Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 463
  • 769
  •   1
Отговори
# 480
Благодаря ! Това означава ли, че без значение дали съм на мини джоб пак мога да ги получавам? Защото ми казаха, че този тип договор е без осигуровки и няма никакво значение с него и без него... а също така ще имам някъде към 5-6 месеца стаж.. дали ще е достатъчен..

# 481
  • Германия
Според мен е хубаво ако можеш да поработиш още няколко месеца. Ще ти сметнат някаква сума, вероятно по-висока от 300€, които са минимума. Сигурно ще получаваш нещо между 300 и 400, плюс 194€ детски. Ако не работиш до раждането ще ти изплащат по 300€/месец

# 482
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
вчера бях на родителска среща.
побърках се вече. Crazy

с по-добри впечатления съм.
запознах се с класната, то само при един първи клас тази година няма как да я крият  Mr. Green

още втората учебна седмица децата ще започват някакъв проект с танц, музика и театър и ще имат и представление  Crazy сградата и базата ми се видяха ок.
да видим.

някой знае ли колко време им трябва на шуламт да решат? newsm78

# 483
  • с/у ОколоМръсТното
Привет!

Каква е разликата м/у Г8 и Г9? И въобще какво означава това съкращение?

# 484
asyalein, дано да ви одобрят молбата и това да е вашето училище. Hug

Моето дете също не беше очаровано от училището при посещенията им от детската градина. И на първия учебен ден беше един такъв стреснат и уплашен. Най-много се притесняваше от това каква учителка ще му се падне, дали ще е мила... Е, хареса си учителката (тя визуално поразително много прилича на едната му баба) и класа (добри деца са се събрали като цяло). И моето на пръв поглед срамежливо и свито дете било във вихъра си в училище – участвал активно в час, дърдорел с класната си, винаги помагал на другите... и още подобни похвали имаше на разговора с класната. Rolling Eyes С баща му мигахме на парцали насреща. Crazy Училището било "най-хубавото нещо на света", не искал ваканции... Joy Да видим докога ще ги разправя такива... Laughing

За следващото училище и аз се замислям отсега, че 2 години ей сега ще се търкулнат, а до края на 3-ти клас е хубаво да имаме идея накъде.

niditop3, няма да го вземат в първи клас само ако го отложиш. Писала съм, че ние така направихме. Моето дете е родено 11 дни преди Stichtag-а за нашата провинция. Обаче имаше възможност да си остане в ДГ, ако не можеше и трябваше да посещава подготвителен клас, нямаше да го направим.

Шани, означава колко години продължава гимназиалното обучение – 8 или 9. Материалът е един и същ, но при Г8 е компресиран в Mittelstuffe-то.

# 485
Според мен е хубаво ако можеш да поработиш още няколко месеца. Ще ти сметнат някаква сума, вероятно по-висока от 300€, които са минимума. Сигурно ще получаваш нещо между 300 и 400, плюс 194€ детски. Ако не работиш до раждането ще ти изплащат по 300€/месец

Разбирасе и аз бих искала, но работя в бар-ресторант, шефа ми като разбра искаше веднага да ме изпраща да си почивам. Имали закон бременни да работели до 3-4 месец докато не си личало?! Според мен не е точно такъв закона, но в крайна сметка се съгласи да си изкра сезона. А до моите чуденки ММ намери номер на някаква адвокатка българка и скоро ще се срещна с нея, за да ми разясни какви документи да си събера ☺

# 486
  • Немция
niditop3, няма да го вземат в първи клас само ако го отложиш. Писала съм, че ние така направихме. Моето дете е родено 11 дни преди Stichtag-а за нашата провинция. Обаче имаше възможност да си остане в ДГ, ако не можеше и трябваше да посещава подготвителен клас, нямаше да го направим.
Само да добавя, че в нашия Kreis отлагането за първи клас е почти мисия невъзможна, има регионални различия и в това отношение.

Синьо, много хубаво, че детето ви така добре се интегрира в у-ще!

Ася, ха дано имате благоволението на Шуламт-а! За детето ще организират ли полуден , за да се запознае с у-щето или вече е минала тази възможност?

# 487
Асе, може да се мотат много време - 2-3 месеца. При нас решението го взеха за 2 месеца. Нямам идея при вас сега колко са натоварени и колко им се занимава с "капризни родители" *коментарът беше на единия чиновник, при когото се наложи да подам писмото

Шани, Синьо хубаво го е обяснила. Преди 10тина години повечето провинции бяха на Г9 - т.е. гимназиялната програма се вземаше за 9 г и абитуриентите завършваха в 13 клас. Не знам чия умна глава роди простотията да сбият програмата и да я направят за 8 г и така да натоварят децата, че да може да изхвърчат повече и до Oberstuffe да останат само половината. В нашата провинция все още са Г8 и все повече гласове се чуват за връщане на Г9. Големите ще изкласят по Г8, ако малкия има късмет, ще изкара Г9.
Давам един пример - в класа на дъщеря ми бяха 28 деца, целия випуск бяха 80 деца. В момента в 11 клас са 40 и още 10 ще отпаднат за 12 клас.
При големия ми син - при 27 деца в 5 клас започнали до 8 клас в момента стигат само 15 деца. Очаква се догодина да съберат паралелките, защото и в другите класове от випуска положението е същото.

# 488
  • Германия

Разбирасе и аз бих искала, но работя в бар-ресторант, шефа ми като разбра искаше веднага да ме изпраща да си почивам. Имали закон бременни да работели до 3-4 месец докато не си личало?! Според мен не е точно такъв закона, но в крайна сметка се съгласи да си изкра сезона. А до моите чуденки ММ намери номер на някаква адвокатка българка и скоро ще се срещна с нея, за да ми разясни какви документи да си събера ☺

Mutterschutzgesetz - разгледай го ако искаш да видиш какви са ти правата, аз не го знам наизуст. Има нещо с 4 часа ако работиш тежка работа, права. След 4 часа трябва да можеш да работиш седнала...То при такава работа зависи и колко натоварване можеш и искаш да понесеш, и колко дълго. Все пак трябва да се пазиш

Успех и лека бременност!

# 489
И в нашата гимназия (Г8) постоянно отпадат деца, но нямат намерение да работят за преминаване към Г9. Големият ни син започна във випуск от 122 деца в 5 клас, в момента в 8 клас са общо 103 деца, още поне едно от неговия клас ще отпадне  заради нисък успех. При малкия ( 5 клас) вече отпаднаха 2 деца още първия срок. На моменти нещата са брутални откъм натоварване, липса на човещина и недаване на шансове.

# 490
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Асе, може да се мотат много време - 2-3 месеца. При нас решението го взеха за 2 месеца. Нямам идея при вас сега колко са натоварени и колко им се занимава с "капризни родители" *коментарът беше на единия чиновник, при когото се наложи да подам писмото

аз се изхитрих да мине по линия "запазване" на класа, защото с 12 деца е много малък  Mr. Green
на мен ми се бяха обаждали по телефона да ме питат дали все пак не искам в това училище и аз тогава патката отказах... Whistling

днес си пия сутрешното кафе и зяпам МоМа и говорят нещо за WM в Русия и за запалянковците. обясняваха колко са организирани там и бла-бла и дават видео на ултраси, запалени пиротехники и огромен плакат ЦСКА СОФИЯ  Shocked на кирилица ....
викам си: опаааа пак е спал редактора....

# 491
  • с/у ОколоМръсТното
Мерси, момичета... Страхотно сте го обяснили.Но все още ми е много объркано.
В сегашното училище на сина ми е много айляк положението. Направо си губи времето...
От 1г е в Германия, но не е много добре с езика. Той не си дава зор, в училище не ги товарят... И сякаш си погубва и знанията от БГ.

# 492
  • The QC to be!!!
Скрит текст:

аз се изхитрих да мине по линия "запазване" на класа, защото с 12 деца е много малък  Mr. Green
на мен ми се бяха обаждали по телефона да ме питат дали все пак не искам в това училище и аз тогава патката отказах... Whistling
днес си пия сутрешното кафе и зяпам МоМа и говорят нещо за WM в Русия и за запалянковците. обясняваха колко са организирани там и бла-бла и дават видео на ултраси, запалени пиротехники и огромен плакат ЦСКА СОФИЯ  Shocked на кирилица ....
викам си: опаааа пак е спал редактора....
😃😳

# 493
  • Пловдив
 Аз поне мога вече почти да въздъхна с облекчение, поне за дъщеря ми. Другата сряда е последната матура. Какво беше това чудо-месец и половина, аз като студентка не съм имала толкова дълги сесии. Пет матури-три писмени и две устни. За немския и английския нищо не мога да кажа, но математиката беше брутална. Ако подобно нещо се даде в България ще настъпи национална катастрофа. Ама то няма и как да се даде, защото това което е заложено се учи само МГ и чисти математически специалности в университета.
  Иначе ми е интересно да наблюдавам как ги провеждат. Пазят си ги техните учители и пак те си ги проверяват. Няма никаква анонимност. Леко ми е странно как се справят със субективността.

# 494
Аз да споделя, че съм доволна от училището на дъщеря ми. Реалшуле е, тук комшиити разправят, че било много добро. Лични контакти и съответно впечатления нямам никакви, освен от деня на записването, но отрочето ходи с кеф, учи здраво всеки ден, включват я в разни иницииативи, че и приятели вече има и ходят по партита. Последното и в Малта не липсваше, но относно учебния процес си беше четири годишен курорт. Добре поне че езици научи там.
И със спорта са много добре нещата. По принцип тренировките са три пъти седмично, но треньорът й казал да идва ако иска всеки ден, дори й инсталирал на телефона приложение, с което да отваря вратата на фитнеса и да тренира и там по което време иска. Там в клуба пък, приятели много.
Въобще, щастливо е много детето. Аз продължавам да се чувствам като в дълбока провинция, но опитвам да го преглътна.Joy

Общи условия

Активация на акаунт