Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 171
  • 807
  •   1
Отговори
# 105
Кой ви е отнел възможността за максималните точки?

Според мен подобен въпрос е дразнещ и обиден.

Скрит текст:
Защо да си сменям адреса, Грета е въпроса. И защо получавам подобен съвет тук? Все пак нали новите правила са направени така, че да има някаква справедливост и честност и прозрачност. А аз да си сменям адреса?
А според мен твърдението ти, че някой друг ти е отнел възможността за макс. точки не отговаря на истината.
Ако промените за адм. район влязат в сила, както предполагам, ще имате точки и за други училища в района ви.

Естествено. Нали в твоя квартал не карат сутрин циганчета в автобуси.

# 106
  • София
Скрит текст:
Кой ви е отнел възможността за максималните точки?

Според мен подобен въпрос е дразнещ и обиден.

Скрит текст:
Защо да си сменям адреса, Грета е въпроса. И защо получавам подобен съвет тук? Все пак нали новите правила са направени така, че да има някаква справедливост и честност и прозрачност. А аз да си сменям адреса?
А според мен твърдението ти, че някой друг ти е отнел възможността за макс. точки не отговаря на истината.
Ако промените за адм. район влязат в сила, както предполагам, ще имате точки и за други училища в района ви.

Естествено. Нали в твоя квартал не карат сутрин циганчета в автобуси.
Нали само в училището до вас не искаше? Сега и в останалите училища в адм. ти район ли не искаш?

# 107
  • София
Откъде ги карат с автобуси?

# 108
Там ще е вероятно, единствения проблем е че не му е сигурен приема и че училището е далеч, ама...

Не знам откъде ги карат, предполагам циганския квартал.

# 109
  • София
Е, и на нас не ни е сигурен. Само на оная мацка, дето отвори тема за 133то, и е сигурен. Всички други сме като теб.

# 110
Не знам, не мога да преценя как ще бъде тогава, но  определено по-удобно ще му е десетина минути с метрото, от другата възможност. Реално в нашите условия опцията по местоживеене не е винаги най-добрата. И то в доста случаи и причините са различни
Разбирам, че има хора, които за да бъде детето им в дадено училище са готови на всякакви действия, някой тук и даде линк към въпрос на такава майка, но на тези родители децата им ще влязат каквито и правила да се приемат. За съжаление при нас е такава Системата, обаче заради тях страдат хора, които искат да спазят правилата, да вземат добро решение и да изберат училище, което е удобно за тях. Освен това в днешно време не малко хора избират детето им да учи на друго място след 5 клас. Така, че това с воденето и взимането човек си прави собствените сметки до 4 клас. Според мен така предложените правила ще накарат много хора да си променят мисленето и да потърсят други начини за справяне.

# 111
  • София
Според мен не е редно да ги дискриминират така, трябва да се разпределят равномерно из всички училища. Щом и автобуси са им осигурили, не е зле да ги стоварят пред 133-то.

# 112
Е Грета, с максимален брой точки би следвало да ти е една идея по-спокойно. Поне тази година. След 2-3 вече ще е безсмислена тази система за прием и ще трябва да се мисли нова.

Според мен на практика училището е полупразно. Защото съм виждала циганчета (2-3) да чакат аавтобуса отпред (ГТ). Но никога за всичките 9 години, откакто живея в квартала не съм видяла повече от 10 ученици накуп, а камо ли пълен двор. Правят се, че правят нещо там и усвояват едни пари.

Последна редакция: сб, 10 фев 2018, 15:56 от Анонимен

# 113
Според мен не е редно да ги дискриминират така, трябва да се разпределят равномерно из всички училища. Щом и автобуси са им осигурили, не е зле да ги стоварят пред 133-то.
Абсолютно съм съгласна по две циганета в клас много по-добре ще се интегрират, отколкото ако напълнят едно училище, от което да се отпишат всички българчета.

# 114
Е Грета, с максимален брой точки би следвало да ти е една идея по-спокойно. Поне тази година. След 2-3 вече ще е безсмислена тази система за прием и ще трябва да се мисли нова.
Тогава може са кажат 5 години😀

# 115
  • София
Аз нямам макслимален брой точки никъде. Ако преразгледат уседналостта, може и да имам. За момента е неясно.

Едно време си имахме точно по 2 ромчета в клас и изобщо не ни пречеха на нас, само на майките ни. Деца като деца.

# 116
Да де, ама аз рискувам моят син да е единственото русо дете в класа.

Иначе и в нашия клас имаше едно циганче, но след първи клас прекъсна (не го пускаха родителите му). И няма какво да се лъжем, едно време в кварталите си имаше училища и циганчетата си учеха точно там. И не отбиваха номера като сега, училищата бяха пълни и дори и да е имало скатаване са били единици. И тъй като съм ходила в цигански училища многократно смятам, че моят син няма да се чувства добре там. Иначе да, деца като деца и т.н. , ама ако може друг да учи в един клас с тях и бежанците, за които забравих.

# 117
  • София
Стана ясно, че няма да кандидатствате в кварталното. И аз така бих постъпила. Е, ще търся начин да си увелича точките- със смяна на адреса, защото други критерии няма. Но ти си знаеш случая.

Ако не ти го приемат, през септември от общината ще ти предложат училища със свободни места да си избереш къде да го запишеш.

То ако записват само ромчета, разчитат на финансиране по разни програми и едва ли ще искат да ги изпуснат. Та сигурно ще предложат малко места за "руси деца".

# 118
  • София
gigi-gagi, аз наистина се уморих да обяснявам едно и също, Явно няма опция да се разгриничите от личните си предпочитания и искания и да разберете, че това касае доста повече хора от писалите до СО с искане за критерий месторабота. По-напред в темата писах, що повторя и сега - крайно ми е интересно колко от тези, които искат месторабота, работят в Бизнес парка в Младост 4 и съответно драпат за 131во училище и колко са в центъра и около така наречените елитни.
Като се заразтягат едно локуми и едни драми как децата ще стоят  изоставени докато ги вземат родителите им, чак се чудя как оцеля мойто 3 години и половина да свършвам работа в Лозенец и да го взимам от училище в Младост 3?
И не само мойто дете де, всички деца от нейния клас са деца от квартала, пък родители, които работят в квартала са единици. Ми всичките са оцелели, прибрани, нахранени и изучени...
Добре, а ако е по местоживеене в пети клас кой ще го вземе от училище?
В моя случай и аз и баща му не работим до училището, училището е отдалечено от дома ни на поне 15 минути, и , за да може да се прибере само, което не е разрешено от закона трябва да пресече булевард.... така, че и това не е добра опция.
А пък това е абсурдно, в 5ти клас са на половин ден. Да разбирам ли, че имате време да излезете от работа наобед, да го вземете от училище, да го заведете до вас и да се върнете на работа? Освен това децата спокойно се прибират сами с декларация от родителите и драма със закона няма. Моята спокойно пресича два булеварда. Децата не са малоумни и некадърни.

Последна редакция: сб, 10 фев 2018, 18:39 от bubcheto15

# 119
  • София
Нормално е да се иска критерий месторабота...то и аз ако работех до някое "елитно" училище и аз щях да драпам така за този критерий. Искащите този критерий защо не споделите до кои конкретно училища ви е по-удобно да си водите децата? А ако не са от "елитните", то тогава може да останат места и за деца извън прилежащата му територия и да имате шанс в него и без каквито и да било допълнителни критерии...
За ромското училище вече е друг въпроса...дано се включи административен район в критериите, за да има избор в квартала поне...Аз не си представям нормален човек да си пусне детето в такова училище.

Общи условия

Активация на акаунт