Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 141
  • 807
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Лейди, частните случаи са ясни. Моете дето също излиза 40мин по-рано, за да отиде на училище, на територията на административния район е, но са й 7 спирки с автобуса. Но автобуса е един, спира пред нас и после пред училище. В 4ти клас втория срок се наложи да я пусна сама. Окапа занималнята, свършваше в 13ч, нямах ход. Ако учеше до местоработата ми нямам никаква идея как точно щях да се оправя в тази ситуация. Та вместо да дъвчем критерий месторабота, трябва да се настоява за допълнителни точки за административен и граничен район, което междувпрочем май е прието.
Всичко е частен случай, при вас също. Моята месторабота е на три спирки с метрото и ми е далеч по-удобно от 15 минути пеша, без удобен градски транспорт. Освен това местоработата се намира на 5 минути от дома на баща ми, така че и това ни е много по-удобно и при всички случаи и на детето ми му е по-удобно. Просто за теб е така, но за мен не. И въпреки, че има частни случаи на луди родители, които правят фалшиви бележки за местожителство и месторабота, мисля, че в масовия случай родителите избират по-добрия вариант. И не знам защо мислиш, че другите родители не мислят за удобството на детето си, напротив, просто не винаги местоживеенето е най-удобния вариант, освен естествено ако училището не е непосредствено до дома ти.
Въобще не мисля кой за кого или за какво мисли, негова си работа.
Има един фактор, който обединява всички - всички живеем някъде. Ти имаш баща, който може да се включва, други нямат, ти имаш месторабота - други нямат. И няма причина заради това, че ти имаш повче неща, да имаш повече избор.
Затова и водещия критерий е местожителство на детето.

# 91
Да, но, защото аз съм била стриктна през годините се оказва, че моето дете не може да учи в моето училище. И , защото аз искам всичко да е по-правилата и искам да има месторабота, за да си кандидатствам по този критерий се оказвам грешна, а колко по-лесно е да си сменя адреса и да започна да се водя на този, на който съм се родила и израснала, но според моите критерии точно това е не честно. Обаче съм сигурна, че много го правят.
От горе на всичко тези, които нямат работа имат свободно време и за тях не е проблем всеки ден да губят един час, за ходене и връщане до училището ( по 15 минути в посока), но за мен е проблем, защото имам работа.
От горе на всичко как ще се гарантира, че 7 години семейството няма да си смени местожителството - ако си под наем, още следващата година може вече да отидеш в друга квартира, която може да е в друг район, може и да си купиш жилище, тези, които са собственици също може да си сменят жилището. Отдавна минаха времената с жителството и човек е мобилен. И , за да не опонирате с чужбина ще ви напомня, че местейки се ти отиваш или на по-добро място за живеене, за което плащаш повече и съответно качеството на образованието е по-високо или по някаква причина доходите ти намаляват и ти отиваш на място където всичко е по-евтино дори образованието и съответно качеството. В София това не може да стане, убедена съм ако едно дете влезе в училище, което споре родителите му е добро и утре те се преместят детето ще остане там. Тук няма такова нещо като променяш района, променяш всичко, реално и размерите на града са далеч по-малки. И да ти кажа в София има страхотни райони, в които няма училища и по-западните критерии това ще е абсурдни. За сметка на това добрите училища се съсредоточени в Центъра, където за живеене е меко казано садизъм и това го казвам от опит - шумно, мръсно и без места са паркиране. Да не говорим, че между кооперациите няма зеленина и т.н., и т.н.

# 92
  • София
Тук няма такова нещо като променяш района, променяш всичко,....  в София има страхотни райони, в които няма училища и по-западните критерии това ще е абсурдни. За сметка на това добрите училища се съсредоточени в Центъра, където за живеене е меко казано садизъм и това го казвам от опит - шумно, мръсно и без места са паркиране. ...

Не мога да не се съглася.

Просто инфраструктурата и политиките (вкл. в образованието) се развиват с темповете, с които се движи охлюв.

# 93
Има един фактор, който обединява всички - всички живеем някъде. Ти имаш баща, който може да се включва, други нямат, ти имаш месторабота - други нямат. И няма причина заради това, че ти имаш повче неща, да имаш повече избор.
Затова и водещия критерий е местожителство на детето.
Точно така мисля и аз.
Погледнато по-широко, местоработата като тип характеристика е нещо мноооого различно от местоживеенето. Това, че някои хора имат постоянно работно място и стандартно работно време, не означава, че всички са така. Има доста подвижни професии. Също и хора, работещи на смени. Всички те не могат реално да се ползват от този критерий и ако го посочат, то ще е само за да си вдигнат точките. Затова моето лично мнение е, че е дискриминационен.

# 94
Така погледнато и местоживеенето може да се разглежда като дискриминация, едни деца живеят до училището други на 100 м от него, трети на 1 км, а четвърти изобщо не са в района.....
Така, че не е решил някой родител да се захване и не е стигнал и този критерий до съд.
Мисля, че малко или много трябва да се замислим, по скоро тези в СОФИЯ и да се реши проблема кардинално без да се измъкват с глупости за дискриминация. Реално последното доста голям процент от хората писали до СО искат да има и критерий месторабота, от моя гледна точка това означава, че има голям процент родители, за който това е необходимост и според мен трябва да се намери адекватно решение и за хората, които не работят в района , в който живеят, нямат родители в къщи или в непосредствена близост до дома, и нямат възможност да наемат човек, който да им гледа детето, докато се приберат. Реално с това решение за дискриминация хората търсят изход и той няма да бъде законен, след като те притиснат до стената какво може да направиш.
Имаше много становища, че родителите са до късно на работа и какво излиза, че тяхното дете трябва да стои до 19 часа при портиеара , за да му бъде удобно и да е близо до дома си.... Чудя се дали детето ще е щастливо от този факт.
И за да не ме обвините в пристрастие ще Ви кажа, че аз нямам нормално работно време, имам планирани задачи, които трябва да изпълня за годината и аз решавам как да си разпределя работата, т.е. Моето дете, освен в случаите, когато пътувам ще бъде взимано навреме. На мен не ми е крайно наложително да ми е до работата, както на други, но ми е много по-удобно и ще ми спести много излишно време и на мен, и на детето ми.

# 95
Аз пък се съмнявам, че въпросните безработни родители са повече от родителите, които живеят в квартали с т.нар. интеграционни училища. Но за техните накърнени права е помислено, а нашите кучетата ги яли.

# 96
  • София
Дискриминационен критерий е такъв, от който не всеки може да се възползва. Местоработата е такъв: не всеки работи и няма как да получи точки за това. Адресът не е такъв: всеки живее някъде и му се дава право да посещава училище в близост. Ако не е на 100 метра, това изобщо не е дискриминация!

И още нещо: ако детето учи до местоработата на родителя, какво става в пети клас, когато няма вече занималня? Къде детето зичаква родителят от 13:00 до 18:00 за да си го прибере в колата и да си се приберат в квартала?

# 97
Аз съм ок да ги няма точките за месторабота, все пак трябва да се гарантират правата на 100-те безработни родители на първолаци.

Не разбрах обаче защо се нарушават моите и на живущите в няколко квартала хора като ни се отмена възможността да използваме максималния брой точки при кандидатстване? Не искам да си интегрирам насилствено детето с малцинствени групи, ако имах желание щях да се преселя във Факултета.

# 98
  • София
Кой ви е отнел възможността за максималните точки?

# 99
  • София
Ето, аз съм пример за отнети максимален брой точки: сменен адрес наскоро.

Lаdу Stаrdust , доколкото разбирам вие сами се отказвате да използвате точки за 8.1. От общината няма как да признаят, че са ви разпределили в "ромско" училище. Знаеш ли колко фондации ще ги погнат само ако споменат, че делят децата в отделни училища?

Изтеглили сте късата клечка да живеете до такова училище. Просто си кандидатствайте там, където желаете и се надявайте да ви приемат. Ако си смените адреса сега, ще минете в предна група.

# 100

Според мен подобен въпрос е дразнещ и обиден.

Защо да си сменям адреса, Грета е въпроса. И защо получавам подобен съвет тук? Все пак нали новите правила са направени така, че да има някаква справедливост и честност и прозрачност. А аз да си сменям адреса?

# 101
  • София
Ако не искаш да ползваш максимален брой точки там, където ти е районът, най-разумно е да го смениш:  за да имаш  повече шансове в друго училище, минавайки от четвърта в трета група.

Просто това е положението: не те удовлетворява районът ти. За общината твоето дете не е по-различно от ромчетата. Така и трябва да бъде. Затова от теб зависи да си увеличиш точките.

# 102
  • София

Според мен подобен въпрос е дразнещ и обиден.

Скрит текст:
Защо да си сменям адреса, Грета е въпроса. И защо получавам подобен съвет тук? Все пак нали новите правила са направени така, че да има някаква справедливост и честност и прозрачност. А аз да си сменям адреса?
А според мен твърдението ти, че някой друг ти е отнел възможността за макс. точки не отговаря на истината.
Ако промените за адм. район влязат в сила, както предполагам, ще имате точки и за други училища в района ви.

# 103
Дискриминационен критерий е такъв, от който не всеки може да се възползва. Местоработата е такъв: не всеки работи и няма как да получи точки за това. Адресът не е такъв: всеки живее някъде и му се дава право да посещава училище в близост. Ако не е на 100 метра, това изобщо не е дискриминация!

И още нещо: ако детето учи до местоработата на родителя, какво става в пети клас, когато няма вече занималня? Къде детето зичаква родителят от 13:00 до 18:00 за да си го прибере в колата и да си се приберат в квартала?
Добре, а ако е по местоживеене в пети клас кой ще го вземе от училище?
В моя случай и аз и баща му не работим до училището, училището е отдалечено от дома ни на поне 15 минути, и , за да може да се прибере само, което не е разрешено от закона трябва да пресече булевард.... така, че и това не е добра опция.

# 104
  • София
В пети клас ще си тръгне сам, разбира се. Защото училището е в квартала. На 11 -12 години вече могат да пресичат булевард.

Общи условия

Активация на акаунт