Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 199
  • 803
  •   2
Отговори
# 540
Хайде, малко гювеч от мен по случай празника:

Скрит текст:
Хляб от ленено семе

Нисковъглехидратна фокача

Нисковъглехидратна мързелива баница със сирене

Нисковъглехидратен солен кекс с бекон

Великденски козунак без глутен, захар и мая

Кето козунак

Точно тези рецепти не съм пробвала. Правила съм други. Не е като истинския хляб, но става, особено за любителите на сандвичи и пици като мен. Даже пицата с блат от карфиол е доста сполучлива на вкус. Рецептите ги има в нета и по групите във Фейсбук.

# 541
Дорис, зависи как ти се отразява хляба. Аз от тестото си пълнея яко, а на всичкото отгоре ме издуваше. Затова и спрях тестени неща.
Има един хляб Вита. От него имах периоди хапвах по нямах проблеми, но реших и него да спра.
Даже ориз и картофи като съм яла не съм се издувала така, както от тестени неща.
Впрочем по миналото лято опитах режима на Бари Сиърс - Зоната. Не съм изчислявала точно, но гледах да има и протеини и мазнини и въглехидрати. Беше и лято, то какво да ядеш освен салати. Тогава всъщност замених сиренето с извара. Според Сиърс изварата е по-полезен и качествен протеин. Ядях салата от домати със зехтин и извара. И слагах много малко сол. Към тази салата хапвах една филия Вита. Те са много малки филийки и сбити. Не са пухкави като обикновените хлябове. За месец доста отслабнах, но после пак почна университета, работа и нямах възможност да хапвам по този начин.
Ако не си го пробвала този хляб - пробвай го.
Всъщност такава салата съм яла и с обикновен хляб, ама не съм отслабвала. Но с този хляб ми се получи. Затова мисля, че е качествен хляб.
Ако пък не ти харесва, по-добре хляба ти да си го приготвяш.
На Бъдни вечер ям от питката. Тогава издуване нямам. Кой знае какви боклуци слагат в повечето хлябове, щом така ми действа.
Иначе да, и хляба за нас е противопоказен.
А иначе от диарията си отслабнала.  Mr. Green

DeVa, така си е.
Имам позната от университета и отскоро заедно пътуваме за работа. Помни ме оттогава,че бях 110. И се шашна колко съм свалила. Тя е много пълна, абе дебела си е. Над 100 кила. Та ме питаше как съм отслабнала. Обясних накратко. И като чу, че не ям хляб се възмути и каза, че ще  се разболея.  Joy При което я попитах - "Ти колко си отслабнала като ядеш хляб?И колко си здрава?"
Опитах се да и обясня за въглехидратите и че реално хляба си е равнозначно на парче торта почти или сладкиши, ама не възприема.
Преди като ядях хляб на всяко ядене аз бях пак гладна. А сега не съм. Вчера на работата съм изяла салата от домати и краставици и две варени яйца. Това в 12 часа, а към края на работния ден още не бях огладняла, а ми беше и леко. На почивката следобеда всички се оплакваха как са още гладни. Еми като ядат банички и кроасани ще са гладни. Ама лекции ми е писнало да изнасям, особено като не ме питат.
И ендокринолози са ми се карали, че не ям хляб. Не ги отрязявам такива. Личния лекар също. Същия който ми каза, че нивата на инсулина нямали никакво значение  Joy

# 542
  • Пловдив
Елора, ами белия хляб ми се отразява супер, но само на стомаха Simple Smile На теглото никак, качвам и то бързо.
Хляб Вита съм пробвала, и не пълнея, но ми дразни стомаха.
Зоната съм я правила два пъти за по месец и нещо. Първият път още преди да знам, че имам ИР, не пиех хапчета и въпреки това свалих около 5 кг за малко повече от месец. А сега я правих точно преди проблема със стомаха - не бях свалила нито грам Sad При положение, че всичко точно изчислявах и теглех на кухненска везна. А си пиех и Метфогамата.
Домат със зехтин и извара е супер, лятото си хапвам всяка вечер когато има розови домати.
За хляба ще пробвам да си правя сама, при мен явно е психологически момента. Ако хапна пилешка пържола и салата, мога и без него, но ако например както ти си писала яйца и домат - оставам гладна, трябва ми хляб макари мъничко да е, може няколко хапки но да има.
Като цяло, за мен най-трудното е точно силното ми влечение по печивата. Друго не ме изкушава, ни шоколад нито каквото и да е сладко, но замирише ли ми на печиво и край, пада ми пердето Simple Smile
Видях и кето хляба, покрай него се подсетих като пазих диетата на Дюкан, там имаше една палачинка с овесени трици, май за начало от нея ще си правя.
Още не съм дочела цялата тема, дано намеря някъде как се храни Елора, но ако не намеря ще питам  тук. Като чета в последните страници, доста ми прилича на режима на Дюкан - протеини и зеленчуци.

# 543
Ааа, не !
Не е Дюкан!

# 544
Елора, ами белия хляб ми се отразява супер, но само на стомаха Simple Smile На теглото никак, качвам и то бързо.
Хляб Вита съм пробвала, и не пълнея, но ми дразни стомаха.
Зоната съм я правила два пъти за по месец и нещо. Първият път още преди да знам, че имам ИР, не пиех хапчета и въпреки това свалих около 5 кг за малко повече от месец. А сега я правих точно преди проблема със стомаха - не бях свалила нито грам Sad При положение, че всичко точно изчислявах и теглех на кухненска везна. А си пиех и Метфогамата.
Домат със зехтин и извара е супер, лятото си хапвам всяка вечер когато има розови домати.
За хляба ще пробвам да си правя сама, при мен явно е психологически момента. Ако хапна пилешка пържола и салата, мога и без него, но ако например както ти си писала яйца и домат - оставам гладна, трябва ми хляб макари мъничко да е, може няколко хапки но да има.
Като цяло, за мен най-трудното е точно силното ми влечение по печивата. Друго не ме изкушава, ни шоколад нито каквото и да е сладко, но замирише ли ми на печиво и край, пада ми пердето Simple Smile
Видях и кето хляба, покрай него се подсетих като пазих диетата на Дюкан, там имаше една палачинка с овесени трици, май за начало от нея ще си правя.
Още не съм дочела цялата тема, дано намеря някъде как се храни Елора, но ако не намеря ще питам  тук. Като чета в последните страници, доста ми прилича на режима на Дюкан - протеини и зеленчуци.

Е как ти се отразява супер, след като пишеш, че пълнееш от него?  Mr. Green
Това, че хляба не ти дразни стомаха, не значи, че е полезен.
А ядейки хляб ти си държиш инсулина все висок и оттам непрестанното желание за още печива.
Както аз ядейки сладко, все изпитвах нужда да ям още и още сладко. И аз имах силно влечение към сладкото. Все още го имам, но се заинатих и силно съм го ограничила. Преди можех половин торта да изям. Не се шегувам. А преди месец и нещо ми донесоха брауни. Много вкусно. Но трябваше да го ям на три пъти. Просто не можех да го омета наведнъж. Чак се изненадвам от тоя самоконтрол който съм добила.
Аз като пазех зоната хич не съм мерила. Всичко на око. Хляба обаче ми беше малко количество, защото в доматите и краставиците също има въглехидрат.
Затова и преди със такива салати не съм отслабвала. Защото съм яла повече хляб.
Режима на Дюкян не го знам.
Но като цяло е така. Закуската съм я писала. Лъжица овесени ядки с микс от сурови семена и малко мед за сладост. Обяда и вечерята ми са зеленчуци и протеин. Ако има сготвена супа от зеленчуци, не е болка за умиране. Пак си ям със салата и пак без хляб.
Значи виж, средно отслабвах 10 кила на година. Даже и по-малко сигурно. И да отбележа, че и тогава пренебрегвах протеините. Ядях ги, но рядко. И попаднах всъщност на обяснения тук във форума, защо трябва да се ядат протеини. Месеци ми трябваше да си променя мисленето. Септември началото всъщност смених режим и започнах да ям на обед и вечеря протеин със салата. Ако допреди с неправилния режим съм отслабвала 10 кила средно на година. Сега за седем месеца съм 12 кила надолу. Много по-ускорено отслабване се получи. Пък си представям ако бях по-стриктна и не съгрешавах  хич, сигурно повечко, ама за не бързам за никъде.
И аз като теб в началото не се наяждах само от протеин и салата. Но след 2 седмици това се промени.
Но да кажа, че и закуската съм променила. От известно време не слагам овесени ядки, а ядки от елда. Минах покрай един магазин и викам я да пробвам. Но леко ми е поомръзнала тази закуска и друго направих. В три лъжици кисело мляко слагам малко мед и пектин. Затоплям на парна баня. Тоест не варя, а просто слагам купата във вряла вода за да се разтопи меда. И слагам мъничко орехи, конопено семе, два бадема, 2 кашу, два бразилски ореха, 2 лешника, лъжица слънчогледово и тиквено семе, ленено брашно. Ей, няма такава вкусотия  smile3508
Сега ще замоля да не ми намилате за меда. Ям си го и точка  Laughing Но е ограничено.
Малко в кафето и малко в закуската.
Иначе нали писах назад, че подозирам за сърбежите яйцата. Трима лекари казаха, че това не алергия към яйца. Всъщност така и не се установи от какво е. И алергичен тест правих - нищо. Освен това не е хранителна алергия. И тримата казаха контактна. И затова беше теста, но нищо не откри. А се тестваха почти 30 алергена.
Преди 4 години пак имах такъв подобен проблем, но на други места. Една лекарка вика атопичен дерматит, друга невродермит. И при стресови ситуации може да се обостри и дори да се успокоя, да продължи дълго време. И сега като се замисля преди появата на тия екземи имах стресова ситуация.
Не помня в тази тема ли беше или в друга, всъщност се оказа, че проблема може да идва от ЩЖ. Много хора с моите две диагнози имали тези проблеми. Еми, ще си ги нося. Омръзна ми да ходя по лекари и да ми казват - на ти кортикостероидче и малко антихистаминче и изчезвай.
Сега пак ям яйца, но не толкова често. Един ден ще нося яйца, другия омешана извара с малко парченца кашкавал и печени чушки, на третия ден печено месо.

# 545
Доста е трудничко без плодове. Аз системно си похапвам фурми-усещам как това трябва да остане в минало време. Много странно, докато не знаех, че имам ИР си спазвах диета без да се насилвам. Сега като разбрах, че съм се разболяла ме мъчи някакъв неистов глад за въглехидрати. Бяхме на една мини почивка за 4 дни, ами аз изпоядох света....А пък със спортуването как ще се справя и с пиенето на вода-не знам. Та аз на всеки 20 крачки трябва да поседна някъде , защото мноого боли.Оффф от другата седмица се стягам, защото днес мама пече козунаци с мноооого шоколад......и всичко е точно  Wink

# 546
 Joy
Щи кажа аз на теб кое е точно  newsm66

Добре де, празници са. Простено ти е.
Аз днес хапнах малко козунак. Утре също ще хапна и съм дотук.
Аз фурми не обичам. Но специално за тях знам, че се много въглехидратни. Така четох. Заради изсушаването остава повече захар.
На мен като ми се прияде сладко не изяждам цял плод. А примерно парченце мандаринка, а не цяла. Другото обикновено ми го изяждат. Laughing
Основните ми плодове са сутрин. Вечерям към 19,30. Тъй като преди имах навик години към 22 часа да оплюсквам огромно количество сладки, сега просто хапвам парче плод.
От теб си зависи alinnna дали ще отслабнеш или не. Слагаш си цедката на устата и това е.
Със спортуването също. Няма да си мислиш оправдания да не правиш гимнастика.
Иначе те разбирам. Аз бях 110 и едвам ходех, пък ти като си 125, ни ми се мисли как се чувстваш.
Айде, до следващия Великден да се похвалиш с много свалени килограми.
Впрочем при мен може би заместването с плодове подейства, защото пак си беше стрес за организма от огромно количество бяла захар и тесто да премине на 2-3 плода на ден.
Като бях 110 си купих кростренажор и го продадох. Не можах и 4 минути да издържа. После проблеми с кръстта от него получих. Лекаря каза, че трябва да сваля доста за да се кача на този уред и го продадох.
Затова и преминах на петте тибетски, велоергометър и някои упражнения от каланетиката. Казвам ги тия тибетци за пореден път, ако искаш. Само с тях за една година съм свалила 10 кила.

# 547
 Joy И аз преди седмица си продадох велоергометъра. Ами аз правя упражненията за дисковата херния от руските сайтове, но те предполагам и българските са същите.
Да, фурмите са мноого въглехидратни. Ами и аз на първо време ще опитам с по-кисели плодове, пък ако мога-ще ги спра напълно. Аз не обичах изобщо плодове, обаче от Дюканската диета развих омраза към месото /ям го на сила/и понеже там плодовете са абсолютно забранени, аз на инат проядох плодове. Е аз тибетците....ги гледам. Много ми харесват. Явно не е достатъчно. Simple Smile

# 548
Бой ще ядеш  #2gunfire Как можа да го продадеш. Та това е мързелив кардио уред. Аз даже с многото кила имах болки в коленете и от него ми изчезнаха.
Точно велото е за  хора с много килограми. Сега иди да си го откупиш  Joy
А тибетските упражнения не се гледат бе слънце, правят се  Laughing
Там има значение и дишането.
Ето да четеш
https://vemiplast.files.wordpress.com/2010/10/d0b4d180d0b5d0b2d0 … 1d182d182d0b0.pdf

Ако решиш да ги правиш и има нещо неясно ми пиши.
Аз затова не харесвам диетите. Там може да ти се доповръща от храна, която човек е обичал.
Най ми е добре сега. Хем си хапвам качествено, хем здравословно, хем отслабвам. Реално от нищо не се лишавам.

# 549
Аз знам, че се правят-проблемът е, че моята кръшна фигура не може да се извие и да постигне резултат, особено 4-то упражнение. Все едно да се потроша ако го направя  Mr. Green
Е то и Дюканстването не е точно диета, а начин на хранене, но прекалено се набляга на месото. Аз пилешко изобщо спрях да ям....И в магазина като го видя ми е гадно.

# 550
Сещам се за кое упражнение говориш.

И на мен ми е трудно. Имаше периоди го правих, но получих проблем с нерва ръката. Не заради него. От други неща. И предпочитам да не го правя както те го показват.
Тоест не мога пак да се върна в изходна позиция както те го показват. Просто допирам задника до земята и пак се вдигам.
Сега че едното не го правя както трябва не си го слагам на сърце. Нали другите ги правя  Laughing
Не се отказвай.
Аз дори в началото правих по 3-4 повторения. Постепенно увеличавах.
Да се набляга на една храна си е баш диета, който каквото да ми говори. И се получава отвращаване. Не мога да ям едно и също нещо.
Скрит текст:
Хубаво де, торти можех преди всеки ден да ям, ама това е друга работа  Mr. Green
Искаш ли да ти обясня моята гимнастика каква е? Мисля, че дори и за теб ще е подходяща.
Но няма да е днес. Но ако искаш кажи и ще ти я опиша и може да си харесаш нещо.
И си купи пак вело.

# 551
Ами да, с удоволствие, когато имаш време. Може пък да ми е по силите.

# 552
Много внимателно ви чета.
Елора, аз съм напълно на твоето мнение - че човек не може всичко да ограничава напълно и да не яде нито залък плод, нито грам захар. И че трябва спорт - петимата тибетци са супер упражнения, благодаря, че ми напомни.
Аз захарта много я ограничих - като почнах да чета етикетите - че то навсякъде - кетчуп, лютеница, сос за салата, соев сос, протеин на прах... дори не говоря за нещата, в които очаквам да има.
Лошото е, че не знам как действате с лекарствата - аз изпих сума ти сироп за кашлица, таблетки за гърло и всичко със захар.
Днес даже козунак ядох...
Иначе белият хляб и тесто съм ги изключила също.
Опитвам се да намеря някакъв вариант за заместване - правя си сама пълнозърнест, но май и това не бива.
А този Бонус откъде го купувате? Преди години съм го яла, но сега не го намирам.
И аз мислех да пробвам Зоната, най-балансирано и логично ми се вижда - но и аз на око и горе-долу - не мога да смятам грамажи, да броя и да правя планове какво точно и кога точно ще ям.

Пускам няколко статии, които ми допаднаха, сума ти изчетох - но ако ще събираме, за да направим първи пост с информация - да ги имаме.

http://lubomirivanov.com/3149/

http://www.168chasa.bg/article/6771920

http://lubomirivanov.com/5287/

http://www.lechitel.net/%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0% … 0%BE%D1%81%D1%82/

http://www.puls.bg/illnes/issue_530/

# 553
alinnna, ще ти пиша скоро.
Впрочем петте тибетски са полезни и за дисковата херния. От тях като бях много дебела ми олекваше.
Само да ти кажа, че единственото което най-накрая ме вразуми да се стегна и да отслабна не е външния вид, нито мъже примерно, а болките в кръстта. Бях се превърнала в инвалид. Дисковата херния не можеш да излекува човек, но килата могат да се махнат. И сега като съм минус 35 кг от 3 години нямам схащане на нерви и почти никакви болки.
Е, това ако не те мотивира, не знам кое.
Иначе тибетските за да имат ефект трябва да е редовно. Тоест да не се пропуска ден. Пропускам само първите два дни от цикъла. Хубаво е сутрин да се правят. Дават енергия за целия ден. Случвало ми се е ако ги правя вечер да не мога да заспя.
WinchesterGirl, ех как обичах едно време лютеница и хляб. Невероятно добра комбинация  Laughing Особено обичах да си купя от кауфланд някой току що опечен пълнозърнест хрупкав хляб със семена и една хубава лютеничка и да се набухам с кеф  Rolling Eyes Ама вече не го правя. То и в нея има захар. Имам и домашна, ама с какво да ям, като си върви с хляб. Всъщност понякога я хапвам ако ям варено яйце или топвам кюфтенце вътре. Пак си върви.
За лекарствата като се налага пия, какво да правя. Трябва да се лекуваме някак си.
А утре също смятам да чопна козунак. Ама малко. Празник е все пак. Нали има поверие, че на празници не се пълнее  Rolling Eyes
Бонуса го спряха. Сега има Вита. Не е лош.
Абе я пробвай без хляб. Каквото и да си сготвила го яж със салата. Казвам ти, ще свикнеш, насища. Всъщност ще установиш, че се наяждаш по-добре без хляб. Просто защото не ти се вдига инсулина.
Да  ти кажа два пъти ядох хляб тази зима. На Бъдни вечер от питката и веднъж като готвих прясно постно зеле. Знаете как върви там хляба. Та хапнах си, много важно. За 4 месеца две яденета с хляб нищо не е.
Мерси за линковете. Запазвам ги като правим следващата тема ще пиша по-подробен пост и ще ги сложа.

# 554
Аз дори от питката за Бъдни вечер не ядох тази година.
Толкова ми е противен хляба, всякакъв.
Козунак мисля да хапна, но и той не ме блазни.

Общи условия

Активация на акаунт