(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 36)

• 89 673
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
обадих се на моите да вадят и да ядат Simple Smile Simple Smile Simple Smile а на мен да изпратят снимка да видя какво е положението.

мрънннн, искам си почивката на село в градинката..... Sad

# 601
Simple SmileSimple Smile]Здравейте!Едва ли ме помните,но писах преди около два месеца.....барабар Петко с мъжете и аз.Супер начинаеща съм,но ми е много интересно земеделието.Моята градина е на принципа на молчирането - мързелива работа.Две седмици,след като си  -насадих разсада,се изсипа отвратителна градушка при нас,ревеше ми се тогава.От някои домати и повечето корена патладжан,бяха останали прекършени стебълца и листа като за салата.Полека ,полека се възстановиха и ми харесва как изглеждат.Вчера си откъснах първото доматче,краставици ядохме на корем,ще имам и втора реколта,че първите се пробват да манясват,пръсках ги един път с Топсин.Пак за доматите - за сравнение ,освен в лехите с мулча,си насадих и един малък ред по стандартния начин - с окопаване.Първоначално те имаха преднина,но сега е точно обратното ,доматите отглеждани в активен мулч (няколкократно засипване със свежа окосена трева на дебел слой) са много по-добри от стандартно отглежданите.Един - два пъти ги поливах с разтвор на сода,янтърна киселина и йоден разтвор.За тия 2- 3 месеца съм ги поляла един път.Щях да питам за патладжаните ,дали се култучат,май е трябвало,но не знаех.Сега имам много малки патладжанчета,но са в основата на растението.
Говорихте за засаждане на моркови ,има един начин,при който морковите си израстват равномерно ,без да се налага да се разреждат,в клипчето е обяснено.В общи линии се прави разтвор на вода и нишесте в определено съотношение,смесва се с определено количество семенца,разтворът е с такава гъстота,че държи семенцата равномерно разпределени и се налива от него в почвата   https://www.youtube.com/watch?v=DJxpyvkmWcIv=DJxpyvkmWcI [/url]
това са патладжаните,а отдолу ще се пробвам да прикача снимки на доматите

[/img]

Това е ,градинката ми може и да е "слаба работа",но аз не разбирам много и ми харесва Simple Smile

# 602
"Един - два пъти ги поливах с разтвор на сода,янтърна киселина и йоден разтвор"
Може ли повече подробности - каква е целта, съотношение, от къде се купува тази киселина и т.н. ?

# 603
Това за морковите ще го пробвам. Моите ги разсаждах преди две седмици.
Някой може ли да каже вари ли се водата с нишестето и колко? Какво е това черното в буркана, което слагат накрая?

# 604
Дъждец,това черното и аз не го знам какво е,пък и две пакетчета семенца не е ясно какво количество е.Намерих друго клипче,където е по-ясно.На 2 л. вода се слагат размити в малко водичка 3 с.л. с връх нишесте,като водата се затопля до завиране,слага се разтвореното нишесте и се бърка ,да няма бучки.Като поизстине,до около 40 гр.,се излива в шише,добавя се 2 с.л. семе и се налива в редчетата.
https://www.youtube.com/watch?v=dNblHrV3R3c
За содата - 2 с.л сода на 10 л. вода,това е добре да се направи ,когато разсадът добре се захване,почвата трябва да е влажна,налива се около корена,по около 1 чаша.
3 капки йодна тинтктура на 10 л.вода - по  същия начина се налива като содата - два пъти на  сезон е достатъчно.
А янтърната киселина се оказа нещо много ценно,не с амо за растенията,но и за хората.За посевите - 2 гр. на 10 л.вода,трябва да се разтвори изцяло.Аз също пих около 20 дена половин грам,разтворен във вода,сега си правя почивка.Купих я от интернет 100 гр разфасовка за окол 10 лева.
Забравих да кажа и за един метод за садене на краставици.Казва се "елхичка".Ако се сетя тия дни,мога да ви снимам моята.
https://www.youtube.com/watch?v=j5Xn5EQhslI

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 16:41 от m1ma

# 605
Лукът и чесънът извадихме.
Картофите сигурно тази седмица, но изглежда все едно сме сяли щир , така хубаво се е наредил на редовете, в междуредията друга трева (ще косим и така ще ги вадим).

# 606
M!ma, супер, много ти благодаря за обяснението!

# 607
Тук съм, приключих с тученицата на полянката.Вече са поникнали тиквичките, това лято само два пъти съм пържила.Сега малко снимки
Скрит текст:

вчера засях праза

доматите от клотуци

ето този за който бях писала "грозния "розов и ръгбито в съседство

в парника

една от пирамидите

чушките които до септември не знам ще вържат ли

Последна редакция: чт, 12 юли 2018, 21:58 от J_M_M

# 608
И моите чушки са същите, дано вържат. Simple Smile А доматите са ти супер! Моите в оранжерията нещо не ми харесват. Вързаха едри домати на първите китки, нагоре нещо жълтеят, не връзват. Дали се разболяха, дали почвата отдолу е такава, че задържа вода... Решихме да не поливаме известно време, на някои по-хилави им сипах по малко шербет от оборски тор, пръснах ги с мляко и йод. Нямаше да ги пръскам, ама остана от краставиците и си викам, я чакай сега да ви пръсна и вас. Simple Smile Не, че няма домати, ама не са като първата и втората година. Дори засенчваща мрежа метнах на оранжерията, та белким се оправят.

# 609
  • Перник
J_M_M, много ти е спретната градинката Simple Smile

Аз не мога да се оплача от моите тиквички (3 корена). Бера и пържа/пека Simple Smile Даже ми се струва, че тази година, въпреки дъждовете имам по-малко изгнили, отколкото предни години - само 3-4 да съм хвърлила.
Краставиците също се представят добре. И те, и доматите дръпнаха много за последните 3 дни, в които най-сетне не валии е топло.
Пиперът е нацъфтял.

# 610
Ужасно време, вали, вали.... В петък е имало буря, прекършила се е едната ябълка (отрупана е с плод, но има шанс да узреят плодовете, после ще я отрежем, едната част ще оставим, дано се съвземе). Една млада круша, отрупана с плодове се беше наклонила под 45 градуса, изправихме я, подпряхме я. Чушките растат, тиквите и тиквичките също. Вчера също много валя, дано днес да пропусне.
Хората не могат да ожънат, житата са налягали и започнали да покарват.

# 611
  • Перник
И при нас преваля в петък, но малко. Даже вчера си поливах цветята в саксиите и ягодите в сандъчетата - те изсъхват по-бързо.
Тази година и при нас има много ябълки. Едната ябълка е подпряна, но едва се държи. Доста и падат, но се надявам и доста да успеят да узреят. Започнах да давам тиквички на майка ми, защото са ми в повече Simple Smile Обикновено тя ми дава.
Имам 2 чушчици и много цвят на пипера. Явно на слънце му е по-добре, отколкото на миналогодишната сянка.

# 612

Не мога да не се похваля,чак не мога да повярвам,че това е мое производство.Набрах една чанта от 5-6 корена,другите ги унищожи градушката в началото на лятото.
И още да питам....нали съм абсолютно начинаещ градинар - някои корени домати са високи около 1,80,че и повече.Трябва ли да прекърша върховете им,че моят мъж се шегува,че ще ми трябва стълба за брането.Иначе са много дебели,имат завръз.

Последна редакция: вт, 17 юли 2018, 09:45 от m1ma

# 613
Мамин хубав кучо, на чушката ли се облизва така  Joy
Моите безколови домати станали огромни, направо е джунгла при тях, почти вече ще настигнат другите.

# 614
Редовно поливани ,неизвестен сорт ягоди, дадоха скромно по 2-3 плодчета, но тоолкова кисели,че не се ядат- каква е причината?
Садих ги от корени ,ако има значение

Общи условия

Активация на акаунт