" Дървото на живота" - повторение по Нова телевизия - тема 2

• 40 815
  • 472
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Е, не стига, само не и такъв край Sad
Комунизма разваля и най-доброто у хората, уви.

# 166
  • Бургас
Е, не стига, само не и такъв край Sad
Комунизма разваля и най-доброто у хората, уви.

И борбата за власт.

Йордан е патриот, но и той е една пионка, на която и се нарежда какво да прави.Личката си го каза, че е прост селянин.Христо -демагог, само на книга ги знае нещата, иначе цял живот е расъл в удобства, и сега не го виждам да е аскет, живее си буржоазно.Скоро препрочетох Тютюн и там върлите комунисти ги описват по съвсем друг начин-аскети без личен живот, отдадени на каузата.

Дай на човека пари и власт и му гледай сеира...нищо не се променило.

Последна редакция: ср, 14 фев 2018, 07:29 от Галчудо

# 167
  • София
Напомням, че образите на комунистите в "Тютюн" са вкарани допълнително, за да бъде допусната книгата до печат. В оригинала ги е нямало и затова образите им са толкова идеализирани. Те са пропагандни. Без идеализирането им - книгата щеше да е една красива история, подобна на "Крадецът на праскови" или "Осъдени души".

# 168
  • густо майна Филибето
Не е до идеологията, а до човека. Достатъчно е да сравним социалиста Христо и капиталиста Илия. Властта и/или парите винаги са на първо място. Само Йордан е положителен герой в очите ни, въпреки всичко, заради отдадеността и морала си. В Панто се борят доброто и злото. Той е най-противоречив. И красив Purple Heart Имах чувството , че заради любовта на дъщеря си е готов да се откаже от плана си.
 Чак ми дожаля за Цветана. Какво ли не прави завистта.....

# 169
  • София
Не само комунистите са отврат, всички по това време са били фанатици или в случая с ВМРО - обикновени престъпници и главорези. Предполагам знаете какво му се е случило на Стамболийски.

# 170
Филмът е направен добре в исторически план и доста добре показва истината. БЗНС са били селски биячи ала Личката, ВМРО често са проявявали излишна жестокост (но е добре да се каже и че срещу тях е проявявана такава, и от чужди, и от свои), а комунистите до момента не ги изкарват толкова черни, колкото са в действителност, но предполагам скоро и това ще се промени.

# 171
  • София
Винаги и във всяко време има разни маргинали (Личката) и обикновени нагаждачи (Христо), които се възползват от ситуацията. Има и откровени мошеници, които гледат само своя интерес (Илия), има и идеалисти, които си патят от преследването на своите идеали (Йордан). Има и постоянно лутащи се между любовта и омразата, между лоялността и отмъщението, между доброто и злото (Панто). За мен Вълчеви и тези около тях са идеален калейдоскоп на нашето общество.
Женските образи са ми недостатъчно изпипани. Няма нито една с "изчистен" образ. Може би само Евдокия, която поне от морална гледна точка няма пропуски.

# 172
  • София
Много ми хареса репликата на Христо - не е важно кой гласува, а кой брои гласовете. И разбираш как всъщност нищо не се е променило.

# 173
  • густо майна Филибето
Е, романът не е написан тогава. Склонна съм да вярвам, че земеделците наистина са имали най- висок вот, в селата са били 85 % от населението. При обявяването на София за столица, тя е наброявала 45 000 души.

# 174
  • Бургас
Мисля, че само Йордановците в днешно време са кът.Всички други образи ги има в изобилие.

# 175
Калин Врачански защо изглежда толкова нелепо? Правил ли си е нещо по физиономията? В Стъклен дом изглеждаше добре, но сега има ужасни назолабиални бръчки и прилича на маймуна. И торби под очите, които не ми приличат само на грим.

# 176
  • около Варна
Снощи след филма чак влиза да чета история, че нещо ми куцат спомените за този период, беше ми интересно кой управлява след Стамболийски. Нищо добро не очаквам след прочетеното.

# 177
  • Пловдив
Абе...докато Цветана мръзне,дават Божура по рокля и слънце Stuck Out Tongue Winking Eye

# 178
Брей, много добре играят, много!

# 179
  • София
Изключителна серия, все едно гледам някоа супер стойностна западна продукция.
Браво на актьорите и на целия екип.
Иначе серията бе яко тежка и депресираща, а като гледам промото ще става още по-зле. :/

Общи условия

Активация на акаунт