Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 319
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 1 020
Подсладена вода са ми казвали само за периода на жълтеница, ако не суче достатъчно, за да не се обезводнява, защото се успиват. Но не се стигна до нея, бързо я мина и не толкова тежко.

# 1 021
  • София
Е, щом казваш че проучване на около 2% от всички родени деца на случаен принцип е достатъчно... Статистиката е много удобна наука... Също като екзит половете Wink
Екзит полът се извършва в деня на изборите и няма никаква логика да бъде манипулиран. Анкетират се гласоподаватели на случаен принцип при излизането им от секциите за гласуване, за България са нужни около 16 хил души за подобна анкета и грешката е 2-3%. Това са резултатите, които се обявяват веднага след приключването на изборния ден и имат изключителна точност.
Обикновено се манипулират проучванията преди изборите, за да се влияе на общественото мнение.

Ако 2 хил анкетирани ти се струват малко, твоите познати пък съвсем не са представителна извадка.
Сред моите познати и роднини пък кърмещите са съвсем малко. В двете отчетни до 6 месец на децата кърмеха не повече от 15-20%, но говорим все пак за майки, които са се добрали някак си да бг-мама и малко или много са се информирали по въпроса.
Та 2% от 2007, най-много да са се качили до 5% сега, ама пак не ми се вярва.
Да повторим, говорим за изключително кърмени бебета, т.е. само на кърма до 6 месечна възраст.

Според теб кой и с каква цел има интерес да манипулира резултатите за броя на кърмените деца в България?
Някой нещо иска да ти продава ли?

# 1 022
Не мисля че е манипулирано проучването, просто не съм съгласна 2% анкетирани да са показателна извадка за всички... Иначе проучването е с подкрепата на Кока-кола...
И никъде не твърдя че моите приятели са по-представителна извадка, просто посочвам голям брой жени които са кърмили ексклузивно и никога не са били анкетирани. Също и за екзит пол никога не са ме питали. Позволи на останалите са си имат собствено мнение...

# 1 023
Много пърсънтейджис:)

# 1 024
Ау, проучването е и със съдействието на Крафт фуудс... Найс Joy
Сега пак го гледах - за възраст 0-5 м са разгледали 525 деца, 6-11 м също толкова, а са се родили над 74 000, много представително Simple Smile

# 1 025
За мен е голям мит, че бебето лесно свиква на шише и че едва ли не, пийне ли една глътка от него, край на кърменето. Честно казано, чувствам се подведена в известна степен, защото не давах дори вода, и сега бебето ми не иска да погледне нищо друго освен кърма.

# 1 026
Не е мит. На една приятелка кърмата и слезе на 5-ия ден. Заради шишетата в болницата, малката така и не засука. На някой им трябва малко първите седмици, за да се отбият.

# 1 027
Нашият син дори майчино мляко не искаше от шише... Вода пропи на 5-6 месеца в най-големите жеги и покрай захранването (логично), после и чай от преходна чаша. Но докато не се отби мляко от шише отказваше категорично. Бях изцедила близо 2 литра кърма с мъки и сълзи и отиде в кофата, защото искаше само на гърда.
Съдейки по него и по децата на приятелки и за мен е мит, но явно има и деца при които се случва...

# 1 028
Май писах и по-рано, първото ми дете беше със секцио, не засука в първите решителни часове, донесоха ми го след ок. 12 часа и на всичко отгоре първите 2-3 дни в болницата пиеше добавка. Според лекциите на ЛЛЛ, които посетих преди раждането, кърменето, което последва след това, е едва ли не чудо на чудесата. Същото се случи на още две мои приятелки, които пак си кърмиха после безпроблемно. Така че, да, и за мен това с шишето е мит. А за статистиката заради тези 2-3 дни в началото кърменето и при трите ни сигурно няма да се брои за изключително. Ето как се случва драмата с 1ия процент.

А сега се сещам за една от съседките ми по легло, която я докараха след тежко раждане, лекарите се съмняваха за инфекция някаква и й препоръчваха да включат антибиотик на детето. Тя каза, не, никакъв антибиотик, донесете ми го да го кърмя, искам го при мен, в моето легло. Акушерката й казва, ама как, вие сте нестабилна, не е безопасно за бебето. Наистина, момичето говореше като току-що свестила се от припадък,  почти фъфлеше от слабост и немощ, а като виждах какви кървави чаршафи й сменяха, лошо ми ставаше. Обаче тя - не, донесете ми го. За мен това беше пример за опасна фанатичност, за жена, облъчена от модерните мантри за всичко естествено, на всяка цена. И сигурно е смятала, че ако детето не засуче веднага или, о, ужас!, получи АМ от акушерките, тогава край, отиде и кърмене, и всичко. И беше готова да му рискува живота за това.

# 1 029
В чужбина, за да се избегне зависимостта към биберона, на новородените се дава да пият АМ от чашка. Всичките ми познати тук, които родиха и имаха някакви проблеми с кърменето бяха така. След 2-3 дни децата им си засукаха без проблеми. Иначе това не е мит и наистина някои бебета после отказват гърдата. Но не всички. А и зависи колко е упорита майката също.

# 1 030
https://www.m.nadezhda.bg/statii/deset-populyarni-mita-za-kurmeneto--201/

По въпроса с анкетата: екслузивно кърмене на 4 месеца означава, че в момента на анкетирането бебето е само на кърма. А не че е пило 20 мл АМ в болницата. Макар и остаряло и със сравнително малка извадка, тези данни не са измислени. Добре би било ако са се увеличили десеторно: горе долу ще сме стигнали на половина останалите европейски държави в такъв случай Wink. Кока Кола и Крафт имат някакъв интерес да се увеличи кърменето или нещо изпуснах?

Последна редакция: нд, 11 мар 2018, 06:30 от elenna

# 1 031
Имат интерес да участват в социално значими дейности за добър маркетинг, но реалния резултат или методите изобщо не ги интересуват... Никой не казва че данните са подправени, просто изразявам лично мнение че за точно това проучване трябва много по-голяма група и заради това за мен не е представително. Реално 2% от анкетираните са на ексклузивно кърмене, а не 2% от всички. Ако бяха подбрали други 1050 бебета до 11 м, резултатите щяха да са други.

# 1 032
https://www.m.nadezhda.bg/statii/deset-populyarni-mita-za-kurmeneto--201/

По въпроса с анкетата: екслузивно кърмене на 4 месеца означава, че в момента на анкетирането бебето е само на кърма. А не че е пило 20 мл АМ в болницата. Макар и остаряло и със сравнително малка извадка, тези данни не са измислени. Добре би било ако са се увеличили десеторно: горе долу ще сме стигнали на половина останалите европейски държави в такъв случай Wink. Кока Кола и Крафт имат някакъв интерес да се увеличи кърменето или нещо изпуснах?
Тогава може би от изключителното кърмене изключва бебетата, които на 4 месеца освен кърма приемат и по няколко глътки вода на ден. Което за повечето майки и всички педиатри е ок.
Когато статистиката има толкова абсурден резултат, просто няма как да й повярвам, съжалявам. Необходима е малко критичност, преди да приемеш за вярна информация, която напълно противоречи на това, което виждаш ежедневно.

# 1 033
  • София
http://ncpha.government.bg/files/Jurnal_NCPHP_4_2010.pdf
Това ли е изследването?
Ама то не е проведено сред познатите ви или хората, които виждате ежедневно. Може да прочетете, в самото изследване е обяснено.
Иначе, да, ако подберат хора сред познатите ви или само от някое турско село, резултатите ще са коренно различни.

За 2010 напълно си съответства на реалната ситуация. Сега, колкото и да са се променили неща, пак си е трагично положението

# 1 034
Противоречи на това, което ВИЕ виждате ежедневно. Около мен аз съм единствената кърмачка и ме гледат накриво като кажа, че се прибирам, за да кърмя. А от наблюденията ми във фейсбук и в отчетната, повечето майки се връзват на всяка глупост казана от педиатър (например, че 600 гр за 3 седмици през първия месец са много малко и на спокойното бебе му трябва дохранване).

Общи условия

Активация на акаунт