Истанбул [тема 43]

• 92 789
  • 752
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
ЗлаВещица, според сайта, който дадох преди време, официалните мероприятия в Емиргян, Султанахмет, както и килима, са предвидени в периода 9./10. - 30.04. Та такива може и да не видите. Ние не сме и търсили. Случайно попаднахме на изработката на килима преди две години, но разните демонстрации и пърформанси сме ги пропуснали. Лалетата са си там и никакви официални графици не ги касаят. Както виждаш от снимките, към които ни насочи Николия, а и от кадрите на живо, цъфтеж вече има. Малко  ранна е датата ви, но няма да е като без хич.

# 496
  • гр. София
Здравей beliata Simple Smile,
радвам се, че се включваш и ти!  Wink
Може от Гюлхане да хванем транспорт Т1 до Beyazit /записах си/.

За Чираан може просто отвън да го видим, но въобще не е задължително. Може и да пропуснем и да го видим от вода.
За транспорта да Шакирин успях да намеря това:
- почти зад кафето с възглавничките има един парк - Dogancilar. От там до джамията ходят авт. 9А, 11Р, 12 и 12С до сп. Zeynep Kamil Hst.
До Азия реших да е под вода с Мармарай, защото спира близо до кафето с възглавничките от горната страна, пък и да видим как е пътуване под водата.....
Корабчето по линия HALIC HATTI обаче тръгва от пристанището, което е в близост до спирката на Мармарай, а ние ще сме вече доста надолу.
Все още не съм измислила как да се приберем от Шакирин джамия към хотела. Не мога да разбера къде точно спира Eurasia Tunnel /пак Мармарай ли се нарича???/

# 497
  • София, Хаджи Димитър

Този път ще водя сина ми и програмата ще е съобразена с него.....посещение на аквариума във Флоря, музея на Рахми Коч и Сапфир.
Мисля аквариума да е в петък като се настаним, а другите две в събота.....иска ми си и Азия да види.Дали е изпълнимо в събота?
В петък има ли друго предвидено? Защото въпреки отдалечеността си, Сапфир е доста лесен за достигане от Йеникапъ, където можете да направите връзка след аквариума. Така ще се освободи място след Рахми Коч. От музея ще се качите на ферибота до Юскюдар и ето ви Азия. Ако искате почивате в кафенетата с възглавниците или разходка с лодка до Момината кула, ако искате - Бейлербей (стига да е достатъчно рано), ако искате Чамладжа. Кадъкьой с бика не е толкова близо, но можете и до там да стигнете. От Юскюдар можете и разходка по Босфора да си направите със слизане накрая на Еминьоню.
Да, да може така да направим...Благодаря за идеята! Като се замисля ферибот не съм ползвала като транспорт, ще трябва да попрочета.
Ох, такава емоция ме обхваща, само като ви чета, нищо че бях там в края на октомври.......... и въпреки годишното приключване.........

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 16:59 от rumbich

# 498
  • Варна
Leila, Чираан от водата - да. Откъм пътя не си струва.

Въпросният парк, за който си писала, не е баш зад "възглавничките", но да кажем, че е близо. Виж го на картата. Хубаво огледай спирката и кои автобуси, минаващи през нея, могат да те отведат до Шакирин. Пак според сайта автобус №12, примерно, не върши работа.
Виж разписанието на 9А: http://www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/9A/ATAKENT%20-%20%C3%9CS … ve-Duraklar%C4%B1 - безполезен е.
11P: http://www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/11P/SARIGAZ%C4%B0%20EMEK … ve-Duraklar%C4%B1 - почти същото положение
№12 не минава през джамията, и според този сайт. Спира на спирка от долната страна на гробището. Разписанието: http://www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/12/KADIK%C3%96Y%20-%20%C … ve-Duraklar%C4%B1 Не знам доколко си склонна да го ползвате, но поне е по-начесто. През гробището е 750 метра, по тротоара околовръст - 800. Спирката е KARACAAHMET.
Остава 12С:http://www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/12C/%C3%9CSK%C3%9CDAR%20 … ve-Duraklar%C4%B1 - също нарядко, но ако го улучите, върши работа.
Отвори си списъка на спирките на по-разредените автобуси и виж в какъв график минават през парка, ако решиш да ползваш тях. Аз, в случая, бих предпочела №12, за да не съм така зависима от разписанието.

За корабчето имах предвид като се върнете от Шакирин на Юскюдар (пак огледай с какво и от коя спирка близо до джамията), да вземете ферито, с което директно да отидете на Пиер Лоти.

Пътуване под водата е като... пътуване под земята... ако изключим леката влага. Може и нея да са премахнали вече. Изходът на метрото е близо до пристанището.

Eurasia Tunnel, ако не бъркам, е автомобилният тунел под Босфора. Нямам информация в него да се движи градски транспорт.

# 499
  • гр. София
Beljata, тези автобуси ми излизат, гледайки в Google maps. Разписание не съм гледала. Ще разгледам линковете, които си дала.
За Евразия не знаех, че е само за коли.

И в крайна сметка, ако е трудно придвижването няма да ходим до джамията.

# 500
  • Варна
То е ясно, че ще променяте според времето, с което разполагате. Но е добре да знаеш на кои автобуси можеш да разчиташ, затова дадох разписанията. Има доста линии в Истанбул с по няколко курса на ден. За нас странно, но явно оправдано. Ако не знаеш пък за 12-ката, че спира на съседна спирка, може да се объркаш, защото за разлика от другите не завива покрай гробището.
Не е невъзможно осъществяването на програмата, просто има подробности.
Надявам се да направите Юскюдар - Еюп (за Пиер Лоти)... струва си.
Ако има друго, питай.

# 501
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Шебечко, въййй! Какво ги прихвана? Хи-хи!
Все пак снимките говорят, че бялото и жълтото, за което се чудихме с Таня, може би са в някакъв процент нарциси. Или ранни сортове лалета. Нали са 190 разновидности.
Вярвам, че твоите дати ще са ОК. Има само 2 седмици. Не остана! Bus
Скрит текст:
Car Simple Smile

Hug Heart Eyes
Малко остана, аз и парите обмених вече  Blush Само да си поизмия куфара и съм тамам.
Дано и на време случим  Praynig

За Чираан да кажа - скоро в канала си в тубата Зейнеб (Зизуто от На кафе) пусна видео за любимите си места в Истанбул - говори за ОртЪкьой където според нея закуската е супер евтина, и за Чираан. Та тя твърди, че градините са свободни и човек може да влезе и да се разходи. Но не знам човек като нея или като нас  Laughing
Скрит текст:

Иначе аз обмислям да взема още една Истанбулкарт - всеки да си има, защото ние ще сме с доста транспорт, пък и момента е подходящ - 6 лири са около 2,5 лв и ще се избият супер бързо като всеки си ползва отстъпката.

И един въпрос от мен - гледам 12А и ми изглежда, че се върти в кръг нали?
http://www.iett.istanbul/en/main/hatlar/12A/KADIK%C3%96Y%20-%20% … ve-Duraklar%C4%B1

Обърква ме, че за тръгване от Юскюдар са посочени часове само след 21:30, а пък според списъка на спирките си се върти и както го хване човек  newsm78

# 502
  • Варна
В списъка със спирките първа и последна е Кадъкьой. В следата е Юскюдар, а повечето останали ги има и преди, и след него. Значи кръгов ще да е тоЗ маршрут.
Зейнепчето може да има Чираан за любимо място...
Струва ми се, че на входа имаше охрана, ама пък който държи, да опита. Аз не вярвам да пускат такива като нас. Не че сме лоши, де... Ама сме много и няма отърване.

И ние сме с две, Шебечко. Взимай смело.

Браво за обмяната. Напред си с подготовката. Flowers Hibiscus

# 503
  • София
Иначе аз обмислям да взема още една Истанбулкарт - всеки да си има, защото ние ще сме с доста транспорт, пък и момента е подходящ - 6 лири са около 2,5 лв и ще се избият супер бързо като всеки си ползва отстъпката.

Хехе! Не бях забелязала, че Николчето е избЕгала ...  Laughing

Не е лошо да си имате 2 карти, но като се качвате на фериботи май е по-добре да използвате само едната от тях, защото дава до 4 намаления едно след друго. Навремето след трамвая се бяхме качили 4 човека на ферибот и всички имахме намаление, всяко следващо по-голямо от предишното, като последният се возеше за няколко куруша. По същото време при качване на друго превозно средство само първият ползваше отстъпка.

# 504
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Беличке, не че сме лоши факт, добри хора сме си, ма не носим токчета и тУалети, пък и с рейс ще пристигнем - някак бих се чувствала неудобно там.
Значи си е баш кръгов, устройва ме да е такъв! Благодаря!

Танче, пуснах я да лети Grinning С нея 6 години почти не стъпих в Истанбул, днес си върнах старото аз белким зачестя визитите!
Това с фериботите го срещнах днес по старите ти постове и си го отбелязах - солидарно ще се черпим с фериботите да не се размине рязко баланса.

Ами, значи и програмата максимум ми е готова. Heart

# 505
  • Бургас
Благодаря още веднъж на всички за съветите.  bouquet
От Водохранилището/Света София до Таксим няма май директен автобус. Мисля с Т1 до Кабаташ, от там с F1 до Таксим.Поне така ми излиза на картата.

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 20:25 от luchkata

# 506
  • София
Благодаря още веднъж на всички за съветите.  bouquet
От Водохранилището/Света София до Таксим няма май директен автобус. Мисля с Т1 до Каракьой, от там мисля че имаше автобус до Таксим.

до колкото четох тук може и пеша да се стигне до Таксим, а ако се всеме трамвая ще е още по-близо.
 И ние така сме планували да стигнем до там

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 21:24 от edna....

# 507

-
ПП. Да добавя, че за петък вероятно ще идем и на вечеря на яхта, от които предложите и сте доволни, а за неделя вечерта от 19,30 до 20,30 на представление на дервиши /от сайта на първа страница/. Пише, че представлението е на ЖП гара Сиркеджи, 50 TL. Някой ходил ли е там? По-назад съфорумка беше писала, че е доволна от такова на Ходжапаша /ако правилно помня/. Къде се провежда?

За дервишите на Сиркеджи - в стар хамам е представлението, препоръчвам...Има и субтитри, които обясняват какво точно гледате, коя част на танца какво символизира...На сайта би трябвало да е написан адреса, ние го намерихме доста трудно, аз съм джипиес човек и като се обърка нещо , прибягвам до най - сигурния начин, който в случая със сигурност е по - добър от джипиеса - питайте някой, най - сигурно и бързо. И за яхтата ще останете доволни, сигурна съм - много красива гледка към нощен Истанабул, а и храната беше вкусна.

За програмата..
Първият ден - от Гюлхане до Капалъ може да си вземете трамвай, освен ако не сте заклет пешеходец като мен, може би 20 минути пеша. Оттам до Сюлеймание не е далеко, но това зависи от кой изход излезете... От Сюлеймание към Египетския - стръмно  е, но пък е надолу...Близо до гроба на Мимар Синан може да седнете в кафене с гледка към моста Галата - Бялк го беше намерил къде е , има няколко по уличката встрани от гроба надолу към Египетския, много ми хареса.
При всички положения - по - добре първо Сюлеймание, после Египетския, отколкото обратно...И, ако искате да разгледате тюрбетата, по - добре в петък - в неделя със сигурност са затворени, мисля че и в събота (аз три пъти ги хващах затворени и си мислех, че са в реставрация, а то винаги ходя в събота/неделя).

Ако влезете в Чираан  - пишете после, че и на мен ми е интересно.Чела съм, че пускат в градината за кафе, но не съм ходила.Почти нищо няма да видите от улицата - само малка ивичка...

Съмнявам се, че ще остане време след Истиклял за Пиер Лоти (до там си е време за пътуване, синхронизиране с ферибота, който минава веднъж на час за Еюп, освен ако не ходите с автобус, с който пък може да хванете трафика...Но вие ще си прецените кое е най - добре за вас. Вместо с метрото и трамвай към хотела, ако имате време и сили , след Таксим, може по Истиклял посока кулата Галата и пеша към моста Галата и оттам към хотела с тамвая - много приятна уличка с магазинчета (макар и стръмна, но посоката е надолу).В района са и стълбите на Комондо ,близо до моста Галата,Bancalar Cad. , мисля че беше, но го проверете за всеки случай, на мен ми харесват.

За деня с Топ Капъ - може с трамвай до моста Галата, оттам с автобус до Желязната Църква и после до Пиер Лоти - ще си прецените как сте времето, но ви е по пътя..

Ако не сте ходили досега в Истанбул - браво, много добре сте се ориентирали:)  
Лек път и после да пишете:)

# 508
  • София
Относно вечерята на яхта ако искате вижте тази.citytours.com/istanbul-by-nights/dinner-cruise-belly-dancers
Цената е добра. Ние я резервирахме. Ще пиша като мине

# 509
  • гр. София
Du, благодаря. Blush В Истанбул бяхме преди години за няколко часа, минавайки на път за Анталия. Разгледахме Синята джамия, набързо Капалъто, вечеряхме, спахме и сутринта тръгнахме. Беше зимата, студено.... Аз това ходене не го броя.

Относно дервишите.... Това е линка от 1ва страница. Доколкото разбирам не е в бивш хамам, а в ЖП гарата:
http://www.istanbullife.org/whirling-dervish-ceromony-sirkeci-train-station.html
За едно и също нещо ли говорим?

Кафето около гроба на Мимар синан ще го потърся.

Гледах и варианта за слизане до кулата Галата и оттам до спирка на Т1, но ми се струва далеч. Не сме големи пешеходци. Grinning
А какво ще кажеш за плана ми за азиатската част?

И имам един такъв въпрос. HALIC HATTI по разписанието, което е дадено на сайта като тръгне от Юскюдар, следващата спирка е Каракьой. А в Google maps след Юскюдар спира на Еминьоню и после по същия път. Та кой е верния маршрут?

edna, линка не се отваря.

Общи условия

Активация на акаунт