Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 952
  • 803
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Амур, моя колежка отскоро е диагностицирана с ИР. Инсулинът е бил трицифрено число. Освен глюкофаж са й предписали кето диета. Изключително строга - без никакви млечни, без ядки, без домати, червени чушки, както и ред други зеленчуци.

Има такива лекари, но явно все още е трудно да попаднеш на тях.

# 211
Взех да чета първата тема и се хванах за главата как съм неглижирала здравето си до сега.
Явно трябва да взема мерки, защото скоро ще си чукам главата и ще се чудя защо не съм направила нещо, когато съм могла.
Изключително трудно ми е да огранича въглехидратите. За сега спрях хляба, тестените и бобовите. Но имам притеснение, че увеличавам дела на протеините.
Има ли всеобщо правило за нуждите на тялото от въглехидрати, мазнини и белтъчини спрямо телесното тегло.

# 212
Аз напоследък четох две съвсем противоречиви мнение за ИР.
Едните твърдят, че трябва да се яде често - 5 пъти на ден малки порции, а другите - да се стремим по 2, максимум три хранения на ден.
Интересното е, че доводите и на "двата отбора" са едни и същи - така се държи инсулинът под контрол.

Вие, като хора с повече опит, какво ще кажете?

По-напред беше даден линк към сайт на руски автор, свалих си някои интересни неща оттам. Мислех даже да преведа най-важното и да го предложа за първия пост на темата, ама така и не се наканих да питам искате ли. Това също е оттам:

Нивото на инсулина при обичайно трикратно хранене

Нивото на инсулина при хранене с междинни закуски

# 213
Амур, моя колежка отскоро е диагностицирана с ИР. Инсулинът е бил трицифрено число. Освен глюкофаж са й предписали кето диета. Изключително строга - без никакви млечни, без ядки, без домати, червени чушки, както и ред други зеленчуци.

Ще представлява ли проблем да попитате кой е лекуващият лекар на вашата приятелка? Много бих искала да се консултирам с такъв човек, за когото кето диета не е мръсна дума. инак изчетох тонове инфо в интернет по темата, но сама, без лекарска подкрепа, някак не се решавам да започна.

# 214
Аз не съм лекар.Съобразявай се и с увреждането на черния си дроб...Апропо, какво е то?

Неалкохолна стеатоза на черния дроб с изключително високи нива на GGT, около 8-10 пъти над нормата. За сведение - никога не съм близвала алкохол, просто семейна обремененост по женска линия. Ето по-подробно за заболяването:https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2012/12/nealkoholna-steatozna- … a-drob-istoriyata

# 215
  • София

Ще представлява ли проблем да попитате кой е лекуващият лекар на вашата приятелка? Много бих искала да се консултирам с такъв човек, за когото кето диета не е мръсна дума. инак изчетох тонове инфо в интернет по темата, но сама, без лекарска подкрепа, някак не се решавам да започна.

Д-р Галя Генчева, частният ѝ кабинет бил на ул. Георги Софийски 74

# 216
Аз не съм лекар.Съобразявай се и с увреждането на черния си дроб...Апропо, какво е то?

Неалкохолна стеатоза на черния дроб с изключително високи нива на GGT, около 8-10 пъти над нормата. За сведение - никога не съм близвала алкохол, просто семейна обремененост по женска линия. Ето по-подробно за заболяването:https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2012/12/nealkoholna-steatozna- … a-drob-istoriyata

Как си се хранила досега?
Питам, макар че мога да предположа.....
Да, написаното в линка съвпада с това, което мисля.Омазняване на черния дроб вследствие на предимно въглехидратно хранене.Свързано с ИР, с диабета, със ССЗ.....Дори за черния ти дроб ВМ НВХ е най-доброто.То ще позволи на тялото ти да стопи тези тлъстини около него, ще подобри функциите му.
Скрит текст:
Бивш колега на мъжа ми си отиде от цироза на черния дроб, като пиеше алкохол веднъж на високосна, но пък за сметка на това всеки ден изпиваше по 2-3 литра кока кола, подплатена с 2-3 шок. вафли.

змия, хубаво е, че има вече и такива лекари.

# 217
Д-р Галя Генчева, частният ѝ кабинет бил на ул. Георги Софийски 74

Много благодаря! Предайте поздрав и на колежката си. Надявам се и тя, и аз да се справим с това предизвикателство.

# 218

Как си се хранила досега?
Питам, макар че мога да предположа.....
Да, написаното в линка съвпада с това, което мисля.Омазняване на черния дроб вследствие на предимно въглехидратно хранене.Свързано с ИР, с диабета, със ССЗ.....Дори за черния ти дроб ВМ НВХ е най-доброто.То ще позволи на тялото ти да стопи тези тлъстини около него, ще подобри функциите му.

Напълно сте права. Слаба двигателна активност, застоял живот, лоши хранителни навици - прекрасен букет от "полезности". А сега, както казват братята руснаци - "дойде време да си плащаме дълговете..."

# 219
  • София
Още нещо - прочетох, че някои от вас пият Метформин (който аз по причина проблеми с черния дроб не мога да вземам). Въпросът ми е - в случай, че проследявате редовно кръвната си захар и тя влезе в норма, продължавате ми да пиете предписаното ви количество или намалявате таблетките? Защото на мен ми изглежда странно, ако например КЗ през последния месец да е трайно около 4.5 и въпреки това да се вземат 2х1000мг Метформин. Не съм специалист, само разсъждавам на глас. Нека ми обясни някой добре запознат. Понеже още съм в търсене на "моя" ендокринолог.

Метформин се изписва за висок инсулин, а не за висока кръвна захар. Обикновено при високия инсулин захарта е нормална. Би трябвало да се спре ако инсулинът влезе в норми на 0, 60, 120 минути.

# 220

Метформин се изписва за висок инсулин, а не за висока кръвна захар. Обикновено при високия инсулин захарта е нормална. Би трябвало да се спре ако инсулинът влезе в норми на 0, 60, 120 минути.

Ами на мен никой не ми е мерил инсулин. Само кръвната захар с т.нар. профил, - в 8ч. на гладно, в 12ч., в 14ч. и в 17ч. И ме обявиха за диабетик тип 2.

# 221
Още нещо - прочетох, че някои от вас пият Метформин (който аз по причина проблеми с черния дроб не мога да вземам). Въпросът ми е - в случай, че проследявате редовно кръвната си захар и тя влезе в норма, продължавате ми да пиете предписаното ви количество или намалявате таблетките? Защото на мен ми изглежда странно, ако например КЗ през последния месец да е трайно около 4.5 и въпреки това да се вземат 2х1000мг Метформин. Не съм специалист, само разсъждавам на глас. Нека ми обясни някой добре запознат. Понеже още съм в търсене на "моя" ендокринолог.

А дали това влизане в норма не е от Метформина и като се спре да се качи отново?
Пак ли обременяване трябва да направим или НОМА индекса ще свърши работа?

# 222
Днес ми излязоха резултатите от контролното изследване и изобщо не съм доволна. Макар и да не съм лекар виждам сериозен проблем в бъбречната функция - белтък в урината, много нисък албумин в кръвта (10 при норма 35-53), доста завишена пикочна киселина. С това месо и мазно май няма да се докарам до добро, трябва да променя нещо.

Разочарована съм и от резултатите на инсулина, въпреки крайното ограничение на въглехидрати /под 30 гр. дневно/. Ето хронологията им досега:

30.01: КЗ 5,38, Инсулин 47,38, НОМА 11,3 - след това изследване веднага започнах режим
05.02: КЗ 4,35, Инсулин 11,28, НОМА 2,18
28.02: КЗ 3,70, Инсулин 18,90, НОМА 3,11

Не разбирам как може да е възможно това!? Кръвната захар е намаляла, а инсулинът се е увеличил! Каква е логиката? Чела съм, че отговаря и за метаболизма на белтъчините донякъде. Да не би от увеличения прием на месо или белтъчини като цяло?

Сещам се обаче още нещо, половин час преди изследването пуших, не съм яла, нищо не съм пила, дори вода, възможно ли е от 1 цигара да се е покачил? Някъде четох, че тютюнопушенето също е фактор за повишаване на инсулина.

# 223
  • Ню Йорк
Скрит текст:
Днес ми излязоха резултатите от контролното изследване и изобщо не съм доволна. Макар и да не съм лекар виждам сериозен проблем в бъбречната функция - белтък в урината, много нисък албумин в кръвта (10 при норма 35-53), доста завишена пикочна киселина. С това месо и мазно май няма да се докарам до добро, трябва да променя нещо.

Разочарована съм и от резултатите на инсулина, въпреки крайното ограничение на въглехидрати /под 30 гр. дневно/. Ето хронологията им досега:

30.01: КЗ 5,38, Инсулин 47,38, НОМА 11,3 - след това изследване веднага започнах режим

Не разбирам как може да е възможно това!? Кръвната захар е намаляла, а инсулинът се е увеличил! Каква е логиката? Чела съм, че отговаря и за метаболизма на белтъчините донякъде. Да не би от увеличения прием на месо или белтъчини като цяло?

Сещам се обаче още нещо, половин час преди изследването пуших, не съм яла, нищо не съм пила, дори вода, възможно ли е от 1 цигара да се е покачил? Някъде четох, че тютюнопушенето също е фактор за повишаване на инсулина.

Ама аз обяснявам ли обяснявам, че ВМ не е панацея, ама тук такава пропаганда се прави, че някой скоро ще го закъса здравословно сериозно.
Момичета, мислете за себе си, това че един режим е помогнал на 3-4 човека /явно без сериозни заболявания/ не значи, че ще помогне на вас.

# 224
Скрит текст:
Скрит текст:

Ама аз обяснявам ли обяснявам, че ВМ не е панацея, ама тук такава пропаганда се прави, че някой скоро ще го закъса здравословно сериозно.
Момичета, мислете за себе си, това че един режим е помогнал на 3-4 човека /явно без сериозни заболявания/ не значи, че ще помогне на вас.
Д-р Аткинс пише, че е помогнал на хиляди пациенти, последователите му също.Предлагат, който иска да посети клиниката, да говори с пациенти, да види епикризи и т.н.
Ако те са "3-4", о.к.
Всеки избира на какво/кого да вярва.

Скрит текст:

Не разбирам как може да е възможно това!? Кръвната захар е намаляла, а инсулинът се е увеличил! Каква е логиката?
Скрит текст:
Чела съм, че отговаря и за метаболизма на белтъчините донякъде. Да не би от увеличения прием на месо или белтъчини като цяло?

Моето съвсем лаишко, НЕмедицинско обосновано обяснение:
консумираш храни, които специално при теб, повишават доста КЗ.от там се повишава доста и инсулина, за да я свали бързо.И ето ти ниска КЗ при сравнително висок инсулин.
За цигарите не знам...

Общи условия

Активация на акаунт