СофтУни Светлина

• 92 244
  • 463
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofiа
https://www.economy.bg/science/view/47225/-Gimnaziyata-na-SoftUn … Ar16ncY1ylzvkt5NI

Коментирано ли е, че гимназията ще се премести изцяло в Младост?
НЕ

# 331
  • Sofiq
Пише "И", а не че ще се местят всички. Вероятно само новите паралелки ще са там, понеже в гимназията няма място.

# 332
  • Sofia
Здравейте,

Пиша с молба за актуални впечатления от обучението по Дигитален маркетинг и предприемачество, по повод интереса ни да преместим детето ни, което в момента е 10 клас в езикова гимназия. Прочетох цялата тема и ми беше много полезна.

Да призная основната ми дилема е как емоционолно ще се отрази такава промяна в тинейджърска възраст. Детето харесва съучениците си, но всички вкъщи си даваме сметка, че обучението, което се предоставя в тази така желана от нас езикова гимназия е ужасно архаично, меко казано Sad

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 07:55 от alegra

# 333
  • Sofiq
Здравейте,

Пиша с молба за актуални впечатления от обучението по Дигитален маркетинг и предприемачество, по повод интереса ни да преместим детето ни, което в момента е 10 клас в езикова гимназия. Прочетох цялата тема и ми беше много полезна.

Да призная основната ми дилема е как емоционолно ще се отрази такава промяна в тинейджърска възраст. Детето харесва съучениците си, но всички вкъщи си даваме сметка, че обучението, което се предоставя в тази така желана от нас езикова гимназия е ужасно архаично, меко казано Sad

Да, това си е много сериозно решение и аз не се наемам да дам съвет, тъй като е доста индивидуално.
Според мен, най-вече зависи от интересите на детето и професионалното развитие, което е избрало.
Аз лично смятам, че поне до 9-10 клас, училището трябва да набляга на формиране на богата обща култура и сериозно учене по основните предмети, а от 10 клас да се търси профилиране. Важно е и децата да се научат как да учат.

В СофтУни Светлина се справят отлично с тази задача, гледам че моят младеж учи и се готви сериозно по различните предмети, направо си е респектиран от преподавателите и съм го засичала да пише до късно домашни. Харесват му точните науки, историята, философията , езиците и изкуствата, в общи линии се мъчи само с географията за момента.

Доста стриктни са в проследяването на самостоятелната работа, не допускат и преписване, а директно пишат двойки на хитреците, като хванат такива. Това ми прави добро впечатление, защото в СМГ, примерно, учениците масово преписваха и синът ми се сърдеше, че само той в класа се мъчел да учи.  Тази ситуация бързо го демотивира.
Сега си знае, че преписването не минава и си следи всичко. Мотивиран е да ходи и на състезания по информатика,  успя да изкара златен медал в едно и го включиха в училищния състезателен отбор, който може да ползва финансиране за пътувания и др.
Има преподаватели, които се занимават с тях и им обръщат доста внимание.
Държи се много на дисциплината, за най-дребното нещо се пишат забележки и дисциплината в класа на сина ми е на ниво, но и средата като цяло е доста добра, децата са възпитани. Телефони в сградата не могат да се ползват, това също помага за дисциплината.
Разбрах, че учителите са видели и група деца, занимаващи се с роботика, които търсят къде да си правят нещата  и веднага са им отпуснали помещение. Ето такива малки неща ми правят впечатление и ми казват много за училището.

Въобще, създали са прекрасни условия за учениците, които искат да се изявяват.
Доста строга е госпожата по БЕЛ и господина по МАТ, но за основни предмети си е всъщност добре да са взискателни учителите.
На сина ми му е тормоз писането на дългите есета по английски и БЕЛ, но тъкмо, да се научи, смятам че ще му е полезно.
Той има общо десетина часа седмично програмиране и ИТ( в това число и програмиране на 2D и 3d игри, което обожава). 
Много му е спокойно,  щастлив е в класа си, бързо опозна децата и ги хареса.

Доколкото разбрах, от догодина ще имат и школа по състезателна математика.

Моят не яде храната в ресторанта им, та не мога да дам отзиви за нея, за съжаление. Чувала съм, че не е много разнообразна.

# 334
Минавам само да кажа, че нашето момче го приеха Laughing Той е изключително щастлив Simple Smile  Благодаря на всички за подкрепата Simple Smile

Здравейте, можете ли да кажете горе-долу какъв беше приемния изпит? Защото гледам на сайта им и не разбирам децата как трябва да се подготвят за него тъй като от 1-7 клас не са изучавали логически задачи и не са писали есета.

# 335
  • София/Велико Търново
Не се очаква да се подготвят, съвсем формален е. Поне беше преди 3 години. Нека някой родител на осмокласник сподели как беше миналата година.

# 336
  • София
От миналата година - сина ми каза, че не се е затруднил, никога не е решавал и не обича логически задачи. Имало е и въпроси от материала в училище. Есета обаче можеше да пише, защото ходеше на уроци при корифей по български език от старото поколение. 🙂

# 337
  • Sofiq
Тестът миналата година беше такъв, че ако дете не може да се справи, значи не е учило в училище поне за 5 и не знае основен материал по предмети.

Що се отнася до есетата и логическите задачи: Без значение в каква паралелка влезе, ще има да пише доста есета. По БЕЛ, АЕ, втори чужд език, Философия, История и др. есетата са доста честа форма на изпит, направо ежедневие.
На моя син му отне време, докато започне да пише читави такива на английски, а уж имаше самочувствие че владее отлично езика.
Есетата се проверяват за плагиатство с програми и в общи линии варианта да копипейстнеш нещо от нета или да претупаш, не минава. Помнейки как колегите ми програмисти от старата фирма редовно пропускаха да си напишат документацията, смятам че има резон в това да се научат да формулират грамотно текстове на три езика.
Есето за изпита има изискване и за обем.
Логическите задачи са включени в изпита, предимно заради паралелките с програмиране. Независимо дали от тях ще излязат бъдещи програмисти, специалисти по качеството или по техническа документация, бизнес анализатори, проджект мениджъри, тийм лидери и т.н. логическото мислене е в основата на техническите професии и е нормално изпитът да включва такива, щом се насочвате към професионална гимназия. 
Паралелката за приложни програмисти, имат 6 часа седмично с такива задачи, за начало, преди да навлязат в сериозната материя. И всяка седмица - контролни с оценка върху новия материал. Само 1 срок имаха около 14 оценки.
Казвам го чисто информативно, за да имате идея каква е ситуацията и

# 338
Благодаря ви за дадената информация! Горе-долу колоко е обема на есето?

# 339
  • София

Здравейте, можете ли да кажете горе-долу какъв беше приемния изпит? Защото гледам на сайта им и не разбирам децата как трябва да се подготвят за него тъй като от 1-7 клас не са изучавали логически задачи и не са писали есета.

Здравейте!

Приемният изпит не трябва да Ви притеснава. Според моето дете, тестът е бил много лесен. Есето е на тема, която е близка до тях. Малкият, миналата година ако не се бъркам, беше писал по темата "Какво е за мен приятелството"?. В седми клас той имаше една учителка по история (да, по история), при която пишеха като зашеметени, беше ги научила да си изказват мнението по всички въпроси и според мен това му помогна много за есето. Беше се научил каквото мисли да го изказва свободно. Есето му, от това което аз погледнах, когато го предаваше, беше около страница.
Както по-горе са Ви написали, есето е основната форма в Софтуни и есета наистина пишат по всичко - като контролно и като домашна работа. Моят син е с дигитален маркетинг, работят много на групи в час и имат индивидуални задачи за домашно, като някои от домашните им са доста сериозни проекти. И той има 13 оценки миналия срок по специалния предмет - при тях е "Основи на предприемачеството". Той казва, че едно от изискванията като имат писмено задание е, то да е от "поне 8 изречения".

# 340
[
Тест от 20 въпроса вкл математика, география, история, обща култура и есе на актуална за тийнейджърите тема.След това писмен и устен на англ. Език

quote author=maruma link=topic=1020293.msg44268801#msg44268801 date=1644329199]

Здравейте!

Приемният изпит не трябва да Ви притеснава. Според моето дете, тестът е бил много лесен. Есето е на тема, която е близка до тях. Малкият, миналата година ако не се бъркам, беше писал по темата "Какво е за мен приятелството"?. В седми клас той имаше една учителка по история (да, по история), при която пишеха като зашеметени, беше ги научила да си изказват мнението по всички въпроси и според мен това му помогна много за есето. Беше се научил каквото мисли да го изказва свободно. Есето му, от това което аз погледнах, когато го предаваше, беше около страница.
Както по-горе са Ви написали, есето е основната форма в Софтуни и есета наистина пишат по всичко - като контролно и като домашна работа. Моят син е с дигитален маркетинг, работят много на групи в час и имат индивидуални задачи за домашно, като някои от домашните им са доста сериозни проекти. И той има 13 оценки миналия срок по специалния предмет - при тях е "Основи на предприемачеството". Той казва, че едно от изискванията като имат писмено задание е, то да е от "поне 8 изречения".
[/quote]

# 341
Ако детето не е изучавало английски досега, или нивото е много слабо, какво се случва? Съобразени ли са групите по език или всеки трябва да наваксва индивидуално?

# 342
  • Sofia
Ако детето не е изучавало английски досега, или нивото е много слабо, какво се случва? Съобразени ли са групите по език или всеки трябва да наваксва индивидуално?
Наваксва индивидуално

# 343
  • София
RelaxedRelaxed

Моето дете беше в тази ситуация. Английският му беше много базов, т.к. в училище беше учил испански. Яви се на тест през май/юни, не можа да си покрие нивото и  започна да наваксва. Реши да се обучава сам, не съм го записвала на уроци. Яви се отново през септември, беше си повишил нивото, но беше на границата на достатъчното. Предложиха ми ускорен курс в първите 10 дни на септември и го записахме.

В първите седмици, по английски, трябваше да правят нещо като подкаст в екип, с другарче от класа, за филм по техен избор. Той си беше избрал да работи с едно момиченце с изключително високо ниво на английски - възможно е да й е бил и роден. Тя много му помогна за да си изпълнят проекта и отдели време да му покаже и да го научи на новите думи и на интонацията, с която да си прочете репликите. Това внимание много го мотивира и някак си, по английски си тръгнаха нещата.

Не е имал проблем и в другите часове - философия, история, маркетинг, физическо, където постоянно се гледат видеа и други материали на английски. Да, отнема му повече усилие, понякога му се налага да гледа видеата по 2-3 пъти, да си пуска субтитри, понякога дори идва и пита за значението на думи и изрази.

Проблем имаше само по георгафия, защото не можа или по скоро не поиска да научи английското наименование на термини като купести облаци, перести облаци, дъждовни облаци и не-знам-още-какви облаци. Но пък за сметка на това беше написал много хубаво есе за кораловите рифове на английски език. Relaxed

# 344
Много ви благодаря за английския!

И за всичко останало - изключително полезно ми е споделеното!

Общи условия

Активация на акаунт