Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 222
  • 769
  •   1
Отговори
# 135
  • München, Deutschland
Може ли някой да ме ориентира какъв е пътят за повишаване на квалификацията, аусбилдунг в Германия. Интересуваме някаква административна работа, която да мога да работя тук или въобще нещо по-интелигентно. Говоря добре немски, но продължавам да уча. Дори в момента пак съм на курс. В България имам висше икономика образование, но какво от това. Като ми прочетат св-то, казват, че съм прекалено квалифицирана и до там. Мисля, че пътя е аусбилдунг, стаж и след това нормална работа. Ще се радвам на насоки и препоръки, защото наистина се чувствам объркана. Съпругът ми работи по специалността си, завършил е в България, но се правят на "три и половина", нищо че фирмата е голяма и съответно ако трябва да получава заплащане според тарифата в бранша трябва да е наистина достига добре платен. Дипломата му е преведена, легализирана с печат от немското посолство, но не сме минавали процедура по признаване тук в Германия. Ако го направим, дали ще има резултат?
Предварително благодаря на тези, който ще ми дадат някакви насоки.
Сефора,

според мен тотално бъркаш понятията. Аусбилдунгът е нещо като полувисше, което започваш да учиш обикновено на 16 и приключваш към 20.  То е по-ниска степен от висше образование, което ти вече така или иначе имаш. Ясно, че можеш и по-късно да почнеш да се аусбилдваш, но това е стандартното, да кажем.
Че ти трябва стаж, съм съгласна.

Обаче: ако си завършил икономист и говориш добре езика, според мен не търсиш правилните видове обяви (това зависи, разбира се, и от предпочитанията ти за заетост и специфични изисквания), но дори току-що завършили и без опит си намират в момента добри работи, имам пряко наблюдение над не един и двама. Конюнктурата е такава, че в Байерн не можем да достигнем даже 2% безработица в момента и не сме единствените, има и други райони (не цели бундесландове обаче).

Огледай си сивито, мотивационните писма, прецени докъде стигаш: звънят веднъж, изобщо не звънят, звънят по 2 пъти, канят те на място... Помисли и колко често проверяваш обявите, дали не пращаш едно и също писмо навсякъде, дали нямаш печатни / праписни / стилистични грешки в бевербунгсунтерлагените.

Според мен причината не е в образованието ти, в друго е.

# 136
  • Немция
Бандиера, нещо не те разбрах, не ми е ясно защо така бурно реагираш... Thinking

Аз с алтернативни методи при хрема си докарах веднъж тежък синузит , затова и ценя капките. Не прекалявам с тях. Инфрачервена лампа не съм пробвала, бих пробвала какъв ефект ще има при мен- някой ден, когато се наложи.

# 137
 ...
Къде е тъпото в изказването, би ли пояснила?

Бих. Според мен няма смисъл  но ... например по въпроса с хремата бих могла да напиша така

Ако спазваш някои правила няма да имаш нужда да си пръскаш носа с ксилометазолин.  

Разбира се няма да го напиша, а ще се опитам ако знам нещо, което може да помогне да го споделя.   Ако не мога да помогна пожелавам бързо оздравяване .

Споделяни подобни на моя въпроси в минали теми не са предиъвиквали подобна реакция. Обсъждали сме от друга точка.

Всеки би могъл да застане на страната на споделящ нещо. Както и да е.

.Бибит. ясно е защо.

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 15:03 от Bandiera rossa

# 138
Може ли някой да ме ориентира какъв е пътят за повишаване на квалификацията, аусбилдунг в Германия. Интересуваме някаква административна работа, която да мога да работя тук или въобще нещо по-интелигентно. Говоря добре немски, но продължавам да уча. Дори в момента пак съм на курс. В България имам висше икономика образование, но какво от това. Като ми прочетат св-то, казват, че съм прекалено квалифицирана и до там. Мисля, че пътя е аусбилдунг, стаж и след това нормална работа. Ще се радвам на насоки и препоръки, защото наистина се чувствам объркана. Съпругът ми работи по специалността си, завършил е в България, но се правят на "три и половина", нищо че фирмата е голяма и съответно ако трябва да получава заплащане според тарифата в бранша трябва да е наистина достига добре платен. Дипломата му е преведена, легализирана с печат от немското посолство, но не сме минавали процедура по признаване тук в Германия. Ако го направим, дали ще има резултат?
Предварително благодаря на тези, който ще ми дадат някакви насоки.
Сефора,

според мен тотално бъркаш понятията. Аусбилдунгът е нещо като полувисше, което започваш да учиш обикновено на 16 и приключваш към 20.  То е по-ниска степен от висше образование, което ти вече така или иначе имаш. Ясно, че можеш и по-късно да почнеш да се аусбилдваш, но това е стандартното, да кажем.
Че ти трябва стаж, съм съгласна.

Обаче: ако си завършил икономист и говориш добре езика, според мен не търсиш правилните видове обяви (това зависи, разбира се, и от предпочитанията ти за заетост и специфични изисквания), но дори току-що завършили и без опит си намират в момента добри работи, имам пряко наблюдение над не един и двама. Конюнктурата е такава, че в Байерн не можем да достигнем даже 2% безработица в момента и не сме единствените, има и други райони (не цели бундесландове обаче).

Огледай си сивито, мотивационните писма, прецени докъде стигаш: звънят веднъж, изобщо не звънят, звънят по 2 пъти, канят те на място... Помисли и колко често проверяваш обявите, дали не пращаш едно и също писмо навсякъде, дали нямаш печатни / праписни / стилистични грешки в бевербунгсунтерлагените.

Според мен причината не е в образованието ти, в друго е.

Благодаря за отговорът и препоръките.

# 139
  • The QC to be!!!
Ох това с радарите ми е болка и на мен-имам тежък крак и аз.

За повишаване на квалификацията-виж първо дали ще има смисъл. Може би смяна на отдел или компания да има повече смисъл ако целта е по добра позиция, по хубави възможности за развитие, по висока заплата. Аз установих, че е пулно с нискоквалифицирани германци на високи позиции и се ужасих! Някои даже нямат никакъв университет но ги правят асистент директори докато например лекар с докторантура може никога да му дадат да почети ще такава титла ако е емигрант Та ако ще и 1000000 пъти да по добър. По тази тема ферман мога да напиша с реални примери.

# 140
Коя данъчна класа избирате ако работите и двамата с мъжът си на трудов договор? Имам спомен, че преди съм чела за 3 при по-високата заплата и 5 за по-ниската, но не съм сигурна доколко споменът ми е верен.

# 141
  • München, Deutschland
Мама Ени, пусни си калкулаторите в нета, попълват се за 20 секунди и ти изчисляват всички възможни варианти, както и ти казват накрая кой ти е най-изгоден - дали 3/5, 5/5 или 4/4. Може и други комбинации да има, конкретно за женени не съм се интересувала.

Защото има разлика дали разликата в заплатите ви е 5000 или 50 000 евро, тогава и щуфетата, които да изберете, ще са други. А сайтът изчислява всичко според индивидуалния случай. Wink

# 142
А кой е вълшебният сайт, който показва това?

# 143
  • München, Deutschland
Мама Ени, много има, ето първото, което излезе в Гугъл, такова имах предвид:

https://www.steuerklassen.com/steuerklassenrechner/

Даже попълването ще е 5-10 секунди, не 20. Wink

# 144
А кой е вълшебният сайт, който показва това?
Ако и двамата сте с приблизително еднакви заплати е добре да сте 4/4. Ако единият изкарва повече от другият съответно 3/5. Можеш да правиш промени, но мисля, че беше 1 или 2 пъти годишно. Отиваш във Финанс амт и се попълва една бланка.

# 145
Много ви благодаря момичета!!!!!

# 146
Sephora, Ausbildung ако искаш да си сменяш професията. И на по-зряла възраст правят хората Ausbildung. В ДГ на детето имаше 46-годишна кандидат-възпитателка.
На моя приятелка ѝ помогнаха много от Arbeitsamt с правилното оформяне на документите за кандидатстване, пратиха я и на нещо като курс как да се държи на интервю за работа и станаха нещата. Но там май много зависи на какъв служител ще попадне човек. Не пречи обаче да отидеш на консултация.
Изясни си ти какво искаш да работиш, дали по специалността или нещо съвсем друго. Защото да си повишаваш квалификацията, при положение че ти отказват, защото си прекалено квалифицирана... Rolling Eyes Практикa/trainee също ми се вижда възможен вариант за започване на работа някъде (от написано от теб подразбирам, че не си работила досега тук).
По въпроса с дипломата на мъжа ти... не знам. Не вярвам това да е проблемът. Явно работи във фирма, в която получаваш толкова, за колкото се спазариш. Познавам хора с дипломи от чужбина, които работят във фирми с Tarifvertrag и си получават съответното заплащане като за висшисти.
Успех. Peace

Уффф... много болни има нещо. Вчера от класа на детето са отсъствали 9 деца. Миналата седмица в детската градина висеше бележка, че 8 възпитателки са болни и ДГ работи само до 14, вместо до 17 часа.

# 147
Sephora, Ausbildung ако искаш да си сменяш професията. И на по-зряла възраст правят хората Ausbildung. В ДГ на детето имаше 46-годишна кандидат-възпитателка.
На моя приятелка ѝ помогнаха много от Arbeitsamt с правилното оформяне на документите за кандидатстване, пратиха я и на нещо като курс как да се държи на интервю за работа и станаха нещата. Но там май много зависи на какъв служител ще попадне човек. Не пречи обаче да отидеш на консултация.
Изясни си ти какво искаш да работиш, дали по специалността или нещо съвсем друго. Защото да си повишаваш квалификацията, при положение че ти отказват, защото си прекалено квалифицирана... Rolling Eyes Практикa/trainee също ми се вижда възможен вариант за започване на работа някъде (от написано от теб подразбирам, че не си работила досега тук).
По въпроса с дипломата на мъжа ти... не знам. Не вярвам това да е проблемът. Явно работи във фирма, в която получаваш толкова, за колкото се спазариш. Познавам хора с дипломи от чужбина, които работят във фирми с Tarifvertrag и си получават съответното заплащане като за висшисти.
Успех. Peace

Уффф... много болни има нещо. Вчера от класа на детето са отсъствали 9 деца. Миналата седмица в детската градина висеше бележка, че 8 възпитателки са болни и ДГ работи само до 14, вместо до 17 часа.
Благодаря за отговора.
Бях в Арбайтс амт, но сега се замислям, че май не беше човекът с когото разговарях най-походящият. Това за детската градина, което си написала е и моята идея, да направя нещо подобно.

# 148

Вчера имахме две деца в групата, всички останали са болни. И мен ме тръшна.  #Cussing out

# 149
Тук грипната вълна вече утихва леко, но предните 3-4 седмици беше ужасно.  Болни, болни... навсякъде и масово. И като че ли много агресивен е грипа тази година, всеки втори с усложнения, в нашето село има и смъртни случаи. 

Общи условия

Активация на акаунт