Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 9

• 80 485
  • 759
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Ами не всичко е до квадратура. Наемателите гледат брой помещения. Тях не ги интересува колко са общите части на имота, дали балконът е 5 или 15 квадрата, дали спалнята е 10 или 15 квадрата, дали банята и тоалетната са едно помещение 3 квадрата или две отделни - по 3 квадрата всяко, дали коридорът е 5 или 10 квадрата.... Тези неща не са важни. Важно е дневната с кухня да е достатъчно голяма и вече колко броя спални има. Наемателите не го купуват тоя имот, че да му броят квадратите. Тях ги интересува броят на стаите, които да им вършат работа.

# 421
Моят за разлика от твоят е необзаведен забравих да ти кажа

Имам някакво чувство че ще го вземат за офис

Имам два огледа за фирми на чужденци тия дни

Някак ми се струва че едното от двете ще е

Едната фирма търсела поне 130 кв чисто, ама не може дълго да намери и може да склони

Другата търси колкото намери

За пари не се пазарят, само искат да го видят първи

Чак ме е яд че хвърлихме Тошко пари за кухня пералня сушилня ала бала

Ще видим ще пиша

# 422
  • Варна
Ако го отдадеш на фирма, сигурно можеш да си вземеш пералнята и сушилнята и да ги продадеш. Никакъв шанс фирма да ги ползва. Даже сигурно те ще те питат дали могат да ги махнат. А кухня може би ще си ползват? Но пък сигурно няма да се готви в нея, така че няма да ти я амортизират толкова.

# 423
Ами наши познати баш на спирката на Прага дадоха 2 преходни спални с тъмен мини вестибюл и малка кухничка и баня около 62 кв.м. с по-обикновен ремонт на същия етаж, но външни стени за 530 евро.

Нашият е супер топъл югоизток и северозапад. Спалните са самостоятелни без преход, холът с кухненската част и масата за хранене се побират достъчно прилично.
Мисля, че от съществено значение са и сметките. Тази зима без да е пускано парното грам беше 20 гр в апартамента. Северозападната фасада е санирана при едната стая външно и вътрешно и тази години ще се санира предполагам и другата стая външно, сега тя е само с вътрешна изолация. Холът също е с вътрешна изолация. Навсякъде е 3-ен стъклопакет. Входът е с контролиран достъп и сменена дограма. Малко апртаменти. Няма лаещи животни или щури купони, чалги и т.н. Сметките за ТЕЦ са съвсем прилични при целодневно отопление. Предполагам и това ще е от значение за наемателите. Предполагам, че ще се намери кой да го оцени и да търси точно това. А ако няма интерес естествено ще му падне наемната цена.

# 424
Успех Драго и да си ги подбереш разумно.

Просто явно този, който отдадох, силно съм го подценила. Има повече помещения, по-луксозен ремонт, по-скъпи уреди и е на по-добро място. Сметките са ниски.
Надявам се, наемателите да са читави, че с предните беше мъка. Още се стряскам като се сетя за някои неща.

# 425
Успех Драго и да си ги подбереш разумно.

Просто явно този, който отдадох, силно съм го подценила. Има повече помещения, по-луксозен ремонт, по-скъпи уреди и е на по-добро място. Сметките са ниски.
Надявам се, наемателите да са читави, че с предните беше мъка. Още се стряскам като се сетя за някои неща.
Пропуснала съм го твоя ако си показвала и сте коментирали какво представлява...
Дано имаме късмет, благодаря ти! Иначе ако му дойде висока цената ще я намалим, не ми е фикс идеа, но все си мисля, че 600-650 евро е нормалния ценови диапазон, пък ще видим.

Срещу нас стара гарсониера, по ново му двустаен от 48 кв.м. не ремонтиран никога се продаде за 70000 евро. На нас ни се видяха много и се отказахме от сделката. Правиха му 3 месеца и половина ремонт (на две стаи и баня). Стана лукс, ама си мисля сега струва ли си инвестицията, понеже ще се дава под наем. Не знам какъв наем очакват да му вземат все още, но много пари наляха.

# 426
Ако те ще живеят - струва си.
Ако ще го отдават под наем - не си струва особено.

За купувачите сделката е била добра.

# 427
За продавачите според мен беше...а а купувачите в него никога не възнамеряват да живеят. От провинцията са и имат още 3 ап.в София купени и отдадени... Не знам какъв чак потенциал са видели, че да налеят теа пари... ама няма да ги мисля, мен продажната цена ме шокира.

# 428
За жалост, това е цената за двустаен панелен в приличен район.
Те са купили в центъра монолитно строителство.

# 429
И ние търсим квартира с ММ , в Пловдив за около 350-400 двустаен (хол със кухня заедно и отделно спалня).Съмнява ме това,че има доста лускозно ( в моите представи) изглеждащи апартаменти на тази цена.Четох някъде,че нарочно пускат такива обяви,за да захапеш да се обадиш,а после започват да ти предлагат други имоти..Дали има нещо вярно в това?

# 430
здравейте, дайте ми моля ви се 2 бързи съвета:

ВЪПРОС 1:
като хората ми дадат депозит - по банков път ли го дават, заедно с първия наем, или на ръка?

питам, защото не знам - ако ми го платят по банка, дали няма да му плащам данъка после? А пък нали депозитът не е точно приход, ами - пари за пазене, един вид.

Тоест - ако ми платят по банка - редно ли е да НЕ го декларирам като доход?

Или просто да се разберем да ми го платят на ръка, а в договора да го опиша, че са го платили?

ВЪПРОС 2:

Предлагат да сключим договора за 3 - три - години. Това за мен изгодно ли е?
В смисъл - устройва ме, че няма да се занимавам догодина отново. Но ако се случи нещо драстично при влизането ни в еврозоната, и разбираш ли, цените вземат, че скочат изведнъж - да не се окаже, че три години ще ми е подценен наемът?
А ако са свестни хора, а ми изглеждат като такива - бих се радвала да се задържат.

Та - веднъж да подпиша за 3 години, или 3 пъти за по 1 година

благодаря ви - пишете ми.

Във вас ми е надеждата!!!

# 431
  • Софето
При нас, депозита е при подписване на договора заедно с първия наем на ръка. Всичко се описва в договора, правя дог. за една година, като е описано, че при напускане преди изтичането на тази година, депозита остава за нас. Ако искат може и по банков път, няма да ги декларираш, няма да плащаш данък за тях, няма да имаш проблеми.

За три години що да не искаш, нищо съществено няма да се промени, можеш да си измислиш някаква клауза, която да те защити от това от което се страхуваш.

# 432
  • Варна
Договорът никога не дава 100% гаранция, че наемателите няма да се изнесат по-рано. Винаги могат да ви уведомят с 1 месец предизвестие (или колкото е написано по договор), че напускат, или пък вие можете да решите да ги изгоните. Нищо не се знае. Дори и да е предвидена неустойка, понякога си струва да се плати. Да не говоря пък, че ако попаднете на мизерници, които нарушават договора, и да тръгнете да се съдите... може да се получи все едно да чакате писмо от умрял. Съдебната система е доволно тромава и времето, парите и нервите, които ще изгубите безвъзвратно, не си струват.

За размерът на наема може да се предвиди клауза, според която имате право да го променяте, при промяна на някои икономически индекси, както е в договорите за кредитите.

# 433
Депозита в джоба.
Договора, аз правя едногодишен с автоматично подновяване. Ако през годината наемателя е ОК, си остава и не се занимаваме. Разбира се ако желаете, слагате клауза за актуализиране на наема по всяко време. Предизвестие за напускане си е стандарт.

# 434
По повод на еврото/лева и евентуалните знайни и незнайни бъдещи промени, в клаузата за наема се записва "ХХХ евро, платими в лева по курса на БНБ за деня." Така, ако по някаква причина левът се обезцени, няма да загубим.

Общи условия

Активация на акаунт