Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 187
  • 807
  •   1
Отговори
# 435
Предвид голямата разлика в нивото на обучение в различните училища, за мен подобни гимнастики са нормални.

# 436
  • София
Казвам измамници на тези хора, които си сменят адресната регистрация в района на някое "елитно" училище, без реално да живеят там. Знам, че са родители, но в случая мамят. Ние също сме от тези, закупили жилище наскоро (преди по-малко от година). И аз не искам хора, които реално не живеят в квартала да си пробват късмета наравно с моите деца, които живеят тук наистина, макар и само от няколко месеца.
Големия проблем е, че човек се изправя срещу една система, от СО, която е недомислена ( критерии, райони, подбор, различно ниво на училищата и т.н.) . И също човек се изправя срещу хора насреща си, които масово мамят. Масово говоря ! Безумни неща се нагледах миналата година !
Ако почна по - отдалеч, лично аз брах много ядове с децата, за ясла и градина после. Thinking Ама много ядове ! Нямах никакъв шанс дълго време, защото бях ЧЕСТНА. И се оказа, че съм единствена в обкръжението си.  Blush
Няколко деца в блока ни и съседния бяха "влезли/ записани/ вмъкнати/уредени", в градината, с която граничи нашата жилищна сграда. И не посещават редовно, по различни причини, но си пазят място. Imp Ние нямахме баби и нямахме място. Imp дълго време.
За у-ще подобни истории, само ще кажа че имах 2 "многодетни майки" около мен, чиито деца влязоха , а не бяха многодетни  семействата , това миналата година Confused
Как ме съветвате, когато малката тръгне 1ви клас, дали да съм 100% честна пак за училище????  Обмислям го !

# 437
  • София
Yangdze, а как се фалшифицира "многодетност"? Сещам се единствено за случаи с предишни бракове на родителите и доведени деца, които не живеят реално в новото домакинство.

# 438
  • София
Yangdze, а как се фалшифицира "многодетност"? Сещам се единствено за случаи с предишни бракове на родителите и доведени деца, които не живеят реално в новото домакинство.
ми при едните ( в най- желаното училище в Сф, дето беше по всички медии и уж го проверяваха), големите 2деца са прекалено големи, даже не са ученици или студенти и са от някакви предишни бракове, даже не живеят заедно. При другите, "ама тя майката била бременна с 3то"  и такива Grinning ама то си има критерии там и се иска да се приложат актове за раждане и т.н. не план за деца Disappointed но агресивно нахални родители, какво ли не измислят ... и ходят да се врат и нахалстват, аз какво да направя насреща им. Обмислям след 2 години като кандидатстваме какво да сторя, мисля го Ill

# 439
Големия проблем е, че човек се изправя срещу една система, от СО, която е недомислена ( критерии, райони, подбор, различно ниво на училищата и т.н.) .
Абсолютно съгласна съм! Всяко дете има право на нормално училище (не че в България някое училище е наистина нормално, но да кажем относително погледнато). Но не съм съгласна хора, които имат нормално квартално училище, заради някакви амбиции да си сменят фиктивно адреса в район на "елитно" училище. Просто отказвам всеки ден да качвам децата си в колата, да пътуваме до някъде си, да ходят в някакво неизвестно за мен училище в далечен квартал, само защото сме имали "глупостта" да си купим апартамент преди по-малко от една година и то за "късмет" в района на "елитно" училище. Нямам амбиции "елитност", просто то ми е най-близо, минава се по малки квартални улички и смятам, че имам пълното право децата ми да го посещават. Има още едно училище, което ми е относително близо и е нормално училище, НО първо- не ми е по район (съответно имаме по-малък шанс) и второ- за да стигнем до него се пресича голям булевард на място, на което самата аз пресичам с леки опасения и в никой случай няма да пусна децата ми да пресичат сами в скоро време.

# 440
  • София
А откъде знаете, че повечето училища не стават, след като повечето тук нямате по-големи деца?

# 441
  • София
Прочетох почти цялата тема. От написаното ми стана ясно, че освен в училището, в което сме разпределени - съгласно териториално разделяне на квартала от двете училища, другаде нямаме шанс. Явно само и единствено децата от прилежащата територия на училището ще имат предимство, съгласно критерии уседналост. Е добре, ама на нас там пък въобще не ни е удобно. В случая нямам много варианти - или трябва да запиша детето в платена паралелка (което е около 1500лв. на година) или да го запиша в училище, в което не искаме да го запишем. Просто нямам думи. Не мога да разбера при положение, че в един квартал има само две училища защо да нямам достъп и до двете, ами някой си ще решава моя адрес дали ще е към неговото училище или не.
По-назад в темата прочетох и че за избори адреса е разпределен в едно училище, а първокласника попада в друго. Е и при нас се получава същата ситуация.
И друго нещо - по принцип цялата тази разправия е дискреминационна за мен. Защо ми се ограничава и нарушава правото на избор. Живея в квартала от 89-та година и сега се оказва, че детето ми не може да учи в училището в което съм учила и аз само защото от единия блок се преместихме в другия блок. Да съм знаела - да си запазя адресната регистрация. То вече да се чудиш какво и как да планираш.......

# 442
Аз също имам едни познати , които за ДГ се писаха многодетно семейство. Двете по-големи деца живеят при майката. Бащата има втори брак, роди им се дете и неговото семейство се писа многодетно. Няколко години по-късно майката, която също има трето дете отново се възползва от този критерий. Така реално четири деца са многодетното семейство на две семейства. За майката добре тя реално отглежда три деца, но при бащата ми се вижда не честно....

Иначе проблемът с тези елитни училища е голям. Щом са толкова елитни и към тях има такъв наплив да има изпит и, който толкова иска да си подложи детето на това. Иначе определено излиза отново странно защо в елитно училище да може да учи дете само от неговия район? С какво е то повече от дете, което няма шанс да живее там, но пък е много будно за възрастта си, но живее в Района, в който училището е на 120 място....  може да го приемете за еретично, но така ще бъде честно. И да се застраховам аз не бих подложила детето си на изпит, но смятам, че щом има такава разлика, тогава трябва да се намери начин всяко дете , за което родителите му смятат, че има потенциал, да има и шанс.... все пак става въпрос за десетина училища, нали?

# 443
  • София
tuci, можете да кандидатствате и в двете близки на вас училища. Никой не ви спира. Ако децата около второто училище са по-малко, то ще има място и за вашето там. Това че вие сте учили там, не ви дава абсолютно никакво право да измествате децата, които сега живеят около училището.

Платена паралелка 1500 лв на учебна година (каквото и да значи това) е 150 лв на месец. Не е чак непосилно.

Изборните секции нямат нищо общо. Там адресите са разделени на друг принцип.

# 444
  • София
Аз не искам да имам предимство в едно училище само защото съм учила там. И за да стане нагледно нека го кажа така - живеем в овча купел 1. Преди да се омъжа и да създам семейство живеех в блок на 500м. от училището (за 88-мо става въпрос). С мъжа ми се изнесохме и сега живеем в друг блок, който блок по някаква причина е разпределен в другото училище (149). Разбира се и децата се водят на сегашния адрес - логично след като цялото семейство сме там. С новите критерии съвсем нямаме шанс за това училище, защото се водим в района на второто, въпреки че сме в административния район и на двете училища. Ето затова казвам, че уседналост в района на самото училище е дискреминация. Защо моето дете да няма право на избор между двете.
И да мога да подам документите и в двете, но реално в първото отказват прием защото сме "разпределени във второто". Това заявяват от първото училище. Просто въобще не искат да ти приемат документите или ако ги приемат, то детето ти отпада автоматично. В смисъл после излиза, че са приети други деца - я на жребий, а по друг начин. И това го твърдя от така да се каже опита на други приятели, на които децата са в били в същата ситуация.
Относно таксата - не казвам че 150лв. на месец са непосилна сума, но все пак не всеки има възможност да плати тази такса. Излиза, че не ти оставят избор. Или мизерстваш (в случай че не можеш да си позволиш тази такса, която се плаща на 4-ри пъти) или отиваш в нежелано училище. Просто е пълен абсурд. Ако с градините беше зле, тук е 100 пъти по-зле. В градината и да не е прието ще намериш някакъв вариант детето да се гледа, но за училище няма как да го оставиш вкъщи, нали......

# 445
..
И да мога да подам документите и в двете, но реално в първото отказват прием защото сме "разпределени във второто". Това заявяват от първото училище. Просто въобще не искат да ти приемат документите или ако ги приемат, то детето ти отпада автоматично. В смисъл после излиза, че са приети други деца - я на жребий, а по друг начин. И това го твърдя от така да се каже опита на други приятели, на които децата са в били в същата ситуация.
..
Правилата за прием се променят. Можете да кандидатствате и ако няма достатъчно деца за прием от прилежащата територия ще приемат деца от другите групи.
Не може да твърдим какво ще стане с приема тази година, на база опит на ЕЖК от минали години.

# 446
Прочетох почти цялата тема. От написаното ми стана ясно, че освен в училището, в което сме разпределени - съгласно териториално разделяне на квартала от двете училища, другаде нямаме шанс. Явно само и единствено децата от прилежащата територия на училището ще имат предимство, съгласно критерии уседналост. Е добре, ама на нас там пък въобще не ни е удобно. В случая нямам много варианти - или трябва да запиша детето в платена паралелка (което е около 1500лв. на година) или да го запиша в училище, в което не искаме да го запишем. Просто нямам думи. Не мога да разбера при положение, че в един квартал има само две училища защо да нямам достъп и до двете, ами някой си ще решава моя адрес дали ще е към неговото училище или не.
По-назад в темата прочетох и че за избори адреса е разпределен в едно училище, а първокласника попада в друго. Е и при нас се получава същата ситуация.
И друго нещо - по принцип цялата тази разправия е дискреминационна за мен. Защо ми се ограничава и нарушава правото на избор. Живея в квартала от 89-та година и сега се оказва, че детето ми не може да учи в училището в което съм учила и аз само защото от единия блок се преместихме в другия блок. Да съм знаела - да си запазя адресната регистрация. То вече да се чудиш какво и как да планираш.......
На едно място в обобщената справка със становищата, беше прието , че ако живееш в рамките на прилежащо училище повече от 3 години, тази уседналост ти се признава  - т.е. ако си си сменил адреса в рамките на тези до 3 години, но и стария и новия адрес са в прилежащата територия на училището , то ще се признава , че детето е в група 8.1. Надявам се да съм го обяснила добре ...Едно наум обаче  - още нищо не е прието 100%.Simple Smile

# 447
Хубаво ли е 88 училище, че така държиш на него?

# 448
Аз не искам да имам предимство в едно училище само защото съм учила там. И за да стане нагледно нека го кажа така - живеем в овча купел 1. Преди да се омъжа и да създам семейство живеех в блок на 500м. от училището (за 88-мо става въпрос). С мъжа ми се изнесохме и сега живеем в друг блок, който блок по някаква причина е разпределен в другото училище (149). Разбира се и децата се водят на сегашния адрес - логично след като цялото семейство сме там. С новите критерии съвсем нямаме шанс за това училище, защото се водим в района на второто, въпреки че сме в административния район и на двете училища. Ето затова казвам, че уседналост в района на самото училище е дискреминация. Защо моето дете да няма право на избор между двете.
Относно таксата - не казвам че 150лв. на месец са непосилна сума, но все пак не всеки има възможност да плати тази такса. Излиза, че не ти оставят избор. Или мизерстваш (в случай че не можеш да си позволиш тази такса, която се плаща на 4-ри пъти) или отиваш в нежелано училище. Просто е пълен абсурд. Ако с градините беше зле, тук е 100 пъти по-зле. В градината и да не е прието ще намериш някакъв вариант детето да се гледа, но за училище няма как да го оставиш вкъщи, нали......

Не се ядосвай . Има много хора , като теб , които са разпределени в училища , които не харесват Simple Smile  Опитахме се доста хора , да направим така , че да се разшири обхвата на училищата и да се взема и административния район , но от СОС са казали , че няма да стане и точка. И на никой там , не му пука за мене, тебе, за кое училище харесваш , на кой адрес си , дали детето ти учи вече някъде и т.н. и т.н. 
А между другото, какви са тези платени паралелки , че ми стана интересно ..не съм чувала за такива ??????

# 449
Здравейте момичета. При кандидатстване на децата, кой адрес се взима, на майката, или на бащата? Има ли някакво значение?

Общи условия

Активация на акаунт