ в Инсбрук - с класическите 4 дисциплини, като първите олимпийски шампиони в танците са Людмила Пахомова/Александър Горшков. През 2014 г. на зимните ОИ в Сочи се даде началото и на отборния турнир, който по традиця стартира преди официалното откриване на игрите.
В Пьонгчанг ще видим по 30 състезатели в сингъл дисциплините мъже и жени, 22 спортни дуета, 24 танцови дуета и 10 отбора в отборния турнир. По 2 изпълнения за всяка дисциплина- кратка и волна програма – short and free.
В зависимост от снимащите на екрана в различен формат в реално време ще виждаме малка част от оценяването на даденото изпълнение с абревиетури от латински букви, за това съвсем кратко упътване коя какво e поне от картините от състезанията този сезон.
В края на изпълнениято състезателя получава оценка от  2 съставни Technical Elemments и Presentation. Съответно "първа и втора оценка" / "техническа оценка и компоненти". Техническата оценка в общи линии мисля, че е ясна какво означава и как се формира, като за нея ще можем да следим в реално време. Втората оценка е т.нар. Program Component Scores (PCS) и включва 5 пункта (петте компоненти на програмата), като тя се поставя от съдийския панел и много често е субективна. Тя съдържа:
1. SS Skating Skills - ниво на пързаляне
2. T Transitions - свръзки в програмата. 3.
3. PE Performance.
4. CO Composition .
5. INT Interpretation of the Music.
SP/FP Score e съответно крайната оценка за кратка / волна програма. Пред нея може да има SB - информация че това е най-високата оценка на дадения състезател в настоящия сезон до тук. Ако има наказателна точка/и тя се изписва като Deductions.
От началото на този сезон сме масово на екрана и с повече надписи по време на дадено изпълнение. То също варира като съдържание и дизайн в зависимост от снимащите. Наименование на елемента - възможно най-кратко и с цифра означено нивото на трудност на изпъления елемент. Това съдържа BV - базова стойност на оценения елемент. GOE- коефициент на /за изпълнениято на елемента (+/-) - Grade of Execution. Current - текущата техническа  оценка- тя расте по време на изпълнението след всеки елемент. LEADER- техническата оценка на временния водач в класирането.  
 
Фигурното пързаляне се разви страшно много през последните 4 години и в момента е в някакъв пик, като на почит са страшно многото четворни скокове при мъжете, нещо немислимо за миналото.
Ще станаем свидетели на два четворни в крактка програма и по 3/4/5/6 във волна?!
Конкуренцията ще е жестока във всяка една дисциплина, а прогнозите нещо изключително трудно.
 
Мъже:
От 30 участника, 19 ще са дебютанти, а настоящия олимпийски и световен шампион – най-голямото явление в този спорт от Алексей Ягудин насам – Юзуру Ханю има редкия шанс да пренапише историята и да се превърне в икона на този спорт ако дублира златото от Сочи, защото дубъл при мъжете не е имало от 1952 г. когато Дим Бътън (САЩ) защити титлата от 1948 г.
Ханю е двукратен световен шампион, с невероятните 4 титли от финал на Гран при (еквивалент на футболната ШЛ) и държи трите световни рекорда, за кратка програма, волна програма и общ сбор.
‘‘Ветераните‘‘ на тези игри ще са сребърният медалист от Сочи, Патрик Чан (трикратен световен шампион), настоящият бронзов медалист от Сочи - Денис Тен (Казахстан) и Михал Брезина (Чехия) – за тях това ще са трети олимпийски игри.
Топ фаворитите са ясни.
Юзуру Ханю (който обаче ще е една загадка, тъй като получи контузия при единственото си появяване през сезона на първото Гран при и от тогава не се е явявал на нито едно официално състезание), като няколко дни преди старта на олимпиадата оповести, че ще пропусне и отборната надпревара.
Хавиер Фернандес от Испания (двукратен световен и шесткратен европейски шампион), за който това ще е последен шанс за каквото и да било олимпийско отличие.
Шома Уно от Япония – едно от напиращите млади лъвчета. С най-силния резултат в историята във волна програма след Юзуру Ханю, любимец на съдиите и лично за мен огромна заплаха за 1-то място, особено ако играе чисто.
Нейтън Чен от САЩ. Това е символът на сегашното модерно мъжко фигурно пързаляне. Човекът четворен скок. Нейтън е известен с това, че четвоирните му скокове са повече от тройните, нещо абсолютно нереално. Чен е без загуба през този сезон и на хартия е фаворит номер 1. Нейтън стана първия фигурист в историята представил пет различни четворни скока в една програма?! А именно: четворен тулуп ; четворен ритбергер ; четворен флип ; четворен лудз и четворен салхов?!
Трябва да се внимава и за Боян Дзин от Китай (победител от четирите континента) ; Михаил Коляда от Русия (с вечния въпрос, кога ще успее да скочи четворен лудз в състезание) и Винсент Джоу от САЩ.
 
Жени:
30 участнички, само 7 с олимпийски опит зад гърба си и рекордните 23 дебютантки. Абсолютен ветеран, особено за този спорт е вечната Каролина Костнер, за която това ще е рекордна четвърта олимпиада!
При жените също имаме усложняване на програмите, увеличаване на комбинациите троен/троен, изобщо конкуренцията е много силна и ни очаква люта битка за мечтания подиум.
Топ фаворитките за златния медал са двете руски матрьошки – Евгения Медведева и Алина Загитова. Ако не направят някакви невероятни глупости, което лично мен ме съмнява, то за останалите борбата ще е за бронзовия медал.
Медведева само допреди няколко месеца беше може би с най-ясния и сигурен златен олимпийски медал. Двукратна световна и европейска шампионка, двукратна победителка на финала на Гран при, без загуба от 2 години + във всички възможни състезания и турнири, държаща трите световни рекорда за кратка програма, волна програма и общ сбор. Изобщо идилия, докато не се появи новото руско чудо в този спорт, Алина Загитова, която след световната титла за юноши започна да мачка наред и при жените, като направи и немислимото. На ЕП в Москва преди няколко седмици, Загитова победи самата Медведева и нанесе изключително силен психологически удар. Загитова е някакъв еквивалент на Нейтън Чен при мъжете. Човек каучук, подскачащ пумпал, който няма спиране и умора. Алина е известна и уникална и с това, че всичките и скокове във волната програма са в нейната втора част за което печели и 30% допълнителен бонус при точкуването на елемента.
В борбата за бронза ще видим широк спектър участнички, всяка с шанс при определено стечение на обстоятелствата - Каори Сакамото, Кейтлин Озмънд, Габриела Делмън, Сатоко Миахара, Мираи Нагасу, Брейди Тенел, Каролина Костнер, Мария Сотскова и Карън Чен.
 
Спортни двойки:
Тази дисциплина, често подценявана в близкото минало в момента е в някакъв ренесанс и е изключително атрактивна, като и тук нещата се усложниха до безкрайност. Като атракция за обикновения телезрител, който гледа фигурно пързаляне веднъж на 4 г. то мъжете и спортните двойки ще са атракция номер 1.
Тук средната възрастова граница е по-висока, има много повече опит и по-малко абсолютни дебютанти, само 11 такива.
При спортните двойки са и двата феномена във фигурното пъррзаляне - Альона Савченко и Хао Джан, за които това ще са пети зимни олимпийски игри с трети различен партньор, нещо нереално и немислимо. Само поклон пред такива спортисти.
Ако при жените и танците имаме надпревара с два коня и всички останали, то тук и при мъжете ще е най-непредвидимо в спора за призовата тройка. И ако при мъжете вододела ще са четворните скокове, то при спортните двойки ще са паралелните скокове. Все пак топ фаворитите са китайците Суй Венцзин/Хан Цун (моите лични фаворити) и ''германците'' Альона Савченко/Бруно Масо - новите сензационни световни рекордьори във волната програма.
Останалите претенденти: Евгения Тарасова/Владимир Морозов, Ванеса Джеймс/Морган Сипре, Мегън Дюамел/Ерик Радфорд и Ксяу Ю/Хао Джан.
 
Танци на лед:
От 24-те дуета, 9 имат опит на ОИ, а 15 са дебютанти.
И тук по подобие на женската надпревара имаме два дуета, които са с много, много над останалите. Габриела Пападакис/Гийом Сисерон (Франция) и Теса Върчу/Скот Мойер (Канада) са в своя собствена лига и ще е истинска сензация ако изхвърчат от първите две места в крайното класиране. През този олимпийски сезон французите определено имат леко предимство и победиха Теса и Скот на финала на Гран при. Съдиите ги харесват повече и колкото и да изостават в кратката програма, във волната наваксват като сбор точки и компоненти на програмата. Така че ако приемем, че двете супер опитни двойки не допуснат грешка, то определено лек фаворит са Габи и Гийом.
Пападакис/Сисерон са двукратни световни шампиони, но все още без олимпийски медал, докакто Теса и Скот са трикратни световни шампиони, златни медалисти от олимпийските игри във Ванкувър и сребърни от Сочи.
Световния рекорд в кратката програма е за Теса/Скот, а във волната и в общия сбор от точки е за Габи/Гийом.
В спора за бронза ще видим - брат и сестра Мая и Алекс Шибутани от САЩ, Медисън Чок и Ивън Бейтс (САЩ), Кейтлин Уивър/Андрю Поже (Канада), Анна Капелини/Лука Ланоте (Италия) и Екатерина Боброва/Дмитрий Соловьов (Русия)
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
  
1. Русия/СССР/ОНД - 27 златни медала
2. САЩ - 15
3. Австрия - 7
4. Германия/ГДР - 6
5. Великобритания и Швеция - 5
7. Канада - 4
8. Франция и Норвегия - 3
10. Япония - 2
  
  
Ски бягане
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/cross-country-skiing
  
Родина: Норвегия
Най-популярния спорт в Норвегия - местна религия и национална гордост. От векове норвежците се придвижват на ски, но самият спорт започва да се заформя през 18 век. Първите състезания по ски се провеждат през 1843 г. в Тромсьо, Норвегия.
През 1982 година се въвежда и т.нар. свободен стил, при който се използва кънковидната стъпка идваща от бързото пързаляне с кънки.
По принцип се смята, че именно норвежците са измислили първи ските или съвременните ски, т.е. способ за по-лесно и бързо придвижване по снега. Но това са легенди и няма как да се докаже. Защото има и други северни нации освен тях, но това е най-разпространената легенда. Любопитното обаче е, че към момента страната с най-много регистрирани ски бегачи на глава от населението е Канада.
 
Ски бягането е абсолютният класически и изчистен зимен спорт. Ако има спорт, който да дефинира най-чисто зимната олимпиада и нейният дух, то това е именно величественото ски бягане.
Естествено, това е един от оригиналните пет зимни олимпийски спорта с които тръгва всичко, но е любопитно че жените започват своето участие на ЗОИ чак през 1952 г. в Осло!
 
На предстоящата олимпиада в Пьонгчанг ще се проведат 12 дисциплини, по 6 за двата пола. 10 индивидуални старта и 2 отборни.
 
При мъжете всички се питат ими ли някой, който може да спре новото невждано чудо в този спорт – Йоханес Клаебо от Новегия.
Според редица изтъкнати специалисти, това е най-комплексния състезател, който този спорт е виждал. Миналата година едва на 20 г. завърши 4 в крайното класиране за световната купа, нещо безпрецедентно, а този сезон постави два рекорда. 7 победи за световната купа до края на календарната година и 3 поредни победи в спринт.
Най-големите съперници на Клаебо ще са победителя от Тур дьо Ски, трикратния олимпийски шампион, легендарния Дарио Колоня от Швейцария, най-рафинираният класик, Алексей Полтаранин от Казахстан, Мартин Йонсруд Сундби от Норвегия (който има всичко, но не и олимпийско злато), Алекс Харви от Канада и Морис Манифика от Франция.
 
При жените ще е изключително оспорвано. Норвежките са раними и не така безапелационни, както в миналото, а специално този сезон, шведките са изключително опасни. Аз лично даже очаквам повече индивидуални отличия от Шарлоте Кала и Стина Нилсон, отколкото от норвежките Майке Касперсен Фала, Хайди Венг, Ингвилд Флугстад Йостберг и великата Марит Бьорген. Знам, звучи кощунствено, но така смятам.
Разбира се всичко това се дължи на годинките на кралицата на зимните спортове – единствената и неповторима Марит Бьорген, за която това най-вероятно ще е прощалният сезон и наказанието (което изтича след 1 месец) на Тересе Йохауг. Въпреки всичко именно от Бьорген очаквам да направи нещо значимо от норвежкия отбор, защото Йостберг и особено Венг са крайно неубедителни на подобни форуми (световни и олимпиади). Внимание и към финландката Криста Пармакоски и американките Джесика Дигинс и Санди Бьорнсен.
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Русия/СССР/ОНД - 42 титли
2. Норвегия - 40
3. Швеция - 29
4. Финландия - 20
5. Италия - 9
  
Мъже
 
1. Бьорн Дели (Норвегия) - 8
2. Гунде Сван (Швеция) - 4
2. Сикстен Йемберг (Швеция) - 4
  
Жени
 
1. Марит Бьорген (Норвегия) - 6
1. Любов Егорова (ОНД/Русия) - 6
3. Лариса Лазутина (ОНД/Русия) - 5
4. Раиса Петровна Сметанина (СССР) - 4
4. Галина Кулакова (СССР) - 4
  
  
Ски скокове
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/ski-jumping
  
Родина: Норвегия
Макар първият регистриран ски полет да е през 1600 г. в Полша то истинската родина на този спорт е Норвегия, където през началото на 19 век се разпространява в много бързи темпове. Началото дава норвежкия лейтенант Олаф Рай, който прави първия документиран ски скок, като се приземява на великите и немислими 9.5 метра... Това се случва през 1809 г. като невинно перчене пред неговите войници, нещо което лека-полека прераства в един от най-величествните и престижни зимни спортове.
Това е най-класическия зимен спорт заедно със ски бягането и бързото пързаляне с кънки или т.нар. Света троица на олимпийските игри
Има три шанци - малка (около 90 метра - 80/100), голяма (около 130 метра - 120/130), а най-големите шанци са за ски полети (над 185 м.), като световния рекорд за ски полет е дело на Щефан Крафт (Австрия) – 253.5 м.
 
На олимпиадата ще има 4 състеания по ски скокове. 3 при мъжете (малка и голяма шанца + отборно) и жени от малка шанца.
Голямата шанца си е класиката в този спорт, като с нея скоковете дебютират през 1924 г. От малката шанца на зимни олимпийски игри се скача от 1964 г. а отборната надпревара води своето начало от 1988 г.
 
Жените дебютираха на ОИ едва преди 4 години в Сочи, като абсолютен фаворит е норвежката Марен Лундби.
Голямото шоу обаче ще е при мъжете. Никога досега не е било толкова оспорвано и буквално няма да се знае нищо до последния момент.
И все пак основен фаворит е Камил Щох от Полша, който се е прицелил в рекорда на Симон Аман от 4 индивидуални златни медала. Щох в момента е с 2 златни медала отпреди 4 г. в Сочи.
Камил прави фантастичен сезон, с 4 от 4 победи за ‘‘четирите шанци‘‘ и е лидер във временното класиране за световната купа. Най-голямата заплаха за поляка са Рихард Фрайтаг от Германия и Даниел Андре Танде от Норвегия, който само преди няколко седмици стана двукратен световен шампион на ски полети.
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Финландия - 10 титли
2. Норвегия - 9
3. Австрия - 6
4. Германия - 5
5. Швейцария - 4
6. Япония и Полша - 3
  
Мъже
 
1. Мати Никанен (Финландия) - 4
2. Симон Аман (Швейцария) - 4
3. Йенс Вайсфлог (Германия) - 3
3. Томас Моргенщерн (Австрия) - 3
5. Камил Щох (Полша) - 2  
  
  
Ски Алпийски дисциплини
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/alpine-skiing
  
Алпийските ски или така нареченото ски-спускане са олимпйски спорт от 1936 г. и оттогава неизменно са били част от Зимните Олимпиади.
Интересен факт е, че алпийските ски дебютират на Олимпиадата през 1936 г. с дисциплината - Комбинация (слалом и спускане). На следващите игри през 1948 дебютират и дисциплините Спускане и Слалом, като самостоятелни такива. През 1952 дебютира и Гигантския слалом, а Комбинацията изчезва.
От 1952 до 1984 алпийките ски са представени на Олимпиадите с трите си основни дисциплини - слалом, спускане и гигантски слалом.
През 1988 дебютира Супер-Джито и се връща комбинацията и така се поставя сегашния формат от 5 индивидуални дисциплини при мъжете и при жените.
Оригиналната комбинация (1 Спускане и 2 слалом-манша) се променя на Супер-комбинация (1 спускане и 1 слалом-манш) през 2010 и остава така и до днес.
Част от Олимпиадата става и така наречения Team Event (mixed), който обаче не е толкова популярен и престижен и голяма част от звездите го пропускат и се дава шанс на по нискоранкираните скиори.

Абсолютни лидери в алписйките ски са австрийците, за които това е национален спорт номер 1 заедно с футбола. Алпийските ски са широко практикувани в цяла Европа, Щатите, Канада, както и в по екзотични страни, като Австралия, Нова Зеландия, Чили, Перу, Мексико, Република Корея, Япония и др.
 
Това е най-популярния зимен спорт в световен мащаб и възниква като разновидност на класическото ски бягане. Името му се дава през 1880 г. в знак на почит към снажните и величествени европейски Алпи. Като изконната и класическа дисциплина е спускането. Този спорт е най-популярен в Австрия и Швейцария, това са и двете водещи сили в исторически план.
 
Ще бъдат раздадени 11 комплекта медали. По 5 при мъжете и жените + отборния смесен тийм евент, който ще дебютира на предстоящите игри.
 
Мъже:
Големия въпрос е ще успее ли Марсел Хиршер да спечели първият си медал изобщо в историята? Никога не е бил в по-добра форма, така че ще е шокиращо ако точно в Пьонгчанг се провали.
Особено в гигантския слалом не се вижда кой реално може дори да му е равностоен. В слалома ще е по-сложничко, защото Хенрик Критоферсен може да го победи и има всичко за да го постигне, а защо не и Михаел Мат да се намеси и да стане тривиалното, двама се карат – трети печели!
Любопитно ми е големия Тед Лигъти какво ще направи в коронната си дисциплина (ГС) след като напоследък загатна за добра форма. Внимание в ГС и за Пинторо.
В комбинацията топ фаворит е Алекси Пинторо, но ако Хиршер се спусне на макс, то много трудно някой може да го спре и в тази дисциплина. Евентуално трябва да се внимава и за Шетил Йенсруд, Мауро Кавийзъл и особено Виктор Муфа-Жанден.
В скоростните дисциплини ще е мътна и кървава и всякакви прогнози са много трудни.
В супер джито фаворит номер 1 е Аксел Лунд Свиндал, който вече има 1 златен медал от Ванкувър’ 2010 в същата дисциплина. Веднага след него са Шетил Йенсруд и австрийците, Винсент Крихмайер, Ханес Райхелт, Матиас Майер и Макс Франц.
В спускането фаворит номер 1 няма. Там са трима, Беат Фойц, Свиндал и Доминик Парис. Но внимание към германците Томас Дресен (особено към него) и Андреас Сандер, към австрийците, Крихмайер, Майер и Райхелт и италианците, Петер Фил и Кристоф Инерхофер. Аз имам някакво гадно предчувствие, че Крихмайер ще спечели изненадващо златния медал.
 
Жени:
При жените ще е Америка срещу останалия свят. Перфектния сценарий за янките ще е 5 златни медала и към това са се прицелили ама да видим.
Линдзи Вон в спускането и супер джито и Мика Шифрин в останалите три дисциплини. Само че на хартия е много лесно...
В спускането все пак Линдзи изглежда наистина като фаворит номер 1, а и в момента е в поредица от две поредни победи за СК в тази дисциплина. GOAT Линдзи има само 1 златен медал поради много злощастни стечения на обстоятелствата през годините, така че надявам се, че сега съдбата ще и върне за всичко. Най-голямата заплаха за Вон в спускането е италианката София Годжа. Ако някой друг спечели извън тях двете ще е поредната олимпийска изненадка. И все пак внимание към Тина Вайратер и Корнелия Хютер.
В супер джито за Линдзи ще е по-тежко, там конкуренцията за златния медал е по-голяма. Освен Годжа и Лара Гут ще е основна съперничка за златото + Вайратер, Шмидхофер, Ребенсбург, Йохана Шнарф и особено Корнелия Хютер.
В комбинацията основен фаворит е Мика Шифрин, стига да завърши спускането, а попадане ли в топ 10, не виждам кой може да я спре. И все пак внимание най-вече към Уенди Холденер, както и за Марта Басино и вездесъщата Годжа.
В техничните дисциплини Шифрин е фаворит, но точно преди олимпиадата нещо се случи с нея и заваляха шокиращи загуби и отпадания, като фрапантно бе последното и отпадане в слалома, където водеше с цяла секунда и до финала и оставаха две врати... Загуби нещо топ форма Мика, така че специално в ГС ще бере големи ядове с форсираните Вики Ребенсбург (топ фаворит), Теса Уорли и Федерика Бриньоне. Внимание към Рагнхилд Мовинкел. Обикновено на олимпийски игри има големи изненади и в ГС и супер джито (най-вече гигантския) аз залагам именно на норвежката за потенциална голяма изненада.
В слалома Шифрин е в отделна лига и дори неуверена е абсолютен, тотален фаворит, като всичко освен златото ще е шок. Холденер все пак ще е най-голямата заплаха, както и Петра Влъхова и Фрида Хансдотер.
Американците възлагат много големи надежди на женския си алпийски отбор в голямата битка за медалите по нации с Норвегия, Канада и азиатската армада (Корея, Китай и Япония), така че да видим.
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Австрия - 34
2. Швейцария - 20
3. Германия - 17
4. САЩ - 16
5. Франция -15
6. Италия - 13
7. Норвегия - 10
8. Швеция - 5
9. Хърватска - 4
9. Канада - 4
  
Мъже
 
1. Шетил Андре Аамод (Норвегия) – 4 титли
2. Алберто Томба (Италия) - 3
3. Жан-Клод Кили (Франция) - 3
3. Тони Зайлер (Австрия) - 3
  
Жени
 
1. Яница Костелич (Хърватска) - 4
2. Врени Шнайдер (Швейцария) - 3
2. Катя Зайцингер (Германия) - 3
2. Дебора Компаньони (Италия) - 3
2. Мария Рийш (Германия) - 3
  
  
Биатлон
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/biathlon
  
Родина: Норвегия.
Съвременният биатлон се заражда през 19 век в Норвегия като упражнение за войниците на негово величество кралят. Първото реистрирано състезание е проведено през 1767 г. а първия основан клуб е в Норвегия през 1861 г. Много любопитен исторически момент свързан косвено с този спорт се случва през 1930 г. когато финландската армия на ски с пушки изтласква шокираната руска армия от границата си при съотношение на войските 10:1 в полза на руснаците.
Биатлона присъства на всички олимпиади, но като демонстративен спорт. Чак през 1960 г. се включва официално в програмата на зимните олимпийски игри.
 
На предстоящата олимпиада в Пьонгчанг ще се раздадат 11 комплекта медали, по 5 при мъжете и жените и 1 за смесена щафета.
 
При мъжете ще станем свидетели на люта и кървава битка между феномена Мартен Фуркад и неговия наследник, Йоханес Тингес Бьо. Двамата тотално са окупирали генералното класиране и са в своя отделна лига. Фуркад през този сезон няма класиране извън топ 3?! Йоханес е с 8 победи за СК, а Мартен с 6, като единствения биатлонист пробил това менгеме е големия батко, Тарей Бьо. Цели 8 пъти Йоханес и Мартен завършваха на 1 и 2 място в стартовете от СК. Няма смисъл да казвам, че всичко това никога досега не се е случвало. Никога не е имало такова надмощие на двама състезатели над всички останали.
Разбира се цяла България ще тръпне и ще се надява на нещо значимо при мъжете, където имаме топ състезатели (Краси Анев и Владко Илиев), както и един опитен и никак не лош отбор, който има своите не малки шансове да попадне в топ 10, което ще е невероятно постижение.
 
При жените ще е по-трудно да се правят прогнози, защото абсолютно всичко може да се случи.
Лаура Далмайер все пак е основният фаворит, ясно и видно е вече, особено от последните състезания, че целия сезон на Далмайер е така подреден, че германката да е във върхова спортна форма точно за олимпиадата.
Освен нея в спора за призовите недали ще видим, Кайса Макарайнен (Финландия), Анастасия Кузмина (Словакия), Дария Домрачова (Беларус), Денисе Херман (Германия) и Тирил Екоф (Норвегия).
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Русия/СССР/ОНД - 21 титли
2. Германия/ГДР - 19 титли
2. Норвегия - 15
4. Франция – 6
5. Швеция и Беларус - 3
  
 
Мъже
 
1. Оле Ейнар Бьорндален - 8 титли
2. Свен Фишер (Германия) - 4
2. Рико Грос (Германия) - 4
4. Халвард Ханевалд (Норвегия) - 3
4. Емил Хегле Свендсен (Норвегия) - 3
4. Марк Кирхнер (Германия) - 3
4. Мики Грайс (Германия) - 3
 
Жени
 
1. Кати Вилхелм (Германия) и Дария Домрачова (Беларус) - 3 титли
  
  
Северна комбинация
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/nordic-combined
  
Много красив, класически зимен спорт, комбинация между ски скокове и ски бягане. За съжаление един от най-непопулярните зимни спортове в световен мащаб.
Родина, естествено Норвегия. Този спорт се заражда през средата на 19 век по време на традиционните ски фестивали в Норвегия. Първото официално състезание е през 1892 г. в Осло.
Този спорт е част от зимния парк още от първите зимни игри през 1924 г.
 
В Пьонгчанг ще се проведат класическките 3 състезания. Двете индивидуални дисциплини на малка/голяма шанца + 10 км. и отборната надпревара (голяма шанца + 5 км.)
 
Битката ще е свирепа между Норвегия, Германия и Япония.
Като цяло дойдат ли зимните олмипийски игри, норвежците мачкат, докато по световните купи обикновено печелят немците. Тук обаче ми се струва, че е крайно време Акито Уатабе (Япония) да вземе своето и да спечели мечтаното злато, особено след злощастното сребро в Сочи.
Топ фаворити: Акито Уатабе, Ян Шмид и Йорген Гробак от Норвегия, както и немците – Фабиан Ризле и Йоханес Ридзек.
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Норвегия - 13 титли
2. Германия/ГДР - 5
3. Финландия - 4
4. Австрия - 3
  
Мъже
 
1. Улрих Вехлинг (Германия) - 3
1. Феликс Готвалд (Австрия) - 3
1. Зампа Лайонен (Норвегия) - 3
4. Йорген Гробак (Норвегия) - 2
4. Фред Бьоре Лундберг (Норвегия) - 2
4. Бярте Енген Вик (Норвегия) - 2
4. Марио Щехер (Австрия) - 2  
  
  
Бързо пързаляне с кънки
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/speed-skating
 
Родина: Норвегия/Холандия
Класически зимен спорт. Един от оригиналните пет.
Тук е много сложно да се отсее коя страна е родоначалник. Споровете са много и в едната и в другата посока. Това е национален спорт за холандците. Там само футболът е по-популярен. Този спорт е с особена почит и в Норвегия естествено. А от останалите страни е най-разпространен и популярен в Канада.
Любопитно е, че Световната федерация по Кънки е основана през 1892 г. и е най-старата такава от всички зимни спортове.
Дължината на пистата е класическите 400 метра познати ни от леката атлетика, докато в шортрека (или буквално къса писта) е 112 метра.
През 16 век, хората в Холандия и Норвегия се пързаляли за удоволствие по замръзналите канали и езерца и така лека-полека се дава началото и на спортни надпревари. Любопитно е, че първият кънки спортен клуб обаче не е холандски или норвежки, а шотландкси - създаден в Единбург, Шотландия през 1763 г.
Първото световно първенство е организирано от Холандия през 1889 г.
Голяма роля за развитието на този спорт изиграва Канада, там през 1850 г. се измисля специфичното острие на кънката и тялото се накланя в добре познатата ни стойка за да има колкото се може по-малко съпротивление на въздуха.
Най-много регистрирани клубове и състезатели на глава от населението има в Холандия.
 
На 23-те зимни олимпийски игри ще се раздадат медали в 14 дисциплини, по 7 за двата пола.
 
Битката е ясна. Холандия срещу останалия свят. През последните три олимпийски цикъла, холандците тотално превзеха този спорт и настана тяхна династия.
Пита се кой ще спре Ирен Вюст, Марит Ленстра, Коен Вервай и легендата Свен Крамер. Разбира се има кой... Този сезон е по-различен и холандците, които сменяват поколенията имат сериозни проблеми, така че нищо чудно и да се пропукат здраво.
 
Жени
В спринта (500/1000 м.) фаворитки са Нао Кодаира (Япония), Ванеса Херцог (Австрия) и Каролина Ербанова (Чехия)
в класическите дистанционни дисциплини (1500/3000/5000) топ фаворитките са холандките, Ирен Вюст и Марит Ленстра, Михо Такаги (Япония), легендата Мартина Сабликова (Чехия) и канадката Ивани Блондин.
 
Мъже
В спринта трябва да внимаваме за Роналд Мюлде (Холандия), Хавард Лорентцен (Норвегия), Алекс Лакроа (Канада), Мика Поутала (Финландия), както и холандците Келд Найс и Кай Фербея.
В дистанционните бягания внимание към великия Свен Крамер (абсолютен фаворит на 10 000 м.), Коен Вервай (Холандия), Тед-Ян Бломен (Канада), Боб де Врийс (Холандия), Свере Лунде Педерсен (Норвегия).
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Холандия - 35 титли
2. САЩ - 29
3. Русия/СССР - 27
4. Норвегия - 25
5. Германия/ГДР - 16
6. Канада - 8
7. Финландия и Швеция - 7
  
Мъже
 
1. Клас Тюнберг (Финландия) - 5
1. Ерик Хейдън (САЩ) - 5
3. Йохан Олав Кос (Норвегия) - 4
3. Ивар Балангруд (Норвегия) - 4
3. Евгени Гришин (СССР) - 4
  
Жени
 
1. Лидия Скобликова (СССР) - 6
2. Клаудия Пекщайн (ГДР) - 5
2. Бони Блеър (САЩ) - 5
4. Ирен Вюст (Холандия) - 4
  
  
Шорттрек
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/short-track-speed-skating
 
Един от най-колоритните и атрактивни спортове. Шортрекът е малкият братовчед на кънки бягането. Това е изключително тактически и контактен спорт в който много често стават големи изненади.
Родина: Канада.
Шорттрекът се пръква във френска Канада в началото на 20 век, като първоначално този спорт се практикува само там и в САЩ, а впоследствие се превръща в инстинска наука в Република Корея и Китай. Като специално в Корея е сред най-популярните спортове изобщо.
Дебютът на олимпийски игри е през 1992 г. в Албервил.
 
В Пьонгчанг ще се разпределят 8 комплекта медала, по 4 при мъжете и жените.
Като национален спорт в Корея се очаква страшно много от местните звезди, като златния медал във всяка дисциплина е въпрос на национална чест.
Обърнете внимание на един ‘‘унгарец‘‘ с култовото име, Шандор Лю Шаолин
 
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Република Корея - 21 титли
2. Китай - 9
3. Канада - 8
4. САЩ - 4
5. Русия - 3
6. Италия, Япония и Австралия - 1
  
Мъже
 
1. Виктор Ан (Република Корея/Русия) - 6
2. Шарл Амлен и Марк Ганьон (Канада) - 3
  
Жени
  
1. Чун Лий Кунг (Република Корея) и Ванг Менг (Китай) - 4
  
  
Бобслей
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/bobsleigh
  
Родина: Швейцария/Англия
Култовия бобслей е един от оригиналните пет зимни олимпийски спорта и по-специално класическата четворка. Идва от английското 'боб' - плъзгам се. По принцип бобслея е измислен в Англия през 1860 г. но същинският спорт който ни е познат в момента е създаден в Швейцария към края на 19 век. Първият клуб по Бобслей е бил основан в Швейцария през 1897 г. в световно известния зимен курорт Сейнт Мориц, където през 1903 е създадена и първата писта в света.

Максималната скорост, която се допуска да се развива в улея е 135 км/ч. Така са устроени бобовете. Максималната тежест на един боб за четворка е 630 кг. На боб за двойка мъже е 385 кг. а за двойка жени е 340 кг. В една четворка имаме пилот (този, който управлява кормилото и всъщност е решаващата фигура), спирач и двама забутвачи/тласкачи.

В Пьонгчанг ще има три състезания. Четворка + двойка мъже и жени
При четворката ще имаме най-вероятно германски триумвират, с голямо предимство за четворката водена от доминатора Йоханес Лохнер, докато при двойките ще е по-оспорвано, защото канадецът Джъстин Крипс (въпреки че говорим за двойка/четворка винаги се изписва името на водача/пилота) прави невероятен сезон и Франческо Фридрих и Нико Валтер ще берат големи ядове.
И не, преди да ме питате култовата Ямайка няма да я има при мъжете...

При жените топ фаворитка е двойката водена от Кейли Хъмфрис, а много малко след нея е американката Елана Майерс Тейлър. Най-опасните германки са Стефани Шнайдер и Мариама Яманка.
Кейли Хъмфрис и Хедър Мойс са на път да сътворят история ако спечелят златото за трети пореден път след Ванкувър и Сочи.

История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)

1. Германия/ГДР/ФРГ - 16 титли
2. Швейцария - 9
3. САЩ - 7
4. Италия и Канада - 4
6. Австрия, Великобритания и СССР - 1
  
Мъже

Тук властелини са легендарните Кевин Куске и Андре Ланге (пилот) с уникалните 4 златни медала.
  
Жени

Кейли Хъмфрис – 2 титли
  
  
Спускане с шейни
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/luge

Родина: Норвегия
Първи сведения за надпревара с шейни изследователите откриват още през 800 година в Норвегия. А първите състезания, за които има информация се състоят пак там през 1480 г. в Тромсьо и през 1552 г. в Ерцгербирге, Германия.
За първо състезание по спускане с шейни което вече е бащата на сегашният спорт се счита проведеното през 1883 г. състезание в швейцарския курорт Давос.
Любопотно е, че англичаните измислят боба, а норвежците шейните, но и двете дисциплини се заформят в модерния ни познат за нас вариант в Швейцария.
Дължината на трасето е от 1000 до 1300 м. при мъжете и от 800 до 1050 м. при жените.
Тук се развива и най-високата скорост в улейните дисциплини (Бобслей, Шейни и Скелетон) – до 140 км/ч.

В Пьонгчанг ще имаме 4 дисциплини, мъже и жени сингъл, двойка мъже и отборната надпревара, т.нар. ‘Тим рилей‘

В Корея всички очи ще са вперени във великия Феликс Лох, който може да влезне в историята с трета поредна олимпийска титла на сингъл и да задмине по златни отличия легендата Георг Хакъл.
Кой може да му попречи? Ще е истинско чудо това да се случи, но безспорно най-голямата заплаха за Лох ще е австриецът, Волфганг Киндъл.
При жените също много голям фаворит е германката Натали Гайсенбергер.
Изобщо в спортните шейни Германия е абсолютен властелин и всеки техен успех се приема като даденост.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)

1. Германия/ГДР/ФРГ - 31 титли?!
2. Италия - 7
3. Австрия - 5
4. СССР - 1
  
Само двама спускачи с шейни имат 3 олимпийски титли и това са легендарния Георг Хакъл от Германия  и настоящия властелин Феликс Лох (естествено от Германия).
    
  
Скелетон
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/skeleton

Родина: Швейцария
Скелетон или спорт за луди. Ами къде другаде може да се види спорт в който се спускаш с главата напред при скорост от над 100 км/ч.
Швейцарски войници през 1882 г. измислят този спорт, като първите документирани състезания се провеждат в Давос и Сейнт Мориц през 1884 г.
Специфичното за този спорт е, че шейната, спускаща се по улея за бобслей се управлява само с движения на тялото, като максималното тегло на управляващия + шейната не трябва да надвишава 115 кг. за мъжете и 92 кг. за жените, а максимално предвидената скорост, която се допуска е от 120 км/ч.
В момента този спорт е най-популярен и практикуван в Канада.

В Пьонгачанг ще има две индивидуални дисциплини, за мъже и жени.

При мъжете абсолютен фаворит за олимпийското злато е корейската торпила – Сунгбин Юн, който от 7 старта за световната купа има 5 победи.
Веднага след това слагам култовите братя от Латвия, Мартинс (особено той) и Томас Дукурс, както и Аксел Юнг от Германия.

При жените също имаме изразен фаворит и това е Жаклин Лоелинг от Германия, а след нея трябва да се акцентира върху Елизабет Вате от Канада и Тина Херман от Германия.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)

1. САЩ - 3 титли
2. Великобритания и Канада - 2
4. Русия, Швейцария и Италия - 1

Няма спортист с повече от една олимпийска титла.

  
Ски свободен стил
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/freestyle-skiing
 
Родина: Норвегия
Заформя се като спорт през 30-те години на 20 век в Норвегия, когато някои скиори започват да правят акробатични изпълнения по време на тренировки в ски бягането.
Но в момента най-много практикуващи този спорт има в Канада, която е нещо като втората родина на този спорт и неговото развитие през годините.
За първи път състезание по ски свободен стил е организирано през 1971 г. в Аспен, Колорадо. Чак през 1992 г. дисциплината е включена в олимпийската програма.
В Пьонгчанг ще се раздадат 10 комплекта медали, по 5 за двата пола.
 
Класическата дисциплина, символ на този спорт са бабуните, където топ фаворит е доминатора в световната купа, канадецът Микаел Кингсбъри
При жените фаворит номер 1 е американката Жаелин Кауф.
Като цяло се очаква американците да спечелят най-много златни медали, като основната конкуренция ще е от Канада, Китай, Беларус, Франция и Швейцария.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Канада и САЩ – 8 титли
3. Австралия, Беларус и Швейцария – 3
6. Франция и Норвегия - 2
  
Като млад олимпийски спорт не е учудващо, че единствения спортист с 2 златни медала (и за двата пола) е канадецът, Александър Билодо спечелил бабуните през 2006 и 2014 г.
  
  
Сноуборд
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/snowboard
 
Родина: САЩ
През 60 и 70-те години на 20 век в САЩ се заражда и развива сноуборда - съчетание от скейтборд, сърф и каране на ски.
Легендата гласи че през 1965 г. американския инженер, Шърман Попен приспособил първия сноуборд в света за двете си дъщери, за да карат по-безопасно. Човекът просто закрепил двете ски и сложил въже в единия край, за да имат дъщерите му повече контрол и сигурност. Той нарекъл своето изобретение – ‘’Снърф’’ като комбинация от думичките ‘Сноу’ и ‘Сърф’ И само година по-късно Шърман, патентовайки своето откритие става милионер, като разпродава близо 1 млн. бордове в САЩ.
Този спорт е изключително популярен в щатите, но много бързо се разраства по цял свят.
Сноубордът прави своя дебют на олимпийски игри в Нагано през 1998 г.
В Пьонгчанг ще се раздадат 10 комплекта медали – по 5 за двата пола.
Като атракция със сигурност сноуборда е един от най-чаканите, гледани и интересни спортове от зимната олимпийска програма, особено халфпайпа и крос борда.
 
Тук всички очи ще са вперени към ‘’домата’’ Шон Уайт. Легенда и институция в този спорт и изобщо в зимния олимпийски парк, Шон Уайт идва за третия си златен олимпийски медал, като основните му съперници ще са японските камикадзета, Аюми Хирано и Юто Тоцука и разбира се шампионът от Сочи, следващото ниво в този спорт, ‘’Айпод’’ Юри Подлатчиков от Швейцария, който обаче претърпя тежка контузия и така и не намери топ формата си.
Другият голям въпрос е дали Вик Уайлд ще повтори подвига си в паралелните слаломи от Сочи и в Пьонгчанг.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. САЩ – 10 титли
2. Швейцария – 7
3. Франция и Канада – 3
5. Русия - 2
  
Тук единствените с по 2 златни медала от ОИ са само мъже и това са:
Американците Шон Уайт и Сет Уескот, скандалният американец Вик Уайлд, който взе руски паспорт за Сочи’ 2014 и швейцарецът, Филип Шох.

# 1
 • Мнения: 24 661
Благодаря за темата.
Ще следя доста спортове.

# 2
 • Мнения: 7 728
Благодаря за темата, Дяволе.
С най - голям интерес следя фиг. пързаляне и хокей.

# 3
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 15 858
Леле, страхотна тема. Благодаря Simple Smile

Ще следя фигурно пързаляне и биатлон

# 4
 • Мнения: 2 158
Благодаря за темата! С интерес ще следя биатлона, алпийските ски и сноуборда.

# 5
 • Мнения: 3 007
Трудно ще я следя тази олимпиада, повечето състезания ще ги гледам на запис. С най-голям интерес чакам биатлона. И Сани Жекова и Радослав Янков, разбира се.

# 6
 • Мнения: 1 499
Благодаря за темата. Ще следя с интерес биатлон, фигурно пързаляне, бързо пързаляне с кънки и хокей.

# 7
 • на последния етаж
 • Мнения: 6 800
Благодаря за темата!
Ще се опитам да следя повече спортове.

# 8
 • Мнения: 1 946
Благодаря за темата! С интерес ще следя биатлона, алпийските ски и сноуборда.

и аз също Simple Smile

Благодаря за темата.

# 9
 • addicted
 • Мнения: 788
Страхотно оформена тема, Diavolo.

Гласувах за кърлинга, това е нещото, което обичаме да следим семейно.

# 10
 • DE
 • Мнения: 8 212
Гледам откриване, фигурно пързаляне и закриване  Grinning

# 11
 • Мнения: 1 715
Благодаря за темата.
Ще следя всичко, което мога. Все пак трябва и да се работи за съжаление.
Биатлона, алпийските ски, сноуборда, фигурното пързаляне и шорттрека ще следя с най-голям интерес.

# 12
 • Мнения: 204
Хоп и аз при вас. Ще следя всичко, без хокей и кърлинг. Фаворити са ми ските, биатлона и фигурното пързаляне.
Хайде - не остана.

# 13
 • София
 • Мнения: 9 549
Хубаво би било, ако можеше в анкетата да се гласува за повече от един спорт.
Аз лично, ако имах възможност, щях да следя всичко, което се излъчва по ТВ.
За съжаление съм на работа, но ще се постарая да гледам записите по ТВ.

# 14
 • Бостън
 • Мнения: 8 225
Благодаря за великолепната тема!

Ще следя фигурното, алпийските и всичко останало, до коеот успея да се докопам... което ми напомня да прегледам кои онлай канали какво дават и да платя ако се налага нещо екстра!

Ако има и други, които ще гледат изключително онлайн ще съм благодарна за линкове!

Общи условия

Активация на акаунт