Въпрос за длъжник на бързи кредити

• 1 721
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте,
в блока ми изглежда някой се е залъгал да вземе бърз кредит и днес като минавах през врата му видях куп бележки, надписи с маркер да връща парите и някой епитети по адрес на човека.
Сега това си е негова работа - който взима пари назаем трябва да си направи сметката и да ги върне, но това вандалско украсяване на вратата не ми хареса. Умесно ли е да подам сигнал? Епитетите по вратата не ми мязат да са написани от здравомислещ човек и поставям под въпрос здравето на длъжника ако го намерят.

Има ли смисъл и каква е законовата рамка?

# 1
Имате ли камери, пазещи записи, във входа за да се види кой е вандализирал? Ако нямате никой няма да ви обърне внимание.

# 2
не няма, но лепенките съдържат инфо за кредитната фирма. С маркера са написали името на длъжника и няколко обиди по негов адрес
Колебая се да не звънна ли превантивно на кварталния....

# 3
Е как ще се докаже че точно служители на кредитната фирма са ги надраскали. Може да е някой комшия който мрази човека, или пък ученици са се изгаврили.

# 4
Нямаш доказателства, че обидите ги е писал човек от кредитната фирма. Може някой тинейджър да е видял лепенките и да е дописал. Съответно полицията за да направи каквото и да било ще трябва да вложи много повече усилия от колкото са способни да направят.
Няма проблем да говориш с кварталния, те трябва да имат приемно време за граждани, но не очаквай нещо да се случи.

# 5
ок- да разбирам, че щом няма директни доказателства за деянието няма да стане....
на следващото общо събрание май ще принудя хората да гласуваме за камера на входа поне. Имаме много малки деца, а това си мяза на мутренска история. Не искам да ставане свидетели на грубости

# 6
През входната врата на входа не трябва всеки са може да влиза.

# 7
Да не става пак въпрос за CityCash? Скоро имаше подобна тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1708934.msg48853090#msg48853090
Явно е редовна практика на някои фирми за бързи кредити да процедират по този начин с нередовни платци.

# 8
По неофициални данни има извършени физически тормоз от страна на фирми за бързи кредити. За в момента длъжника е с минимално извършен тормоз от страна на фирмата за бърз кредит. Не е новост на такъв случай,това е практика за кредитните фирми.Но закона забранява да упражняват тормоз,насилствен начин да изнудват длъжник. Също така е забранено да се разпространяват лични данни и за съответното задължение по публичен начин чрез лепене на бележки по сградата в,който живее длъжника. Също така е забранено да бъде преследван от служители на кредитната фирма или техни под изпълнители с цел физически,психически тормоз. Има полиция,прокуратура,съдебен ред за изпълнение на задълженията и фирмите за бързи кредити за длъжни да спазват закона. Длъжника има право да повдигне обвинение за тормоз,нарушаване на правата му.

# 9
Не става дума за СитиКеш - видях темата, там хората още по зле са пострадали.

Иначе за нашия случай, отидох до кварталния и пуснах оплакване. Показах коя фирма е и снимка на вратата. Казаха, че ще извършат проверка, но общо взето съм скептична до колко ще отделят време и усилия. Все пак, ако нещата ескалират, вече има сигнал.

# 10
  • В реалния живот
Нашата врата беше облепена от Сити Кеш, съседната тема с подробности е пусната то мен.
Разбрах, че адвокатите на фирмите за бързи кредити, когато няма камери или непосредствен свидетел във входа, се опитват да се защитават с подчертаване на "неизвестен извършител".
Все пак полицията трябва да обобщи колко жалби за облепени врати има и да помогне в казуса - "потърпевшите" срещу  "богати и известни фирми със законен бизнес за бързи кредити".

Ето една статия за собствениците на Сити Кеш и потърпевш - https://www.mediapool.bg/firma-na-hazartni-bosove-oblepi-vratata … t-news365520.html . Брат и племеник на известнен политик, дългогодишен и многостранен бизнес, и да са жертва на такъв тормоз  - да ходят непознати хора да облепят врати и входове с техни материали.

По нашата жалба има нарушения по закона за защита на личната информация, защото нямат установена процедура за промяна на адрес на техен клиент, когота иска да си промени адреса.

Като възможен изход за клиентите, докато се изяснява проблема с това кой ходи да облепя вратите на хората, след като не са служители на фирмите за бързи кредити и се намерят "неизвестните нарушители", е  гражданите да си направят промена на регистрационен адрес и да се регистрират по настоящ адрес в къщите на роднини в провинцията.
При всички положения трябва да се направят проверки по Закона за личните данни - как изтичат адресите, от къде тези "неизвестни извършители" се сдобиват с адреси на клиенти на фирмите за бързи кредити?

# 11
Виждала съм и аз такива при нас като има дублиране на блока и често се отнасят за другия. Звъняла съм да казвам, че са объркали, но като цяло не им прави впечатление и не са отразявали нещата. Това за мен е грозно, а и са лични данни. Има си цивилизовани начини как да намерят някого, който дължи пари и да си ги поискат. Нали има и частни съдебни изпълнители и т.н.

# 12
Бързи кредити, които използват цивилизовани начини?

# 13
Бързи кредити, които използват цивилизовани начини?
Ми редно е да го правят, то иначе и затова доверието в тях е ниско, въпреки че ако ги спрат направо не ги виждам половината българи какво ще правят. Да звънят на контактите там, да пращат писма, да дават зор, но това да лепиш навсякъде, не мисля, че е най-работещото решение.

Особено ми е несериозно бърз кредит за почивчица, за дрешки и за други такива глезотии.

# 14
Каквито кредиторите, такива и длъжниците - цивилизованите методи рядко работят при тях.

Общи условия

Активация на акаунт