Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-24

• 77 853
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
Имам апартамент в такава сграда, издадена 2000 г.
Не само, че е измъчена (много прилича на снимка 10!), ами се шегуваме, че е дипломната работа на някой току-що завършил архитект. Елементи има всякакви, кули - всякакви, прозорци с различни геометрични форми, навеси, надстроявания, пристроявания, тавани, скосове, тераси:)
Апартаментът е около 50 кв м и има само една стая с правилна геометрична форма - правоъгълник:)
Но пък е южен, топъл и в много предпочитан район. И позволяваше както беше писал някой по-горе - от 1 стая да се направят 3:) Във въпросните 50 кв. м се събират една голяма отделна стая, малка дневна с кухня и трапезария и още по-малка преходна спалня.

# 121
  • София
На мен ми е по-интересно от къде идва голямата квадратура на общите части при НС. В старите кооперации също има стълби и коридори но общите части сякаш са доста по-малко като процент.
Преди година отговорих, ще го направя пак.
Държавата решава как да става площообразуването.
Навремето всеки човек според комунистическия режим му е стигало за живеене да кабем 20м2. За тричелено семейство са се полагали 60м2. За да бъде апартаментът построен от държавата реално по-голям не са се смятали към квадратурата на жилището общите части, външните стени и са се смятали само 1/3 от балконите. Впоследствие се приема друг закон и се записва цялата реална квадратура с балконите включени изцяло.
Един хубав ден идва демокрацията и площообразуването се променя. Държавата вече иска всички общи части и стени да бъдат реално включени в РЗП-то по две причини - така се събират повече пари за разрешението за строеж първоначално, а впоследствие и повече пари за местни данъци и такси. И строителят няма как да си запази общите части и стени, а да продаде само чистата площ, а се правят едни таблици за площоразпределение, в които според големината на жилището и процентното съотношение спрямо всички получавате и плащате едни общи части. Честно, нечестно, това е положението  Peace

За мен по-нечестно е да се дадат 4млрд данъци събрани от всички само за топлоизолация на избрани апартаменти, чийто хора не са ги поддържали. За мен това си е чиста проба дискриминация и е доста по-нечестно от редица други неща  Wink А пък вече разпитват и по форумите дали ще им се вдигнат още цените на санираните жилища с общи пари  Mr. Green

# 122
аз бях Simple Smile Иначе вече наистина ми се плаче. Или аз съм няква много капризна или не съм в час с реалността. Току що побеснях - гледам жилище - пише двустайно ( не е НС!!!!) - 50кв. Какво има - кухненски бокс(макс 4кв по снимката) и една стая, с "отделен спален кът" и "холна част". Както и да го броя, нещо стаите не ми излизат. Освен ако вече освен общи части и стълби и не знам какво си не се включва и "прозрачни", "невидими стени" Sad

# 123
  • София
В старите нотариални актове е описано "апартамент 95 кв.м, заедно с  прилежащите 3 кв.м мазе и 4% от общите части".
В новите общите части са обърнати в кв.м.
В старите сгради, в общия случай, има 3 апартамента на етаж и съответно общите части (стълбище и площадка) са компактни.
В новите сгради Възложителите искат минимум стълбища, поради което се получават коридори с дължина 20 м и накрая - едно голямо нищо.
Относно кота корниз и покривните тераси - почти всеки Възложител иска да раздуе РЗП на максимум. Ако тя вече е достигната, покривните тераси се пишат "плосък неизползваем покрив", но пак се правят опити да се продадат като тераси.

# 124
Външните стени са 25 см и се включват изцяло към апартамента, докато съседните стени се делят на две с комшията, т.е. към твоето площообразуване влизат 12.5 см.

Пример: един двустаен, ако по чиста квадратура е 50 кв.м, той ще е около 57 кв.м.  ЗП и около 65 кв.м с общи части. Разбира се, това е много относителен пример.

# 125
аз бях Simple Smile Иначе вече наистина ми се плаче. Или аз съм няква много капризна или не съм в час с реалността. Току що побеснях - гледам жилище - пише двустайно ( не е НС!!!!) - 50кв. Какво има - кухненски бокс(макс 4кв по снимката) и една стая, с "отделен спален кът" и "холна част". Както и да го броя, нещо стаите не ми излизат. Освен ако вече освен общи части и стълби и не знам какво си не се включва и "прозрачни", "невидими стени" Sad
Това е едностаен апартамент.

# 126
Аз попитах дали ще се вдигнат цените на тези блокове, но не живея в такъв - както казах, моят апартамент е в малка тухлена кооперация.
Ремонтираните блокове изглеждат приятно, забелязвам ги като пътувам , но всъщност не съм сигурна дали "безплатното" саниране е много качествено - ето онзи блок, който изгоря до основи миналата година в Лондон, се беше подпалил точно откъм изолацията. Кой знае какви материали използват тук...

# 127
Aз също смятам, че санирането трябва да се прави от собствениците, а и не вярвам, че е особено качествено по разни проекти. Ако е свястно направено, обаче, вдига цената на жилището разбира се. Както и сменените дограми или направената баня, просто е сравнително голямо перо в ремонтния бюджет.

# 128
  • София
Безплатно саниране няма. Има топлоизолация и пренасочване на пари от бюджета събрани от всички по направления и една малка част уж достига пак до крайния нуждаещ се  Mr. Green

# 129
На мен ми е по-интересно от къде идва голямата квадратура на общите части при НС. В старите кооперации също има стълби и коридори но общите части сякаш са доста по-малко като процент.
Преди година отговорих, ще го направя пак.
Държавата решава как да става площообразуването.
Навремето всеки човек според комунистическия режим му е стигало за живеене да кабем 20м2. За тричелено семейство са се полагали 60м2. За да бъде апартаментът построен от държавата реално по-голям не са се смятали към квадратурата на жилището общите части, външните стени и са се смятали само 1/3 от балконите. Впоследствие се приема друг закон и се записва цялата реална квадратура с балконите включени изцяло.
Един хубав ден идва демокрацията и площообразуването се променя. Държавата вече иска всички общи части и стени да бъдат реално включени в РЗП-то по две причини - така се събират повече пари за разрешението за строеж първоначално, а впоследствие и повече пари за местни данъци и такси. И строителят няма как да си запази общите части и стени, а да продаде само чистата площ, а се правят едни таблици за площоразпределение, в които според големината на жилището и процентното съотношение спрямо всички получавате и плащате едни общи части. Честно, нечестно, това е положението  Peace

За мен по-нечестно е да се дадат 4млрд данъци събрани от всички само за топлоизолация на избрани апартаменти, чийто хора не са ги поддържали. За мен това си е чиста проба дискриминация и е доста по-нечестно от редица други неща  Wink А пък вече разпитват и по форумите дали ще им се вдигнат още цените на санираните жилища с общи пари  Mr. Green

Ами не знам кой е по-добрия вариант. Аз ако добавя мазето, тавана и процентите ще получа още 25 квадрата в нот. акт и ще взема доста повече пари ако реша да продавам (примерно).

# 130
Но трябва да убедиш нотариуса да ти оформи НА по този начин
Успех;-)

# 131
  • София
Значи, това вече са брокерски трикчета - мазето не влиза към квадратурата на жилището с или без общите части. Записано е винаги отделно в нотариалния акт с неговите си квадрати.  Wink
Като продавахме апартамента и нашите брокери правеха същите цигански номера, макар че им бяхме дали копие от нотариалния акт, в който ясно пишеше 127м2ЗП, 18м2 общи части и 3м2 мазе. Най-нагло го бяха закръглили на 155м2  Sunglasses

# 132
И пак са се минали, пропуснали са да добавят паркомястото и тавана:-)

# 133
Значи, това вече са брокерски трикчета - мазето не влиза към квадратурата на жилището с или без общите части. Записано е винаги отделно в нотариалния акт с неговите си квадрати.  Wink
Като продавахме апартамента и нашите брокери правеха същите цигански номера, макар че им бяхме дали копие от нотариалния акт, в който ясно пишеше 127м2ЗП, 18м2 общи части и 3м2 мазе. Най-нагло го бяха закръглили на 155м2  Sunglasses

Добре, а вие за каква квадратура сте го продавали?

# 134
  • София
В какъв смисъл? Не можем да продадем различо от това в нотариалния акт  Wink

Общи условия

Активация на акаунт