Истанбул [тема 43]

• 92 721
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Моята програма мисля, че е готова. Изглежда ми натоварена, ще видим там, в движение. Прогнозата за времето за 6,7 и 8 април е доста ветровита. Пътуването с ферита няма да е много приятно. Имам обаче и някои въпроси:
1. Откъде е входа на Сюлеймание?
2. От къде мога да си извадя разписанието на ферибота Сиркеджи - Харем?
3. Случайно някой знае ли колко време продължава панорамната обиколка с автобус на ТА?

1 - Има няколко входа, но най-удобния от Лалели е на Suleymaniye Meydan Cesmesi. Иначе вероятно главния (с най-голямата порта) е малко по-встрани, пада се срещу паркинга на библиотеката на университета - на картата е Iktisat Fakultesi Kutuphanesi.
2 - Линията е на ИДО, така че на техния сайт, иначе в Гугъл мапс също го има - през 30 мин - *00, *30
3 - Предполагам час и половина-два.

# 631
  • София
Вече съм с нова идея. От Емиргян да се прехвърлим в Азия и да се качим на Отаатепе. После Юскюдар и възглавничките.
Остава да измисля къде да вместя Сапфир. Докато тръгнем ще преместя реда още няколко пъти, сигурно Simple Smile
Става! Фериботът от Истание и Емиргян спира на Анадолу хисар. Ще можете да се полюбувате на двореца Кючюксу (може и само отвън). Там е и учителското заведение, където много от съфорумките похапват. Със сигурност е по-добро от заведенията в Емиргян. После имаше автобуси от Кючюксу до парка. Ако остане този вариант, ще потърся кои са номерата. По принцип може и пеша да се отиде, но е много стръмно и не препоръчвам този вариант.

Leila, това много не го разбрах:
Цитат
После от сп. Harem над пристанището до парка с авт. 12H, 13M, 16A, 16F, 16M, 16U, 18Y, 18U с две точки, 320А до сп. Maiden’s tower /3та, може да слезем на втората за разходка/. От там малко пеш до кафето с възглавничките. От пр. Harem може да се иде и до Шакирин джамия предимно пеш 1,7 км. После отстрани покрай гробището с авт. 12 до сп. Dogancilar /парк/. Ако завива рейса се връщаме назад по улицата Halk Dersanesi Sk. Все направо и надолу до крайбрежната. Завиваме надясно за кафето.
Кой е парка, който споменаваш? Ако искаш от Харем да отидеш до кафенето с възглавничките, не ти трябват автобуси. 15-минутна приятна разходка с красиви гледки е. Има и пейки край водата, за да си починете и да се любувате на гледката. А ако искаш да ходиш до джамията Шакирин, то Харем не е най-добрата отправна точка, защото ще трябва и в двете посоки да вървите пеша. Може би вариантът с ферибот до Кадъкьой, автобус до джамията и после пеша до възглавниците е по-добър.

Входът на Сюлеймание е откъм многото сергии.  Laughing Майтапя се, но по тях ще се ориентираш най-лесно. Сергиите са там, където е потокът от туристи. Най-общо казано - откъм Лалели е централния вход. Но така или иначе е добре да я обиколите цялата. Откъм Златния рог гледките са прекрасни! Тюрбетата пък са в гробището, което е встрани. От другата страна пък има един много стар хан, който в момента е ресторант и може да се влезе в двора. Имаше и някакви музеи. Колкото и пъти да обиколите джамията и в двора, и около оградата ѝ все нещо ново и интересно ще видите!  Wink

# 632
Здравеѝте момичета!Ще посетя за втори път Истанбул и макар за малко и то точно пред Великден се надявам да си изкараме добре .Ще заведем внука до Сапфир,ако не е много ветровито бих искала и по Босфора да се разходим ,но миналия път стигнахме и след последния мост там направихме престой и обядвахме дори,  сега не ми се губят тези часове така ,че ако има по кратък маршрут за тази разходка или пристанище на Азиатския бряг с по малък престой да ми препоръчате ще съм ви много благодарна .Бих искала да отидем и до Пиер Лоти а хотела ни ще е в Лалели ,оставила съм на младите да разучат как да стигнем до там макар да четох  тук за кафето с" червените възглавнички" . Много четох за прочутото кафе Мехмет Ефенди но и тук пак съм като пате в кълчища точно как да открия този уникален магазин,за Девичата кула също, а пък  за Нишанташъ да не говорим колко ми се ще да се поразходя...Знам ,че за всичките тези места може би ше се наложи  да се пътува и пак и пак но ми се иска да се поразходя по крайбежие,да си хапнем нещо както дават по филмите , и по Истиклял ще се разходим, дано да е приключил ремонта на улицата за да се качим и на трамвая, въобще искам да се порадвам на красотата на този вълшебен град,джамиите не са ми на първо място ,пазарите миналия път ги видях но като не познавам подправките по отблизо само се дивях от многообразието, от изобилието им на Египетския пазар.Четох ви момичета с удоволствие ,изгледах в ЮТУБ много клипчета предимно на руски туристи но пак всичко ми е в мъгла.Хареса ми и за френската уличка пресечка на Истиклял със сладкарницата ще се оглеждам дано я открия предишния път преминахме от Таксим по Истиклял по тъмно а и не знаех за тази уличка ,имаше много заведения в уличките ,ядохме пълнен картоф а след като използвахме Метро на обратно към Лалели даже опитах и Кокореч.Много хубави спомени имам от септември миналата година и очаквам с нетърпение и това пътуване до този необятен и магнетичен град но ще ви бъда много благодарна ако някой ми даде ориентир за моите набелязани обекти ,ще се опитаме и до кулата Галата да отидем но аз като не съм много за пешеходен преход ще мисля,  съблазнява да премина моста пеша.Много дълго стана и се извинявам предварително красотата на лалетата и на града са като магнит и всичко друго е без значение .

# 633
  • Бургас / UK
Мисис Нели,ако имате време прочетете тази тема от началото,почти цялата тема е изпълнена с указания как се стига до повечето места,които искате да посетите...И малко ще Ви дам насоки  Confused От Лялели до Пиер Лоти -хващате трамвая и слизате на Еминьоню(това е пристанището до моста Галата)от там тръгвате по моста Галата и в края му,веднага в дясно е терминала на ферибота ,който пътува по Златния рог(в темата многократно е пускано разписанието) и слизате на последното пристанище Еюп,там е Пиер Лоти.
За кафенето с възглавниците-от Еминьоню хващате ферибота,който превозва и коли(по това ще се ориентирате,по-горе Шебек писа,че са на половин час) и слизате на азиатския бряг и тръгвате на ляво покрай Босфора,много приятна разходка със страхотна гледка и след 10-15 мин ще ги видите кафенетата,а точно срещу тях е и Девичата кула.Връщането става по същия начин.
До Таксим може да отидете с метрото,спускате се по Истиклял и стигате до кула Галата,пътя е само надолу,но си е стръмен(писахте,че не сте много за пешеходни преходи).
Но наистина прочетете темата и ще намерите имена на спирки,номера на автобуси и ще Ви е по лесно да се ориентирате,има и цели програми за два-три дена ...

# 634
Моята програма мисля, че е готова. Изглежда ми натоварена
Скрит текст:
1 ден – петък /06.04./
-   Обиколка с автобус – до 10.00ч дано приключи
-   Св. София
-   Парк Гюлхане – кафе, с Т1 до сп. Beyazit
-   Капалъ чарши – ако се слезе на сп. Beyazit на Т1 1. може да се тръгне наляво по Yeniceriler Cd. И първата пряка в дясно по Cadircilar Cd. Това е най-крайната и най-лява пряка, продължава се по Fuat Pasa Cd. която излиза до Сюлеймание. Това са 900м пеш. 2. Може да се тръгне и надясно покрай Denizbank. Зад нея пак е Yeniceriler Cd, наляво по малката уличка Sipahi Cd. И после пак в ляво и все направо. В един момент улицата става Ferraciler Sk., а по-късно Yaglikcilar Sk. Излиза се през портата Kapalicarsi Oruculer Kapisi. След това все направо по Oruculer Kapisi, после по Uzun Carsi Cd. До кръстовището с Ismetie Cd. Оттам наляво към джамията. Това са 1,1км пеш.
-   Сюлеймание + тюрбетата – кафе, хапване – ако не ходим до Египетския пазар на 800 м към пристанището е сп. На 399В/С до сп. FENER
-   Египетския пазар – на 500 м към пристанището е сп. на 36СЕ до сп. FENER
-   Желязната църква Св. Стефан
-   Вечерта от 19,30 - 19,45ч вечеря на яхта.

2 ден – събота /07.04./
-   Долмабахче сарай – от хотела с Т1 до последната спирка Кабаташ и 1 км пеша до двореца. Минава се през джамията и часовниковата кула. С ферибот на Sahir по линията Bogaz. Или с авт. 22, 22RE, 25E или с който и да е автобус с надпис Ортакьой. Слиза се май на сп. Galatasaray Univ. После пеш.
-   Ортакьой – оттам с 22, 22RE и 25Е обратно до пр. Кабаташ и с F1 или с авт. 40Т, 42Т до пл. Таксим. Всички автобуси с буква Т отиват до Таксим.
-   Пл. Таксим – парк Таксим
-   Истиклял – пеш 850 м до Галатасарайския лицей. Накрая се завива покрай него и първата уличка в ляво е Френската улица.
-   Френската улица. 1. Слиза се около до сп. Тоphane на Т1 до сп. Eminonu или 2. се връщаме до Истиклял по ул. Nur-I Ziya Sk., после пеш 400м /или от сп. Odakule на Т2 до сп. Sishane/ до сп. Beyogly на фуникуляр F2 сп. Karakoy, оттам на Т1 до сп. Eminonu. 3. От Френската улица или от сп. Sishane пеш покрай кулата Галата до сп. Karakoy. От Sishane са 800м пеш.
-   Хапване на пристанището, ако има време.
-   Корабче по Босфора от 19.00ч от пр. Eminonu на ТUROYL. Около 1.50 мин. Пристанището е от ляво на моста като се застане с лице към него. Взима се линията Eminönü - Üsküdar / BOĞAZTURU / Üsküdar – Eminönü.
-   Хапване някъде, ако не сме яли.
-   Литургията в Св. Стефан – от 22.30ч. От Eminonu с авт. 36СЕ, 44В, 399В/С. До пристанището е сп. Eminonu на авт. 36СЕ и 44В. Другите два спират някъде по-нагоре. Слиза се на сп. Fener и после малко пеш.

3 ден – неделя /08.04./
-   Йеребатан – от хотела с Т1 до сп. Sultanahmet. Напред и вляво е цистерната. После покрай Св. София пеш до Топ капъ сарай.
-   Топ капъ сарай – от сп. Gulhane station за 1 спирка до пр. Sirkeci /или пеш покрай бившите хамами/. От пр. Sirkeci terminali взимаме ферибота Sirkeci – Harem на компания IDO. После от сп. Harem над пристанището до парка с авт. 12H, 13M, 16A, 16F, 16M, 16U, 18Y, 18U с две точки, 320А до сп. Maiden’s tower /3та, може да слезем на втората за разходка/. От там малко пеш до кафето с възглавничките. От пр. Harem може да се иде и до Шакирин джамия предимно пеш 1,7 км. После отстрани покрай гробището с авт. 12 до сп. Dogancilar /парк/. Ако завива рейса се връщаме назад по улицата Halk Dersanesi Sk. Все направо и надолу до крайбрежната. Завиваме надясно за кафето.
-   Кафето с възглавничките – после пеш до пр. Юскюдар 1,2 км или за една спирка с горните рейсове. По пътя е Михримах джамия, почти до пристанището.
-   Пр. Юскюдар – на компанията Sehir Hatlari с ферибот по линията Halic hatti до последна спирка Еюп. Малко пеша до кабинковия лифт TF2 Еюп – Пиер Лоти.
-   Пиер Лоти – после може да се върнем до Св. Стефан с корабче до сп. Fener или с авт. 36CE, 41Y, 44B, 48E,  99, 99Y, 399B, 399C до сп. Koprubasi малко се продължава пеш и е църквата.
-   Св. Стефан – като се излезе се продължава надолу и е сп. Fener на рейсовете и пр. Fener. С авт. 36CE, 44B, 399B, 399C до сп. Eminonu. От там с Т1 до хотела.
-   Ако успеем от 19,30 – 20,30ч дервишите на гара Сиркеджи – 50 TL, от 19,00 ч в Ходжапаша – 85 TL /зад парка Султанахмет и Св. София/, от 19,00ч в Ходжапаста? – 24$ /м/у Топ капъ и сп. Сиркеджи на Т1/.
-   Хапване някъде

Много амбизиозна програма. Така както е написана според мен всичко ще видите на бегом и някакси според мен забързани да изпълните програмата няма да усетите ритъма на града.
Вместо да ходите на обиколка с автобуса на ТА още с пристигането започнете изпълнението на програмата.„
Според мен не влизайте в Св. София, защото някой от групата беше споменал че всичко е в скелета и не може да се види красотата на църквата.
Църквата Св.Стефан и трите дни ли ще я посещавате?

Вторият ден това корабче по Босфора ми идва малко в повече.

За третият ден ако подробно разглеждате Топ Капъ с Харема мисля ще ще стане обяд. Тук може да сложите парка Гюлхане и после да отидете на Азиатския бряг. Хубаво е от първа спирка да хванете ферибота до Еюп,но според мен нещо ми куца с това разглеждане на Водохранилището и Топ Каръ.

# 635
# 636
  • гр. София
..............................................

Leila, това много не го разбрах:
Цитат
После от сп. Harem над пристанището до парка с авт. 12H, 13M, 16A, 16F, 16M, 16U, 18Y, 18U с две точки, 320А до сп. Maiden’s tower /3та, може да слезем на втората за разходка/. От там малко пеш до кафето с възглавничките. От пр. Harem може да се иде и до Шакирин джамия предимно пеш 1,7 км. После отстрани покрай гробището с авт. 12 до сп. Dogancilar /парк/. Ако завива рейса се връщаме назад по улицата Halk Dersanesi Sk. Все направо и надолу до крайбрежната. Завиваме надясно за кафето.
Кой е парка, който споменаваш? Ако искаш от Харем да отидеш до кафенето с възглавничките, не ти трябват автобуси. 15-минутна приятна разходка с красиви гледки е. Има и пейки край водата, за да си починете и да се любувате на гледката. А ако искаш да ходиш до джамията Шакирин, то Харем не е най-добрата отправна точка, защото ще трябва и в двете посоки да вървите пеша. Може би вариантът с ферибот до Кадъкьой, автобус до джамията и после пеша до възглавниците е по-добър.

Входът на Сюлеймание е откъм многото сергии.  Laughing Майтапя се, но по тях ще се ориентираш най-лесно. Сергиите са там, където е потокът от туристи. Най-общо казано - откъм Лалели е централния вход. Но така или иначе е добре да я обиколите цялата. Откъм Златния рог гледките са прекрасни! Тюрбетата пък са в гробището, което е встрани. От другата страна пък има един много стар хан, който в момента е ресторант и може да се влезе в двора. Имаше и някакви музеи. Колкото и пъти да обиколите джамията и в двора, и около оградата ѝ все нещо ново и интересно ще видите!  Wink

Таня67, то може  да не е точно парк, а някаква градинка. Не мога да определя точно на Гугъл мапс. Малко е, намира се над пристанището. Не намерих друго нещо като ориентир.
По принцип Азия може и да я пропуснем, зависи от времето.

tedizonova, и на мен ми се струва амбициозна. Smile Не искаме много да бързаме, майка няма и да може. Каквото успеем да посетим - това.
Обиколката с рейс вече сме я платили, така че остава. Дано не е повече от час и половина.
Няма да ходим и трите дни до Св. Стефан. Вероятно на литургията и на мен ми се иска в неделя, на Великден евентуално.
Корабчето искам да е вечер - последното в 19,00ч, за да тръгнем по светло и да се приберем по тъмно, както препоръчахте. Но ако много духа, може и да отпадне.

# 637

tedizonova, и на мен ми се струва амбициозна. Smile Не искаме много да бързаме, майка няма и да може. Каквото успеем да посетим - това.
Обиколката с рейс вече сме я платили, така че остава. Дано не е повече от час и половина.
Няма да ходим и трите дни до Св. Стефан. Вероятно на литургията и на мен ми се иска в неделя, на Великден евентуално.
Корабчето искам да е вечер - последното в 19,00ч, за да тръгнем по светло и да се приберем по тъмно, както препоръчахте. Но ако много духа, може и да отпадне.

Ще се опитам да Ви предложа един по-лежерен вариант не знам дали ще Ви хареса.
1 ден - Обиколка с автобуса на ТА /най-вероятно ще Ви остави в Лалели пред хотела за настаняване/ С трамвая до Еминьоню. От там с ферибот до Емиргян. /Сега сте за фестивала на лалето и да не видите парка е грехота/ Отново с ферибот се връщате на Еминьоню и разглеждате Египетския пазар. Пребирате се в хотела да починете и вечеря на яхта. Или след Египетския ако имаме сили с трамвая до Капалъто и от там до Сюлемание.
2 ден - Долмабахче. Ортакьой го пропуснете. С фоникуляра до Таксим - истиклял, френската улица, минете около кулата Галата и слязте на Каракьой.Там може да влезете в баклаваджийсницата да починете и по моста Галата от Еминьоню да хванете корабче по Босфора.
3 ден - Водохранилището, Топ Капъ /може да влезете само в първия двор/. Лично мнение - след Долмабахче ако не сте изчели много литература за Топ капъ ще се разочаровате. Парка Гюлхоне. Кафето с възглавниците го пропускате. От Серкиджи с Мармарая отивате на Юскодар или от Еминьоню с ферибот до Юскодар. От там ферибота за Пиер Лоти. Ако желаете може да слезате за църквата Св. Стефан.

# 638
  • София
Тъй като тези дни няколко пъти се споменава Френската уличка, искам да уточня, че е доста стръмна. По-голямата част дори е със стъпала. Като прибавим и слизането по друга стръмна уличка от Истиклял до нея, денивелацията става сериозна. За мен логичният път по-нататък е слизане към трамвая, а не връщане на Истиклял. Поне аз бих се озорила много, ако се върна. А все пак се споменават възрастни хора. Wink

Мисис Нели, Френската уличка не е пресечка на Истиклял. Ходи се доста до нея. А въпросната сладкарница Инджи с профитеролите не е на Френската уличка, а на друга, доста по-близо до Таксим. Тя наистина е пресечка на Истиклял. В първи пост пише как се стига до нея.

Има кратки разходки с корабче, но никъде не се слиза. Почти 2 часа са и връщат на същото място. Магазинчето на Мехмет Ефенди е на Египетския пазар. В първи пост има точно указание.

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 14:02 от Тaня67

# 639
  • Варна
Leila, няма ли възможност да разбереш от фирмата колко продължава автобусната им обиколка? Те все пак не я правят за пръв път, та имат идея какво време отнема. Не за друго, а за да знаеш докога ще сте ангажирани. Както казва и Теди, твърде е възможно да запълват с нея времето до настаняване. Ако нямате късмета да ви настанят още при пристигането.
Веднъж преди години сме били на вечерна автобусна, бонус към програмата... Беше доста дългичка. А дневната се комбинираше и с други мероприятия на фирмата, та и тя не бе кратка.
Струва ми се, че е доста оптимистично да планираш времето от 10 ч. нататък.

Напълно подкрепям казаното за лалетата. Всички други обекти са там целогодишно, все пак. Ако отидете в петък следобед с ферибот до Емиргян, може да спестите тур по Босфора.
Между другото, в Босфора обикновено си духа... Често в едната посока на тура е ОК, но в другата те отнася. Това се усеща най-вече когато се сменя брега, край който се движи корабът. Примерно покрай европейския не духа, а покрай азиатския - напротив. Поне моите впечатления са такива. Но аз отдавна вече не обръщам внимание на вятъра. Все пак има и затворена палуба, за в много краен случай.

И аз смятам, че двата двореца са в повече. Но на път за Гюлхане може да се мине през първия двор на Топ Капъ. Прекия път от него към парка е вдясно от Ая Ирини. Има табели, доколкото помня. Тази улица минава покрай Археологическия музей и слиза до Гюлхане.

В показания вариант програмата ви е твърде тежка, затова си набележи задължителните неща и тези, които могат да отпаднат.
За мен да се ходи до Юскюдар само за да се вземе HALIC HATTI от там, е твърде разточително. Прекрасно е да се пресече именно там Босфора, но може да се направи при излишък от време, а не при такава сбита програма. Обаче ако имате време за кафенето с възглавничките, вече е друго.

В понеделник ли се прибирате? Гледам, че си нагласила цялата неделя...

# 640
Емиргян
https://www.instagram.com/explore/locations/243808162/emirgan-korusu/

Гюлхане - изглежда леко разочароващо откъм лалета
https://www.instagram.com/explore/locations/575552514/gulhane-park/

Гьозтепе
https://www.instagram.com/explore/locations/83834010/goztepe-ozgurluk-park/

# 641
  • Варна
Благодаря за линковете, Шебечко!

Ужасно загрозяват "картинката" тези оранжеви мрежички. Надявам се да ги махнат, макар че ако правилно съм разбрала, кметът вече се е изказАл по въпроса за началото на лале-сезона. Вероятно за официалното откриване според информацията от другия сайт ще ги разкарат. Иначе язък за снимките!
Скрит текст:
Ама то толкУ народ има мерак да полягва из теС лалета, че метална мрежа трябва да турАт.
Учудващо беден изглежда Гюлхане. Дали защото е по-сенчест лалетата още са на пъпки и затова не са главен герой в снимките, не знам, но според онзи списък и там трябваше да има доста бройки. Иначе има надпис като този в Емиргян, който обсъждахме.

# 642
  • София
Рано им е на лаленцата. Още на снимките на Зла вещица се виждаше. Точно зад надписа Гюлхане се виждат напълно зелените лалета. Само в Гьозтепе са по-разтворени, защото паркът е с по-малко дървета и е много слънчев. А другите два са в гората. След седмица всичко ще е шарено. Точно за най-голямото нашествие от темата. Wink

# 643
Благодаря момичета ,много планове но накрая каквото стане ще бъде ,за кафето Мехмед пак не ми е ясно как да го открия,  но като отидем до Египетския ще видим защото и джамията Йени не знам дали я изписвам дори правилно нищо не ми говори но дано го открием .Благодаря още веднъж момичета и като се приберем ще пиша.

# 644
От Гюлхане и аз очаквах повече, някъде там се крият 2 милиона и половина лалета  newsm78 Но първия път като ходихме беше края на април и там лалетата бяха точно цъфнали, може би е по-усойно и за това така  newsm78 Което си има решение - бучат ги почти цъфнали  Laughing

На Чамлъджа още едно време имаше метални оградки, не че спираха някого, но ги имаше. Сега не зная как е, че колко пъти го преправяха и него.

Едно полезно (според мен) видео, което показва как да обменим евро в лири на банкомат - без да теглим от карти и без да ползваме съмнителни чейндж бюра:
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 21:48 от Шебек

Общи условия

Активация на акаунт