Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 335
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 990
А, не, би помогнал. Със състава и хранителността на кърмата се спекулира страшно много. Два примера:

1. На бебето му трябва водичка, все пак кърмата е гъста и мазна. Грешно: кърмата е главно сладка вода.

2. Бъбреците и стомаха трябва са си почиват от толкова много белтъци. Грешка, белтъците са много малко, колкото в един нектар горе долу, зависи от какъв плод е. Няма особена разлика дали ще дадеш на детето вода със захар през нощта или кърма, откъм натоварване на храносмилателната и отделителната система.

# 991
  • София
Елица, естествено, че има много полезни мнения, но специално за дохранване са рядкост. Естествено, че има абсолютно адекватни съвети на фона на крайните, иначе би било доста притеснително.

Аз пиша, когато преценя, че мога да съм полезна, не знам защо реши, че не пиша Simple Smile Вече не чета активно, но чат пат следя, все пак живи и здрави пак ме чака кърмене Simple Smile
Имах предвид конкретната ситуация. Аз не бих оставила без коментар дискусия, в която съветват да не се гледа кантар, показващ, че новородено сваля грамаж вместо да качва...

Ако приемем, че фанатизираните кърмачки са 5%, , защо се очаква те да развалят цялостния имидж на кърменето?
И защо се учудваме тогава от слабото доверие към педиатрите и останалия медицински персонал, които са масово неадекватни по въпросите за кърмене, захранване и прочее? Даже тук процентите са обърнати, сигурно 5 процента са информирани и дават подходящи съвети и подкрепа...

# 992
А, не, би помогнал. Със състава и хранителността на кърмата се спекулира страшно много. Два примера:

1. На бебето му трябва водичка, все пак кърмата е гъста и мазна. Грешно: кърмата е главно сладка вода.

2. Бъбреците и стомаха трябва са си почиват от толкова много белтъци. Грешка, белтъците са много малко, колкото в един нектар горе долу, зависи от какъв плод е.

Това е за по образованите....има майки дето и протеин не знаят какво значи....за такива трябва да има железни педиатри.....които да ги натиснат ако бебето не наддава да се вземат съответните мерки Naughty Не да ми се държи 10 месечно бебе пет кила, то такава майка е за психиатрията, къде спи личната лекарка? #2gunfire #2gunfire Ама тя може и да е казала, ама кърмачката с промития мозък толкова и я слуша, чула тя, че кърмата е единствената храна до една година и действа! #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Последна редакция: сб, 10 мар 2018, 08:18 от mimi.7299

# 993

2. Бъбреците и стомаха трябва са си почиват от толкова много белтъци. Грешка, белтъците са много малко, колкото в един нектар горе долу, зависи от какъв плод е. Няма особена разлика дали ще дадеш на детето вода със захар през нощта или кърма, откъм натоварване на храносмилателната и отделителната система.

Ти да видиш!!!
П.П. Не пиши такива неща че сега ще те разчекнат! Grin

# 994
Тези неща са вярни, не виждам кой ще ме разчекне за тях.

Основната разлика между кърмата и подсладената вода са мазнините и над 200 установени досега биоактивни вещества: ензими, антитела, имуноглобулин, имунни модулатори.

Най-забавно ми е на мен когато много запалени анти-кърмачки започват да дават на децата си имуностимулатори направени от ... кравешка коластра. Биологично формулирана да модулира имунната система на телетата и като такава особено богата на вещества предпазващи от ... страничните гастро ефекти на преяждането с трева. Ха!

# 995
. Биологично формулирана да модулира имунната система на телетата и като такава особено богата на вещества предпазващи от ... страничните гастро ефекти на преяждането с трева. Ха!
Напоследък това ще върши работа, защото се навъдиха много майки вегетарианки, които по свой модел искат да изхранват децата си именно с трева....! hahaha hahaha hahaha Знаеш ли що газове ще им спестят тия имуностимуланти..... hahaha hahaha hahaha

Последна редакция: сб, 10 мар 2018, 00:08 от mimi.7299

# 996
  • Blondeville
Елица, в конкретната ситуация дори не съм видяла коментара тогава, просто сега пуснах търсачката и ми попадна, има и други подобни, това са чести въпроси. Както казах, когато мога да съм полезна и съм на линия, пиша.

А защо 5-те % развалят имиджа на останалите - защото са най-шумни, най-категорични, и най-крайни. Това не важи само за кърмещите, по същия начин най-фанатизираните вегани оставят лошо впечатление за веганството у останалите.

Кърменето у нас е толкова непромотирано от много акушерки, от много педиатри, в родилното почти не ти обръщат внимание, информацията си я търсиш и набавяш сам. В такива условия, тези 5% “екстремисти” допълнително удрят по имиджа на кърмещата жена. Защото разголената майка в Джъмбо, правеща си селфи, докато детето (големичко) суче от пазарската количка няма да стимулира свенливата кърмачка да излезе и да кърми спокойно навън, напротив. В други страни има хубави, съвсем нормални кампании в подкрепа на кърменето навсякъде. И тук трябва нещо подобно.

# 997
Така, като се има пред вид, че само около 2 процента от децата в България са изключително кърмени на 4 месеца, а от тези 2 процента майки са само 5 процента фанатички, то стават към 20 жени. Направо ги давайте поименно и да ги знаем кои са Wink

# 998
Блонди, съвет от мен махни се от тези групи hahaha hahaha...те не ти дават нищо, има достатъчно сериозна литература, а и надявам се си намерила добър педиатър....! Simple Smile

# 999
Елена, от къде тази информация? Аз почти не познавам в последно време жена която да не си кърми детето... Само 2% изключително кърмене на 4 месеца ми звучи нереално ниско... Може и да греша, просто ми стана интересно...

# 1 000
  • Blondeville
В предишната ми отчетна 2/3 от майките кърмехме много след 4-ия месец, чак 2 % само да са кърмени толкова ми се струва твърде малко.

В групата за кърмене са около 20 000+ май по мои спомени кърмещите майки.

То дори и в тази тема няма такива, които не са кърмили, всички сме кърмили до над годинката Simple Smile Аз затова не виждам причина за спор тук.

# 1 001
Елена, от къде тази информация? Аз почти не познавам в последно време жена която да не си кърми детето... Само 2% изключително кърмене на 4 месеца ми звучи нереално ниско... Може и да греша, просто ми стана интересно...

От най-голямата и представителна извадка за кърменето в България. Процентът всъщност е 1.3.

http://ncphp.government.bg/index.php?option=com_content&view … d=519&lang=bg

Има и други данни, които потвърждават горното (вътрешно болнични от педиатрични отделения и т.н.). И така, в караници коя кърми в Джъмбо и коя в парка, реалните данни за трагичното положение в България се губят и излиза, че никой не ги знае.

Пак казвам, че ФБ и познатите ви не са извадка за населението в България.

# 1 002
  • София
А, то в тия групи има кърмили някога си, може и един месец, баби, свекърви, сеирджии, търсещи рецепта за сапун от кърма. Маниакът, дето изкупуваше кърма от форума, може и той да се е намърдал там...

# 1 003
Годишно в България се раждат 65 хиляди бебета. Колко представителна е група от 20 хиляди хора, от които не всички изобщо кърмят, камо ли изключително, някои не живеят в България, някои са кърмили преди 5 години и т.н.

А за "отчетните" е меко казано смешно. 30-40 жени, на фона на 5000+ раждания на месец. Статистиката е за страната, не за селектирана група майки, които са достатъчно инвестирани и образовани, че да пишат вълненията си по форуми и групи.

Ако ви се струва трагична и потресаваща, това е защото е такава.

# 1 004
Пак изтървахте влака 🙄

Я се успокойте. Кърмила съм до година и 7 месеца - не съм хипарка. Не вярвам в хомеопатия и поставям всички ваксини, включително препоръчителните за рота вирус и варицела има моето дете.

Стига с тия статистики. Всеки си е за себе си и за детето си...

Общи условия

Активация на акаунт