Сватба 2018 - VI-та част

• 51 519
  • 718
  •   1
Отговори
# 600
  • София, България
Curls, страхотна е роклята! Не може да предположи човек, че е от Али.
Могат просто да прекарат като колан отпред и да ги вържат отзад на кръста. Така ще се скъси малко колана и ще е елегантно Simple Smile

# 601
  • WonderLand
CurlsNcoconuts, тъкмо се чудих дали да поръчам точно същата рокля от алиекспрес, но се отказах, защото ако не се удобря с нея ще са пари хвърлени на вятъра. На 2 сватби още ще съм тази година и имам 2 рокли в които искам да вляза, а тази беше един вид резервен вариант, но ме притеснява това, че със сутиен трудно ще се носи, а аз си имам бюст и не съм от фините дами. Иначе голямо чудене падна Grinning

Аз шаферки ще имам, но няма да искам от тях да са с нещо по-специално. Не мога да се натоваря и с този разход, а не искам и тях да ги товаря.

Исках да попитам тези от вас, които ще правят сватбите си в хотел, в който и гостите да нощуват дали вие ще поемете нощувките или гостите ви. И ако са гостите ви как точно им го съобщихте или ще им го съобщите. Ние ще си поемем този разход за всички 100 гости, но кумовете ни, които ще се женят преди нас споделиха, че ще искат гостите да си платят нощувките. Бъдещият ми мъж ги попита на шега и за нас ли се отнася това, а те казаха не. Та ми е много интересно как се съобщава/намеква това, защото аз не си го представям.

И още нещо, задължително ли е да имаме кумове ако отидем да подпишем в общината без церемония и без нещо? Дали може само със свидетели например? Планът е да го свършим това предварително, а на сватбата общи приятели, които няма да са кумове, да ни венчаят, но искаме всичко да остане тайна за останалите, съответно не искаме да викаме и кумовете.

# 602
  • София
За граждански брак ви трябват 2 пълнолетни лица/ свидетели, няма значение кои са.

# 603
Аз само да се похваля, че показвах току-що на младоженеца как се танцува Танца на пингвина. Grinning Grinning Добро време е, определено. Вие ще го имате ли на вашите сватби? Simple Smile

# 604
Аз много го харесвам и дори ми беше в списъка, но диджеят не го пусна. Но и да беше, със сигурност нямаше да мога да се включа с голямата си рокля, защото и аз, и гостите щяхме постоянно да я настъпваме и до края на танца не се знае какво щеше да остане от нея. 😁😁😁

# 605
Силвър, аз не плащам нощувки, тъй като е перо, което не мога да си позволя. Съответно и не бих се обидила, ако някой не желае да пътува, да си плаща спане, че и подарък да ми дава. Simple Smile) Разбираемо е.

Казвам го при каненето - празнуваме еди-къде си, бихме искали да сте с нас, но не можем да ви поемем нощувки. Хотелът ни дава намаление на гостите, мога да ви предложа и други, по-бюджетни варианти, ако не познавате града. Досега никой не ми се е обидил, разсърдил или отказал. Бих искала да мога да платя нощувките на няколко десетки души, но няма как... Та в такива ситуации най-добрият подход е право, куме, в очи, за да няма излъгани очаквания. Аз поне съм с впечатление, че по форумите масово поемането на спането се подразбира, но в моята среда много хора дори се изненадаха от извинителния ми тон, не им било идвало наум, че младоженците биха се занимавали и с това. Явно няма общоприет "етикет" по въпроса още. Simple Smile

# 606
Ние решихме да покрием нощувките на гостите,които не са от града, защото на последните няколко сватби, които бяхме с почти същите гости така правиха. Но го организирахме така, че ще е в моя роден град, защото моите гости са повече, понеже сме голяма фамилия, а на гаджето гостите са основно приятели и на тях ще покрием. Така плащаме на по-малко хора нощувките. Иначе попринцип когато те поканят на сватба не се подразбира нищо освен яденето и пиенето, останалото вие си казвате. Ние смятаме да го напишем в поканите на гостите, които не са от града.

ПС: За роклята - аз на тази сватба, на която я носих лятото, бях със сутиен и няма никакъв проблем Simple Smile Качила съм снимка в някой от предишните постове. При това доста обемен сутиен хаха - исках пълнеж Wink

# 607
О, аз веднъж, след като прочетох няколко сватбени теми, в които се обясняваше, че е ужасен селски номер да не платиш нощувки на гостите, се обаждах разстроена на кумата да ме успокоява. Joy

После ми стана мъчно, че има хора, които вероятно са поканени с топло чувство на празник, пък после разнасят младоженците какви простаци са, че нямат още няколкостотин излишни лева. Само се надявам сред нашите гости да няма такива.

# 608
Нашата песен за първия танц ще е My Funny Valentine на Frank Sinatra.

# 609
Относно плащането на нощувките. Наистина перфектният вариант е човек да има достатъчно пари да ги плати на гостите си, но в доста случаи бюджета се изчерпва далеч преди да се стигне до плащане на нощувки. Аз ако съм гост на сватба в друг град и преценя, че ще ми дойде нагорно с финансите, ако трябва да плащам и хотел, по-скоро ще изпратя някакъв подарък по пощата и ще се извиня, че няма да отида на сватбата, отколкото да се натоваря с твърде много разходи, които не са ми по джоба и после да "храня" приятелите си из темите във разни форуми. В крайна сметка, присъствието не е задължително, а само ако човек има доброто желание и възможност. Никой не ти опира ножа до врата - аман-заман, идваш или ти се сърдя.

# 610
  • Варна
Моята подготовка напредва, вече имаме и ресторант. Сега и аз мисля за нощувката. Имам роднини от други градове и поне тях ще се опитам да настаня у нас, но няма как всички, ако потвърдят. Накрая може с младоженеца да отидем на хотел Simple Smile
На мен никой не ми е предлагал да ми плаща хотел досега и аз не го и очаквам, като ме канят на сватба. Ако не мога да отида, просто ще откажа.

# 611
  • София, България
Те момичетата добре го казаха - абсолютно нищо задължително няма!
Не трябва и да ви дреме ако някой ви оплюе после, защото такива хора ВИНАГИ има и ще има. Злобари, комплексари, такива с големи възможности, които никога не могат да влезнат в положението на тези с по-малки. Не трябва да ви е срам от това нещо. Вашата сватба е, който ви цени за 5-6 месеца ако иска, все ще успее събере 100 лв за път и нощувка.

Имах неприятен случай тези дни. Имам няколко роднини, които живеят в чужбина, онзи ден писах на една, която ми е реално първа братовчедка (вярно никак не ми е близка, но все пак....). Та написах във Фейсбук едно дълго съобщение, в което се обяснявам, че няма как да ѝ пратя покана и ще се радвам ако дойдат и т.н и т.н.... прочете го и дори не си направи труда да каже едно "Благодаря за поканата".  Е добре, сега като дойде времето да правя крайна бройка на гостите, аз вече се чувствам нахална пак да ѝ пиша... Persevere

# 612
Около нас напоследък всички покриват нощувка, но определено не мисля, че е задължително. А и не мисля, че трябва да се подразбира. Това в момента сме го взели така като решение, но съм убедена, че никой нямаше да се разсърди ако не покривахме. Най-много наистина някой да не дойде ако му идва много финансово, а и като цяло сватбата си е разход и за гостите - винаги всеки купува подарък, дава пари за път - било то такси или междуградско, купуват си дрехи например, има си различни неща. Така че е до лична преценка, а и аз мисля, че си е малко или много чест някой да те иска на сватбата си. Все пак не е рожден ден...

# 613
Пърпъл, мисля, че е ясно - няма нужда да й пишеш Simple Smile

# 614
Фъстъче, ти като й писа на въпросната роднина, уточни ли къде в колко часа са рутуалите? Може да й добавиш, че очакваш да ти потвърди до еди кога си. Ако не си навлизала в подробности, тя самата ако реши да дойде, като наближи, ще те пита къде и в колко часа трябва да бъде. Ако не се сети, и ако много държиш да присъства, напиши й точ в точ как е разпределено всичко часово и й искай потвърждение. Всъщност, ако липсва всякаква комуникация от нейна страна, то няма да има и смисъл да я проверяваш какво е решила. Дето се вика, тя не дава никакви индикации, че съществува - ти ще я калесваш.

Общи условия

Активация на акаунт