Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 90 490
  • 803
  •   1
Отговори
# 675
Прощавам ти Дева  Laughing

Ама все пак аз само 2 пъти в седмицата ям кисело мляко с ядките.

pifiella, пикочната киселина е много висока.
КОето ми напомня, че скоро и аз трябва да я изследвам  Flutter

# 676
Въвеждам във фитнеспала всичко. До сега държах въглехидрати под 80-100гр, защото както вече споменах, днес ми казаха ИР. Храня се с закуска от ябълка, овесени ядки10-15гр, орехи и малко кисело мляко. На обед редувам зелена салата, месо/яйца. Вечеря най често салата или таратор и то до към 18-19ч. Както всеки човек, имам си и прегрешения но са все по рядко. Ползвам масло, зехтин. Сигурно човек трябва да спре в някой неща, а не само да ги ограничава, ама когато няма диагноза, всеки си мисли, че не е това проблема. Аз нещо не хванах това, че диагнозата ми понамирисва. Явно, че човек който до днес не се е сблъсквал с това, не е толкова навътре като вас в нещата..
И още нещо, че пропуснах да напиша в предишния коментар. Мазнините не бива да те притесняват. Това тяло трябва да се храни с нещо. Като намаляме въглехидратите какво му остава? Виж темата за ВМ НВХ режима. Моят е подобен, не го спазвам на 100%, нарушавайки най-вече едно от основните правила - да не ограничавам калориите. Ама аз ги ограничавам, щото си знам, че иначе при мен не става. При други обаче се получава. Както и да е, масло, зехтин, спокойно можеш да си консумираш.

КОето ми напомня, че скоро и аз трябва да я изследвам  Flutter
И аз, и аз Grinning Че моята последно беше още по-висока от на pifiella. Ще си пусна и един инсулин тия дни.

# 677
  • Plovdiv, Bulgaria
Бледолилава, благодаря ти за коментара. Извинявам се, ако изглежда че съм се заяла, не ми е това целта. Днес ми е емоционален ден и може би за това. Останах с впечатление, че едва ли не диагнозата ми е измислена, защото стойностите са по-ниски от на други?

Точно към вм-нвх се стремя, и ще гледам да се придържам за в бъдеще. Трудно е толкова дълго да си правил опити, щото то не е само храната, а и движение.. И гледам да съм на максимум на силите си и пак не ставаше. Затова сега възлагам надежди, като удавник за сламка съм се хванала. Тялото ми ме боли, а съм едва на 26г. Не мога да се примиря с това. Явно, че е трябвало и доста по рано да правя изследвания.. Но то все няма време, пари и всякакви оправдания. Изморена съм емоционално и физически.. А борбата тепърва започна.

За сега плана ми е да имам 3 хранения, предимно месо, яйца, зеленчуци и явно ще понамаля млечните. Не ми се отказва напълно от плодовете, те тепърва излизат.. Не знам там как да постъпя. С по-кисели уж казаха, че може. Ама до плод на ден. Гледам да държа калориите до 1300 Макс, толкова ми е изчислил фитнеспала. Ходя 2 пъти седмично на зумба, карам колело с детето когато можем, правя по над 10хил крачки на ден.. Не знам какво повече мога да направя.

# 678
christiana_, ако изтощаваш тялото с тренировки, ще вдигаш много нивата на кортизола и пак няма да отслабваш

# 679
  • Plovdiv, Bulgaria
Тренировките са ми леки, 2 пъти по час зумба. Предполагам за някой даже са нищо. Но движението извън тренировката ми е доста. Вървенето ми е много, стигала съм и до 20хил крачки, без да се усетя. От тази гледна точка съм изморена. Колело караме за разнообразие, не бързо, че возя дребния.. Но пак си е движение. Съня ми е зле, от там също съм изморена. Наистина тепърва ще навлизам в нещата. Може би ще греша в началото, но просто искам да взема здравето си в ръце и да се оправя, поне до колкото е възможно.

# 680
Здравейте!
Не знам, дали е за действие е за тук въпросът ми, но все пак- някой има ли представа на какво се дължат по-високите триглицериди.Разбрах, че е добре да са под 1.

# 681
да си кажа, че спомена нещо за 'ръба на силите' Simple Smile

# 682
christiana_, ако изтощаваш тялото с тренировки, ще вдигаш много нивата на кортизола и пак няма да отслабваш
Вярно е това, аз наскоро една седмица се скъсах от какви ли не упражнения и качих 1 кг. Бях писала тук. Дали от кортизола, дали от мускулната треска - не знам, но вече няма да си го причинявам.

Кристиана, млада си, ще се получат нещата. Спокойно Peace С напредването на годините става по-трудно, но пак успяваме с търпение и постоянство /ние, дето сме на по 40 и няколко  Wink /. ВМ-НВХ допуска по малко плодове, като ягоди, малини, къпини, боровинки, въобще всичко, което на английски е някакво berry. Подходящи са и за нас, с по-нисък гликемичен индекс. Е не може пък от всичко да се лишим. При теб не е и чак толкова висок инсулина. Докато пиша, виждам, че си писала, че не спиш много. Това е проблем. Но явно си го знаеш и като цяло си добре информирана за нещата. Ще успееш!

# 683
  • Plovdiv, Bulgaria
да си кажа, че спомена нещо за 'ръба на силите' Simple Smile

Просто силите са ми толкова. Не знам повечето как комбинират родителство, работа, трениране.. Още не мога да съчетая всичко и все бързам за нещо и някъде. Това бързане и очакване от мен да съм свършила всичко ме натоварва допълнително. Аз съм сърдечно оперирана като дете и спорта никога не ми е бил приоритет, защото не ми даваха да тренирам до много късно, не успях да заобичам спорта. Сега просто го правя с мъка, хубаво че зумбата ми харесва повече от фитнеса например, че да ме задържи. Но силите са ми толкова, наистина. Просто давам всичко от тези, мои сили. Благодаря ви за включването, извинявам се че ви наспамих така.. Явно имах нужда да кажа някой неща. Надявам се да взаимствам от вас. Ще гледам да прочета предните теми, да се информирам повече.

# 684
не се отказвай от спорта, но не се скапвай, зумбата е ок
виж назад, змия е пуснала линк за една книга, ще ти помогне и на теб

# 685
Бледолилава, благодаря ти за коментара. Извинявам се, ако изглежда че съм се заяла, не ми е това целта. Днес ми е емоционален ден и може би за това. Останах с впечатление, че едва ли не диагнозата ми е измислена, защото стойностите са по-ниски от на други?

Ние наистина трябва да направим един въвеждащ пост с всичката информация, която сме събрали досега.
Кристиана, и моите стойности са по-ниски от тези на други хора. Аз цяла година мислех, че съм с грешна диагноза. Изчетох какво ли не. Истината е, че ИР има различни степени и колкото по-рано се хване, толкова по-лесно се контролира. Не съм лекар и не мога да разчитам резултати. Но има нещо странно във вашите - че инсулинът не се вдига на 60-тата минута, а чак на 120-тата, но нямам идея защо е така. Може и да нямате наистина ИР. Някои лекари избързват с поставяне на диагноза. Вече имам чувството, че предписват едва ли не лекарства на здрави хора.
Но аз не съм лекар, пак казвам. Аз лично бих направила нов тест, но не е добре да се повтаря поне 6 месеца.
Аз за себе си реших, че точно защото стойностите ми са по-ниски и защото инсулинът на гладно е ок, няма да пия лекарства. Те са с ужасни странични ефекти и много лекари препоръчват да се пият до живот. Само ми беше достатъчно да се изплаша. Но не препоръчвам на никого да не си пие лекарствата, това е само мой личен избор. При някои хора без лекарства не става.
Истината е, че със силови тренировки и с ограничаване на захарта и въглехидратите се постигат чудеса. Има момичета за пример в тази тема. Аз все още, за съжаление, не съм от тях Simple Smile
 Ще ви споделя някои линкове, прочетете темата назад и ще се ориентирате. Тук всеки спазва малко по-различен режим - тоест всеки си е направим своя интерпретация - някои са на Зоната, други на нисковъглехидратен, трети ядат овесни ядки за закуска Simple Smile Ще намерите и вашия режим, спокойно.

Има нещо много важно, което често не се споменава. Инсулинът се качва много от стрес и от недоспиване. Дори и да се храните добре, ако сте вечно под напрежение, той е висок и не се разграждат мазнини. Така че понякога спокойствие и сън се отразяват най-добре.

Това са някои от статиите, които най-добре ме ориентираха. Макар че ще видите, че и там има различни мнения.

http://lubomirivanov.com/3149/

http://www.168chasa.bg/article/6771920

http://www.puls.bg/illnes/issue_530/

http://www.lechitel.net/%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0% … 0%BE%D1%81%D1%82/

Последна редакция: пн, 23 апр 2018, 22:56 от WinchesterGirl

# 686
  • Под сянката на разлистените кактуси
Тъъъъй, и аз съм си за тази тема....Нямам официална диагноза ИР, но КЗ ми е на ниво предиабет, а те си вървят заедно. Доскоро беше на горната граница или 2-3 единици по-висока, но през януари достигна направо диабетни нива и ме уплаши сериозно. Реших, че ще я сваля само с диета и от януари съм на ВМ НВД. Подобрение има, но не е в нормалните граници. Записах си час за лекар днес, но нямаха преди 18 май. КЗ меря вкъщи с глюкомер, поне инсулина да ми премерят. За 3 месеца съм свалила 6 кг със зор, което също ми говори, че нещата не са нормални, защото обикновено веднага свалям като спра въглехидратите. Винаги от тях съм качвала и съм се чувствала постоянно гладна и знам, че не ми действат добре, но пуста лакомия...Но сега няма накъде, изпитвам ужас от диабета, това е една от най-гадните болести, които човек може да завъди! ЩЖ ми е наред, изследвала съм я всяка година в последните 5-6 години. Имам желязодефицитна анемия и дефицит на Б12 и съм на венозно желязо всеки месец и инжекции Б12. От добавките пия магнезий, липоева киселина, нещо наречено ashwagandha, мултивитамин  и ябълков оцет вечер преди лягане. Никога не съм закусвала, а обядвам към 2 ч, така че правя някакъв интервален фастинг, макар и не нарочно. Ям по 2 пъти на ден, обикновено салата с яйце или нарязано пилешко, авокадо и зехтин, а вечер е нещо режимно готвено, например риба в сметанов сос, задушени гъби и зелен фасул в масло. Плодове не обичам особено и не ми липсват. За сладко правя "мазни бомбички" с monk fruit sweetener или стевия, но не ги ям всеки ден, само ако съвсем приритам. Обичм да готвя и да ям, (то затова съм тук) и затова отвреме-навреме правя нисковъглехидратни хлябове, сладкиши и подобни, просто за кеф и когато ходим на гости, за да не ми остава вкъщи и да се изяде веднага.

Мразя спорта, просто го ненавиждам, но ходя на фитнес по 2 пъти седмично и правя силови упражнения вкъщи с гири. Уф, то ферман стана, но да се представя както трябва.

Гледам чудесна темичка сте спретнали, радвам се, че поне ще съм в приятна компания! Изчетох и старата тема и въпреки, че имам претенции, че съм чела и знам много по въпроса, научих и нови неща.

# 687
tunata, 6 кила за 3 месеца си е постижение за хора с ИР.
Следващия път като се боцкаш, просто поискай и инсулин. Поне на гладно да го видиш как е.
А като имаш време ще направиш обременяването.
А сурови зеленчуци ядеш ли?
Аз съм за закуската. Като започнах да закусвам ми се усили отслабването и ми изчезна глада.
Гледам сме на 46 страница, трябва да се стегна и да спретна един по-подробен пост.

# 688
Здравейте!
Не знам, дали е за действие е за тук въпросът ми, но все пак- някой има ли представа на какво се дължат по-високите триглицериди.Разбрах, че е добре да са под 1.
Една от причините може да е прекалена консумация на захар, тесто....те се трансформират в мазнини/триглицериди, когато са в повече, отколкото е нужно на тялото.

# 689
  • Под сянката на разлистените кактуси
tunata, 6 кила за 3 месеца си е постижение за хора с ИР.
Следващия път като се боцкаш, просто поискай и инсулин. Поне на гладно да го видиш как е.
А като имаш време ще направиш обременяването.
А сурови зеленчуци ядеш ли?
Аз съм за закуската. Като започнах да закусвам ми се усили отслабването и ми изчезна глада.
Гледам сме на 46 страница, трябва да се стегна и да спретна един по-подробен пост.

Елора, права си, че 6 кг не са малко и 2 кг на месец се смята за здавословна скорост за отслабване, но аз свалях лесно и последния път като пазих нисковъглехидратна диета ослабнах 15 кг. за същото време. Но не съм и на 20 вече де, нито пък на 30...

Сурови зеленчуци ям на едното хранене, обикновено шопска салата с печени чушки или маруля с репички и краставици, кейл, зеле, ряпа и моркови. Гледам да има някакъв протеин, яйце или сирене, туна, пиле, иначе на гола салата трудно се живее. Сега може да махна млечните за известно време, искам да видя как ще ми подейства.

Закуска никога не съм обичала да ям, като бях малка ми беше смърт да ме подгони сутрин баща ми с филията...Трябва добре да се събудя, за да огладнея

Общи условия

Активация на акаунт