Истанбул [тема 43]

• 92 832
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
  • София
jfjallen, точно тази част на парка е по-хубавата! Би трябвало да има много лаленца.  Wink

Скрит текст:
То и в православен манастир да искаш да влезеш, пак надяват полата на ластик върху дрехите, включително и върху мъже с къси гащи. При нас все още не са се сетили да го правят, но в гръцките манастири винаги е било така.  Wink А не можеш ли да вземеш нещо като тънко парео, което да слагаш според нуждите като шал или пола върху дрехите?

mimi0585, точно от там идва разликата в качеството и противоречивите мнения след това. Обикновено посетителите на вечеря с ТА са споделяли, че храната не става.

# 406
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Благодаря за отговорите - за шала го разбирам и измачкан или не, ще го замятам. Но, защо пък да не се слагат калцуните върху обувките, не че ще ни отнеме толкова време да се събуваме и обуваме. Но.... след като сме в чужда държава, трябва да се съобразяваме с изискванията ни... Мен, Истанбул не ме притеснява толкова много, особено за малкото часове и малкото места, които ще посетим. За Индия четох, че за 2-3 храма от посещаваните, ако не съм с пола трябва да сложа нЕкви "пенюарчета", което посмъртно няма да направя, така че и дълга пола ще нося, а очакваните температури са около 40 градуса...

То събуването не е за да не се цапа, а е свързано с религията и така е прието - вярващите се събуват, измиват си краката и влизат чисти в джамията. Туристите минават само със събуването, не зная каква е процедурата за туристите мюсюлмани. Но щом искаш да влезеш в джамия ще носиш шал, та това е шал все пак, не е родопско одеяло, все пак  Laughing

Скрит текст:
Но то и православното християнство има разлики - в Русия и Украйна при влизане в черква също задължително се покрива главата, без кърпа е абсурд да пуснат жена вътре.
В Гърция пък официално не пускат жени с голи рамене и с панталони, в някои манастири раздават поли, в някои пък въобще не пускат жени. Но дори и булките на сватбите имат наметка за раменете, защото е немислимо без нея в черквата.

# 407
  • Стара Загора
Здравейте.

Все отлагам да започна планирането на програмата, но времето ще измине бързо и не искам в последния момент да сглобявам всичко. Умувам как да наредя обектите, за да не бързаме и да има време за всичко. Засега съм се спряла на следните:

-   Синята Джамия
-   Топкапъ с парка Гюлхане
-   Разходка с корабче
-   Долмабахче
-   Сапфир
-   Сюлеймание
-   Таксим/Истиклял, мост Галата (Еминьоню) за рибни сандвичи и Египетски пазар
-   Кафето с възглавничките
-   Сиркеджи за Хафъз Мустафа
-   Свети Стефан ?

Последното е под въпрос, не съм сигурна след Султанахмед и Сюлеймание ще ми се ходи, но ако е по път може.
За първия ден след като се настаним в хотела, смятам да минем през Капалъ чарши, ако не сме окъснели много и да отиваме в Топкапъ. След него Гюлхане. Не съм сигурна дали всъщност не е по-добре да влезнем в Синята джамия преди това, че ми се върти за работно време до 16 ч? Мисля за Топкапъ да си отбележа основното от тази статия, че като чета има много стаи и да съм наясно кое какво е, за да ми остане нещо в главата:
https://www.naprednazad.com/prikazen-istanbul-dvoretst-topkap/1058/

Като излезнем от Топкапъ може би ще сме много изморени и гладни. Почивка за 30 минути в някое заведение наблизо ще ни дойде добре и след това да се качим на трамвая до Еминьоню, откъдето да се качим на корабче  и да се насладим на красивата гледка. За финал на вечерта мисля да отидем до Сапфир, за да хванем залеза или пък ще имам време за Долмабахче преди това? Не мога да пресметна колко време ще ни отнеме Топкапъ, та от там сметките да не ми излезнат криви. След небостъргача трябва да вечеряме някъде - през 2014 имаше доста малки ресторантчета около Хафъз Мустафа. Затворени също, та някой който е бил в района скоро, може ли да ми препоръча нещо?

За втори ден остават евентуално Долмабахче, ако не успеем предния. След него отиваме до Истиклял, да се разходим спокойно и да имам време за малко магазини и мола, който беше там. Няма да се връщам с празни ръце. Smiley Спускаме се лека полека до Египетския пазар, до клатещите лодки за балък екмек.
От тук обаче не ми е ясно, явно съм чела набързо и между редовете - не знам къде да вмъкна Сюлеймание и кафето с възглавничките. Също четейки 2-3 случайни пътеписа, попаднах на един за джамията Кючуксу. Била в стила на Долмабахче, но по-малка и отнемало 30 минути да се разгледа. Дали ще мога да я включа някъде?
Приемам и други предложения. За втория ден съм в чуденка дали да включа Ортаклар или да избягаме от историческата част. Четох покрай Кючуксу за онзи големия луксозен ресторант, от който има страхотна гледка към моста Фатих. Там за хапване няма да става, предвид цените....

За трети ден няма да има планове. Може би след 10 ще искат да се тръгне от хотела и най-вероятно ще ни закарат до Тюркуазо. Поне този път няма да ми се налага да губя време там и ще обиколя магазините, хапнем някъде. Няколко дни преди заминаването трябва да ни обявят хотела, та да се ориентирам от там накъде. Simple Smile

Мечта ми е да отида на Хамам, но сигурно няма да е сега. Ходилите ще ми е интересно да споделят - как вървят цените в момента и кой е добър?

Прекрасна неделя ви желая! Animal Heart Eyes Cat

# 408
  • София
Iv4enceto, Синята джамия била в ремонт. Отделно, в последните година май в петък не пускаха туристи в нея заради молитвите. Не погледнах статията за Топкапъ, но и за там споменаха, че в Харема се влиза (и се плаща  Wink), но всъщност е в ремонт и си даваш парите напразно. 

Дворецът (не джамията)Кючюксу е много приятен, билетът е евтин и се разглежда бързо, но пътят до там е много и си заслужава само ако се съчетае с друго нещо - например с парка с гледката към моста (Отаа тепе) или похапване в "Учителското".  Имай предвид, че Кючюксу, както и Бейлербей, затварят рано - около 4 часа. Най-добре намери предварително работното му време, защото и почивните му дни са повече от един.

# 409
Ивче, нещо си се объркала. Кючуксю не е джамия, а дворец. Аз лично не съм влизала вътре, но може да се влезе в двора безплатно. А заведението с хубавата гледка към моста е към Учителският хотел и всъщност е евтино. То е разделено на де части има ресторантска част, която е с а-ла- карт меню и до нея се стига като минеш през фоайето на хотела. Но ако влезеш в двора и заевиеш на ляво ще стигнеш до бюфета, който е на самообслужване. Има гофрети, пълнен картоф, гюзлеме, мантъ и няколко други традиционни ястия. Има и пълнени миги, които са малко скъпи, но и друг път съм казвала, че по-големи и вкустни миди никъде не съм яла. Има и няколко вида сандвичи и пържени картофи. След като си вземеш хапването се излиза в градината, която е много голяма и има доста места, които са около водата. Наистина като минава корабче водите на Босфора ти мокрят краката.

# 410
  • Стара Загора
Мда, в бързината съвсем се огелпих. Прочетох че е дворец Кючуксу, но докато мислех за Сюлеймание и съм написала глупост.... Но след като е далечна тази дестинация, ще я пропусна.

Прочетох че Синята джамия е в ремонт, но някой спомена че в средата на май ше я отваряг и затова я включих. Аз ще съм в града на 18-ти. За Топкапъ също научих от тук, че харема е в реставрация, но ми се върти че се плаща само за отворените части или ти таксуват всичко? Това ми е убягнало честно казано.

# 411
  • София
Не, двора около дворецът Кючюксу всъщност не е безплатен. Касата е веднага до вратата. Обаче има части, които са откъм Учителското и са достъпни за всички и дворецът може да се види дори по-добре отколкото от платената част. И крайбрежната част е със свободен достъп - между красивата ограда и брега има алея за разхождане. Но и билетът е много евтин и не е проблем да се плати и да се види и отвътре. Имам някакъв спомен, че когато другите дворци бяха по 20 лири, за този платихме 4. Екскурзоводът не говореше никакъв друг език освен турски.  Laughing Просто ни пусна да гледаме и единственото, на което наистина държеше, беше да не събуваме пантофите.  Laughing А така се пързаляхме с тях! Хубаво, че поне по стълбите можеше да е без тях. На втория етаж ни чакаха други пантофи. Иначе можеше да има счупени ръце и крака.  Laughing

За Топкапъ си купуваш билет, за да влезеш в двора, музея с накитите и няколко павилиона. Ако искаш да видиш Харема, в който са живели, има нова каса и плащаш още веднъж. Доколкото разбрах, това второто плащане е безсмислено. Иначе за мен по-интересната част е точно Харема. Предполагам, че няма да ти е последно ходене. Ако е така, остави Топкапъ за друг път, когато ще разгледаш всичко.

# 412
  • Стара Загора
Да, четох за входа че е доста евтин. Около 5 лири. Но щом е малък, разбираемо.
Миналия път не влезнах в Топкапъ и сега искам да му отделя време. А и ще съм с по-големи жени, които вероятно няма да имат друго посещение и затова. Не ме притеснява за следващото ходене, пак мога да влезна. Simple Smile

# 413
Благодаря за отговорите - за шала го разбирам и измачкан или не, ще го замятам. Но, защо пък да не се слагат калцуните върху обувките, не че ще ни отнеме толкова време да се събуваме и обуваме. Но.... след като сме в чужда държава, трябва да се съобразяваме с изискванията ни... Мен, Истанбул не ме притеснява толкова много, особено за малкото часове и малкото места, които ще посетим. За Индия четох, че за 2-3 храма от посещаваните, ако не съм с пола трябва да сложа нЕкви "пенюарчета", което посмъртно няма да направя, така че и дълга пола ще нося, а очакваните температури са около 40 градуса...

То събуването не е за да не се цапа, а е свързано с религията и така е прието - вярващите се събуват, измиват си краката и влизат чисти в джамията. Туристите минават само със събуването, не зная каква е процедурата за туристите мюсюлмани. Но щом искаш да влезеш в джамия ще носиш шал, та това е шал все пак, не е родопско одеяло, все пак  Laughing

Скрит текст:
Но то и православното християнство има разлики - в Русия и Украйна при влизане в черква също задължително се покрива главата, без кърпа е абсурд да пуснат жена вътре.
В Гърция пък официално не пускат жени с голи рамене и с панталони, в някои манастири раздават поли, в някои пък въобще не пускат жени. Но дори и булките на сватбите имат наметка за раменете, защото е немислимо без нея в черквата.
За джамиите по принцип ми е ясно, макар че в голямата джамия в Казабланка /забравих в момента името/, нито ни караха да се събуваме, нито да се покриваме, даже бях с дънкови бермуди, важно беше колената да са покрити. По принцип знам, че турците са чисти хора, поне баба ми, живяла навремето известно време в Делиормана ми е разказвала за съседите си, турци. Но, в Индия не си мият краката, и да ходя боса няма да стане. Даже от някои блогове видях това с калцуните.

Идеята да имам и парео, което да слагам върху панталоните, ако се наложи, също е добра. Както и да е - като съм се "хванала на хорото", ще го играя както се налага.

Толкова ми харесва всичко, което пишете в темата, и колкото повече чета, установявам, че непременно трябва отново да отделя няколко дни за този прекрасен град, защото последното ми пребиваване там беше преди около 15 г., а темповете, с които градът се развива са невероятни. Може и аз като Роже да съчетая престой и разглеждане, и след това полет до Анталия за почивка. Стига да намеря кой да ми гледа кучето 15 дни:smiling_imp:

# 414
Танче правилно си запомнила за яхтата по Босфора аз ходих, като ние си го организирахме сами оттук и наистина много си заслужава, не само заради веселбата, а и заради гледките, вкусната храна и програмата на яхтата.  Peace След мен и Мими  Hug  и Ду ходиха на същата яхта и те бяха много доволни от всичко, така, че който избере вечеря на яхта по Босфора определено няма да съжалява.  Peace

Потвърждавам... И на двете много ни хареса вечерта на яхтата...И храната беше хубава, а най - вече - да разглеждаш нощен Истанбул с кораб по Босфора...Програмата - като всяка програма от този вид, но определено направиха купон...

# 415
Здравейте.

Мечта ми е да отида на Хамам, но сигурно няма да е сега. Ходилите ще ми е интересно да споделят - как вървят цените в момента и кой е добър?

Аз съм ходила няколко пъти на хамам. Мнооого обичам! Цените - растат постоянно. Ходила съм два пъти в Чемберлиташ хамам и един път в Юскюдар - Чинили хамам.Чемберлиташ е до Капалъ Чарши, до Чемберлиташ колоната. Доста туристическа, само туристи и доста скъпа, над 100 лири беше преди две години. Строена е от Нурбану султан. От същия клас е и Cagaloglu hamam (не знам как се чете), на уличката на Водохранилището. Като ги проучвах бяха същите цени като на Чемберлиташ. Чинили хамам, в Юскюдар, също е туристическа, но не чак толкова. Има и доста туркини, които ходят да я ползват. Строена е от Кьосем Султан, бях чела че е строена за работниците, които строят Чинили джамия.(която откакто аз ходя в Истанбул, все е в ремонт, а вътре , казват, са едни от най - хубавите образци на облицовка с плочки от Изник). Беше доста по - евтино от Чемберлиташ хамам, но не помня цени, нещо около 60 лири ми се върти. Почти съм сигурна, че вече е по - скъпо.

Харесала съм си и още една, но още не съм ходила . Близо до Истиклял е - Ага хамам, най - старата в Истанбул, тя  обаче е смесена, пак е предимно туристическа и с най - евтините цени, пише ги на сайта на хамама.

# 416
За Синята джамия в петък - затворена е докато мине обедната молитва, следобед е отворена, но поне до миналата година беше така.
За Кючуксю -  въпреки че говорят само на турски, много е приятна гледката от вътре към водата. Обзавеждането е тип Долмабахче и Бейлербей. За транспорта - може да се погледне дали има корабче някъде от Емиргян или Арнавуткьой към Кючуксю - много нарядко бяха, но аз със сигурност съм ходила с корабче дотам, освен с линията от Истиние.

За Топкапъ - на мен лично ми харесва повече от Долмабахче, ходя почти всеки път, поне се опитвам да си отделя време за там. Обикновено на сайта на двореца пише кои части са в ремонт и са затворени.
http://topkapisarayi.gov.tr/en/visit-information

Сюлеймание - най - близо е до Топкапъ, като гледам програмата. Оттам - стръмничко е, но може директно към Пазара на Подправките и моста Галата да слезете.  А Възглавничките - след Кючуксю с автобус до пристанището на Юскюдар. Разбира се, много приятна разходка би била акои  слезете 2 - 3 спирки по - рано и отделите малко време на Кузгунчук...Simple Smile

# 417
  • Стара Загора
Du, много ти благодаря за изчерпателната информация.
Определено сега няма да имам време за хамам. Този до Чемберлиташ си го спомням. Когато ни разходиха през 2014-та спряхме до колоната и някой ни раздаде листовки. От там го мисля и си пожелавам някой ден да имам възможност за това удоволствие. 100 лири при сегашния курс на лирата не е чак толкова много, ако е хубаво и чисто - давам ги с кеф. Но щом има и по 60-70 тл, още по-добре.

Значи ще трябва да посетим Сюлеймание преди Синята джамия, ако е през първия ден. Ние ще сме в района по-рано, та след Топкапъ ще обядваме и минем. Програмата ще претърпи промени, но смятам да разходя дамите доста и ще трябва да се подготвя като екскурзовод. Не се притеснявам да се изгубя, защото ще попитам някой.
Кючуксу ще го пропусна сега. Ако ще се бие много път, то поне да се видят няколко неща. Но като подредя всичко и ми се избистри повече всичко, ще мисля пак.

# 418
Не съм сигурна дали в петък по време на голямата им молитва джамиите са отворени за туристи. Иначе в петък сутрин съм ходила в Сюлеймание, това го помня... Има дни , в които е затворено гробището с тюрбетата на Сюлейман и Хюрем, в неделя е затворено , аз два пъти все тогава ходих, затова съм запомнила...

# 419
  • Стара Загора
Не съм сигурна дали в петък по време на голямата им молитва джамиите са отворени за туристи. Иначе в петък сутрин съм ходила в Сюлеймание, това го помня... Има дни , в които е затворено гробището с тюрбетата на Сюлейман и Хюрем, в неделя е затворено , аз два пъти все тогава ходих, затова съм запомнила...

Точно затова си мислех. Да оставя в събота Султанахмед и евентуално след разходката по Истиклял и Египетския да слезнем в Сюлеймание щом са близко.

Общи условия

Активация на акаунт