Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 342
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 1 005
  • Стара Загора
След толкова изследвания и статистики се чувствам недостатъчно образована да кърмя.

# 1 006
След толкова изследвания и статистики се чувствам недостатъчно образована да кърмя.
Е, айде сега, нали вече кърмиш успешно половин година Wink.....за другото ще ти помага педиатъра, но свестен..... Дано намериш такъв! Praynig Praynig

# 1 007

Сакън, недей! Как може да си позволяваш да кърмиш без да имаш личен консултант на стенд бай 24/7!!! То това кърменето е толкова трудоемка работа, че само хипарки (защото те са много близо до животните, не са си изгубили инстинктите по време на еволюцията) и жени, които слушат консултанти мога да кърмят успешно. Останалите кърмят неуспешно 😄

# 1 008
  • Blondeville
Вярно, че имаше и сапун от кърма, освен сирене...

Винаги съм знаела, че кърменето у нас не е достатъчно популярно, но чак 2%..., доста малко ми се струва, каква ли е целевата група, която е анкетирана не знам. При всички случаи е доста тъжно... Аз се радвам, че сред моите приятелки майки всички до една кърмят, като изключим една от тях, която е с операция на гърдите и няма как да кърми (не е със силикон, не е от суета).

# 1 009
Ама тия 2% са успешно кърмещите, не разбрахте ли 😁 Останалите кърмят неуспешно...

# 1 010
Елена, ще си позволя да не се доверя на тези данни. Не за друго, просто мен никой никога не ме е питал кърмя или не, данни за детето ми няма от къде да получат защото го консултира частен педиатър... Изобщо в днешно време при липса на централизирани информационни системи, много частни кабинети и т.н. не виждам как ще направят коректна статистика...

# 1 011
Данните са от национално представително проучване проведено през 2007 мисля. Няма нужда да се пита всяка една майка раждала някога. Обикновено с извадка от около 2000 човека може да се направят вярни заключения за популацията с много по ниски разходи.

Изследването все пак е доста старо. Според Хедра нещата са се подобрили от тогава.

Процентите са за изключително кърмещите. Имайте предвид, че много медицински работници продължават да препоръчват вода (със захар) и чай за какво ли не. Всъщност не знам дали и аз се водя "изключително кърмеща" след като бебето пи АМ 5 дни в болницата преди да засуче вкъщи.

# 1 012
Извадка от 2000 майки... А ако бяха проучвали други 2000 можеше да излезе че 100% кърмят ексклузивно...

# 1 013
Извадката е национално представителна, има всякакви майки.

http://ncphp.government.bg/files/all-unicef2.pdf

# 1 014
2000 жени са напълно достатъчни за такова проучване. Явно пурплетка не знае как работи науката статистика. Обаче годината е много далечна. От 2007 до днес много неща са се променили и майките са много повече ЗА кърменето, а и много по-информирани

# 1 015
Е, щом казваш че проучване на около 2% от всички родени деца на случаен принцип е достатъчно... Статистиката е много удобна наука... Също като екзит половете Wink

# 1 016
Е, щом казваш че проучване на около 2% от всички родени деца на случаен принцип е достатъчно... Статистиката е много удобна наука... Също като екзит половете Wink
Тя е тъй наречената Стъкмистика hahaha hahaha hahaha

# 1 017
Ми достатъчно е, ако всяко дете има равен шанс да попадне в извадката. А на нас перспективата за информираността на майките ни е изкривена от приятелките и форума.

Не са всички толкова в час.
Ето например днес във фейсбук групата за захранване една майка се хвалеше, че дава на бебето 100гр вода със захар от родилното и обясняваше на друга да захрани с картофи с масло, захар и сол в 4м (така и бил казал педиатърът и).

# 1 018
Ми достатъчно е, ако всяко дете има равен шанс да попадне в извадката. А на нас перспективата за информираността на майките ни е изкривена от приятелките и форума.

Не са всички толкова в час.
Ето например днес във фейсбук групата за захранване една майка се хвалеше, че дава на бебето 100гр вода със захар от родилното и обясняваше на друга да захрани с картофи с масло, захар и сол в 4м (така и бил казал педиатърът и).
Просто не мога да повярвам, че още има такива педиатри.....аз съм родила преди сто години и още тогава никой не даваше такива съвети..... ooooh! ooooh! ooooh! Къде живеят тия хора бе! Още по неше време забраняваха повиването, направо с ританки, къпането в солена вода, да не се поти Shocked, и препоръчваха кърмене при поискване не под мас и т.н. Не помня от кой месец захранвахме, но препоръчваха захранване! Wink

# 1 019
Все си мисля че тези с подсладената вода са единици, за разлика от информираните и кърмещите. Аз познавам едно единствено момиче, което не кърми и то заради физиологични пречки. От всички останали майки покрай мен има само две или три момичета които кърмиха под 6 месеца. Всички останали кърмиха до естествено отбиване около годинката или отбиха след това до към 1 г 6 м. Това са ми реалните най-близки приятелки. От по-разширения приятелски кръг имам и такива с по 3 години кърмене. Имам само една далечна позната, която кърмеше доста дълго и даваше нощем "глюкоза", степента на информираност няма да я коментирам... Но все пак и тя кърми...

Общи условия

Активация на акаунт