Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 256
  • 803
  •   2
Отговори
# 450
Неприятно, права си, те са сходни продукти.
Днес случайно попаднах на това във фейса

http://gotvach.bg/n5-85961-%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B5%D1%80% … D0%B0%D0%BD%D0%B5!

Защо лекарите не препоръчват природните средства? Като гледам цената на това долу горе ми е ясно де, пил ли го е някой?

# 451
  • Ню Йорк

Защо лекарите не препоръчват природните средства? Като гледам цената на това долу горе ми е ясно де, пил ли го е някой?

Щото не става, ако знаеш колко канела съм изяла и колко билкови добавки, ама няма ли хапченце и инсулина е на макс.

# 452
Ако храната е зле, никакви добавки и хапчета няма да помогнат.

# 453
  • София

Щото не става, ако знаеш колко канела съм изяла и колко билкови добавки, ама няма ли хапченце и инсулина е на макс.
А Жардин или виктоза - опитвала ли си ?

# 454

При мен това не важи. Случвало ми се е да хапна сладко с глюкофажа. Никакво разтройство.
А аз нямам много против разстройството. Приемам го като изчистване на организма. Особено на чревцатаMr. Green

Това предполагам е шега, макар и неуместна .......

Ами не ми се е случвало да имам разстройство с месеци наред.
Само като съм болна и винаги ми е помагало варен ориз.

# 455
Бях Ви споделила  миналата седмица:
Изследванията на дъщеря ми:
Инсулин   0,227 mU/l     2,6 -25,0  референтни стойности на гладно
60 мин.      3,41 mU/L
120 мин.    20,35 mU/l

Кръвно захарен профил:
Глюкоза   5,05 mmol/l          референтни стойности 3,8 до 6,1
втора        5,02 mmol/l
трета         5,30 mmol/l

Сега излезнаха новите резултати:

HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс   Profile   *   *
Глюкоза (Glucose)   4.81   mmol/l   веноз. от 3.8 до 6.1, капилярна от 3.5 до 5.5
HOMA (IR) индекс   3.20   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR
Инсулин (Insulin)   14.92   mU/l   2.6 - 25.0 на гладно

Моля Ви за коментар.

Какви изследвания да се направят още?

Изследванията от днес в друга лаборатория са:

инсулин   10 miU/ml                              референтни стойности   3,0-25,0
глюкоза    4,8 mmol/l                                                                             3,5 - 6,1
креатенин  69 mmol/l                                                                            20-120
пикочна киселина 251  mmol/l                                                             100 - 36
холестерол 4,57  mmol/l                                                                         3,5 - 5,5
HDL               1,58 mmol/l                                                                         1,23-4
LDL                 2,61mmol/l                                                                          0,0-2,66
триглицериди  0,83 mmol/l                                                                    0,3-1,7

TSH    3,05 mmol/l                                                                                    0,27-4,2

изчислих  HOMA  индекс     10х4,8/22,5  = 2,13

Моля Ви за коментар.

# 456
ТСХ е добре да е до 2.
За инсулина вече коментирахме, до 6-7.

# 457
  • Ню Йорк

А Жардин или виктоза - опитвала ли си ?

Аз много пъти съм писала, че Виктозата ми съсипа здравето. В последствие и американците я спряха по същите причини. Това е невероятен боклук, много странични ефекти, никакви ползи, но изключително блазнещо за ендокринолозите. Скъпо, плаща се от здравната каса, значи носи много пътувания. Българска реалност.

# 458
Хм, изчетох темата по нощите... аз съм от скоро с букет диагнози, никой не знае от колко години ги нося тия болести, в някой момент бях приела нервността, избухванията за кофти мой характер, а трупането на килограми  и постоянната умора - за кофти ген. Е, оказа се, че не е така - Хашимото, ИР и доста съсипана ЩЖ. Доста съм объркана честно казано. Хванах се първо с мерки за автоимунното , то за него и за ИР препоръките са за ВМ-НВХ (за Хашимото всъщност е АИП, там ограниченията са още повече)... ами не е моето нещо. След 1 седмица ми се гади от месо, мазно не мога да се насиля въобще, стомаха ми ври и е подут, за тоалетната да не говоря. Това последното е и заради Метфодиаба (пия 3*850) обаче и храната влияе, четох, че сте обсъждали назад. За краткото време, в което се тествам кое как ми влияе установих, че със сигурност се сбогувам с глутена, но и с твърде мазната храна.
Мисля да пробвам да балансирам нещата, да ям по малко картофи и ориз, знам, че и с тях се получава отслабване. Сега ще споделя малко предистория. Винаги съм била пълничка, килограмите се трупаха малко по малко през годините. В един момент се оказах 96кг след раждане, по някое време се взех в ръце, праеих диети, свалих до 78кг, тръгнах на фитнес + режим, видях се 62-63кг, което за моята физика означава доста слаба; поразболях се, отпуснах храненето, но си поддържах 68кг. Есента преживях силен стрес, последван от тежка физическа травма и операция от ДХ и се оказах с 10кг отгоре. Случайно ми откриха възел на ЩЖ и оттам тръгнах по ендокринолози. Сега поне знам какво ми има, което е сериозен напредък. Заради физическите ограничения спорт в момента не мога да включа, изобщо не бих рискувала да си причиня отново онази болка в кръста, остава ми само храненето. Дано се справя... Дълго стана и объркано ама имах нужда да си го излея 😊

# 459
Maлко се преекспонира мазното месо.В случая е важно да се намалят силно въглехидратите и мазнините да са нормално количесто.Не да поливаш храната с мазнина ,а да не я избягваш.Защото ,досега истерията беше без никави мазнини.Но постепенно в менюто ни имаше много въглегидрати.Не съм сигурна ,но с Хашимотото мисля ,че няма да ти е добре с твърде малко въглехидрати,за това не трябва да се насилваш да изрязваш съвсем въглехидратите.
Движението не е само фитнесът.Дококото ти е възможно ,не избягвай движението под всякаква форма,ходене най-вече.
Въобще ,направи новия режим постепенно,ти сама ще си се наместиш  към него.Но това ти е единственото спасение от килограмите.Говоря за доживотен режим ,а не диети по месец-два.

# 460
Абсолютно съм съгласна  liola, особено в частта с движението. Едно обикновено ходене, ако човек до момента е имал по-заседнал живот, върши чудеса за метаболизма. И поне според мен е най-лесното нещо, което можеш да правиш когато си поставиш за цел. Аз почнах с ходене, пилатес вкъщи и гирички. Постепенно пилатесът отпадна, но ходенето и гиричките си останаха. Едното за долната част на тялото, другото за горната. Чувствам се в отлична форма.

Момичета, я да дам отчет в края на втория месец, откак ми откриха ИР и се взех в ръце. Свалените килограми са вече точно 10 newsm44 Само с хранене и движение, както споменах по-напред, хапчета, макар че ми изписаха, реших да не пия, докато не разбера дали организмът няма да може сам да се справи. Минах през една криза, когато ми се влошиха изследванията - пикочна киселина, холестерол и т.н., бях писала. ЛЛ ми изписа милурит за ПК, освен това почти спрях свинското и усещам, че съм по-добре. Не съм пускала нови изследвания, но пукането в ставите, паренето при уриниране изчезнаха. Пия го на 2-3 дни веднъж, не всеки ден, но да пак казвам и червените меса ограничих драстично и има резултат. Мисля си, че трудното мина, нагодих се към новото хранене и от тук насетне трябва да е по-лесно.

Нямам никакво желание за забранени храни. Минавам си покрай витрините с топъл хляб, щандовете с плодове и пр. без да ми мигне окото. В началото за плодовете ми беше най-болно, че трябва да спра, но и с това свикнах. Увеличих леко обаче зеленчуците, в началото много ги бях ограничила и тях. Най-хубавото е, че вече промяната се забелязва във външния вид и получавам много комплименти. Даже ММ, който и преди си ме харесваше, напоследък ме гледа с особен захлас Grinning Успях някак да го мотивирам и него - спря безалкохолните, намали захарта и хляба. Взе да ми вярва, че може и без тези боклуци. Синът ми още в началото беше във възторг от режима, той е на 17, но е доста в час със здравословното хранене и готвя не само за себе си, а и за него. Това много ми помага, представям си колко е трудно на тези от вас, които следват някакъв режим отделно от останалите в семейството. Макар че почти винаги и мъжът ми се храни от нашите храни, просто яде и хляб. И той свали 3-4 килограма. Е, лишихме се от любимите мусака и пълнени чушки, на има и много други вкусни ястия без толкова излишни въглехидрати.

Единственото, за което сега съжалявам, е че не съм направила всичко това по-рано. Живееш си години с излишните килца и вредните навици, чувстваш се добре и не правиш нищо, а то тихо и коварно си работи отвътре. Чак като дойде болестта се взимаш в ръце. Не е като да не ти е известно, че си в риск, ама все си викаш, да бе да, нищо ми няма на мен, то това по разни други хора ходи, аз съм си супер, не ям чак толкова много боклуци. Голяма заблуда...

# 461
Момичета, чета ви и много се нахъсвам, вече имам почти 3 кг свалени за 6 дена, което ме мотивира страшно много. Предполагам са само вода, но и това е нещо. Трябва все от някъде да се почне. Имам обаче въпрос. Кафета пия три на ден, не мога без него, като наркотик ми е. Проблема е, че не мога без захар, затова съм заменила сега захарта с подсладител, но да съм честна не капка, две а да ми стане добре за пиене. Това много вредно ли е и много ли се отразява на инсулина. Може да сте обсъждали това , но съм нова и не зная всичко. Хубав ден от мен, аз продължавам да чета първата тема, много дълга, но и страшно полезна. А и друго да спомена какво правя. На бюрото съм си сложила една чаша от чай и си я пълня с маслини и докато съм на работа си прелапвам по 4 5 маслинки, после след час два пак и така докато ми свърши раб ден си оправям чашката. Това също вреди ли?

# 462
Момичета, чета ви и много се нахъсвам, вече имам почти 3 кг свалени за 6 дена, което ме мотивира страшно много. Предполагам са само вода, но и това е нещо. Трябва все от някъде да се почне. Имам обаче въпрос. Кафета пия три на ден, не мога без него, като наркотик ми е. Проблема е, че не мога без захар, затова съм заменила сега захарта с подсладител, но да съм честна не капка, две а да ми стане добре за пиене. Това много вредно ли е и много ли се отразява на инсулина. Може да сте обсъждали това , но съм нова и не зная всичко. Хубав ден от мен, аз продължавам да чета първата тема, много дълга, но и страшно полезна. А и друго да спомена какво правя. На бюрото съм си сложила една чаша от чай и си я пълня с маслини и докато съм на работа си прелапвам по 4 5 маслинки, после след час два пак и така докато ми свърши раб ден си оправям чашката. Това също вреди ли?
Поля, преди режима и аз не можех да го пия чисто кафето, пиех го с мед. Подсладител не те съветвам, ако си с ИР. Доколкото знам, рецепторите за сладко подават сигнал и се отделя инсулин, дори и да не постъпва захар. Чела съм го това някъде, не знам на 100% дали е вярно. Но по-добре изобщо да отвикне човек от вкуса на сладкото, няма смисъл да се залъгваме. Аз направих така: отначало започнах да го пия без подсладител, но с малко мляко или сметана. Постепенно, като свикнах с вкуса, махнах млякото. Сега си го пия чисто и ми е вкусно и в този вид. Добавям само малко канела /задължително истинска цейлонска, не касиа/, с нея или без нея - няма значение толкова за вкуса, но е полезна за нас. Прави го с малко повече вода ако ти е прекалено силно и горчиво в началото.

# 463
 Бледолилава , благодаря за бързият отговор, ще се помъча.

Последна редакция: пт, 30 мар 2018, 10:53 от polq1980

# 464
  • София
..... Е, лишихме се от любимите мусака и пълнени чушки, на има и много други вкусни ястия без толкова излишни въглехидрати.

Бледолилава, пробвай мусака с тиквички, вместо с картофи. Става страхотна. Вкъщи вече само така я предпочитат. А чушки пълня с кайма и маслини  Wink. Браво за страхотните резултати. bouquet

Общи условия

Активация на акаунт