Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 9

• 80 524
  • 759
  •   1
Отговори
# 510
Звъни ми брокер и ме разпитва за апартамента, а там в обявата всичко пише... По едно време ми изцепва: "Виждам, че навсякъде е с паркет: стаите, дневната, банята." Ще припадна...

Аз съм обявила малко повече от депозит и половина. При цените на ремонтните работи и материалите толкова ми се стори разумно. То едно пребоядисване на апартамент 70-75 кв.м. с дребни корекции ще чукне 800 лв. Казвам на брокерите също, че ако се освободи преди изтичането на 1 г. се губи депозита, дори и да е с предизвестие, аз да не отдавам airbnb имот... Пък един взе да ми се възмущава.

# 511
Ооо, да, това с въпросите, чиито отговори се съдържат до един в обявата е класика просто. Смятайте, че бяха дала даже точен адрес, но кой да прочете. Е, много се дразнех. На някои си им казвах директно, че това го пише в обявата

# 512
Звъни ми брокер и ме разпитва за апартамента, а там в обявата всичко пише... По едно време ми изцепва: "Виждам, че навсякъде е с паркет: стаите, дневната, банята." Ще припадна...

Аз съм обявила малко повече от депозит и половина. При цените на ремонтните работи и материалите толкова ми се стори разумно. То едно пребоядисване на апартамент 70-75 кв.м. с дребни корекции ще чукне 800 лв. Казвам на брокерите също, че ако се освободи преди изтичането на 1 г. се губи депозита, дори и да е с предизвестие, аз да не отдавам airbnb имот... Пък един взе да ми се възмущава.
На мен ми предлагаха агенциите като гаранция , че преди изтичане на срока на договора , ако напуснат наемателите , ще ми осигурят други без комисионна. Но за качеството на наемателите... нали, трябва да вярвам , че ще са ок.
В моя договор пише , че губят депозита , ако напуснат в първото шестмесечие от едногодишния срок. Но при нови наематели , бих го коригирала и аз , че депозит връщам единствено ако аз наруша с едномесечно предизвестие договора по моя вина. Иначе и от това съм патила. Излизат на седмия месец и ме уведомяват , че на следващия ще оправят режийните и ще си съберат багажите , като депозитът е наем за последния месец и си плащат всички консумативи.Аз още зелен наемодател- приех. Пф.
Ае , аз давам от шест години , ама романи мога да напиша Joy.
Радвам се , че в темата никой не се оплаква засега. Дано и няма такива !

# 513

На мен ми предлагаха агенциите като гаранция , че преди изтичане на срока на договора , ако напуснат наемателите , ще ми осигурят други без комисионна. Но за качеството на наемателите... нали, трябва да вярвам , че ще са ок.
В моя договор пише , че губят депозита , ако напуснат в първото шестмесечие от едногодишния срок. Но при нови наематели , бих го коригирала и аз , че депозит връщам единствено ако аз наруша с едномесечно предизвестие договора по моя вина. Иначе и от това съм патила.
Ае , аз давам от шест години , ама романи мога да напиша Joy.
Радвам се , че в темата никой не се оплаква засега. Дано и няма такива !

Доста агенции практикуват подчертаното и наистина са спазвали тази уговорка. Някои от най-големите фирми нямат такава практика, обаче.

# 514
То има резон , но така ограничават собствания ми избор до техните оферти. А и те си вземат пак комисионна от наемателите. Та отказвам засега да се възползвам. Какво е една комисионна пред щетите впоследствие. А и времето за огледи и намирането на нови хора също е пари.

# 515
Ооо, да, това с въпросите, чиито отговори се съдържат до един в обявата е класика просто. Смятайте, че бяха дала даже точен адрес, но кой да прочете. Е, много се дразнех. На някои си им казвах директно, че това го пише в обявата
Защото звънят на ред и се объркват кой имот къде, какво...случвало ми се е да ме питат обзаведен ли е, при положение че имах 8-9 снимки качени... hahaha

# 516
Те не са виждали лично нищо

На едни им пратих снимки те пак ми звънят и пак искат снимки

# 517
Значи изводът е, че от цялата обява виждат единствено телефонния номер. Останалото трябва да им бъде смляно наново Joy

# 518
Здравейте! Всяка вечер чета темата в качеството си на наемодател.
Но имам въпрос, за който съм сигурна че ще ми помогнете.
Освен жилището, което отдавам под наем, закупих ново което е строеж. Зная, че още е рано да мисля задълбочено, но въпросът ми е как стоят нещата с отдаване тип airbnb, нали така се казва. Живея в чужбина и никак не съм наясно с това. Ако има отделна тема за това, моля насочете ме. Благодаря Ви.

# 519
Аз попаднах на фирма - срещу 5% те завършват ремонтират обзавеждат имота   Вие им казвате бюджет и те се опитват да се впишат в него
5% от тези разходи са за тях, като ми казаха че може да ползват и услугите на дизайнер, просто зависи от парите
После за процент , вариращ от 15 до. 25 вършат всичко по отдаването аир БНБ

# 520
Здравейте момичета,

Обръщам се към по-опитните от вас в отношенията наемател-наемодател с молба за препоръка и съвет.
Собстветник съм на имот, който отдавам под наем - обзаведен апартамент. Наемателя ми беше "препоръчан" от работодателя ми, трудно ми беше да откажа и го пуснах на доста по-нисък наем от тези в района. Чужденец е, мисля че се грижи и пази апартамента /за 1 година и половина съм влизала само веднъж/. Това ми е първият наемател и може би за това и толкова лековерно и лаишки подходих от самото начало. Нямаме договор, нито устни договорки за обзавеждането и поддръжката... Rolling Eyes
След 1 година и половина експлоатация, наемателя ми се обажда и ми казва, че пералнята не работи добре и е пред резваляне, изгорели са му крушките на абсорбатора и фурната /очаква аз да повикам майстор и да оправя нещата/.
Въпроса ми е как се постъпва в такава ситуация - ремонта на пералнята или евентуално покупката на нова мое задължение ли е? Крушките са консумативи, аз ли трябва да ги купувам и сменям?

Благодаря предварително на всички отзовали се!
 bouquet bouquet bouquet

# 521
Принципно да, тези неща са за сметка на наемодателя. Но за да не си на загуба или предоговори наемната цена, или му дай месец предизвестие и търси друг наемател. Много е неприятно, че сте били така притиснати, аз бих се постарала да променя положението час по-скоро.

# 522
  • Варна
Ремонтът на пералнята е твоя грижа. Или може да му приспаднеш разходите ако той извика фирма и ти покаже документ за ремонт или части. Обаче за крушките... Сериозно ли един мъж не може да си смени едни крушки и го поставя на въпрос? По 2 лв са и става за 2 минути. Те са си негова грижа.

# 523
Колко е стара тази пералня, че  е пред разваляне? Ако наемът е символичен бих го подканила да поеме разходите. Ако не е много под пазарната цена и пералнята е стара бих взела нова за моя сметка, или съответно ако е на 4-5 години организирай ремонт. Крушките се сменят лесно ако са видими. Нашите са скрити на единия аспиратор и едвам отворих капачето. Най-добре виж ги и ги смени ти, да не счупи някоя щипчица ако са под капаче.

# 524
Добре че моя наемател е инжинер и сам си оправя пералнята, крушки сменя...беше се счупила една батерия на мивката, сам я смени, аз само платих самата батерия....Избирайте си наемателите, много е важно!

Общи условия

Активация на акаунт