Истанбул [тема 43]

• 92 876
  • 752
  •   1
Отговори
# 465
От известно време тайно надничам тук и се радвам да видя темата раздвижена. Много ми е приятно да чета как се редят и пренареждат програми Simple Smile Има ли пътуващи този уикенд?
И аз чертая програма, но все още всичко ми е разхвърляно и под въпрос.
Планираме да пътуваме с колата. Гледам на картата няколко големи паркинга  около Еминоню и Сиркеджи. Някой ползвал ли ги е? Ето този ми изглежда голям и удобен. https://www.google.bg/maps/place/Sirkeci+%C4%B0stasyonu+Cd.+Otop … 9776088,19z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x56a9711d58adc518!8m2!3d41.015716!4d28.977721
Все още не съм резервирала хотел, за да попитам там какво ще предложат.

# 466
  • София
Така и не бях виждала коя спирка е Kisikli за ходене към Чамладжа. И ние сме я ползвали, но на слизане без да ѝ знам името.  Grinning Няма как да не предупредя, че качването е прекалено от това място. Може би на младите хора не им пречи, но все пак да кажа, че има автобуси до много по-високи точки, откъдето качването до хълма е пренебрежимо в сравнение с тази спирка. Има автобуси, които се движат по Ferah cadesi. Те са много по-удобни. Да покажа от спирка Курал по улицата със същото име какъв е наклона до антените - цък. Пътят стига до голям паркинг до ресторантите на хълма. От Кадъкьой има автобуси, които минават през тази спирка. Аз съм ползвала  14F, но може да има и други.

Миленита, дано има някой с опит!  Hug Май забравих да те предупредя, че на малките препълнени паркинги често се оставят ключовете, за да местят колите при нужда. За момента няма хора, които са се оплакали, че им липсва нещо, но все пак да кажа, че се срещат и такива варианти.  Wink

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 18:16 от Тaня67

# 467
  • Варна
Таня, нали заради този баир всеки път предупреждавам за такситата и казвам, че ползваме тях за качването.
Първото ни беше по друг маршрут, пеша, нейде откъм антените, май от Курал, но кой знае в коя пресечка сме се забили. Излязохме близо до паркинг и ресторант. Изморихме се доста. Затова при следващото ходене, когато пък автобус от Кючюксу ни отведе до близкия до Късъклъ вход на Малката Чамлъджа, ползвахме вече този вариант с такситата.
Качването по баира от Късъклъ си е тежко пеша. Но на връщане, през детската площадка, се слиза бързо и лесно, а спирката е удобна, особено предвид достъпа вече и с метро и по-големия избор на автобусни линии. За Курал е само 14F от Кадъкьой.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 14:06 от beljata

# 468
  • Пловдив
Белята, благодаря много за подробната информация!  bouquet
За мен не е важно дали ще стигнем до Египетския пазар. Аз искам да се разходим из този район, той ми хареса и после пак ще се върнем през Капалъ-то. И евентуално да си купим по нещо. За връщането не се притеснявам, спомням си и предния път, ако имахме затруднения питахме за "гранд базар" и всеки ни показваше посоката.

# 469

Щефи като изписах в google Ъхламур и ми излезе някакъв дворец и заради това може би се заблудих, че има такъв.  :smiley, а и не е изключено да се засечем с някоя съфорумка из парковете с лалета Smile
В Ъхламур има и дворец /малък/, който е с входна такса / не е голяма, не помня колко и не съм го разглеждала, защото нямахме време/. В самия парк също се влиза с пари, май бше 2,50 tl миналото лято. Много е приятно за разходки , има и малко езерце, красиви цветни алеи и детска площадка. Пълно е с майки с деца и е малко шумничко.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 15:06 от amareto eto

# 470
Здравейте и от мен. Най-после успях да сглобя програмата. Тръгваме на 10-ти април и вече нямам търпение. Първо ще я споделя и после ще си задам въпросите.
Ден 1
Миниатюрк
Пиер Лоти
Свети Стефан
Сюлеймание
Таксим
Ден 2
Емиргян
Румели Хисар
Саръйер
Сапфир
Ден 3 - Азия
Юскюдар
Кадикьой
Мода (евентуално)
Чамлъджъ (може би не го изписах правилно)
Ден 4
Нишанташъ
Корабче по Босфора
Хотелът ни ще е на Таксим и понеже обичаме да вървим пеша въпросите ми ще са в тази насока. Номерата на автобусите си ги преписах от първа страница, надявам се да са актуални, понеже ще се наложи да ги използваме за по отдалечените точки.
Ако тръгнем от Пиер Лоти пеша възможно ли е да стигнем до Свети Стефан без да сме окапали? Сюлеймание от картата виждам, че е горе долу в района, това джамията която се вижда в височината от Емиьоню ли е? Разстоянието от Румели Хисар до Саръйер може ли да се извърви пеша или как по логично да подредя ден втори? За денят в Азия до къде ще бъде по удачно да хванем ферибота Юскюдар или Кадикьой? Това което съм планирала за този ден изпълнимо ли е? И последен въпрос от Кабаташ далеч ли ще ни бъде пешеходно Нишанташъ? На картата не ми изглежда много далеч, но все пак Smiley. Това са ми въпросите, може би до някаква степен глупави, но ако това което съм планирала за пешеходно не е напълно възможно да подготвям записките с номерата на автобусите. И понеже ден 4 ни е свободен ако някой има интересно предложение в района на Таксим примерно. Основните забележителности сме ги посетили. Благодаря предварително

Аз отново ще се намеся в програмата.
1ден. От Таксим отивате до Миниатюрк. От там с авт 41ST слизате на спирка AYVANSARAI слизате по стълбите и там на шосето отново търсите спирка AYVANSARAI и отивате на Пиер Лоти. Ако Ви се струва много прекачването може да продължите пеша до СВ. Стефан. Иначе отивате на Пиер Лоти след това хващате авт. до Св. Стефан. Как да стигнете до Сюлеймание не мога да дам съвет, защото аз съм ходила от Лалели. От джамията излязте на бул.Ататюрк и хващате авт. до Таксим.

2ден. Отивате в Саръйер. След това Емиргян и с авт. EL2 до Сапфир. Румели Хисар не знам къде да го вместя.

3ден.С корабче до Юскодар. От там до Кадъкьой - бика, Мода.От Кадъкьой с авт. до Женската джамия и после с авт.14F до Чамладжъ. После се спуснете до спирка Kisikli или хващате авт.129Т за Таксим или авт. до Кадъкьой и от там фери.

Не Ви съветвам до ходите пеша от Пиер Лоти до Св. Стефан. Аз съм ходила от спирка  AYVANSARAI  до Св- Стефан това е поносимо. От Св.Стефан сме ходили по бул Ататюрк и евентуално съфорумки ако може да те упътят до Сюлеймание.

# 471
  • Варна
Теди, радвам се, че мислим еднакво.

velvet*, постът на Теди потвърждава, че уточненията по твоята подредба, които предложих, я правят оптимална. Мнението за пешия преход между обектите по Златния рог също се потвърждава.
До Сюлеймание може да опитате да стигнете през бул. Ататюрк след Св. Стефан. Аз също съм ходила от Лалели, но после попаднахме в зона под джамията, от която още ме побиват тръпки. Затова, даже с риск да пообиколя, бих си минала през по-лицеприятните райони. Не казвам, че няма такива и от долна страна, просто в Истанбул контрастите са големи и може една улица да е спокойна, тиха и приветлива, а съседната да е плашеща. Миналата година и в Султанахмет минахме през два напълно несъвместими пейзажа в рамките на стотина метра, пътувайки към хотела ни.

# 472
Цветан, краят на първия ден може да ви е Галатската кула и пеша по моста Галата, ще се върнете на Еминьоню и в хотела. Simple Smile
Това е добър финал на деня. Simple Smile

Благодаря, ще го обмислим това в движение дали ще стане Simple Smile
Tsvetan Petrov, вероятно ще са следващиТЕ пътИ. Успех! И после да разкажеш!
Кога беше вашето пътуване?

Вече се обърках, то много народ ще ходи...
Преди години имахме пак едно такова "нашествие" (което не се осъществи напълно, де) и сега като чета, се връщам в онова време.
Било е преди 5 години.
Нашите дати са 20,21-22 Април Simple Smile

# 473
Здравейте! Можете ли да ми кажете как мога да стигна от парк Гюлхане (понеже се оказа че ни е там хотела)до Истиклял? Simple Smile

# 474
Здравейте! Отдавна не съм писала тук, но за мен няма по-информирани от пишещите в този форум Simple Smile В събота пътувам за Истанбул, като целта е Църквата от първия ден Simple Smile Никога не съм ходила в тази църква, но откакто чух за нея, мира нямам. Моля, които скоро е бил да сподели опит и информация. Мисля да отидем до там с метрото Т2 до спирка Vezneciler и после пеш, тъй като това ми се видя най-краткия и удобен път до нея. Големи ли са  опашките и много ли се чака? В колко горе-долу да сме там, та да не чакаме? И последно каква е самата процедура и ритуал - купуваш ключе, минаваш през определените места.... Всеки съвет ще ни е от помощ Simple Smile много благодаря

# 475
Здравейте! Отдавна не съм писала тук, но за мен няма по-информирани от пишещите в този форум Simple Smile В събота пътувам за Истанбул, като целта е Църквата от първия ден Simple Smile Никога не съм ходила в тази църква, но откакто чух за нея, мира нямам. Моля, които скоро е бил да сподели опит и информация. Мисля да отидем до там с метрото Т2 до спирка Vezneciler и после пеш, тъй като това ми се видя най-краткия и удобен път до нея. Големи ли са  опашките и много ли се чака? В колко горе-долу да сме там, та да не чакаме? И последно каква е самата процедура и ритуал - купуваш ключе, минаваш през определените места.... Всеки съвет ще ни е от помощ Simple Smile много благодаря
Стела, ето нещо от моите записки и дано някой се разпознае, че да се включи с по- подробна информация. Simple Smile

Цитат
За Църквата на първия ден. Стартирахме от джамията Лалели и се движихме  по описанията във форума, но след като преминахме и покрай джамията Шехзаде малко се пообъркахме в уличките, но Гугъл мапс бързо ни ориентира. Стояхме на опашка повече от 2 часа, за да влезнем. Имаше хора от различни раси и религии. Много от тези, на които им са се сбъднали желанията черпеха с локуми, бонбони, курабии, сладкиши....,така, че натрупахме доста енергия и сили за през деня. От една жена разбрах, че ключетата се купуват вътре в църквата, а не от сергиите пред нея. По 2 лири са. С тях  през отворчета в иконите си изказваш желанията. Освен това, трябва и на листче да се напишат предварително, защото има  икона на Богородица с процеп, през който се пускат. Има и 7 чучура, от които извира чудотворна вода. В църквата се продават и шишенца, в които може на си налееш, но трябва  и от 7 чучура по малко. Може и свещички да си запалиш.
https://www.google.bg/maps/dir/Laleli+Camii,+Kemal+Pa%C5%9Fa+Mah … 9539703,16z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x14cab9889b189e53:0xb97c37188deb3239!2m2!1d28.9566854!2d41.0100215!1m5!1m1!1s0x14cab9f353fde47b:0x792b4541743db581!2m2!1d28.9590749!2d41.0184892!3e2

# 476
  • Варна

Стела, не помня по колко бяха ключетата, но е било нещо от типа на 1-2 лири, както говори и цитата, даден от Пепелчето. Ние ходихме на 1. май , преди 3-4 години. Опашки нямаше. В църквата имаше доста народ, но не и отвън. Сравнително спокойно си минаваш да си закупиш ключета, както и да направиш другите ритуали. Вода си напълних, ама дали от всичките чучури, не помня. Там има кой да ти покаже какво да правиш, а и достатъчно други хора, които да гледаш и да действаш като тях. В крайна сметка всеки както си го усеща.

По-важното... Коя ви е изходната точка? Според мен църквата е най-лесно достъпна откъм бул. Ататюрк и автобусна сп. Vefa, затова питам. Именно преходът от Сюлеймание към тази църква ни вкара в район с не особено приятен вид, а това може да се случи и при подход откъм Везнеджилер, та затова бих препоръчала възможно най изчистения достъп. Най-малкото, ако не ви устройва автобус, от станцията на метрото излезте на Ататюрк, а после при сп. Вефа има подход към църквата. Ако имаш нужда, ще ти дам точни указания за този маршрут.

# 477
Момичета, благодаря ви Simple Smile ние мислим рано сутринта да се паркираме там. Изходната ни точка е апартамента, в който ще спим. Той се намира над пл. Таксим - Ergenekon Mah. Papa Roncalli Sok. No: 93 Harbiye Sisli, Шишли, 34367 Истанбул, Турция. С метро ми се виждашe лесно достъпно.....С автобус ли ме съветвате да отида?

# 478
  • Варна
Аз - да! От Таксим има автобуси до спомената сп. Vefa. А тя е на метри от църквата, много по-близо е до нея от станцията на метрото и няма да се налага да се завирате по сокаците. Утре ще дам номерата и обяснение как да стигнете от спирката до църквата.

# 479
  • Бургас
Здравейте,

реших и аз отново да посетя Истанбул. Този път ще заведа майка ми и една приятелка на разходка, бях им обещала да идем да видим лалетата. Ходила съм няколко пъти, но както всички знаете, това не е достатъчно.Simple Smile Маршрута е съобразен с тях , тъй като са над 70 год. Да попитам за читава застрахователна агенция , да си направим застраховките, насочих се към ДЗИ , но някой ако има препоръки моля да сподели.
Ще пътуваме с агенция от 28.04 до 30.04. , нощен преход. На 28.04 сутринта ще сме в Истанбул, смятам да ползвам екскурзия от агенцията за Емиргян (дано все още има лалета), с включен обяд. След това маршрута ми е следния:
1 ден. след 14.00 Капалъ чарши
                           Сюлеймание
                           Разходка с корабче
2 ден                  Топ Капъ
                          Света София
                          Водохранилището ако остане време до обяд
                          Площад Таксим
                          Кулата Галата
                          Каракьой една сладкарница дето си взимам от нея баклава. Така и не запомних името.
3 ден                  Може би Долмабахче
                          После на излизане Аквариума
Мисля да не е много натоварен графика и да го даваме по-полека. Дори и да не успеем да разгледаме всичко не е проблем.
Какво ви е мнението за програмата?
Благодаря на всички пишещи, за перфектната тема.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт