Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 4

  • 100 774
  • 756
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 3 656
Здравейте,

Имам кефирена гъба, която не е използвана повече от 2 години. Бях я оставила в буркан в хладилника на село в малко прясно мляко, което не е сменяно. Дали ще мога да я използвам сега или е минало прекалено много време?
Гъбите се приспиват във вода когато не се използват. Млякото най-вероятно отдавна се е развалило и гъбите са измрели.

# 691
  • Мнения: 1 022
Не би трябвало да има проблем, щом е съхранявана в хладилник.

Здравейте,

Имам кефирена гъба, която не е използвана повече от 2 години. Бях я оставила в буркан в хладилника на село в малко прясно мляко, което не е сменяно. Дали ще мога да я използвам сега или е минало прекалено много време?

# 692
  • Мнения: 10 750
вероятно няма да става, аз така уморих моята. ако искате да се съхранява дълго време трябва да се приспи и после да се активира.

# 693
  • Мнения: 1 388
Здравей Тема Simple Smile

Само се отбелязвам да следя, че и аз вече съм обзаведен с домашно животну Wink
От седмица пия и съм много доволен Simple Smile
Е, аз по принцип съм си доволен и от месец го раздавам Хепи, защото си консумирам допълнително пробиотичен йогурт с l.reuteri Simple Smile

# 694
  • Мнения: 2 447
С колко едра цедка прецеждате кефира?

# 695
  • Мнения: 1 388
Моята е стандартна, пластмасова, от домашни потреби, ситна ми изглежда, но се прецежда много лесно и бързо, особено ако се "премята" с дървена шпатула... кефирните зърна остават в цедката Simple Smile
Може да се сложи и в тензух и да се увисне, но не е нужно да си причинявате тази играчка... с цедката става за по-малко от 2 минути близо литър кефир Simple Smile
Не го измивам с така, с остатъчнен материал по тях ги слагам отново в каната, доливам новото мляко, покривам с маска за лице, щото имат ластичета Wink и оставям на 18-20 градуса за следващите 24 часа...
С козе става много вкусен, а с биволско - мазен и гъст Simple Smile

# 696
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 686
Моята е доста едра като решетка Simple Smile

# 697
  • София
  • Мнения: 260
Моята много бързо “расте”. На снимката е точно изкъпана.
Майка ми даде мъничко от нейната.
За кратко стана огромна,а нейната дори е станала на ситни дрожди и не расте и ще и давам от моята
Моята е “храня” с купено прясно мляко, а тя нейната с домашно. Имате ли идея защо при нея не се получава ?

# 698
  • Мнения: 24 768
Питай я какво прави и как, така трудно можем да предположим. Да не би да я слага в по-топло мляко пък? Щом е домашно, сигурно тя си го подварява и е малко субективно колко добре е изстинало. Не се сещам за много начини да умориш кефира.
Аз моя съм спряла и да го мия от години, из разни страници и групи чета че тая слуз дето си образува била хубаво нещо и нямало смисъл да се отмива и изхвърля.

# 699
  • Мнения: 5 623
Здравейте, някой дали има гъба за раздаване? Млечен кефир търся.

# 700
  • Мнения: 24 768
Ако напишеш къде си, би било по-лесно. Не всеки е навит да изпраща по куриер, но ако можеш лично да си я вземеш е лесно.

# 701
  • Мнения: 5 623
Не мога лично да я взема. Аз не съм изобшо в България, търся за майка ми, а тя не нлже да се разкарва, за да я взима на място.
Който иска да свърши работа, ще пише Както и направиха вече.

# 702
  • София
  • Мнения: 6 746
Аз мога да пратя по Еконт (за ваша сметка), много често така подарявам.

За измиването - и аз много рядко я мия, обаче от това расте още повече, а понякога нямам какво вече да я правя, даже наскоро изхвърлих една част (май за първи път ми се случва, откакто я отглеждам към 12г вече).

От моя опит, това, което спира растежа на гъбата:
 - допир до метал, вкл. внимавайте да не опира капачката на буркана;
- заливане с горещо мляко (убива я);
- премиване на гъбата, измиване с много студена вода (правя го, когато имам много гъба и не искам да расте бързо);
- ниска температура на стаята, в която се кваси;
- естествени периоди на самата гъба (и тя е жив организъм, може да поболедува).

# 703
  • София
  • Мнения: 1 921
Вече три пъти гъбата ми прави горчив кефир. Може ли да се консумира така или да го изхвърля и защо става с такъв вкус, някой има ли обяснение? И хич не иска да расте. Раздадох на седем души преди два месеца и си оставих мъничко зрънца, защото растеше бурно, а сега ... Затова ще помоля Аня за още малко гъба. Иначе моята е детенце на нейната Simple Smile, за което много-много благодаря!

# 704
  • София
  • Мнения: 6 746
Вече три пъти гъбата ми прави горчив кефир. Може ли да се консумира така или да го изхвърля и защо става с такъв вкус, някой има ли обяснение? И хич не иска да расте. Раздадох на седем души преди два месеца и си оставих мъничко зрънца, защото растеше бурно, а сега ... Затова ще помоля Аня за още малко гъба. Иначе моята е детенце на нейната Simple Smile, за което много-много благодаря!
Ще мога да пратя без проблем, само не съм прецеждала тези дни, че нещо мъжете не го пият ли, беше се събрал доста кефир в хладилника.
Моята може би на 2 пъти е боледувала (имам я от ок. 12г), в такива случаи я мия под студена вода и заливам с ново мляко (естествено кефирът, който не става го изхвърлям) и след 2-3 дни се е оправяла. То и тя е жив организъм и вероятно боледува, но може да се е допряла до нещо? Примерно мухлясъл плод, ако е имало наоколо, така си мисля, че може и това даим влияе, все пак са бактерии, които се носят във въздуха (а ние в къщи често имаме по някой скапан плод, забравен в купата с плодовете на пилота).

Общи условия

Активация на акаунт