Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пенсионни вноски

  • 3 228
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте,

Категориен работник съм, роден 1960 г. Тази година ми предстои пенсиониране!
Дайте съвет, моля, къде да си държа Пенсионните вноски - в частен фонд или в НОИ?

Поздрави!

# 1
  • Мнения: 2 411
Здравейте, щом ви предстои пенсиониране - предполагам питате дали веднага да се преместите в НОИ, за да вземате пенсия от тях, или да разчитате на частния си фонд. Най-добре проверете колко са натрупаните до момента в частния ви фонд, така ще може да направите сметка от него ли е по-изгодно или от НОИ.

Имаше ограничение за прехвърлянето - за професионалните трябва да е преди отпускането на пенсия, за универсалните - пет години преди възрастта за пенсиониране.

Като цяло е много неизгодно от частен фонд, когато има пропуснати вноски, нередовно внасяне или осигуряване на по--ниска от реалната заплата. НОИ може да е по-неизгодно, когато имате много натрупани пари в частния фонд, показвал е добра доходност и осигуровките са реални. Няма как да се даде отговор без да се знаят сметките.

# 2
  • Мнения: 19 312
При едно такова решение аз бих се ръководила от въпроса: кое е сигурното в дългосрочен план и няма опасност да фалира, и кое може да се окаже поредната финансова пирамида, а излъганите камилчета да пият само една студена вода. У нас банки фалират и си завличат клиентите, че частен пенсионен фонд ли няма да може?

# 3
  • София
  • Мнения: 183
Здравейте,

Категориен работник съм, роден 1960 г. Тази година ми предстои пенсиониране!
Дайте съвет, моля, къде да си държа Пенсионните вноски - в частен фонд или в НОИ?

Поздрави!

Мисля, доколкото си спомням, че след като Ви възниква обстоятелството тази година да получите ПОСВ (Пенсия за осигурителен стаж и възраст) вече нямате избор. Нямате време за това. Според мен сте пропуснали срока за вземане на решението, което сте описали по-горе. Това за Вашия конкретен случай.

Иначе горещо препоръчвам хората, които са влезли в новата тристълбова система, когато са били на 30 години и повече, да си прехвърлят партидите от УПФ (Универсален пенсионен фонд-II стълб) в ДОО (първи стълб). Така няма да загубят част от пенсията, която биха получили техните връстници, които са избрали ДОО (Държавното обществено осигуряване). Много е дълго за обяснение защо е така. И е въпрос на пресмятане. И е пресметнато.

# 4
  • Мнения: 1
Здравейте,

Благодаря ви много за бързите отговори, много полезни коментари - ще ги имам предвид.

Приятна седмица,
Поздрави!

# 5
  • Мнения: 231
Имайте предвид,че прехвърляйки УПФ в НОИ губите неговия наследствен характер и при смърт на осигуреното лице няма да се изплати партидата!
Взимате си един код за достъп до ДОО и разглеждате опцията с УПФ - без УПФ. Ако сте близко до тавана или го взимате е безсмислено да прехвърляте натрупаните средства.

Общи условия

Активация на акаунт