Слънцезащита 2018

• 101 048
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
mimi.7299, ако си ползвала супер лайта на Ла Рош миналата година и не си имала проблем, не би трябвало и сега да имаш. Аз установих още миналата година, че не ми е добре с него, явно моята кожа реагира на нещо. С кремовете им ми е било добре.

# 301

Може.
На Филорга не лепне, на Биотерм от едно пръскане не забелязах да има този ефект също. Не че би ми хрумнало и това да следя Simple Smile

Ако слънцезащитния спрей лепне като лак за коса, просто сменете спрея. Или мийте косата всеки ден.
На мен всичко ми цапа косата като пръскам и няма как да не отиде по нея като пръскам лицето, ако искам да е равномерно. Трябва да си купя козирка  hahaha. Още повече, ако е слънцезащита, надали се изпарява като водичка и не оставя никакви остатъци.  Rolling Eyes
Може и да не лепне, обаче като се напръскам и след това се пипна дори и след като изсъхне и след кратко време бретона ми започва да оформя клечки.
Не следя, но се случва при мен и ме дразни, за това и питам само в моя телевизор ли е проблема.

# 302
mimi.7299, ако си ползвала супер лайта на Ла Рош миналата година и не си имала проблем, не би трябвало и сега да имаш. Аз установих още миналата година, че не ми е добре с него, явно моята кожа реагира на нещо. С кремовете им пък не съм имала проблем.
Всъщност не беше миналата година.....ужас ooooh! ooooh!, по миналата беше, миналата бях със стик на Авен ooooh! ooooh! ooooh!

# 303
А тези спрейове как се отразяват на грима ? Размазват ли се , получава ли се някакво омазняване?
И аз поръчах такъв на Юриаж , сега ще погледна този на Биотерм .

Благодаря за предложението на Australian gold . Запазвам го за по-слънчеви дни .
Видях и на Неострата .
Имате ли отзиви за него ?

# 304
Какво бихте препоръчали за лице при бременност ?  Насочила съм се към биодерма за сега , но не знам какъв фактор 30 или 50 . До сега съм си мазала лицето с подобни фактори само на плаж , но сега е добре и при разходки на открито .

# 305
Ако досега не си ползвала никакъв фактор в града и нямаш кожни проблеми, нещо по-ниско - 20-30 максимум.
С петдесетка почнеш ли да мажеш системно, никога няма да можеш да я спреш - кожата се чувства добре и защитена, но се изнежва неимоверно и всеки слънчев ден без крем (дори през зимата и пролетта) създава проблеми.

# 306
Няма такова нещо, че кожата се изнежва от ползването на висок фактор.

Иначе за града, да и 30 е достатъчно, ако нямаш кожни проблеми, защото и без това разликата между 30 и 50 фактор е 2% защита. Друг е въпросът, че недостатъчното количество крем реално не дава защитата дадена на опаковката, а доста често не нанасяме предписаното такова. Peace

# 307
жената е бременна - бих й препоръчала спф 50

# 308
Няма такова нещо, че кожата се изнежва от ползването на висок фактор.
Е,  аз споделям от опит. Да не говорим пък, че тия 2% разлика, дето уж имало между 30 и 50, са критични за някои видове кожи и 30-ката е все едно с нищо с не си мазал.

Иначе не виждам с какво бременността се различава от нормалното състояние на здрава млада жена.

# 309
по-голяма склонност към пигментации заради хормоните

# 310
Е,  аз споделям от опит. Да не говорим пък, че тия 2% разлика, дето уж имало между 30 и 50, са критични за някои видове кожи и 30-ката е все едно с нищо с не си мазал.

Не знам за какъв опит точно говориш, ако искаш, сподели, но каквито и проблеми да имаш с факторите, не е заради това, че кожата е свикнала с висок и се е изнежила поради тази причина.
Тази теория я чувам за пръв път, а смея да твърдя, че доста чета напоследък по темата. Може да съм пропуснала нещо, но звучи невероятно. Ще ми е интересно да прочета какъв е механизмът на изнежването. От ексфолиращи продукти разбирам - изтънява роговият слой и от там кожата е по-податлива на ефекта от слънчевата радиация.

Да, 2% са разлика, но ако кожата е млада, без проблеми и в града, по-добре да ползва 30 отколкото нищо, защото не може да си намери крем, който е приятен за ползване.

Бременните не се различават от всички останали по отношение на слънцезащитата, освен, че заради хормоналните промени е възможно да се провокира появата на мелазма и ползването на висок фактор е изключително важно за намаляване или предотвратяване на появата на тази пигментация. После се чисти много трудно, да не кажа немъзвожно с конвенционални средства.

# 311
Миоки, разбира се, че "изнежване" не е научно аргументиран термин и може би употребата му не е правилна за теб.
Но първо, привикване и съответно отслабване или влошаване на действието е характерно за практически всеки вид козметика - бил той дневен крем или шампоан, или каквото и да е, може би за декоративната козметика да не важи Simple Smile
Знам това с много голяма емпирична точност, понеже се пристрастявам към продукти, които са ми допаднали, досадно ми е да избирам и купувам нови и просто ми се НАЛАГА да се разделя с неща, които иначе бих ползвала и по десет години (на 40+ съм и опитът ми не е кратък).

Второ.
За мен високата слънцезащита е необходимост поради генетично предавана в семейството розацея, която ми се прояви след 30 г. Стареенето на кожата на моята възраст също си казва думата.
Но знам точно как реагираше кожата ми на слаб UV индекс (сутрин и вечер, пролет, есен) допреди време, когато не ползвах по-висок фактор от 20 (и то го ползвах лятото), и как реагира сега, когато не я е виждало слънце от години и синтезът на меланин е практически 0. И въобще, всеки, който е ходил на море 3-4 пъти в годината, знае, че почерняването става плавно и с натрупване, т.е. с "подготовка" на кожата. Събери две и две четири, и ще разбереш каква е разликата между кожа, която е плътно "забулена" със слънчев екран от години, и такава, която е виждала и "трупала" слънце с малки суми, но редовно.  

Що се отнася до хиперпигментацията, виждам, че повечето хора тук ползват слънцезащитата именно като средство срещу нея, но никога не съм образувала петна и затова по този въпрос не вземам отношение.

# 312
  • Пловдив
Параход, имаме тема за розацея, заповядай и там, ще се радваме на твоят опит и  споделено мнение ❤

# 313

Не знам за какъв опит точно говориш, ако искаш, сподели, но каквито и проблеми да имаш с факторите, не е заради това, че кожата е свикнала с висок и се е изнежила поради тази причина.
Тази теория я чувам за пръв път, а смея да твърдя, че доста чета напоследък по темата. Може да съм пропуснала нещо, но звучи невероятно. Ще ми е интересно да прочета какъв е механизмът на изнежването. От ексфолиращи продукти разбирам - изтънява роговият слой и от там кожата е по-податлива на ефекта от слънчевата радиация.

Да, 2% са разлика, но ако кожата е млада, без проблеми и в града, по-добре да ползва 30 отколкото нищо, защото не може да си намери крем, който е приятен за ползване.

Бременните не се различават от всички останали по отношение на слънцезащитата, освен, че заради хормоналните промени е възможно да се провокира появата на мелазма и ползването на висок фактор е изключително важно за намаляване или предотвратяване на появата на тази пигментация. После се чисти много трудно, да не кажа немъзвожно с конвенционални средства.
Миоки би ли ми обяснила по подробно за това изстъняване на кожата заради почистващите продукти, че от известно време имам този проблем. Ако спра всякакви почистващи aпродукти има ли възможност да си възвърна предишното състояние на кожата. Или какъв е начинът да го постигна

# 314
Параход, няма да споря с теб по темата, защото ще го обърнем на дебат, а темата не е за това. Щом такива са ти наблюденията, уважавам мнението ти, въпреки, че не съм съгласна с частта с привикването към слънцезащита.
За бялата козметика го допускам, защото кожата може теоретично да се насища на дадена съставка, но не виждам как ще се насити на защита. Както и да е.

Иначе да, аз започнах да ползвам слънцезащита заради пигментация, но вече не само. От проучванията които правих разбрах, че слънчевата радиация и по-специално УВА лъчите са основния виновник за състаряването на кожата. Разбирах унищожаване на колаген и еластин като добавка към забавеното с възрастта производство на тези компоненти, от там отпускането и сбръчкването на кожата. Рискът от рак на кожата даже няма да го коментирам тук.

Никакво количество УВА за мен не е полезно за кожата, без значение дали е поето наведнъж или на порции. Синтезът на меланин се обуславя от необходимостта на кожата да се защити от слънчевата радиация (настрани генетичния фактор) и това че ен на брой години си се защитавала с крем, не я прави по-чувствителна и не значи, че е "забравила" как да го синтезира. С възрастта обаче клетките "дефектират" и вместо да почерняваш равномерно, на някои места кожата произвежда повече, на други по-малко меланин и се получават струпвания, от там петна и неравен тен. Като сложиш отгоре хормонални промени, други кожни проблеми като розацея, акне, екземи и т.н. и ето ти една прекрасна сбръчкана и на петна "зряла" кожа.
За почерняването са отговорни УВБ лъчите, които не увреждат в такава степен дълбоките слоеве на кожата, те "удрят" по-повърхностно и по-болезнено в краткосрочен план.
Кожата трупала малко по малко слънце (разбирай слънчево увреждане), със сигурност ще се сбръчка по-рано от такава "забулена" с години.
Яд ме е, че не знаех по-рано тези неща и не ползвах така отговорно с. защита както сега.  Rolling Eyes Сигурно на 40 щях да имам по-добра кожа.

aya_2012, не почистващите изтъняват кожата, а ексфолиращите продукти. 
Ексфолирането със скрабове и киселини например (скрабовете не съм сигурна колко вършат качествено ексфолиране де), изтънява най-горния рогов слой на кожата - разбирай мъртвите клетки, които лежат на повърхността и все още не са отпаднали.
Този рогов слой, освен да ни загрозява, има функция и да предпазва до някаква степен по-долните слоеве по-млади и живи клетки. След като ексфолираме, подпомагаме по-бързото отпадане на тези мъртви клетки и откриването на долните по-млади, които и са по-податливи на слънчева радиация поради естеството си на младост.
Не е чаак толкова голяма разликата и дори да не ексфолираш, пак трябва да ползваш защита, дори когато е облачно и дори през зимата, поради изложените по-горе причини.
Ако спреш да ексфолираш, отпадането на старите клетки ще се върне в нормалния за възрастта ти ритъм и ще си върнеш "старата" кожа, но не виждам голям бонус в цялата работа. Ексфолирането подпомага поддържането на здрав и добър вид на кожата, особено след една определена възраст, а при по-младите кожи предотвратява до някаква степен запушването на порите и образуването на пъпки и черни точки. По-добре си намери подходящ с.защитен крем и си го ползвай. Peace

Общи условия

Активация на акаунт