Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 340
  • 807
  •   1
Отговори
# 135
Работещите (12500 души) в Бизнес парк София, дали ще си запишат децата в циганското 131 ОУ в Младост 4? Grinning
Абсурдно е това предимство по месторабота...

# 136
  • Куциндрел
Е то не е задължително да се ползва всеки един критерий.  Laughing
Като имат така или онака, могат да избират. Но на никой не му се мисли чааак толкова сериозно над нещата в общината, ако мислеха, нямаше да наблъскат на първо предложение сао уседналост, а сега да мислят дали да има адм. район и т.н. Mr. Green

# 137
Работещите (12500 души) в Бизнес парк София, дали ще си запишат децата в циганското 131 ОУ в Младост 4? Grinning
Абсурдно е това предимство по месторабота...

По същата логика за мен е абсурден критерий „местожителство”.

# 138
Ето, аз питам, защо има други дискриминационни критерии /не могат да се ползват от всички/, а аз не мога да ползвам месторабота, понеже не всички работели....?!?

# 139
Хота, не разбрахте ли, че всичко това се прави за да не могат деца живеещи до училището да не бъдат изместени от прищалци? Предполагам, че в много малко училища класирането няма да стигне до 4 група.Миналта година в 32-ро, което е много желано се приемаха деца с 30 и няколко точки при условие, че имаще какви ли ме критерии, които даваха точки. 131-во в Младост е празно и децата учат в другите училища от квартала. И сега ще е така. Плюс това набор 2011 е по-малък от 2010 и 2009 и ще се влиза по-лесно.Истерията е излишна. Ориентирате са към желаните от вас училища и подавате. Избирате и някое не много популярно училище за резерва и сте готови. Е за 73, 20,19,51 и други подобни децата от квартала ще са с предимство и няма да е достатно само да се договорите с директорицата.
А на който му пречи предимството на многодетните семейства, нека да отговори, защо няма.три деца и после да обяснява, каква дискриминация е това. Огромният процент от семействата нямат вторичен стерилитет и никой не пречи да имат повече от 2 деца. Да има семейства с репродуктивни проблеми, но те не са в тази тема.

# 140
  • Куциндрел
Самият въпрос защо нямам три деца е дискриминационен.
Ако ще дават точки по соц критерии, нека да дадат такива о за децата без един родител, защото и те попадт в социално нам си ко си.
Детските градини са социална услуга, там многодетните получават предимство, заедно с децата без един или двама родителя. Това е така, за да ноже родителите спокойно да ходят на работа и да изкрват средства за децата си.
Училището вече не е соц услуга като градините. Задължително е и няма как да не ходи едно дете в училище.
Точно с какво дете А ще е повече от дете Б, само защото А има повече братя и сестри?

# 141
  • Sofia
Всеки един критерий е дискриминационен по своему. Но ако се махнат всички "'дискриминационни" критерии, единственият вариант за класиране остава жребий. А това достъпът на детето до дадено училище да е  подчинен на томбола, за мен е по-трудно смилаемо, от това да се даде предимство на социални случаи.

# 142
  • София
Много моля, многодетните не дискриминираме никой!

Първо, три деца се развеждат по-трудно от двама родители. Ceca , това отговаря на въпроса ти с какво дете от многодетно семейство е повече от друго: логистично.
Второ, и вие може да минете в тази група. Мога да ви кажа как става.

Natali_ , не може да си измислиш критерий, удибен на теб и да го приемат. Monza много хубаво го е казала: всичко това се прави за да не могат деца живеещи до училището да не бъдат изместени от прищалци. Защото на някой може да му е добре да си води детето до работата си в центъра, но изместеното дете от центъра ще трябва да го водят до някой краен квартал.

# 143
  • София
Нали точно това се коментираше, може критерий месторабота да се измисли така, че да не се конкурира с децата от квартала.
Точно пък в центъра има толкова много училища, че няма как деца от района да останат без място.

А защо от миналата година само 133-то се спряга, за други централни училища наплив няма ли? 6-то, 7-мо, 32-ро едно време беше много популярно и големи машинации бяха да си вкараш детето там... Не е модерно ли вече или са влошили качеството на обучението?

# 144
  • Куциндрел
Първо, три деца се развеждат по-трудно от двама родители. Ceca , това отговаря на въпроса ти с какво дете от многодетно семейство е повече от друго: логистично.
Второ, и вие може да минете в тази група. Мога да ви кажа как става.
Явно не си ме чела достатъчно добре. Писах, че съм ЗА критерий брат/сестра в училището, за да не се развеждат децата из различни училища. Но само по брой деца не би трябвало. Семейството може да има две големи деца в гимазията или пълнолетни и едно за първи клас. Така няма какво да развеждат. Повечето пъти многодетните имат дете в същото училище до 8-ми клас и ще си ползват предимството - брат/сестра.
А за развеждането - неудобство имат и семействата с 2 деца - едното дете в градината, другото в училище. Или за тях неудобството не се брои? Mr. Green
Ако тръгнаъ по социални критерии, то да сложат предимства и за деца без един родител. Миналата година имаше такъв, но не включваше децата с баща неизвестен.  Laughing Явно в Общината са на мнение, че такава самотна майка не е точно самотна майка.

# 145
  • София
Само дето две деца могат да се разведат от двама родители, т.е. всеки родител води едно, а като са три не става. Не знам защо трябва да влизам в обяснителен режим за това.

Аз лично не държа на точките за многодетни, защото големият ми ей сега става на 18 и няма да ги ползвам.

# 146
  • Куциндрел
И на мен не ми се обяснява, а и не сме ние, които приемаме критериите. Просто обясних, защо за мен този критерий е излишен за училище. Особено като точки ще има само за училища в квартала и няма какво да се развежда из града

# 147
Според мен критерий брат/сестра в училището трябва да има само ако по-голямото дете е до 4 клас, както стана ясно от 5 децата вече трябва да са самостоятелни.
За многодетните е по-скоро жест, че в днешните условия са решили да имат повече деца. Като изключим циганетата, другите взели това решение са герои и държавата, която нищо не прави  да се справи с демографския срив може да им окаже поне това малко предимство.
А с училищата в центъра проблемът е не, че децата от центъра не могат да влязат в някое училище, а защото и те искат конкретно училище. Там училищата не са особено отдалечени, но и тези родители напират за 20, 133 и т.н., а в други биха могли да влязат без проблем.
Например една позната много настояваше за определена детска градина, въпреки че на същото разстояние имаше друга, но тя не е от желаните. Аз се опитах да дам съвет да си пререди желанията, защото беше ясно, че няма да влезе, но бях така навикана и се отказах. В крайна сметка детето не влезе в Елана, а следващо класиране влезе в другата градина. Майката изхаби много нерви и злостни коментари, а реално детето се чувстваше идеално в не желанатаградина. После за училище се каза 20 и точка , за щастие детето влезе, та не ми се наложи да слушам нови тиради за навлеците....

# 148
  • София
И в по-малко желаните няма да има излишни места, ако се въведе ученето в едносменен режим. Например, вземете 6-то ОУ. Хубаво училище в Центъра, но сградата едва ги побира. Учат първа и втора смяна. Брат и сестра от едно семейство, първи и трети клас, са в различни смени. В тази ситуация няма смисъл дори от критериий “брат/сестра”, защото няма удобство. А как ще минат в планираната една смяна в близките години (всички училища), не знам.

# 149
Също, както със занималнята. Уж трябва да има задължително да 4 клас, но на практика директорите казват, че няма възможност и има само една паралелка. Така е точно в 6 - то..  Така и с едносмения режим, пак ще се намери вратичка. А и децата намаляват....

Общи условия

Активация на акаунт