Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 153
  • 807
  •   1
Отговори
# 450
  • София
paulieM На стария адрес съм била 15+ години. На новия съм от 8 години. Както и да го гледаш отпадаме.
Относно платената паралелка - тя е от 3 години до колкото разбрах. Идеята е че е с разширено изучаване на немски език. Идват външни преподаватели. Да си призная не знам много, но едни съседи детето е в тази паралелка и съм в процес на проучване. Знам че имат доста часове по немски. То няма лошо, поне детето ще научи език, лошото е че ние не знаем немски хахахаха
Lаdу Stаrdust, честно да си призная предпочитам го пред 149-то.

# 451
  • София
paulieM На стария адрес съм била 15+ години. На новия съм от 8 години. Както и да го гледаш отпадаме.
Относно платената паралелка - тя е от 3 години до колкото разбрах. Идеята е че е с разширено изучаване на немски език. Идват външни преподаватели. Да си призная не знам много, но едни съседи детето е в тази паралелка и съм в процес на проучване. Знам че имат доста часове по немски. То няма лошо, поне детето ще научи език, лошото е че ние не знаем немски хахахаха

Това с немската паралелка звучи много добре. Нещо като "Шилер" в Младост. Там хората на изпити ходят за да са в Шилер. А вие като не знаете немски можете да си комуникирате на български с детето Smiley

# 452

Това с немската паралелка звучи много добре. Нещо като "Шилер" в Младост. Там хората на изпити ходят за да са в Шилер. А вие като не знаете немски можете да си комуникирате на български с детето Smiley
И на мен като на Шилер ми звучеше, но надали ще приемат децата в общинско училище , само защото родителите са решили, че искат да дават по 150 лв на месец за език Simple Smile Това пак си е нерегламентиран прием..по-скоро , първо ще трябва да ти приемат детето в училището  , а ти след като си заявил поредност на желаните паралелки и форми на обучение, вкл. и платено изучавене на език , те ще те класират някъде.
Иначе , са поместили проекта в дневния ред на следващия съвет : https://council.sofia.bg/documents/20182/591378/razpredelenie+05 … a9df-576cfd6cd92b Ама актуален линк към самия проект НЪЦ....няма и няма да го пуснат шмекерите Frowning Sad

# 453
  • София
Не знам как в държавно училище ще задължат родители да плащат. Това изобщо не ми звучи законно.
Сигурно е платен езиков курс по време на занималнята и си има процедура за децата, които не го посещават.

И никой не може да ви откаже кандидатстване! Длъжни са да ви приемат документите. Каквото и да говорим децата са по-малко от миналата година, а те успяха да се наместят.

Май нещо не сте наясно и само сте чували оттук-оттам коментари.

# 454
  • София

И на мен като на Шилер ми звучеше, но надали ще приемат децата в общинско училище , само защото родителите са решили, че искат да дават по 150 лв на месец за език Simple Smile Това пак си е нерегламентиран прием..по-скоро , първо ще трябва да ти приемат детето в училището  , а ти след като си заявил поредност на желаните паралелки и форми на обучение, вкл. и платено изучавене на език , те ще те класират някъде.
Иначе , са поместили проекта в дневния ред на следващия съвет : https://council.sofia.bg/documents/20182/591378/razpredelenie+05 … a9df-576cfd6cd92b Ама актуален линк към самия проект НЪЦ....няма и няма да го пуснат шмекерите Frowning Sad

Паралелката е по програма на МОН доколкото знам. Кандидатства се със съвсем различно заявление и въобще не минава през класиране. Децата имат по 10 часа немски на седмица и отделно по още 3 часа СИП (може да избират да е отново немски или пък английски). Паралелката е целодневна, като имат занималня.

# 455
  • София
Това го копнах от сайта на училището и относно приема за уч.17/18г. По принцип още като я пуснаха го обислях като вариант. Но сега с тия нови промени ще си мине на дневен ред явно.
Другия вариант на училище ми е 151-во, ама там покрай тия бежанци не знам как е. Сега ще почвам да проучвам по-активно ситуацията, ама нали чаках да видя какво ще стане с критериите.
Скрит текст:
"За поредна година 88.СУ в партньорство със Сдружениe за Европейски образователни инициативи
предлага   възможност за обучение в паралелка с изучаване на  НЕМСКИ ЕЗИК.
Учениците ще се обучават по  учебен план с часове за избираема подготовка по Български език и литература, Математика и Информационни технологии.
Часовете по Немски език ще бъдат организирани в рамките на целодневното обучение.
Сдружението за Европейски образователни инициативи предлага  300 часа годишно
(по два часа всеки ден).
Таксата се внася по банкова сметка на сдружението.
Нашата цел е да подготвим децата  в края на IV и VІІ клас да положат успешен изпит пред най-реномирания немски институт, който сертифицира нивото на владеене на езика – „Гьоте институт”.
Отлични преподаватели със солидна подготовка.
Индивидуален подход базиран на обучение в малки групи.
Съвременна методика, чрез която децата обогатяват своя речников запас, упражняват граматика, развиват логическото си  мислене и общата си култура.
Допълнителна подготовка със задачи тип PISA и PIRLS
Летни езикови програми   
     Повече информация може да намерите на сайта на
Сдружение за Европейски образователни инициативи"

Последна редакция: пт, 16 фев 2018, 15:55 от tuci

# 456
  • София
Сигурно е законно, колко и в Шилер, т.е. не е. Но сега като го изпляска тук, вече и твоето дете няма шанс.
В Шилер държат изпит за това, при вас се предлага за който иска.

Хубава алтернатива на езикови курсове, само малко скъпо ми идва на мен.

В 151во няма бежанци определено. Там пък държавната занималня е около 300 лв на година. То не е точно занималня, защото са целодневно.

# 457
  • София
Че защо да няма шанс. Това не е скрита инфорамация. Пише си я на сайта на училището. В квартала всеки поинтересувал знае. Както и да е.
Ще видим какво ще стане накрая.
Добре имам и друг въпрос - не видях да е обсъждан. Да приемем че детето е прието някъде на другия край на града. Как става преместването? То малко се получава, че още не е прието а аз се чудя как да го преместя, но все пак. Дали въобще има опция.

# 458
  • София
Преместването е като кандидатстването. Отивате в училището и говорите с компетентните лица. Ако има места, го местят.

# 459
  • София
Преместването е като кандидатстването. Отивате в училището и говорите с компетентните лица. Ако има места, го местят.
Аха, ясно. Също толкова тегаво, ако не и повече. Благодаря.

# 460
  • София
Ако беше лесно, всички щяхме да ги записваме по кварталите и после да ги местим където искаме.

# 461
За 88 СУ в Овча купел 1 за немската паралелка, миналата година имаше достатъчно кандидати от прилежащия район на училището. Ако сте извън този район, не мисля, че имате голям шанс за съжаление.

# 462
И аз го знам това училище поне 2 години. Даже преподавателите били от Гиоте Институт. Но Овча купел ми идва  далече.

# 463
Здравейте, свекърва ми работи в Овча купел в 88-мо училище . Ако имате нужда от някаква информация, мога да я питам.

# 464
  • София
Здравейте, може ли някой да ми каже, кога ще излезнат окончателните правила за кандидатстване за 1 ви клас. И дали имам шанс в училището да ни приемат с малкото ми дете в училището на голямото ми дете, ако не попадам в прилежащия район, а само в административния район на училището. Също и дали има значение уседналост над 3 години в административния район или това се отнася само до прилежащия?

Общи условия

Активация на акаунт