Истанбул [тема 43]

• 92 817
  • 752
  •   1
Отговори
# 480
  • Бургас / UK
Здравейте! Можете ли да ми кажете как мога да стигна от парк Гюлхане (понеже се оказа че ни е там хотела)до Истиклял? Simple Smile

От парка си хващате трамвая и слизате на спирка Каракьой (като подмине моста Галата и спре трамвая това е)и от там с Тюнела до началото на Истиклял.Другия вариант е пеша,от парка тръгвате по трамвайната линия,стигате Еминьоню,пресичате моста Галата ,намирате въпросната спирка Каракьой  и търсите Тюнела.

# 481
 luchkataHug
Сюлеймание е малко на баир и не ми се вижда леснодостъпна за жени на 70+.
Може да си избереш някоя друга джамия.
Първият ден не ви е много натоварен, така че рано сутринта може да скочите до Ортакьой (отварят я към 10ч.) и след това да разгледате двата пазара- Капалъ и Египетския.
После корабчето.
Мисля, че е напълно изпълнимо.

# 482
Някой питаше за сладкарницата с хубавите баклави в Karakoy, Güllüoğlu се казва.  https://www.google.bg/maps/place/Karakoy+Gulluoglu/@41.0239641,28.9751241,16z

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 10:04 от amareto eto

# 483
  • Варна
Мхм, Гюллюолу! Ох! И ах! Наистина прекрасна баклава.
Аз знам две баклаваджийнци на Гюллюолу в района. Едната е в партера на многоетажния паркинг на Каракьой, а другата е зад бензиностанцията на сп. Топхане на трамвая. Яли сме баклава във втората... Добре, че нямаме време често да се отбиваме там.

luchkata, и аз мисля, че вторият ден ви е малко тежък, предвид възрастта на спътничките. Макар че те може да са в по-добра форма от мен, та... Разбира се, трябва да си готова в движение да пренареждаш програмата.
Скрит текст:
Сюлеймание ако се достигне откъм Лалели (предполагам, че там ще сте настанени) няма да ги затрудни. Ако започнете с нея и искате да продължите с Капалъ-то, може да я достигнете покрай Университета, входа на Везнеджилер и по ул. Сюлеймание, а после да се върнете до метростанцията и наляво по бул. Шехзадебашъ съвсем бързо стигате до пл. Беязид, а от там - и до главния вход на Капалъ-то. Излизате от долния край на главната алея на пазара и след джамията Нуросмание завивате надясно. Излизате на Чемберлиташ. Понеже Султанахмет ви е за другия ден, тук се качвате на трамвая до Еминьоню и според състоянието на дамите и наличното време се мятате директно на босфорски тур или първо се потапяте в цветовете и ароматите на Египетския.
Как смяташ да стигнете от Султанахмет (Св. София и Водохранилището) до Таксим втория ден? Хубаво е наистина да тръгнете в последователност Таксим, Истиклял, кула Галата, предвид наклона. Не е подходящ обратния ред, в случая, макар Султанахмет - Каракьой да е лесно с трамвая.
Аз вероятно бих направила друго. Първият ден, ако изходната точка е Лалели:
- Сюлеймание
- от Везнеджилер с метрото до Таксим
- Истиклял, кула Галата
- Каракьой Гюллюолу (може и на другия ден, близо е до Еминьоню, все пак)
- прибиране с трамвая от Каракьой или Еминьоню
Втори ден:
- Капалъ чарши
- Чемберлиташ
- Султанахмет и прилежащите обекти
- според желанието и състоянието пеша (с лека отбивка до Гюлхане, ако има още лалета) или с Т1 до Еминьоню и от там тур по Босфора
Тук бих оставила тура за по-късно и ако има време бих отишла до Св. Стефан или поне бих минала през Египетския.
Мисля си обаче, че след Емиргян може да ви оставят и другаде. Тогава може и друг ред да се състави.

stella-che-bella, обещаното...
Скрит текст:
След като смятате да сте рано-рано там, от сп. Trt İstanbul Radyosu (според картата ви е най-близо, няма защо да ходите до Таксим, дублирайки автобуса) взимате един от автобусите 46Т, 69А или 70КY до сп. Vefa. Тя е втората след преминаването по моста Ататюрк. Преди виадукта е. Преминавате на отсрещния тротоар. За целта ще се наложи да пресечете малко по-нагоре и да се върнете до едноименната спирка в обратната посока. Под нея има пресечка, по която завивате надясно, после пак надясно и сте пред църквата. Ето ти маршрута в подробности (синия): https://www.google.bg/maps/dir/Vefa/Ay%C4%B1n+Biri+Kilisesi/@41. … !2d41.0184892!3e2
Зад отсрещната спирка има множество магазини. Между тях има възможност да се стигне до църквата, без да слизате до пресечката от картата. Само трябва да налучкате прохода. Даже и да извървите целия този маршрут, той е 600 м с всичкото заобикаляне, извън булеварда са само 180, а районът не е страшен. Дори и най-прекия път от Везнеджилер е по-дълъг.

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 11:21 от beljata

# 484
За сладкарница/баклава/аз съм хвърлила око на Hafiz Mustafa

# 485
  • София, Хаджи Димитър
Ох, програма ли да правя, за баклава ли да мисля.........Най-хубавата, която съм яла беше на  Asiltat....
Този път ще водя сина ми и програмата ще е съобразена с него.....посещение на аквариума във Флоря, музея на Рахми Коч и Сапфир.
Мисля аквариума да е в петък като се настаним, а другите две в събота.....иска ми си и Азия да види.Дали е изпълнимо в събота?

# 486
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Да попитам за читава застрахователна агенция , да си направим застраховките, насочих се към ДЗИ , но някой ако има препоръки моля да сподели.

Аз правех застраховките във Виктория, които сега са се обединили с Дженерали и се подвизават под това име. Поне преди даваха най-доброто отношение между цена и полица. Надявам се да не ми се налага и за напред да ползвам застраховката, но иначе в офиса са любезни.

Тук качват снимки от Емиргян с дата отдолу, ми доста напреднали тези лалета  Rolling Eyes Confused
https://www.instagram.com/emirgan_grove/?hl=bg

Някой има ли наблюдение върху "посещение на фабрика за висококачествени кожени изделия" която е в програмата на Запрянов? Много ли се точи тази досада?

# 487
  • София

Този път ще водя сина ми и програмата ще е съобразена с него.....посещение на аквариума във Флоря, музея на Рахми Коч и Сапфир.
Мисля аквариума да е в петък като се настаним, а другите две в събота.....иска ми си и Азия да види.Дали е изпълнимо в събота?
В петък има ли друго предвидено? Защото въпреки отдалечеността си, Сапфир е доста лесен за достигане от Йеникапъ, където можете да направите връзка след аквариума. Така ще се освободи място след Рахми Коч. От музея ще се качите на ферибота до Юскюдар и ето ви Азия. Ако искате почивате в кафенетата с възглавниците или разходка с лодка до Момината кула, ако искате - Бейлербей (стига да е достатъчно рано), ако искате Чамладжа. Кадъкьой с бика не е толкова близо, но можете и до там да стигнете. От Юскюдар можете и разходка по Босфора да си направите със слизане накрая на Еминьоню.

# 488
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Сайта на фестивала се обновява, сложили са брояч - остават 3 дни
https://istanbulunlalesi.ibb.istanbul/

# 489
  • Варна
Шебечко, въййй! Какво ги прихвана? Хи-хи!
Все пак снимките говорят, че бялото и жълтото, за което се чудихме с Таня, може би са в някакъв процент нарциси. Или ранни сортове лалета. Нали са 190 разновидности.
Вярвам, че твоите дати ще са ОК. Има само 2 седмици. Не остана! Bus
Скрит текст:
Car Simple Smile
Харесаха ми миналогодишните снимки преди и след, отвисоко.
Хем се ядосвам на времето, хем се надявам да се задържи още малко облачно и хладно, за да има лалета за всички.

Ох, програма ли да правя, за баклава ли да мисля.........Най-хубавата, която съм яла беше на  Asiltat....
Баклавата на Хафъз Мустафа е различна от тази на Гюллюолу, но също може да се "уважи". Яжте спокойно. Ще я изгорите по сокаците.

# 490
  • гр. София
Здравейте отново,
тъй като времето напредна при мен /за Великден от 05.04.-09.04./ ще сме в Истанбул с ТА мисля, че вече съм готова с нашата програма. Хотелът ни ще е в Лалели, вероятно Юксел хотел. Ще бъдем семейството + майка ми и в тази връзка нещата може и да претърпят на място някои промени в зависимост от времето и състоянието най-вече на майка да ходи. Бихте ли я прегледали и коментирали:
1 ден /петък/:
- сутринта рано ще пристигнем в Истанбул и имаме обиколка с автобус от ТА. Ще ни оставят при Св. София.
- Св. София
- парка Гюлхане - ще поседнем сигурно на кафе, разбрах, че в края на парка има хубаво с гледка към Босфора.
- Капалъ чарши - ще минем през него, няма да пазаруваме
- Сюлеймание + тюрбетата на Хюрем и Сюлейман
- Египетския пазар
- корабче по Босфора с TURYOL /по възможност последното от 18,00ч, за да се върнем по тъмно евентуално/. В тази връзка тура 2 часа ли е, тъй като в сайта им не видях продължителност?  
2 ден /събота/:
- Долмабахче сарай
- Чираган палас - евентуално
- джамията Ортакьой
- връщане по крайбрежието до Кабаташ с авт. 25Е и оттам до пл. Таксим с F1.
- парк Таксим - ще поседнем
- Истиклял до някъде и Френската уличка евентуално
Ще се върнем с М2 метро до сп. Verneciler после с Т1 или пеша до хотела. Вечерта на литургия в Св. Стефан, доколкото разбрах ще има.
След Истиклял ако имаме време и сили може да идем до Пиер Лоти с корабче.
3 ден /неделя/:
- Йеребатан
- Топ капъ
- с корабче до Пиер Лоти, /ако сме ходили предния ден ще идем до азиатската част с Мармарай от Сиркеджи до Юскюдар - евентуално джамията Михримах - кафето с възглавничките - джамията Шакирин/
- може да се върнем да доразгледаме Св. Стефан, а може и не.....
Как ви се струва? натоварена ли е?

ПП. Да добавя, че за петък вероятно ще идем и на вечеря на яхта, от които предложите и сте доволни, а за неделя вечерта от 19,30 до 20,30 на представление на дервиши /от сайта на първа страница/. Пише, че представлението е на ЖП гара Сиркеджи, 50 TL. Някой ходил ли е там? По-назад съфорумка беше писала, че е доволна от такова на Ходжапаша /ако правилно помня/. Къде се провежда?

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 14:53 от Leila

# 491
  • София
 Leila, разходката по Босфора е под 2 часа - около 1,40-1,50.

От Ортакьой има автобуси, които отиват направо до Таксим - наизуст ги казвам - 40Т и 42Т. Може и други да има. В случая буквата "Т" означава, че отива до Таксим. Ако мине друг номер с Т, сигурно и той е за там. Не е нужно да използвате автобус до Кабаташ. Всъщност маршрутите до голяма степен се препокриват. Тези за Таксим завиват надясно 1 спирка преди Кабаташ.

# 492
  • гр. София
Leila, разходката по Босфора е под 2 часа - около 1,40-1,50.

От Ортакьой има автобуси, които отиват направо до Таксим - наизуст ги казвам - 40Т и 42Т. Може и други да има. В случая буквата "Т" означава, че отива до Таксим. Ако мине друг номер с Т, сигурно и той е за там. Не е нужно да използвате автобус до Кабаташ. Всъщност маршрутите до голяма степен се препокриват. Тези за Таксим завиват надясно 1 спирка преди Кабаташ.

Благодаря, Таня67, записвам си ги. Flowers Hibiscus Така ще имаме избор. Аз ще имам по-късно и някои други въпроси за транспорта. Само една част съм уточнила.

# 493
  • Варна
Leila, пак аз!
Докато чакаш източниците на достоверна и полезна информация Wink, да кажа и аз какво виждам. Така върху нещо готово се дискутира по-разумно.
Та... Първото, което ме озадачи... От Везнеджилер до хотела ви (ако не ме заблуждава гугъл с местонахождението му) сте само пеша. Няма как с Т1 от станцията до хотела. То е една улица, перпендикулярна на Орду.
Скрит текст:
На излизане от станцията в посока край Университета нещата преди изглеждаха така: https://www.google.com/maps/@41.0121923,28.959403,3a,75y,185.9h, … 3312!8i6656?hl=bg Можеше да се мине покрай загражденията и право надолу, макар на картата да не личи, че е възможно. После пресичате Орду и следващата успоредна вляво е на вашия хотел. Ако вече е невъзможно да се мине директно, хващате тази вдясно от загражденията, после първата вляво и пак ви отвежда на Орду, пресечка по-надолу.
За първия ден последователността нещо ми куца. След Св. София и парка Гюлхане, който е по-надолу, да се връщате до Капалъ чарши, после и до Сюлеймание, а от там - Египетския и тур в 18:00... Първо времето може да не ви стигне, ако обиколката е добра. Трябва ви време за обектите, за прехода между тях... Не ми се струва възможно без препускане и без ползване на транспорт (поне от Гюлхане до Капалъ). Някак е твърде хаотично, за мен. Дано попаднете на поносим маршрут от Сюлеймание до Египетския. Виждам, че единия минава отчасти през търговския район, та може и да е поносим, ако е в работните часове. И е само 750 м...
И да питам... За да кажа, каквото мога още...
Какво имаш предвид за Чираан палас? Не знам да е достъпен за свободни посещения.
С какво смяташ да стигнете от Юскюдар до Шакирин?
Защо искаш да отидете до Азия с Мармарай, а не по вода?
От Юскюдар тръгва корабчето за Пиер Лоти. НавържИ ги едно след друго.

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 16:03 от beljata

# 494
  • Пловдив
Сайта на фестивала се обновява, сложили са брояч - остават 3 дни
https://istanbulunlalesi.ibb.istanbul/

При нас парка Емирган е предвиден за 31-ви преди обяд. Това означава ли, че няма да видим нищо, или просто няма да е обявено официално откриване?

Общи условия

Активация на акаунт