Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 9

• 80 477
  • 759
  •   1
Отговори
# 495
Може би човек трябва да си изпати първо... Аз ходих първите 3-4 пъти. Видя ми се много чисто и подредено и вече посления наем го помолих да го пусне по банков път.

# 496
Една позната дава 3 апартамента и казва, че щом влезе в банята й става ясно веднага какво е останалото състояние на апартамента Simple Smile)

При нас за момента никакво развитие. Звънят ми брокери само да питат: "Свободен ли е апартамента?". Един ме разкара вчера напразно след 4-5 разговора. Отидох и ми звънна, че няма да дойде 30 мин по-рано ама аз като бях от по-рано в района вместо да ходя напред назад виснах да го чакам 2 часа преди срещата.

# 497
На мен ми се струва странно и неприятно от гледна точка на наемател хазяинът да идва да зяпа всеки месец и не ми се случвало да виждам такава практика де.

# 498
Аз съм улеснена. Едните са до мен, другият идва да ми ги носи.
Никъде не ходя аз. Simple Smile

Личен редовен оглед и контрол са задължителни.

Имах дълъг период от време, в който не ходех и само следях банковата сметка и после това цивилизовано отношение ми излезе много скъпо като време и енергия: заварих вратите наядени от животно, доста мебели (нови) набутани в мазе, за да се освободяло място за занятия по гимнастика (група водели) и пр. и пр.

Напълно съм съгласна с това мнение!

На мен ми се струва странно и неприятно от гледна точка на наемател хазяинът да идва да зяпа всеки месец и не ми се случвало да виждам такава практика де.

"Зяпа" е много силно казано. Не правим инспекция като ХЕИ. Първо, това е уточнено в договора. Второ, е винаги в предварително уговорено време и задължително в присъствието на наемателя. Отнема не повече от 5 минути да се обменят пари и разписки. Не ходя от помещение в помещение. Понякога наистина един поглед е достатъчен, за да добия представа дали и как се поддържа жилището.

# 499
Когато давах до преди година под наем апартамент, задължително минавах 2-3 пъти годишно, с предварителна уговорка, да получа наема на място.
"Зяпам" е улична терминология, нормално е да провериш в какво състояние е собствеността ти!

# 500
  • София-в сърцата на моите деца
Аз съм улеснена. Едните са до мен, другият идва да ми ги носи.
Никъде не ходя аз. Simple Smile

Личен редовен оглед и контрол са задължителни.

Имах дълъг период от време, в който не ходех и само следях банковата сметка и после това цивилизовано отношение ми излезе много скъпо като време и енергия: заварих вратите наядени от животно, доста мебели (нови) набутани в мазе, за да се освободяло място за занятия по гимнастика (група водели) и пр. и пр.

Напълно съм съгласна с това мнение!

"Зяпа" е много силно казано. Не правим инспекция като ХЕИ. Първо, това е уточнено в договора. Второ, е винаги в предварително уговорено време и задължително в присъствието на наемателя. Отнема не повече от 5 минути да се обменят пари и разписки. Не ходя от помещение в помещение. Понякога наистина един поглед е достатъчен, за да добия представа дали и как се поддържа жилището.
Мисля,че думата "зяпа" даже не ми е в речника. Винаги се уговаряме с наемателите за ден и час. Отивам за 10-15мин, колкото да получа парите и да им дам разписката. Те сами ми предлагат да погледна , ако искам . На мене ми е достатъчен един  поглед в коридора и в хола.Ако имат въпроси за  някое подобрение го обсъждаме. Иначе , за сведение, съм си патила от некоректни наематели. Затова по-добре така. Те нямат нищо против. Дала съм им апартамента си след ремонт с всичко ново. Оценяват го. Дано и за бъдеще бъде така.
Така,че на който не му изнася да не се нанася.Това е моето жилище.

# 501
Аз понеже не ходя да зяпам, кой знае какъв бардак ме чака.  В момента нямам възможност да ходя лично, иначе съм твърдо ЗА зяпането.

# 502
Относно ежемесечните посещения на отдавания под наем имот, от форума научих лафа: Парен от супа и таратора духа.

Не съм допуснала такива зулуми досега. И не възнамерявам да ги допускам в бъдеще. Смятам да проявя мъдрост и да се поуча от чуждите грешки.

Останалото е въпрос на личен избор, на който всеки има право. Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 апр 2018, 11:48 от :::

# 503
Аз не смея да си похваля наемателите , вече половин година , заради предните. Хем онези за 5 месеца ги "инспектирах"  като вас , за 5 минути. Но се оказа , че са унищожили подматрачната , счупили и сложили бутафорно столовете и какво ли още не, дори дъното на душкабината са спукали. Та си трябва обстоен преглед, колко щети имах , тук знаят в темата.
Сега ми се наложи да "вилнея" в апартамента , защото чаках един фризер за наемателите повече от два часа- то имаше часови диапазон. Предупредих , нямаше никой , седнах кротко на един фотьойл. Ами какво да кажа- чисто , мирише на изпрано, хем ги предупредих сутринта , че ще ходя към обяд там , защото тогава ми потвърдиха за уреда. Че и на гости и вечеря ме канят , ама цъ. Нека си се уважаваме , без да прекаляваме.

# 504
Аз не смея да си похваля наемателите , вече половин година , заради предните. Хем онези за 5 месеца ги "инспектирах"  като вас , за 5 минути. Но се оказа , че са унищожили подматрачната , счупили и сложили бутафорно столовете и какво ли още не, дори дъното на душкабината са спукали. Та си трябва обстоен преглед, колко щети имах , тук знаят в темата.
Сега ми се наложи да "вилнея" в апартамента , защото чаках един фризер за наемателите повече от два часа- то имаше часови диапазон. Предупредих , нямаше никой , седнах кротко на един фотьойл. Ами какво да кажа- чисто , мирише на изпрано, хем ги предупредих сутринта , че ще ходя към обяд там , защото тогава ми потвърдиха за уреда. Че и на гости и вечеря ме канят , ама цъ. Нека си се уважаваме , без да прекаляваме.

tays, помня премеждията ти. Много неща научих от темата, опитвам се и аз да съм полезна с каквото мога. От един брокер, управляващ имоти, научих, че обстойният преглед се прави веднага след получаване на едномесечното предизвестие. При това се уточняват повредите и кой, как, в какъв срок и за чия сметка ще ги отстрани. Депозитът връща, да кажем, три дни след освобождаването на апартамента и всички невидени дотогава повреди се документират със снимка, като се удържат пари за отстраняването им.

Знам, че сме обсъждали преди, но бихте ли споделили на колко месечни наема се равнява взетият от вас депозит. Аз взимам един, но все повече се замислям за два.

# 505
Има хора в темата, които с по два наема депозит. И подозирам, че ще стават все повече наемодатели, които ще искат такъв депозит... Просто трябва време, но наистина има все повече такива обяви, а преди не беше така.

Последна редакция: ср, 18 апр 2018, 13:21 от Мишелин

# 506
Има хора в темата, които с по два наема депозит. И подозирам, че ще стават все повече наемателите, които ще искат такъв депозит...
Наемателите едва ли ....

# 507
Така де... Joy

# 508
  • София
Аз поисках депозит колкото един наем за чисто нов, напълно обзаведен и оборудван, с качествени и добре изработени мебели - но само защото наемателят е чужденец, чиито работодатели познавам, и наемът не е малък. Иначе вероятно щеше да е наем или половина или два. А за посещенията - наемът се плаща по банков път, но се разбрахме, че ще ходя веднъж на три месеца, когато отчитат водата и без това той е на работа. За него беше съвсем естествено, че ще имам ключ, но разбира се, ще мога да ходя там само след уговорка с него.

Мишелин, много се радвам да те видя отново тук.  Hug

# 509
Beretsheri, и аз се радвам, че се върнах Joy Innocent Hug

Иначе и аз не успях да поискам двоен наем за депозит, защото наемът ми се струва висок. Още не ме напуска мисълта да намаля с 50 лв, но засега пасувам... Та, закръглих на един наем + 200 лева отгоре. Не че е кой знае какво, ама Grinning

Общи условия

Активация на акаунт