Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 352
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 960
Във фейсбук има съвети на базата на личен опит и неадекватни за дадена ситуация. Най-любимото ми
е "когато бебето спи, не го буди". Добре де, ама новородените спят по много и от жълтеница. И жълтеницата им се усилва от неяденето.

# 961
  • Стара Загора
Коя е педиатърката ти? Да се преместя при нея. Simple Smile
Моята е уникум, била му омръзнала кърмата на детето, трябва да захранвам.

# 962
  • Blondeville
Такива съм срещала в групата “За дългото кърмене”. Там има и много адекватни съвети, но почти никога не съм прочела съвет за дохранване на новородени, които в началото (1 месец) не наддават почти. И ако до 10-ия ден е ок да достигне детето рожденното си тегло, то за първия месец вече трябва да е наддало нещо. Всеки втори съвет е за по-често слагане на гърда, без оглед на конкретиката на проблема. Редовно се качват кърмещи селфита. Да, групата е много полезна, но ако можеш да си отсееш инфото. Всеки с интереси в областта на кърменето може да се присъедини и да види дали е преувеличено или не. Там срещнах епитетите “кравешка кърма” за АМ, и колко фатално е едва ли не детето да близне такова.

За незахранването с месо беше една дискусия в група за захранване и се хванах за главата от привържениците на вететарианско захранване.

Цитат
И много често млади и неопитни майчета пускат теми във фейсбук групите "Бебето не наддава вече 2 месеца, какво да правя", и се почват отговори "Не дохранвайте, слагайте по-често на гърда, щом си спинка всичко му е наред".
Такива съвети не съм срещала дори във фейсбук групите, честно казано. Да не са нещо пресилено и преекспонирано? Аз също съм в няколко групи за кърмене.

Докато споменатите глупости на педиатрите са си така буквално, няма нищо преувеличено.

# 963
Блонди, всичко което пишеш звучи доста интелигентно...направо ти се чудя какво търсиш в такива групи.....като ти си доста реална и образована по темата!  newsm78 newsm78 Радвам се, че има такива млади хора.....!

# 964
  • Blondeville
За мен тази група за кърмене е наистина полезна, просто крайностите, до които достигат някои потребителки са излишни. И в повечето случаи консултантките по кърмене в групата са доста по-умерени от останалите. Също кърмещите селфита са ми малко в повече. Има далеч по-нормални начини да се промотира и стимулира кърменето. Аз много бих се радвала обществото да започне да приема кърменето навън за нещо нормално, каквото е, но подобни показни снимки като тази на кърмачката от Джъмбо постигат точно обратното.

Както кърменето, така и всяко друго нещо, което избива на фанатизъм, е в повече.

# 965
За кърменето не се учи по химия, биология и физиология на човека. Учи се по педиатрия. Доколкото помня от учебника на мъжа ми, има няколко реда за кърмене на режим през 3 часа, 7 пъти на ден.

Кърмата има приблизително следния състав:75% вода и 25% сухо вещество.Сухото вещество съдържа 50% протеини,30% мазнини,10% въглехидрати и 10% витамини и минерали.Това ако не е чиста химия,здраве му кажи.
Състава на кърмата варира в зависимост метаболизма на майката-биохимия.
Лактообразуването се влияе от хормона пролактин,а неговите нива от аденохипофизата-физиология.
Усвояването на кърмата от бебето,за което консултантите по кърмене казват,че е напълно,е мит.Няма как да стане организъм с ясно изразен лактазен дефицит да разгради напълно лактозата в кърмата,същото важи и за казеиназата,разграждащ казеина,който е основен протеин на кърмата-биохимия и физиология.
Думата педиатър произлиза от старогръцките думи "педи"-дете и "атриус"-лекар, а самия термин "педиатрикус"-наука за лекуване на деца.
Иначе по темата,подкрепям кърменето,но не и на всяка цена.Тази мантра и това залитане е вредно,както за майката така и за детето.
Кърменето на обществено място също не ми пречи(смъкната презрамка,оголена цяла или половин гърда и т.н.)стига мамчето да не се съблича до кръста,защото и такава видях.Съблечената до кръста дама втрещи освен мен и кърмещата нормално майка,седяща до мен.
Кърмещата жена има право да кърми до когато си поиска,ако иска да си отбие дете в деня на сватбата му,не ми пречи стига да ми упражнява пропаганда.

Елфи евала, бях се отказала вече да чета темата, ама явно все още не е добила съвсем елементарен вид! Grinning
Само се чудя дали не трябва да обясним и какво е точно биохимия, физиология, и хормони! Щото ако попиташ поне половината тема няма да знае hahaha hahaha hahaha hahaha

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 22:52 от mimi.7299

# 966
По-срамно е да не знаеш, когато се очаква да имаш компетентност във въпросната област. Например да обясняваш на майка на бебе със съмнения за пневмония да не го кърми, за да му дава лечебна хумана. Или да твърдиш, че в кърмата след годинката има свободни радикали. Това са все цитати от медицински лица.

Така че вместо да ми цитирате съдържанието на кърмата (представете си не го виждам за пръв път), ходете и проверете колко реално специалисти (акушерки, неонатолози, педиатри, сестри) са наясно с него.

# 967
Това съдържание на кърмата не е вярно. Водата в нея е над 88%, а не 75%. Въглехидатите са почти двойно повече от мазинините, а протеина е по-малко от 1% от общото съдържание. Ама като ще се правите на химици, поне основните факти напишете правилно Simple Smile

# 968
  • София
Е добре де, на мен педиатър ми каза да будя детето и да го кърмя на час и половина... Същият педиатър ми каза, когато детето беше на 5 месеца и го кърмех по 5 пъти на нощ заради зъби, да си го кърмя и да не се занимавам да се мъча да го лъжа с вода ако детето си иска кърма. Не са всички толкова черни...
Не са всички, но повечето са неадекватни.

В групите дори да има малоумни включвания, се появят веднага информирани хора, които да напишат и за жълтеница и за будене на бебето и кърмене. "Фанатизираните кърмачки" проповядват кърмене на два часа, минимум по 8-10 пъти на денонощие, не вярвам да ти обяснят да оставиш новороденото да си спи.
Ама два месеца не наддавало бебето, първия месец не било наддало нищо... и да обясняват как нищо му нямало, не съм срещала, категорично.
Доста често срещано е след ударните кило, кило и двеста наддаване първите месеци, да се окаже как на третия е наддало само 600 гр и според личния лекар да се налага дохранване.
Добавете Мимето в групата да търси доказателства.

Преди да бистрим биохимията, дайте да обясним на някои потребителки що е то хранителни вещества, какво означава калории...

# 969
По-срамно е да не знаеш, когато се очаква да имаш компетентност във въпросната област. Например да обясняваш на майка на бебе със съмнения за пневмония да не го кърми, за да му дава лечебна хумана. Или да твърдиш, че в кърмата след годинката има свободни радикали. Това са все цитати от медицински лица.
Да, Малдини това също е срамно,....но можем само да се надяваме такива лица да са по малко! Praynig
Елица, пази боже да ми се наложи да чета такава група.....така, че моля не ме добавяйте Praynig!

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 22:53 от mimi.7299

# 970
  • Blondeville
Специално за Елица, напълно случайни и набързо избрани цитати (не е коректно да изнасям скрийншоти).

Въпрос: Някой може ли да ми каже каква може да е причината да не наддава при положение, че е само на кърма...Благодаря

Отговор: Хранете си бебчето на поискване и не гледайте кантара

Уточнение от авторката: Тя се роди 4000..Изписаха ни 4000, но вкъщи като я теглихме беше 3 770...

Отговор: Различните кантари също подвеждат.

Пост от член на групата, където дори една от админите (мисля и консултант) казва, че наистина има такива фанатизирани кърмачки, голяма част от другите казват, че жената си измисля.

Здравейте, бях в болница с десет месечното ми бебе и там имаше няколко случая на кърмещи майки,бебетата на които бяха на системи и сонда, заради недохранване и обезводняване. Тези майки са държали бебета на възраст 2мес.и 8мес.само на кърма, отказвали да дават адаптирано мляко или пюре, защото кърмата била достатъчна и са ги докарали до това състояние. Поста ми е само до тези, които са вманиачени в идеята, че кърмата осигурява всичко. Консултирате се с лекари и ако бебето не наддава добре, няма нищо фатално да дадеш АМ или пюре. Кърменето е най-доброто за бебето, но не трябва да се превръща във фикс-идея. Просто бях потресена от майка, която с бебе на 10мес., тежи 5.500 и тя само го кърми, защото основна храна до годинката била кърмата. И другата, която АМ било отрова и бебето й не наддава и грам, но тя отказва да го дохранва.

Та така, какво да ви кажа, има крайности, факт. И вместо да промотират кърменето, постигат обратното. А у нас наистина има нужда жените да знаят ползите на кърменето, да бъдат насърчавани с правилно инфо, и да не се отказват веднага. Защото кърменето наистина е най-доброто.

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 22:51 от blondie_anna

# 971
Блонди моля те.....не мога да чета такива неща #2gunfire #2gunfire.....просто ме изкарват от кожа, как тези сектантки мъчат децата си ....10 месеца  - 5 кила, ooooh! ooooh! ooooh! прости им Господи неграмотността и фанатизма! bishop

# 972
  • Стара Загора
Това за кантарите не е мит, от личен опит казвам, изкарах си акъла веднъж така.
Видях въпросния пост, получила е доста глупави съвети от типа на нехранителна кърма и т.н.

# 973
Няма как кантара да ти е грешен 10 месеца и детето да е с тегло на едро новородено.

# 974
  • Blondeville
230 грама са си доста, и малко вероятно да е от кантара само, и си е притеснително при положение, че не са свалени веднага след раждането, както е нормално (до 7% от теглото), а след това. И за малко бебе съвети като да кърми и да не гледа кантара, за мен са безумни. Ако кърма има, и детето не наддава, трябва да се търси причина, не да се повтаря като мантра "слагай на гърда, не гледай кантара". Ако майката е притеснена и ѝ се налага да отсява полезните мнения, ще ѝ е трудно.

Пак казвам, в групата консултантите са наистина доста по-умерени от "редови" потребителки, и за мен специално са много полезни.

И в другата крайност, постове от последните часове: Съвет от педиатъра майката да спре да кърми, защото е с температура...А на друга майка, на която се е наложило да спре да кърми за 10 дни, и е поддържала лактацията с цедене, педиатърът казал, че не може веднъж прекъснала да продължава да кърми...

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 23:14 от blondie_anna

Общи условия

Активация на акаунт