В момента чета... 57

• 86 026
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
  • някъде
Скрит текст:

Скоро свърших с "Бьорнстад", определено ми оправи вкуса, нямам търпение да прочета втората част.
Коя е втората част?

http://ciela.bg/books/book/nie-sreshtu-vsichki/2755 Излиза в петък, ако не се лъжа.
Но "Бьорнстад" завършена ли е, защото тези дни ще я започвам?

# 346
Понеже не мога да пиша в съответната тема (ще станат два мои поста един след друг), да кажа тук: излязла е "Всичко, което не помня" на Юнас Хасен Кемири - книгата, която взе голямата шведска награда за литература за 2016 година. Авторът е виртуоз на езика, един от най-големите майстори в съвременната шведска литература. Чак ме е яд, че не го преведох аз - исках, опитах да го "продам" на 1-2 места, но не ми се отвори парашутът. За щастие все пак се намери издателство, което да го издаде, а за превода на Мария Змийчарова съм уверена, че ще бъде добър.

Ето я:

Ето ревюто ми за книгата, макар че съдържа някои спойлери, така че ще сложа в скрит текст:
Скрит текст:
"Всичко, което не помня" е романът на Юнас Хасен Кемири, за който той получи наградата за шведска литература "Агустприсет" през 2016 година. Това е историята на един млад мъж, Самюел, който е починал наскоро. Той израства пред очите на читателя от разказите на няколко души за него - разказват и бегли познати, и близки приятели, и всеки от тях има собствена "версия" за това кой е бил Самюел и защо е починал. Романът се състои от кратки текстове - в различните части "общият знаменател" е Вандад, приятелят на Самюел. Вандад разказва своята версия, а успоредно с него разказват други – веднъж майката на Самюел, друг път Пантерата, една от най-добрите му приятелки, понякога Лайде – жената, с която той има страстна, но кратка връзка, други пъти други разказвачески гласове. Версиите на разказвачите за Самюел се различават, но общото между всички тях е, че всички се опитват да обяснят смъртта на Самюел – или да оправдаят себе си - и да заглушат вината. Всички предполагат или съзнават, че са го предали по един или друг начин, но намират оправдания, които да обяснят защо точно тяхното предателство (може би) не е било причината за смъртта му. Но смятам, че историята за Самюел може да се разглежда и по друг начин: когато някой си отиде, често това става внезапно и неочаквано и човек започва да съжалява, че не е поддържал по-добре връзката с починалия, че не е поискал прошка, че не е намерил време да се наслади на присъствието на този човек в живота си.

Подходът на автора при разказването на историята е много оригинален, макар и това може би да не е съвсем неочаквано, като се има предвид, че книгата е написана от Юнас Хасен Кемири. Разказът се развива много непринудено и в същото време фино и докосва читателя много дълбоко. Всички, които са загубили обичан човек, могат да се припознаят в части от историите за Самюел.

А за да не съм съвсем оф топик: Реверте ми харесва (този път повече от предишните Simple Smile). Той си е майстор, а и историята ми е интересна. Виждам, че и той се е увлякъл от модата със сегашното време, но от друга страна разказът върви в миналото и в настоящето (на героя), така че подходът изглежда напълно логичен.

Последна редакция: ср, 21 мар 2018, 17:08 от Cioccolata

# 347
  • София
Но "Бьорнстад" завършена ли е, защото тези дни ще я започвам?

Да.

# 348
  • Пловдив
Книгите на Редондо са страхотни, остана ми само третата да прочета.

# 349
Лейди Сузан на Джейн Остин.

# 350
  • USA, Steak State
Точно тази смесица от криминална история и фентъзи/митология (+ личната история на Амая Саласар) ми хареса на мен в книгите на Долорес Редондо.

Прочетох "Зовът на костите". Много трудно ми вървеше. Не съм сигурна дали ще подхвана друго на авторката.

# 351
Аз започнах от "Невидимия пазител", тя е първата част.

Ами, за мен атмосферата беше много увличаща - от една страна уютът, който се създава с тези описания на дъждове, от друга страна мистиката от митологичните елементи, на трето място самият разследван случай (за "Пазителя" говоря, защото аз от нея се запалих) с все по-зловещите подробности, които се разкриваха. Не знам, за мен това е много добра комбинация, но всеки си има предпочитания. А и понякога магията между автор и читател просто не се получава - или може да се получи с друга книга, а не точно с тази.

# 352
Аз прочетох "Другата ръка" на Крис Клийв, много наситена откъм емоции, но много неправдоподобна история, 3*.

Започнах "Совата", втората част на "Пътувам сама" на Самюел Бьорк

# 353
И аз започнах "Невидимият пазител". Чудех се какво да подхвана и последните 2-3 страници тук си казаха тежката дума. Добре  започна. Мисля, че ще ми хареса. Обикновено си проличава още от първите  глави.

# 354
  • София
Прочетох "Четвъртата маймуна" Simple Smile
Романът е абсолютен page-turner, 5* отвсякъде! Много се радвам ,че го прочетох. Въпреки че книгата е завършена , ще чакам с нетърпение продължението и съм щастлива, че жанрът хорър-трилър има такова блестящо ново попълнение в лицето на Баркър Simple Smile
В нито един момент не ми доскуча, не ме отегчи, направо е перфектен!
Любителките на жанра, не го пропускайте Wink

# 355
Към фара на Вирджиния Улф/ To The Lighthouse

Тази жена има невероятен стил на писане.

# 356
  • София
ОМГ, ОМГ, ОМГ - завърших Пинчън, чувствам се герой, че я преборих... Simple Smile
Това със сигурност ще да е една от малинките ми за 2018 Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 мар 2018, 18:00 от Angel_Dust

# 357
  • София
Ейнджъл, толкова ли е зле?
Аз тъкмо вчера си мислех, че за тази година от 11 прочетени книги нямам нито една греда Blush
Направо съм в някаква супер-серия от попадения и това много ме радва Simple Smile

# 358
  • София
E, има си и много положителни мнения книгата, явно на доста хора им харесва, може и на  теб да допадне, но просто толкова не е моя книга, че няма накъде. Обаче не беше чааак, толкова зле, след като все пак я завърших.

# 359
  • Wonderland
  Аз продължавам да чета "Тъмно, почти нощ" на Йоанна Батор. Много тегаво ми върви. На моменти се изнервям дори - не мога да си обясня каква е ролята на нарочно написаните слято отделни думи - "безчестдаобезчестяватискат", "гнуснитееврейскитрупове", "виметонаболезненотомустрадание" и други. На места дори се спирам и чета по няколко пъти и пак не мога да разбера какво пише! Много е изнервящо Rage
  Някой от вас чел ли е книгата? Сюжетът изглежда интересен, но се замислям дали да не я оставя и да започна друга, въпреки че съм си казала, че вече няма да оставям непрочетена вече започната книга.

Общи условия

Активация на акаунт