Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 316
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 1 035
Припомнихте ми и тоя мит - че трябва за целите на кърменето да си осигуриш максимално подходящо раждане. И се почва цялата индустрия с дули-мули, а по-екстремните раждат и у дома, сакън някоя акушерка да вземе да замие бебето, че отиде и верникс, и кърмене и всичко.

Та така, аз съм провалена, щото раждам със система и не съм искала да ми изпльокат бебе с верникс на корема. Искам да ми го дадат в ръцете, изкъпано, повито и сладко, и да се закърмим, като имам настроение, а не да ме замерят с някакво извънземно и да ми тиктака часовникът това чудо да засуче веднага.

# 1 036
Проблемът е по-скоро, че има болници (в случая Окръжната в Бургас) със следната политика:

- задължително раждаш секцио, защото преди 5 години си родила секцио (в целия останал свят при нормално протичаща бременост и предлежание, не изпадат в истерия по темата)
- бебето ти се дава да го ВИДИШ чак на третия ден(!)

И това не е, защото майката или бебето са с усложнения. Това ти се обяснява 1 месец предварително, да си знаеш. И да сте напълно в кондиция и двамата, ти за каква се мислиш?

# 1 037
За Окръжна в Бургас не знам как е, но за друга непретенциозна болница мога да кажа че ни настаниха с бебето заедно в стаята от родилна зала. И са го взимали само за тоалет и прегледи, беше си при мен през цялото време.
Като го родих не ми го дадоха веднага, защото го преглеждаха и почистваха на една ръка разстояние от мен. А като помня как треперех (направо се тресях) разбирам защо не ти дават моментално бебето...

# 1 038
За мен е голям мит, че бебето лесно свиква на шише и че едва ли не, пийне ли една глътка от него, край на кърменето. Честно казано, чувствам се подведена в известна степен, защото не давах дори вода, и сега бебето ми не иска да погледне нищо друго освен кърма.
Това, че бебето не иска вода е нормално и няма връзка с недаването на шише.
Моите са приемали кърма/АМ с шише и вода не пиеха до много късна бебешка възраст.

# 1 039
Необходима е малко критичност, преди да приемеш за вярна информация, която напълно противоречи на това, което виждаш ежедневно.

За да приемем, че това, което ти виждаш, е представителна извадка за страната, значи, че от 10-те майки около теб: 1 е непълнолетна, 3 са под 24 години, 3 са ромки, 1 е с турски етнос, 7 са със средно или по-ниско образование, 5 са в състояние на бедност (2 от тях крайна) и/или социално изключване, 2 са на недоносени бебета (1 от които преди 34-та седмица), 1 на бебе със сериозен хроничен здравословен проблем. Тогава може да съпоставим твоите данни с тези за страната.

Едно от основните проявления на критичното мислене е да можеш да разумееш дали това, което виждаш у вас, важи за всички.

Последна редакция: нд, 11 мар 2018, 13:06 от elenna

# 1 040
Необходима е малко критичност, преди да приемеш за вярна информация, която напълно противоречи на това, което виждаш ежедневно.

За да приемем, че това, което ти виждаш, е представителна извадка за страната, значи, че от 10-те майки около теб: 1 е непълнолетна, 3 са под 24 години, 3 са ромки, 1 е с турски етнос, 7 са със средно или по-ниско образование, 5 са в състояние на бедност (2 от тях крайна) и/или социално изключване, 2 са на недоносени бебета (1 от които преди 34-та седмица), 1 на бебе със сериозен хроничен здравословен проблем. Тогава може да съпоставим твоите данни с тези за страната.

Едно от основните проявления на критичното мислене е да можеш да разумееш дали това, което виждаш у вас, важи за всички.
Защо 10 майки, не разбрах? Как избра това число?
Приемам, че с останалите цифри искаш да обясниш липса на кърмене при 28% от популацията, така ли? Откъде са цифрите? Има ли доказана връзка за негативна корелация между турския етнос и кърмене, между група от 18 до 24 г. възраст и кърмене?
Или просто искаш да ми кажеш, че познатите ми не са представителна извадка? Защото предположи, че не го зная? Зная го, просто се съмнявам, че ако сред моите познати процентът е 95, то сред цялата популация е 1.

Последна редакция: нд, 11 мар 2018, 13:33 от *vanilli*

# 1 041
За по-лесно изчисление на колко майки се равняват процентите демографско разпределение във всяка категория. Ако бях казала 100, всичко останало щеше да е умножено по 10; ако бяха общо 32, всяка категория щеше да има 3.2 пъти повече майки написани по-горе.

За да си представителна извадка на майките в България, от всеки 100 твои приятелки в парка и ФБ групите, 10 са непълнолетни, 70 са с основно или средно образование и т.н.

# 1 042
http://ncpha.government.bg/files/Jurnal_NCPHP_4_2010.pdf
Това ли е изследването?
Ама то не е проведено сред познатите ви или хората, които виждате ежедневно. Може да прочетете, в самото изследване е обяснено.
Иначе, да, ако подберат хора сред познатите ви или само от някое турско село, резултатите ще са коренно различни.
Ако това е изследването, то явно драмата наистина идва от водата, а не от етническата вариация. Лично за мен не е оправдано да се размахва като доказателство за това, колко е трагично положението с кърменето в България.

Едно и също ли четем? При децата на 4–5 месеца честотата на преобладаващото кърмене (кърма плюс вода и/или чай) е  3,3%. Никаква особена промяна на резултатите не добавя водата, ако е единствената добавка.

# 1 043
Къде в това проучване е посочено колко от 525+525 майки са висшисти, колко безработни, колко над 18 г, над 25, над 30 и т.н. Точно това е проблема, избрани са случайно, а не пропорционално за всяка група. На случаен принцип могат да се хванат 200 майки, които си пазят циците и не кърмят, нали?

# 1 044
За по-лесно изчисление на колко майки се равняват процентите демографско разпределение във всяка категория. Ако бях казала 100, всичко останало щеше да е умножено по 10; ако бяха общо 32, всяка категория щеше да има 3.2 пъти повече майки написани по-горе.

За да си представителна извадка на майките в България, от всеки 100 твои приятелки в парка и ФБ групите, 10 са непълнолетни, 70 са с основно или средно образование и т.н.
А 20% от всички бебета са недоносени? Simple Smile не ми се вярва.
ПП. Допълних си по-предния пост, докато ти си ми отговаряла.

# 1 045
Вярва или не, по най-консервативни данни, недоносените деца в България са между 9 и 11 процента общо, а в някои етноси и градове достигат наистина до 20 (градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен са вече и над 20% недоносеност). Като това са бебетата, родени преди 37 г.с. Голям процент от децата, непопадащи в тази графа, но родени преди пълен термин от 39 г.с. имат ниско родително тегло, жълтеница или недобре развит все още сукателен рефлекс, за които тези 2 седмици са критично важни. Но нека да приемем критиката ти и ще се поправя. Нека кажем, че в тези 20 процента съм сложила и останалите извън недоносените, които прекарват поне 3 дни в нео-натология без достъп до майка си по други причини: инфекция, родилна травма, проблеми с дишането или температурната регулация. Всъщност, те са дори малко повече от 1/5 от децата. Такова дете дори не ти бях включила в предната разбивка. Нито пък родилки със сериозни здравословни проблеми след раждането, налагащи продължителна раздяла (над 3 дни) от бебето.

От мен очакваш някаква точна пропорционална разбивка на населението по всички възможни критерии ли? За да ти направя такава извадка, всъщност ми плащат не-малка сума пари. За това съм и станала в 5 часа в неделя сутрин Simple Smile. Ако желаеш, обърни се към мен, ще ти кажа цената и имаме сделка.

Последна редакция: нд, 11 мар 2018, 14:29 от elenna

# 1 046
От мен очакваш някаква точна пропорционална разбивка на населението по всички възможни критерии ли? За да ти направя такава извадка, всъщност ми плащат не-малка сума пари. За това съм и станала в 5 часа в неделя сутрин Simple Smile. Ако желаеш, обърни се към мен, ще ти кажа цената и имаме сделка.
Съвсем не, Елена Simple Smile Поставих под въпрос посочването на конкретните цифри като доказателство в подкрепа на статистиката за 1ия процент кърмещи. Дори връзката между посочените групи и кърменето да е кръгла минус единица (а тя не е), пак за мен не обяснява разликата между статистическите данни и собствения ми опит. Затова довечера ще се заровя в методологията на изследването и ще поднеса извинения, ако не съм права. Но трябва първо да разпределя децата по леглата Simple Smile

# 1 047
Зная го, просто се съмнявам, че ако сред моите познати процентът е 95, то сред цялата популация е 1.

Наистина, 95 процента от познатите ти кърмят изключително или преобладаващо (дават само вода) на 4-5 месеца? За 5 човека ли става въпрос? Защото такъв процент и сред плащащите членски внос на ЛЛЛ няма Wink

Варна, 2013 година, представителна за региона извадка, страница 18: процентът измерен тук е по-голям от националното изследване, 5.4 процента. Отново, с 90 процента по-ниско от приятелките ти Wink. Поисканите от теб корелации между възраст, образование, етнос и кърмене са представени на ст. 22. Потвърждават със същата посока и значимост международните данни, както и българските от националното изследване.

Според тези данни, страната, в която аз живея е с над 33 процента по този показател. Тъй като извадката на моите познати и приятелки не е представителна, бих казала, че в кръга ми приятелки бяхме по-скоро около 55-60 процента в тази категория на 4-5 месеца на децата.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … ybbZNks58c0sE4lYV

Накрая ще вземе да дойде, че ти си се обградила с тези крайни 2 до 5 процента в страната от общо над 80 процента жени които са кърмили някога, а после се чудиш защо си облъчена с най-радикални мнения и митове.

Последна редакция: нд, 11 мар 2018, 19:05 от elenna

# 1 048
От стр. 14 на проучването:
II.1. Хранене на кърмачета. Кърмене
Данните от националното проучване на кърменето, извършено през 2007 година
показват, че през неонаталния период са кърмени 92,6% от децата до 5-годишна
възраст (91% от децата на възраст от 0 до 12 месеца и 94,2% от децата на възраст от 1
до 5 години) (Фиг.2.1 – Фиг.2.3).

# 1 049
Виж, ванила, ти с всяко мнение нападаш нови и нови позиции и ми омръзна. Нали говорехме за изключителното кърмене, а не за кърменето по начало и неговата продължителност?! За първото са значими всички фактори, които изредих. Посочила съм ти и точната страница. И в другото изследване го има. За второто, ами да, 90% от жените кърмят, която колкото може/иска, повечето за много малко и от самото начало с добавки.

Последна редакция: ср, 14 мар 2018, 22:04 от Tatti

Общи условия

Активация на акаунт